Autor Tema: Moj mali pčelinjak - Bojan Šušnjar  (Pročitano 56731 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Moj mali pčelinjak - Bojan Šušnjar
« Odgovor #210 poslato: Mart 27, 2018, 16:17:33 »
(priznaj, neko ti je pomagao... ;) :D ;D ) To se tako kaže... :D
 Sad ozbiljno. Uvek mi se dopadale te, makro. Koji aparat imaš?

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #211 poslato: Mart 27, 2018, 16:19:54 »
Probaj da slikaš saće, leglo, pergu...tekstura materijala je uvek zanimljiva za objektiv...
Pozdrav.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #212 poslato: Mart 27, 2018, 18:14:36 »
Dule ja u stvari koristim telefon koji mi je uvjek u džepu. To je "Huawei Ascend P7" koji ima 13MP kameru i pravi odlične fotografije na dnevnom svjetlu. Ovo zapravo nije slikano u nekom makro modu već je fotografija naknadno izrezana i smanjena na 200KB.

Evo na primjer jedna današnja koja i nije baš najbolji primjer jer je svjetlo bilo nepovoljno a i prijateljica nije bila baš kooperativna pa je zbrisala prije nego sam uspio uhvatiti pravi kadar.

I ja volim makro fotografije jer otkrivaju detalje koji su golom oku nevidljivi. :)

Pozdrav svima...

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #213 poslato: Mart 27, 2018, 18:41:13 »
Svaka cast majkane, napreduje pcelinjak..

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #214 poslato: Mart 27, 2018, 22:46:29 »
Pa hvala majkane.
Ne napreduje baš kako sam ja mislio da hoće ali nikada ništa i ne ispadne onako kako planiramo.
S obzirom na okolnosti dobro je. Treba nam jedna dobra godina da nam da malo poleta i onda bi bilo mnogo lakše. Nadati se da je upravo ova godina ta koju čekamo...  ;)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #215 poslato: Mart 27, 2018, 23:13:42 »
Pa hvala majkane.
Ne napreduje baš kako sam ja mislio da hoće ali nikada ništa i ne ispadne onako kako planiramo.
S obzirom na okolnosti dobro je. Treba nam jedna dobra godina da nam da malo poleta i onda bi bilo mnogo lakše. Nadati se da je upravo ova godina ta koju čekamo...  ;)

Ово је та година Бојане! Спремај канте и бурад пријатељу на време. Како сада ствари стоје багрем не би требао никако да почне пре маја месеца.
Пре 7-8 година ( не сећам се тачно) селио сам пчеле на багрем у једно село испод Авале петнаестак до двадесетак километара од Београда у другој половини маја. Мислим да је то било 16-17 маја. И поред кише и лошег времена пчеле су опет напуниле кошнице. Није то био неки одличан унос и одлична година али су ипак у РВ кошницама донеле по двадесетак килограма меда.

Ова пчелица на слици је донела неки жути полен, нисам сигуран да ли је од врбе..

Желим ти срећно медобрање.

Поздрав драгим пријатељима....   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #216 poslato: Mart 28, 2018, 00:31:07 »
Hvala Vojo. Iz tvojih usta u Božije uši što bi se reklo...  ;D

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #217 poslato: April 13, 2018, 18:53:23 »
Da malo osvježim temu, više slikom nego slovom.  ;)

Voće je procvjetalo, bagrem je otvorio pupove, pčele unose polen i nektar. Za sada sve izgleda dobro ali do cilja ima još da se utrkujemo...

U prilogu par fotografija.

Pozdrav svima...

Van mreže Miroslav Tesanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Čelinac, Banja Luka, 416m
« Odgovor #218 poslato: April 13, 2018, 23:53:57 »
Ove radnice su ti se uflekale .. ;)

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #219 poslato: April 14, 2018, 21:54:51 »
Ove radnice su ti se uflekale .. ;)

Baš su ze zamazale.  ;)

Danas sam otvorio par košnica toliko sam vremena imao. Stanje kako gdje ali je evidentno da su se zakucale sa hranom i pergom pa matice nemaju mjesta za polaganje jaja. Donji nastavci kod onih koje su na dva su uglavnom prazni ali matice se ne spuštaju same pa je rotacija ono što se mora uraditi. Imam jednu LR košnicu koju je prilikom novog razmještaja košnica zapalo mnogo tuđih izletnica i ona kipi od pčela ali donji nastavak kao da nije njen jer u njega slabo šta lagerije a ni matici se ne mili da siđe iako je dolje bilo starog kao i mladog saća. Legla u drugom uglavnom zatvorenog na 7 ramova ali ne punih nego kako je slobodan prostor dozvoljavao. Danas sam je napokon sredio i rotirao nastavke ali mogao sam i nešto ranije.
Slična situacija i kod jedne RV koju sam danas otvorio. Legla na  5-6 okvira u drugom nastavku i blokada a dolje u prvom sve prazno. Primjetio sam da sporo odnose prihranu poslednjih dana iako isprva nije bilo tako. Kad sam otvorio zakucala se totalno. Isto sređena. Moram i ostale da otvorim pod hitno...

Pozdrav svima...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #220 poslato: April 16, 2018, 22:59:45 »
Ranije sam majkanu obećao da ću dokumentovati postupak izrade nukleusa od stirodura.
Danas sam iako sa nogom u gipsu morao više sjedeći da napravim jedan nastavak za petoramni RV nukleus jer mi nukleusi kipe od pčela a trenutno nemam podnjače niti zbjegove da ih prepakujem. Tokom rada sam napravio nešto slika pa ću ih postaviti ovdje kroz nekoliko poruka jer više od 5 slika ne staje u jednu poruku.

