Да кажем и ја пар речи на ову тему.
Прво што се тиче ноземе. Споре ноземе су увек присутне у нашим кошницама, а болест ће се испољити када се стекну потребни услови. Те услове углавном направе сами пчелари.
Трудите се да на свом пчелињаку држите само јака и здрава друштва, онда вам никакво средство неће требати.
Врло пажљиво прочитајте све о болестима пчела. И силне пчеларске књиге, могу бити корисне.
Мишљење да је "касно", за Нозевој, наравно да није тачно.
Своје пчеле можете током целе године прскати нозевојом, приликом свих редовних прегледа кошница. У ово време и током целе зиме, када год пчеле излазе на прочисне летове, слободно можете испрскати своје пчеле преко сатоноша горњег наставка. Нема потребе да вадите рамове, нити подижете наставке.
Ја то зими урадим како кад, али рецимо једном месечно. Када се стекну потребни услови наравно.
На свим пчеларским форумима имате објављен састав нозевоја, лако га можете припремити у количинама које су вама потребне.
Што се тиче осталих препарата, избор је прилично велики, па сваки пчелар може сходно своме мишљењу да одабере онај, за који мисли да је добар. То је одлично, јер пчелари имају већи избор.
Лично не користим ништа од тих других препарата, па вам и не могу препоручити неки од њих.
Гледао сам додуше пар комерцијалних презентација тих средстава, али дал због антипатичних ликова који су глумили у њима, нешто ми ни ти препарати нису симпатични.
Против глумаца немам ништа, шта ће људи, па они само раде за паре, као и сви ми уосталом.
На крају да вам поновим, оно што сам написао на почетку: Трудите се да на свом пчелињаку држите само јака и здрава друштва, онда вам никакво средство неће требати.