Autor Tema: Kosnica sa pcelama bez legla?  (Pročitano 8540 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Igor Karadzic

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Pec
Kosnica sa pcelama bez legla?
« poslato: Maj 07, 2016, 11:32:46 »
Dobar dan dragi pcelari. Naime ja sam pcelar pocetnik i nisam bio  bas puno posvecen pcelama zbog posla. Danas sam pregledao kosnice i ustanovio sam da u jednoj kosnici imam po vise jajasaca u jednoj celiji pa i do 5-6 malo sam googlao i verovatno toj kosnici nema spasa i treba da je istresem na neki carsav par desetina metara dalje... Ipak imam jos jednu kosnicu koja mi je cudna i u njoj nema jajasaca samo par otklopljenih larvi i na 3-4 rama poklopljenih trutovskih legla velicine pola sake sa obe strane. Primetio sam da ima puno trutova ali i mladih pcela i pcele u ovoj kosnici zauzimaju 5 ramova sada se pitam sta da radim sa njom jer nisam imao iskustva sa ovakvim problemom. Molio bih pcelare koji su voljni da pomognu da resim problem da mi priteknu u pomoc i posavetuju. Hvala unapred...

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
Odg: Kosnica sa pcelama bez legla?
« Odgovor #1 poslato: Maj 08, 2016, 00:10:24 »
Igore pozdrav,
Probaj malo detaljnije opisati kad si nastanio kosnice i .... sto vise detalja toce ti ljudi bolje pomoci.
Pričekaj sa akcijom dok te ne posavjetuje neki iskusniji pcelar.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #2 poslato: Maj 08, 2016, 12:38:54 »
Игоре,
Колега Марио је са разлогом рекао да се наведе мало више информација. Пуно је ствари које треба претпоставити.
Ово су моје претпоставке:
За прву кошницу треба утврдити колико дуго лажне матице раде у тој првој кошници. То можеш претпоставити уколико у кошници још има радиличког легла. Уколико је у одмаклом стадијуму и нема радиличког легла, то друштво не вреди спашавати.
У тој другој кошници треба утврдити да ли је присутна матица, да ли има матичњака повучених негде. Ако нема матице (што је вероватно и случај), треба обратити пажњу да ли има матичњака и да ли има неки матичњак из којег се матица излегла (младу матицу ћеш лако препознати, може се превидети јер није много већа од пчела, није толико велика као оплођена матица али се ипак разликује од пчела). Ако има младог радиличког легла, оне ће себи повући матичњаке и извести нову матицу, каквог таквог квалитета, али ће је бити. Ако нема радиличког легла, матичњака, а ни младе матице... онда ти је судбина ове кошнице као и код прве... на жалост... Ускоро ће се јавити лажне матице и друштво ће пропасти...
Не бих да ти дајем лажну наду, али према овим информацијама које си изнео мислим да није добро.

Ово нека ти буде прва помоћ, док се не јави неко са бољим референцама...
Свако добро.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #3 poslato: Maj 13, 2016, 15:33:11 »
Čim krene neka paša,lepo vreme,možeš tu prvu sa lažnim maticama istresti na 10 do 20 metara ispred nekih jakih društava.Kada ima unosa realno je da će ta jaka društva prihvatiti većinu pčela iz tog društva a da će lažne matice biti eliminisane na letima tih društava u pokušaju da uđu u košnicu.

Ta druga,dobro je pregledaj,ako ima maticu,sačekaj malo,alo je tek izležena treba joj dati malo vremena,recimo 2 nedelje od sada,do tada bi trebalo da imaš leglo od nje ako uspe oplodnja.Pokušaj da vidiš da li ima zreo matičnjak iz koga je izašla mlada matica,to obično nije izgrižen matičnjak,vidi se poklopčić kako visi ili je otvoren i ceo prazan matičnjak.Uz ovo kišno vreme mogući su problemi sa oplodnjom mladih matica.Zaista treba povesti računa o novoformiranim nukleusima.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #4 poslato: Maj 13, 2016, 16:56:32 »
Upravo iz tog razloga (izleženi matičnjaci) po ovakom vremenu sam ostavljao 1-2 zatvorena matičnjaka (otvorenih više nema). Teško je naći mladu nesparenu maticu u moru pčela - moguće da je i van košnice a moguće da je i stradala negdje na oplodnji. U kom slučaju mlada matica poruši ostale matičnjake - kad se spari ili čim se izleže?

Van mreže Igor Karadzic

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Pec
« Odgovor #5 poslato: Maj 13, 2016, 19:06:45 »
Hvala vam na pomoci. Prva kosnica nema ni jednog radilickog legla tako da joj nema spasa i jako je oslabila. Druga je za mene misterija... Kada sam je pregledao pre oko nedelju dana video sam da ima dva maticnjaka jedan zatvoren a jedan otvoren sa larvom u njemu i kada sam je sada ponovo pregledao video sam par jajasaca na dva rama i dalje nisam dirao plasio sam se da ne povredim maticu ako je uopste ima i nisam primetio radilickog legla mozda se i ovde pojavila lazna matica. Sta vi mislite kolege, sta je u pitanju?

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #6 poslato: Maj 16, 2016, 10:57:00 »
   Igore,u drugoj košnici su moguće tri situacije:matica trutuša,matica koja je prestala da nosi,nesparena matica.Ukoliko ti je matica bila obeležena lako ćeš da je pronađeš i odmah ukloniš.Dodaj u košnicu ram sa najmlađim leglom koji ćeš uzeti iz neke druge košnice.Pazi da sa tim leglom ne preneseš i maticu.Najbolje je da pčele sa tog rama ukloniš četkom i to  nežno i lagano da ne povrediš maticu ukoliko je na tom ramu.Nikako ne istresaj ram možeš poremetiti položaj larvi u ćelijama. Četvrtog ili petog dana nakon dodavanja rama sa otvorenim leglom otvori košnicu i pogledaj da li na ramu sa dodatim leglom ima matičnjaka.Zatvorene poruši a ostale matičnjake ne diraj.Možeš izabrati i ostaviti dva-tri najveća koja nisu zatvorena.Ukoliko na dodatom ramu nema matičnjaka to je znak da je u košnici prisutna neka od gore pomenutih matica.
   Ja sam takođe početnik,iskusnijih pčelara sa svojim odgovorima je sve manje na ovom  forumu :-[ ,više su prisutni kao pasivni posmatrači-čitači.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #7 poslato: Septembar 16, 2016, 09:17:08 »
Поздрав свим пчеларима.
Као што су многи приметили ова година је била временски нестабилна што се неповољно одразило на развој пчелињих друштава, оплођење матица, њихово залегање и тд.
Код мене је такође тога било. По повратка са сунцокретове паше у једном пчелињем друштву које је донело највише меда, приликом прегледа нисам могао пронаћи матицу. Каснијим прегледом средином августа пронашао сам је. Почетком септембра приликом прегледа те пчелиње заједнице ради провере залиха хране установио сам да има врло добре залихе меда и перге у највишем и средњем наставку, али легла више није било нити сам нашао матицу. Молим искусније колеге попут Николе Маодуша и Миломира Михајловића за коментар и савет.