Dakle ja sam koristio nekakav stirodur sive boje. Ima ih ima u različitim bojama a bitno je da je stirodur što tvrđi jer će samim tim i nukleus biti trajniji. Debljina stirodura 3cm bočne strane i 5cm prednja i zadnja strana.

Prva slika prikazuje alatke za krojenje komada. Ništa specijalno, osnovne alatke.

Na drugoj slici se vidi način rezanja stirodura. Režem tapetarskim skalpelom u više ponovljenih poteza svaki put dublji rez. Nagib skalpela je bitan. Libela služi da bi rez bio pod pravim uglom. Nožić skalpela držim priljubljen uz libelu. Umjesto libele može da posluži kvadratna metalna cijev ili sl.

Na trećoj slici se vidi kako izgleda odrezani komad.

Usječen falc na četvrtoj slici. Takođe skalpel i libela.

Komadi spremni za spajanje...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #221 poslato: April 16, 2018, 23:11:20 »
E sada spajanje tj. lijepljenje komada koje smo odrezali.

Kako bi sklopljeni nastavak bio geometrijski pravilan treba nam ravna podloga. Kako sam radio vani poslužila je tabla stirodura od 5cm. Preko nje folija tj. najlon da se ne ošteti i da se ne umaže ljepilom. Potrebno nam je ljepilo u obliku poliuretanske pjene namjenjeno za lijepljenje stiropora ili nisko-ekspandirajuća PU pjena. Ja imam namjenski "pištolj" pa sam koristio pjenu za isti a ima da se kupi pjena koja se koristi bez pištolja.

Takođe nam trebaju stolarske stege i obične čačkalice za zube. Ja koristim čačkalice kako bi spriječio smicanje i klizanje elemenata prilikom lijepljenja. Kako ih koristim prikazano je na slikama 2 i 3.

Prvo na suho sklopim nastavak pri čemu obilježim gdje je šta bilo. Onda rastavim, nanesem ljepilo i ponovo sklopim. Tada pomoću stega sve pritegnem. Koristim komade drvenih letvica prilikom stezanja kako se stirodur nebi oštetio i deformisao. Kako to izgleda vidi se na slici 4. Prilikom stezanja pripazim da li je sve dobro poravnato.
Dok se ljepilo suži pripremim limene nosače za satonoše, slika 5...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #222 poslato: April 16, 2018, 23:16:16 »
Limene nosače skratim na potrebnu dužinu te pripremim dvije stege i četiri drvene letvice. Nanesem istu pjenu na limeni nisač te ga namjestim u žlijeb i preko letvica pritegnem stegom. Nosači su bitni jer se tako mane oštećuje stirodur prilikom vađenja okvira.

Sve se vidi na priloženim slikama...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #223 poslato: April 16, 2018, 23:24:34 »
Kada se ljepilo osuši skinu se stege i lagano sa skalpelom odstrani višak ljepila koje je izašlo na spojevima. Ne treba pretjerivati sa ljepilom jer će ga biti teže očistiti. Ljepilo je obično suho već za dvadesetak minuta. Zaboravio sam da napomenem da ja prilikom ljijepljenja kontaktne površine pokvasim vodom. Na taj način sa stirodura se sapere eventualna prašina a i ljepilo bolje veže na vlažnu podlogu. Ja jednostavno potopim taj dio stirodura koji je u dodiru sa ljepilom i otresem višak vode.

Naknadno se sa brusnim papirom izravnaju sitni nedostatci. Ja volim da zaoblim vanjske ivice jer se manje oštećuje nastavak a i estetski ljepše izgleda. Nakon ovoga nastavak se može ofarbati bojom na vodenoj bazi već po želji. Ja nisam imao vremena za farbanje pa sam preskočio. Stirodur solidno podnosi UV zračenje ali ipak trpi oštećenje vremenom pa ga nije loše premazati.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #224 poslato: April 16, 2018, 23:37:54 »
I na kraju "ugradanja".  ;D

Evo par slika kako je to izgledalo...

Već nekoliko dana se hvatala brada na ovom nukleusu i znao sam da je krajnje vrijeme za nastavak. Kada sam podigao poklopac gore u improvizovanom zbjegu gdje sam stavio plastičnu posudicu za prihranu zatekao sam gomilu pčela i poveći zaperak. Na slikama se vidi da su pčele imale foliju preko satonoša sa malim prorezom ali to ih nije spriječilo da grade divlje saće iznad folije. U trutovskom saću je bilo nektara.
Pomenuti zbjeg je u stvari trebalo da bude petoramni EV nastavak ali sam fulao sa mjerom pa sada služi kao zbjeg. Napravio sam po jedan otvor sa obje strane zbjega i stavio regulatore tako da imam ventilaciju koja je primjetno falila.
Kada se poslije podne uhvati velika brada na prednjoj strani nukleusa ja sam zadizanjem jedne strane krova samo 4mm nakon kratkog vremena normalizovao stanje a brada je nestajala. Stirodur je ipak hermetički zatvoren a dva leta na prednjoj strani nisu dovoljna da pčele vrše zadovoljavajuću ventilaciju tako da će im ovi otvori sigurno olakšati.

Eto to je to drage kolege. Ako nešto nije objašnjeno slobodno pitajte.

P.S. Zaboravih reći da sam na jednom ramu kod ovog nukleusa zatekao početak matičnjaka koji sam porušio a ramovi su krcati sa leglom i to svih pet sa obje strane sa tankim vjencima meda iznad. Žao mi je što nisam slikao. Milina je pogledati te ramove ali bio sam sam pa mi nije lako da slikam...

Pozdrav svima...