Autor Tema: Izgradnja polumedista za LR  (Pročitano 41530 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vidakovic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: centar grada
Izgradnja polumedista za LR
« poslato: Novembar 19, 2016, 19:45:28 »
Pozdrav svim kolegama pcelarima..!

Ime mi je Zoran,pcelarim u centru grada stacionarno sa 5 LR kosnica,ove godine razrojeno..
Plan mi je da izgradim polumedista za kosnice na uljanoj repici..svaka ce imati 2 kom po 121mm.. Imacu po 10 poluramova sa satnim osnovama i 10 gradjevnjaka za svaku..!
Planiram 1-og aprila rotirati plodiste za 180 stepeni i da postavim prvo polumediste sa s.osnovama na plodiste i kad pocne cvetanje ulj.repice odignem 1-2 rama zatvorenog legla gore u polumediste i poredjam ostale poluramove medju njih..
Da vas nebunim,zatvorena legla ce biti samo podignuti za visinu tog polumedista,tj. napola ce da visi u donjem plodistu.. Inace prevesao bih odmah u 2 PN ali verujem zbog hladnog jos vremena u aprilu da ne prehladim leglo i time usporim razvoj zajednice..

Otvoren sam za sve predloge i komentare  :) hvala..!

• Napredni član foruma
Odg: Izgradnja polumedista za LR
« Odgovor #1 poslato: Novembar 26, 2016, 12:31:39 »
Zar niko nije za diskusije sa polumedistima..!?  :(

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #2 poslato: Novembar 26, 2016, 17:46:22 »
Srećan je onaj, čije pčele iz centra grada mogu "dohvatiti" repicu, suncokret i slično. A u kom si gradu Zorane?
Što se tiče LR polumedišta, to je verovatno još jedan dokaz da krajinska pčela nije prilagodjena visini nastavaka te košnice. Mislim, čim pribegavamo izradi polunastavaka.
Pošto i sam posedujem 3 LR, a prelazim na RV, uradiću po jedan "nastavak" dubok 20cm, sa popreko postavljenim ramovima, koji ću polako prevesti u plodište i koristiti ramove s leglom, za dodavanje RV košnicama.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #3 poslato: Novembar 26, 2016, 18:53:57 »
Ja sam kupio 40-ak polunastavaka, doduše polovnih, sa ramovima.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

• Napredni član foruma
« Odgovor #4 poslato: Novembar 28, 2016, 17:18:12 »
Kolega Nenade ja sam iz Apatina,na severu Vojvodine.. Slazem se sa tobom da LR nije za kranjsku pcelu.. Zato sam i uveo PN od 121mm jer neidem na pase,tako da mi je bitnije iskoristiti i tihe pase..
Iskoriste oni meni i suncokret,uljanu i bagrem i stosta jos,ali ne u kolicinama kao kad se odseli na ispasu..
Ja cu Nenade svoje plodiste LR ostaviti na 8 ramova..stim da na 1 i 10 ram stavljam stirodur sa alu folijom.. Na njega kao medna kapa visokog plodista ide PN 121mm sa ramovima popreko..stane 13 kom koja se nikad nevrca ( Vener )
Na to ce ici jos jedan PN sa redovnim poluramovima 10 kom..
Postavicu slike ovih dana  :)

Vremenom bih i u plodiste uveo gradjevnjake..pokusati malo da se uprirodni njihovo sace..
A na podnjacu postaviti mali nastavak od 100mm kao visoku podnicu,gde bi pcele gradile gradjevnjake trutovskih celija..i isecati ih tokom sezone u cilju borbe protiv varoe..

• Napredni član foruma
« Odgovor #5 poslato: Novembar 28, 2016, 17:24:54 »
Kakva su ti iskustva sa RV kosnicama..!? Citam dosta o njima,ljudi ih hvale..

