Autor Tema: Protiv dijabetesa  (Pročitano 48944 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Protiv dijabetesa
« Odgovor #195 poslato: Maj 12, 2017, 22:19:53 »
Kako je došlo do kontejnera već smo čitali, pa se ne bih zadržavao...

Sa domaćinom Vojom sam ugovorio 50 PZ na 10 ramova, od čega da bude 7 legla različite starosti i to pre bagrema. Zbog lošeg vremena u aprilu razvoj PZ je kasnio, ali kako je došlo nekoliko dana košnice su buknule, pa smo ipak mogli pristupiti primopredaji dok je prvi bagrem još bio u cvetu.
Uostalom, ideja je i bila da taj bagrem pomogne izgradnju saća i ojačavanje PZ, pa da se na drugom, eventualno, ocedi malo i za gazdu.

U medjuvremenu, prisetim se da sam čitajući forum uočio da je kolega Miroslav Miško Jovanović negde napisao da u relativnoj blizini ima terena sa drugim bagremom. Bingo. To je ono što će mi trebati.
Kontaktiram Miška i pokrenemo neki o zajedničkoj selidbi.

Inače, prvobitna zamisao je bila da pčele prvi bagrem iskoriste u Deliblatskoj peščari. Medjutim, Miško i ja na kraju izdumasmo da kontejner doteram kod njega u dvorište i tamo počnem da ga naseljavam, te će tu pčele i prikupljati bagremov nektar.
Ne mogu vam ni opisati koliko je ovo u stvari bilo najsrećnije rešenje za mene. A rekao bih da je bilo i jedino izvodljivo. Osim što mi je porodica Jovanović pružila i konačište i obroke, Miško mi je i fizički pomogao, kako na pretovaru, tako i na samom postavljanju drugih nastavaka. Čak se dogadjalo da košnice ostanu u kontejneru, ja "zaprašim" za Pančevo, a Miško sam odradi useljavanje. I to sve na dan, dva pre Djurdjevdana - domaćinove slave. Kao što napisah, teško je rečima iskazati zahvalnost za to gostoprimstvo i pomoć.
Juče, 11.05.( četvrtak ) odselismo pčele u selo Gunjaci kod Osečine, na livadu oca Miškove koleginice iz firme, uz zamisao da se okoristimo drugim bagremom, pa nakon njega čak i livadom, malinom i kupinom.
Dok sam se vraćao sa selidbe, stigle su i dve SMS vage Optical doo, koje će biti ugradjene u ponedeljak.
Izgleda da smo selidbu izvršili u pravom momentu, obzirom da je dnevni unos u Šarbanima počeo da pada.

Eto, pošto sam zadovoljio potrebe nekih kolega za čitanjem, sada ću udovoljiti i onima, koji su vizuelni tipovi. :)

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #196 poslato: Maj 12, 2017, 22:23:56 »
Ako se neko pita zbog čega košnice nisu poredjane po nekom pravilnom redu ( po bojama ), nemam drugog objašnjenja, već samo preporuku da pokuša i sam da iz tri puta useljava kontejner, u kojem se nalazi još 75 nastavaka sa SO, a sve to iz tri ture donošenja pčela...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #197 poslato: Maj 12, 2017, 22:25:29 »
I na kraju, samo još jedna.

Pogrešio sam što nisam fotkao malo i okolinu i bagrem, ali već premoren, u oblaku pčela, mozak više nije funkcionisao baš najracionalnije. :)

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #198 poslato: Maj 12, 2017, 22:49:01 »
Aaaaa Nenade čestitam na useljenje, medno da ti bude. Za ono sto smo pricali ima ali sve ugovoreno. Komsija moj ostao da se raspita u selo Smedovac da li neko ima neke kolicine, pa ti javljam. Pozdrav

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #199 poslato: Maj 12, 2017, 23:12:41 »
O pa Nešo i ti si žestoko krenuo... neka! Od čačkanja nema vajde, sad si primoran da brže razmišljaš i više naučiš. Neka ti bude medna godina! Kasnije kad bude loših godina može proći i ona "volim sex i rado ga se sjećam" ;)

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #200 poslato: Maj 12, 2017, 23:54:08 »
Aaaaa Nenade čestitam na useljenje, medno da ti bude. Za ono sto smo pricali ima ali sve ugovoreno. Komsija moj ostao da se raspita u selo Smedovac da li neko ima neke kolicine, pa ti javljam. Pozdrav
Hvala Sale.
Vidi, meni ne treba više od 400 kila gamea i jedno 50 kila game bojadisera. Samo za lične potrebe. ;)

