Autor Tema: Moj pcelinjak moj odmor i uzivanje  (Pročitano 27098 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
Odg: Moj pcelinjak moj odmor i uzivanje
« Odgovor #60 poslato: Februar 22, 2024, 15:19:52 »
Juce obisao pcele po lepom vremenu , pcele vredno rade i donose polen najverovatnije sa leske.
Drustva nisam pregledao, samo podigao zbeg i uocio da su odnele skoro po jednu trecinu pogace.
necu otvarati i dirati drustva dok ne odnesu celu pogacu.
Noci su jos uvek kod mene u minusu, dok preko dana bude toplo i do 15=16 stepena

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
« Odgovor #61 poslato: April 02, 2024, 14:15:22 »
Juce izvrsio brzinski pregled kosnica radi utvrdjivanja stanja u drustvima. drustva su krenula ubrzano da se razvijaju polena ima u izobilju hrane je dosta manje ali se leglo skoro udvostrucilo u odnosu na zadnji pregled. svakom drustvu dodao po pola litre sirupa , mada ce sljiva kako je krenulo procvetati u potpunosti u toku ove nedelje pa ce verovatno biti i nesto unosa za njihove potrebe.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
« Odgovor #62 poslato: April 15, 2024, 08:12:56 »
Juce pregledao drustva i stanje je iznenadjujuce. drustva su se veoma brzo razvila , jaca dva drustva su blokirana sto sa leglom i polenom sto sa unosom sa voca, njima podbacio jos po jedan sprat i spustio samo jedan ram sa medom i pergom da mogu da se spuste pcele , leglo nisam smeo da spustam zbog najave zahladjenja.
U slabija dva drustva zamo odradio razmestanje ramova jer imaju jos prostora za leglo.
Kod mene jabuka u cvetu i po neka sorta kruske, bagrem kod mene mislim da nece pre 1 maja, ako bude ovo zahladjenje mozda tek posle djurdjevdana.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #63 poslato: April 15, 2024, 10:21:28 »

Богу хвала да је бар негде добро стање као код тебе. Ти ћеш багрема нешто и набрати док је у мом крају мрка капа. Иако меди ових дана помешаће се воћним медом и све ће отићи у другу класу. Код нас је све воће исцветало и јорговани су завршили са цветањем те јуче чујем коментар да неће бити цвета да се за Ђурђевдан направе венци. Још једна лоша година на видику.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
« Odgovor #64 poslato: Avgust 25, 2024, 12:02:21 »
Pozdrav za sve kolege, evo da se javim posle duzeg vremena, pratim vasa pisanja i vidim da se sve manje kolega javlja dali zbog obaveza ili lose godine. Ja sam juce sredio svoja drustva i sad ostaje samo prihrana i priprema za zimu, ja sam proletos rekao da mi je cilj posle gubitaka predprosle godine da ove dupliram svoja cetiri drustva a ispalo je da sam juce pripremio za zimu 12 drustva koja su za sada u dobrom stanju ali slabe sa hranom tako da mi ostaje da to nadomestim prihranom. Inace kod mene na terenu nesto meda su imali samo oni cije su pcele u planini na vecim nadmorskim visinama. sve nize je proslo lose, verovatno zbog vremenske situacije.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
« Odgovor #65 poslato: Mart 06, 2025, 18:19:35 »
Pozdrav kolege
evo i ja da se javim , kod mene stanje dosta lose pored onih 4 koje su stradale zimus, sad ustanovio da sam ostao bez jos 4 drustva koja su uginula.
Ostala su jos 4 drustva od kojih su  tri u zadovoljavajucem stanju dok je jedno prilicno slabo, ali se nadam da ce i ono opstati.
Pcele rade ovo dva dana donose polen , stavio sam  pogace i nadam se da ce ova 4 drustva opstati da mogu ponovo da ih razrojim.
Pozdrav i medno

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
« Odgovor #66 poslato: Mart 17, 2025, 09:15:48 »
Pozdrav kolege ja na zalost ostao bez jos jednog drustva, ostala jos tri koja su za sad u dobrom stanju.
Kod mene poceo da cveta dren ostalo je jos u stanju mirovanja, brine me ovo zahladjenje koje najavljuju u toku ove nedelje, ali se nadam da ako ovo sad preguraju da ce drustva ostati.
Godina je pocela dosta lose dosta kolega se zali na velike gubitke.
Meni ce ove godine biti cilj da nadoknadim gubitke i ako bude mogucnosti prosirim jos za koje drustvo.

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #67 poslato: Mart 17, 2025, 09:33:54 »
Мишко, знам да губици погађају, али не деморалиши се. Моја препорука је да кренеш са сирупањем преживелих друштава са "танким" сирупом 1:2 (шећер-вода) или, ако имаш меда, разблажи га водом и тиме сирупај. Крени са 0,2л, па ако посрчу сав сируп, ти полако појачавај, док не дођеш до 0,5л.
Овим добијаш пар бенефита: ако је време лоше, храниш гладне пчеле. Ако је лепо време, пчеле водоноше престају да носе воду и крећу да носе полен, а самим тим матица креће у ношење више јајашца.
Само храбро. Ниси ти једини са губицима. Све се надокнади.

Медно!
Сале  :)

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
« Odgovor #68 poslato: Mart 17, 2025, 11:00:57 »
Hvala na podrsci kolega Sale, ma nema odustajanja , prosle godine sam ostao bez 56 drustva pa nisam odustao. idemo dalje polako da se vratimo na 50 ak drustva.
meni nije na prvom mestu komercijala, vec ljubav prema pcelama, nista ne moze da me opusti i odmori kao kad odem na  pcelinjak i samo posmatranje a tek rad sa pcelama.
Tako da idemo dalje i borba ne sme da stane.
Medno svim kolegama.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #69 poslato: Mart 17, 2025, 13:09:27 »
Мишко пријатељу имате тему  "Како лако удесетодтручити пчелињак" па полако ако имате времена прочитајте и извуците шта вам одговара.
Надам се да ова тема може помоћи са препорукама како да се надакнаде губици.
Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
« Odgovor #70 poslato: April 06, 2026, 11:29:58 »
Pozdrav drage kolege , evo i ja da se javim sa novim informacijama sa pcelinjaka.
Juce u nedelju 05.04.2026 prvi put otvorene kosnice i izvrsen brzinski pregled , ociscene podnjace.
Hvala gospodu sva drustva izasla iz zime i prezivela u solidnom su stanju na po cetiri do prt rama legla 2/3 rama.
Kod mene pocela da cveta dzanarika i po koja rana sljiva pcele donose dosta polena pretezno sa maslacka , noci su i dalje kod mene hladne , juce dodao po pola litra sirupa da pomognem malo pcelama.
Nadam se da ce se vreme prolepsati i da ce drustva moci da iskoriste cvetanje voca za razvoj.
Pozdrav i medno ove godine.