Autor Tema: Razrojavanje vrskare  (Pročitano 4744 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vidakovic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: centar grada
Razrojavanje vrskare
« poslato: Oktobar 07, 2016, 13:33:30 »
Pozdrav svim pcelarima kolegama na forumu..!

Ime mi je Zoran,pcelarim kao hobista u centru grada Apatina sa 5 LR kosnica,.
Hteo bih da naselim vrskaru sledece godine sa starom maticom i izletnicama..
Interesuje me koliko puta se vrskara od otprilike 25 litara moze izrojiti u toku godine..3,4..?
Unapred hvala za misljenja..pozz..!

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Razrojavanje vrskare
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 07, 2016, 15:07:45 »

Тешко да ти неко може дати тачан одговор на ово питање . Најпре све зависи од године. Ако је добра са пролећним развојем прво ројење можеш очекивати и почетком маја . Код ње не важи правило да у јакој паши пчеле забораве на ројење. Лимитирана је са простором и када се напуни нема где другде него на грану.
                 Друго , код њих из једног ројевог нагона имаш најмање два а чешће и три роја ( првенац , другенац и трећенац ). То би све било у мају месецу.
                 Ако година настави са добрим уносом није искључено још једно касно ројење најчешће до половине јула месеца. Мало ли је ?

.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 07, 2016, 17:22:24 »
A tvoje je samo da čučiš s meredovom pored nje...  ;D :P

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 07, 2016, 19:25:30 »

A tvoje je samo da čučiš s meredovom pored nje...  ;D :P

Неће бити Ненаде . Мораћеш да глумиш час голубара , час оџачара . Голубара док кривиш врат и зеваш по крошњама има ли га негде. Оџачара ако га којом срећом видиш и нађеш па се са мердевинама пентраш по вукојебинама. Свашта ћеш морати још да одглумиш а понајвише пчелара у покушају.

П . С .

Ти си први окренуо на шалу па да се и ја мало нашалим. Трмка или вршкара је украс на пчелињаку у лепо ју је видети. Употребна вредност јој је ипак највећа када мораш скинути рој са гране.   

• Napredni član foruma
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 08, 2016, 10:47:35 »
Po literaturama se spominje da prvenac iz vrskare koji bi se uselio u drugu vrskaru moglo je da da svoj roj..nazvan PAROJAK..a oni retko jos svoj roj BELE PCELE..
Mada to pravilo vise nevazi..nekada je bilo dosta livada i pasnjaka,stim u jesen je bilo dosta livadskih pasa..
Ali probacu naseliti sledece godine vrskaru i pustiti da ide svojim tokom  ;D

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 08, 2016, 11:38:08 »
Pozdrav svim pcelarima kolegama na forumu..!

Ime mi je Zoran,pcelarim kao hobista u centru grada Apatina sa 5 LR kosnica,.
Hteo bih da naselim vrskaru sledece godine sa starom maticom i izletnicama..
Interesuje me koliko puta se vrskara od otprilike 25 litara moze izrojiti u toku godine..3,4..?
Unapred hvala za misljenja..pozz..!
Zorane zdravo,
na SPOS-ovom forumu sam čitao mnogo lepih tekstova na temu vrškare, koje je pisao Miloš Milisavljević. Preporučujem.
Pozdrav.

• Napredni član foruma
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 08, 2016, 20:24:20 »
Citao sam ponesto o njemu..cini mi se da je on usavrsio pcelarenje sa vrskarama..
Ali sve nesto ukratko pise..
Nigde jos nisam nasao opsirno o vrskarama..cini mi se da odlaze polako u zaborav  :'(

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 09, 2016, 12:42:08 »
Imas kompletan nacin pcelarenja u "Pcelarstvu" neko hrvatsko izdanje ,knjiga obimna mislim da ima 500strana ,nisam kod kuce pa da ti posaljem autore mada ih ima vise za svaku oblast je drugi.
U principu imaces jedan roj ili ni jedan u toku godine  o brojevima 3-4 nemoj sanjati.Zasto?
Zato sto trebas uhvatiti roj koji izadje ako izadje jer moze se desiti da strada matica u samoj trmki ili da je bolesno drustvo itd.Nije to masina pa izbaci 3-4 roja .Ja sam pisao nekad o kosnicama rojarama od dasaka koje sam imao na pcelinjaku ali su sluzila istoj svrsi  za rojenje .Dimenzije su bile 25x25x40 cm.Razlika je  sto mozes da je lepo pregledas,selis ,i napravis od nekoliko dasaka .To sam opisivo ne zbornicima koje je izdavalo udruzenje iz Trstenika (Predrag Cvetkovic).
Znaci naoruzaj se strpljenjem i ne postavljaj velike ciljeve ispred sebe koje trmka ne moze ispuniti to je zadovoljstvo koje se ne meri brojem rojeva .
Narocito je tesko uhvatiti drugenac i ostale jer imaju mlade matice i idu brzo i hvataju se visoko tako da ih je jako tesko uhvatiti pre ce im se neko drugi obradovati nego vlasnik.

• Napredni član foruma
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 09, 2016, 16:29:23 »
Hvala Sinisa na informaciji..!
Naprotiv,i ne postavljam velike ciljeve,cisto zelim da je imam.. Ako hoces postavicu par slika kako sam je napravio od leskovog pruca i grancica od breskve i kupine  :-\ iskoristio sam otpad iz baste posle orezivanja
Kupio sam jedan roj pre 3 godine..i tu maticu razrojavao vec 2 puta.. Cisto hocu da je posaljem u zasluzenu penziju u vrskaru jer vec ima 4 god..nema ona vise potencijal bioloski kao pre 2..3 godine.. Ali je nemogu izbaciti i ubiti..
Zeleo sam da cujem tudja misljenja i iskustva..
Kakvi su ti utisci sa dascarom..!? imas li mozda po koju sliku..?