Pozdrav svim clanovima foruma i svim pcelarima. Ja sam Ivan, iz Kragujevca sam a pcelinjak mi je na 15 km od grada na planini Besnjaja selo Drenak 580 m nm. Jos kao dete sam imao stalni kontakt sa pcelama jer je moj deda dugo pcelario. Kada je ostario moj ujak je nastavio da vodi brigu o svemu ali bez velike zelje i dovoljno vremena. Pre 8 godina mi je ponudio da sve preuzmem od njega sto sam ja sa odusevljenjem prihvatio. Tada sam dobio neke prazne kosnice, pcelarsku opremu i 2 drustva u db 12. Posto je to bilo u oktobru a pcele nisu imale dovoljno hrane ali su zato imale mnogo varoe nisu prezimele. Ja sam posle 2 god obnovio pcelice kupovinom tri paketna roja. Sada posle 6 godina samostalnog pcelarenja uz stalno ucenje i eksperimentisanje imam 4 db 12 i 3 db 10 drustva. U toku zime posle dugo razmisljanja sam doneo odluku da se ozbiljno posvetim tom poslu sa vecim brojem kosnica i da razvijem jos neke delatnosti na selu jer nemam vise zelje da radim u robovlasnickim korporacijama, ali sam dugo odlucivao kojim tipom kosnica da krenem, jer velike kosnice kao sto su db12 pa cak i db 10 nisu mi bas za pohvalu u dugim slabim pasama posle bagrema. Istrazivajuci po internetu prvo sam bio zagrejan za alpsku kosnicu pa sam cak i opitno nju prepravio na nesto sto po povrsini saca i nacinu rada bi licilo na rodnu voju. Ali u medjuvremenu naletim na ovaj forum i upoznam se sa nezvanicno " standardnom" RV kosnicom i prepoznam njene kvalitete i prednosti. I tada resim da ne izmisljam toplu vodu nego da prihvatim to sto je iskusni pcelar Voja dugo godina razvijao i usavrsio. Napravio sam 32 rv kosnice i trebalo bi uskoro da ih naselim paketnim rojevima. Za dalje kako bog da. Mozda sam malo preterao u pisanju ali to je ukratko moja mala pcelarska biografija. Pozdrav svima zivi i medeni