Autor Tema: PREHRANA ZA ZIMU  (Pročitano 2885 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vilotić

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: BB
PREHRANA ZA ZIMU
« poslato: Oktobar 18, 2016, 14:47:04 »
Poštovani Pčelari ,
Molim Vas da mi pomognete jer sam pčelar početnik i nemam iskustva. naime davao sam sirup 1:1 za prehranu za zimu ali mi sečini da nisam dao dovoljno. recite mi jel kasno da sada na lepom i toplom vremenu dajem ponovo sirup ili ako ne sme sirup šta mi preporučujete?
Unapred Hvala !
S Poštovanjem . Zoran

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: PREHRANA ZA ZIMU
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 18, 2016, 23:17:05 »
Zorane,

dok čekaš odgovor od iskusnih...

Metoda "čini mi se" i nije neka mjera složićeš se sa mnom. To će ti vjerovatno "zamjeriti" iskusniji pčelari. Neki način vaganja je ipak bolje mjerilo pa je dobro prekontrolisati težinu košnica. Digitalna vaga za vaganje tjelesne mase je dobra ako se nema namjenska vaga. Postave se letvice na nju pa preko njih košnica tako da se vidi displej. Može i analogna vaga.
Pčele su već u klubetu pa je za prihranu sirupom vjerovatno već prekasno.
Napiši malo više detalja o stanju u košnicama i o kojim košnicama je riječ lakše će ti ljudi pomoći. Koliko košnica imaš, kako si ih pripremao za zimu, na koliko su nastavaka, kada si prihranjivao, kojom količinom sirupa i slično.

I ja sam početnik pa saosjećam sa tobom.
Neko bi rekao šta si čekao do sada. Ja imam pčele i veliku želju ali jako malo vremena pa često kasnim sa neophodnim radnjama oko pčela.
Isto je i kod mene prihrana rađena kasno. Da li će im to pomoći ili odmoći vidjećemo na proljeće. Nužda zakon mjenja pa će kod mene a možda i kod tebe ponegdje vjerovatno trebati intervenisati sa pogačom ali šta da se radi.

Kada se radi kasna prihrana kažu da se iscrpljuju zimske pčele pa stvara problem u proljeće.
Da li je možda bolje da ih pustimo da skapaju od gladi preko zime?
Znamo šta je najbolje ali kad je nužda onda se radi šta se mora.

Samo polako. I ako ne bude sve kako treba ove godine ipak se nešto naučilo pa naredne treba raditi drugačije. Ova godina je svakako bila šugava i teška za pčelare pa se nadati da će dogodine biti bolje.

Pozdrav

Van mreže sljivic b miljko

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Globoder, Krusevac
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 19, 2016, 09:57:07 »
Ovo  pitanje mi liči na sledeće: Nemam zimske gume a hteo bi po snegu da idem na brdo sa ćelavim gumama. Sada tražim savet kako da to izvedem?
Osnovnu stvar koju pčelari moraju naučiti da za zimu moraju obezbediti dovoljno hrane, odgovarajućeg rasporeda i kvaliteta. To je ekonomski najjevtinije za pčele najbolje a za pčelara najlakše.
U konkretnom slučaju po lepom vremenu  pčelar sa više znanja i iskustva treba pregledati društva i utvrditi da li su i  koliko obezbedjena odnosno do kad ne mora da se interveniše. Bolje je da intervencija bude što je moguće kasnije. Priroda je pčeli odredila da zimi miruje i ne preradjuje hranu već jede gotov med i to je najbolje. Pčela se bori da preživi i sa bilo kakvim našim mučenjem tako što je teramo da zimi prerađuje hranu ali to nije dobro. Ako je stanje problematično može se pokušati ( ne znači da će uspeti ) spšavati pogačama u nekom kasnijem period kad se proceni da će ponestati hrana. Greške koje se prave treba da nas nauče da sledećih godina radimo ispravno.

Van mreže Vladimir Todic

• Stari član foruma
  • Пчеларство Тодић
  • Lokacija pčelinjaka: Temerin
« Odgovor #3 poslato: Jul 26, 2017, 14:33:26 »
Да ли прихрана мора да се обавља ако су пчеле зазимљене са довољно меда? Да ли може да се прихрани са медом, или нема пчеларења без шећера?
„Све  што  не  желимо  да  нама  чине  - не чинимо  ни  ми  другима"

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #4 poslato: Jul 26, 2017, 14:58:33 »
Да ли прихрана мора да се обавља ако су пчеле зазимљене са довољно меда? Да ли може да се прихрани са медом, или нема пчеларења без шећера?
Ne mora. Većina pčelara stoji na stanovištu da med treba da bude jedina hrana ( uz polen, naravno i mat. mleč, gde treba ) pčela i da je šećer samo nužno zlo, gde nema dovoljnih zaliha meda. Može se prihraniti medom, ali se, opreza radi, ne preporučuje korišćenje tudjeg meda, zbog eventualnog prenošenja bolesti.

Ipak, dao bih im i nešto sirupa, u koji se doda Nozevoj, zbog preventive nozemoze, kao i zbog razredjivanja odredjenih vrsta meda, koji ne prijaju pčelama kao zimska hrana ( medljikovac, bršljan itd ).