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #201 poslato: Maj 12, 2017, 23:59:34 »
O pa Nešo i ti si žestoko krenuo... neka! Od čačkanja nema vajde, sad si primoran da brže razmišljaš i više naučiš. Neka ti bude medna godina!
Pa imao sam dobar primer ovde, na forumu. A iskustva sam platio tek sa nekoliko čokoladica... ;) :D
Citat
Kasnije kad bude loših godina može proći i ona "volim sex i rado ga se sjećam" ;)
Petnaestog januara ove godine, dao sam da se pretopi svih 365 kondoma, koje sam upotrebio u 2016. godini, te da se od njih načini auto guma i na njoj napiše "Good year". ;D
Anto, brate rodjeni, dosta je bilo loših godina...

Van mreže sasa zivic

• Stari član foruma
  • 338 Nmv
  • Lokacija pčelinjaka: zaječar 43°51′24.73N 22°21′23.27E
« Odgovor #202 poslato: Maj 13, 2017, 09:23:32 »
Čestitke Nešo... treba ovo proslaviti dobrim vinom...
Bolje živeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bijedi

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #203 poslato: Maj 13, 2017, 09:36:06 »
Od mene idu pohvale za ambiciju .....
 Nenade i sam se nadam da su losije godine iza nas.
A imo sam ih ohoho...
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #204 poslato: Maj 13, 2017, 10:05:01 »
Čestitke Nešo... treba ovo proslaviti dobrim vinom...

Čestitke za auto gumu, ili.... ;) :) :D ;D :P

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #205 poslato: Maj 13, 2017, 10:12:38 »
Sve sam mislio neko će nešto pitati, al' 'ajde, mogu i sam...

Inače, domaćin Vojo je častio pedeset prvi roj, dve litre Nozevoja i jednu litru Brstivara.

Dok smo postavljali druge nastavke, Miško i ja se složismo da nije škrtario ni na pčeli. :) Ni na hrani.
Pčele su mlade, legla ima uhu-hu i svaki dan izlaze nove...
Tri dana nakon useljavanja prve ture, Miško je malo zavirio i video da su izvukle saće na po pet-šest ramova.

Još da su nam meteorolozi išli na ruku, zadovoljstvo bi bilo više nego potpuno.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #206 poslato: Maj 13, 2017, 11:25:25 »
Nenade, čestitam i svaka čast na useljenju kontejnera i uspešnom razvoju pčelinjih zajednica. Neka bude medno na drugom bagremu. Jedno pitanje kada počinješ upotrebu brstivarai na koji način. Šumar iz Devojačkog bunara mi javlja da je juče bagrem dobro medio i da će potrajati još 4-5 dana. Pozdrav.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #207 poslato: Maj 13, 2017, 12:31:58 »
Nenade, čestitam i svaka čast na useljenju kontejnera i uspešnom razvoju pčelinjih zajednica. Neka bude medno na drugom bagremu. Jedno pitanje kada počinješ upotrebu brstivarai na koji način. Šumar iz Devojačkog bunara mi javlja da je juče bagrem dobro medio i da će potrajati još 4-5 dana. Pozdrav.
Nebojša, raduje me da će i pčelari u Peščari uspeti da prikupe bagrema u medište. Kako je prvobitno bilo najavljeno, vezano za smrzavanje, bio sam skeptičan.

Sa Brstivarom ću krenuti već u ponedeljak, koristeći truleks krpice. Neka ih pomalo obara. Tešku artiljeriju ostavljamo za kasnije...

Van mreže Aleksandar Nadrljanski

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sanad 89m
« Odgovor #208 poslato: Maj 14, 2017, 22:33:29 »
Svaka cast Nenade  .Cestitka  na useljenje . Medno !!!

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #209 poslato: Maj 15, 2017, 08:09:50 »
Nenade vidi se da si se ti školovao za pčelara. ;)
Pa neka je srećno i berićetno što bi se reklo...
Nadam se da će se o lošim godinama samo pričati kao o ružnim uspomenama.
Znaj da po završetku bagrema očekujem presjek i izvještaj kako je prošlo. Kod mene je i ova godina kilavo počela ali kad čitam pozitivne izvještaje drugih kolega nekako mi srcu toplije kao da je i meni zamedilo. :)

Medno.