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #6 poslato: Novembar 28, 2016, 21:39:54 »

Kakva su ti iskustva sa RV kosnicama..!? Citam dosta o njima,ljudi ih hvale..
Ako baš hoćeš - nikakva. :) :D ;D
Ja sam početnik i na LR, a RV useljavam tek naproleće.
Medjutim, pošto nisam vezan ni za jedan "model", nisam ni ostrašćen. A kad nisi ostrašćen, ili član neke stranke, onda imaš i pravo na razmišljanje. A kad čitaš ono što je Voja napisao o ovim košnicama, pa isfiltriraš njegovo autorsko oduševljenje ( što je normalno ), ostaju ti neporecive činjenice, a to su one, koje se odnose na rasu pčela i njene potrebe. Još kad kod nekog vidiš ( bio sam letos kod Voje ) kako ta divna mala stvorenja funkcionišu unutra.
I da ja ne pričam bez veze, to će ti bolje odgovoriti višegodišnji "korisnici" RV i EV košnica.

Inače, pitam jednog starijeg čoveka, koji pčelari RV košnicama, kako je zadovoljan. Veli - Pa opalo mi je prvobitno oduševljeje.
Dobro, kažem, a da li radite kako je Brstina preporučio?
Ne, kaže on, radim na osnovu nekih svojih iskustava.

Kraj priče ( tužne ).

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #7 poslato: Novembar 28, 2016, 21:47:51 »

Inače, pitam jednog starijeg čoveka, koji pčelari RV košnicama, kako je zadovoljan. Veli - Pa opalo mi je prvobitno oduševljeje.
Dobro, kažem, a da li radite kako je Brstina preporučio?
Ne, kaže on, radim na osnovu nekih svojih iskustava.

Kraj priče ( tužne ).
Apsolutno se slažem sa Vama. Naime i sam na proleće nameravam da se oprobam sa RV. Između ostalih značajnih razloga ističe se taj da na ovom foruma uvaženi gospodin Brstina iznosi svoja iskustva u radu sa RV košnicama. Nema lutanja, eksperimentisanja, rekla-kazala.

• Napredni član foruma
« Odgovor #8 poslato: Novembar 28, 2016, 22:28:49 »
 :) Nenade i Edi..
Ja sam isto pocetnik..pcelarim 3 god.. Prva godina mi je bila ucenje uz mentora..2-ga razrojio i dobijem usput i drugenac roj.. Dok sam bio na terenu jedna mi nestade a drugenac prirodni roj mu ugine zimi od gladi pored meda.. I to mi je bila varnica za bes da pocnem da ucim i kopam kao knjiski moljac.. Citajuci razna iskustva,slusajuci razna predavanja i ono najvaznije koje i je bilo uvek dosadno citati..Biologija pcela  >:(

LR kosnica je izmisljena za italijansku rasu koja je jako brojcana zajednica.. Specijalno dizajnirana kosnica za nasu kranjsku pcelu je Alpska kosnica..
Imam ukupno 7 LR kosnica..5 je useljeno,jos dva sledece godine.. Licno mi se nesvidja LR ali sad mi zao prodati to posle toliko ulozenog truda i novca..
RV mi se svidja samo zbog ukrstanja ramova,ali je manjih dimenzija nego LR i bolje odrzavaju klimu..
Ja bih se licno odlucio na Farar tip kosnice ali visine 15cm..tako da se radi nastavcima i podbacuje se koliko treba za..tihu pasu ili jacu.

• Napredni član foruma
« Odgovor #9 poslato: Novembar 28, 2016, 22:35:58 »
Ali sad kad vec imam LR,uveo sam polunastavke za medista koje jos moram izgraditi sace..tako da jos sledeca godina mi ode na izgradnju poluramova :'(
Samo sam prve godine dobio med..cvetni krajem maja i krajem juna..
Ova godina bagrem smrzao kod nas,i ono sto je bilo ostavio rojevima..+ 40 kg secera
Od sledece valjda ce nesto biti  :P
Usput..ovo mi je pcelinjak  8)

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #10 poslato: Novembar 28, 2016, 23:32:10 »
Eto, sad kad kreneš u izgradnju LR polunastavaka, uleteo si pravo u treću dimenziju, hahahaha.
Hoću da kažem, imaćeš ramove za LR + LR polunastavci, pa još ako se odlučiš za FR i RV, ili još i EV, evo te na nekoliko različitih ramova.

Neću ni ja da pobacam LR košnice. Naći će one već svoju namenu na stacionaru. Ako ništa drugo, gradiće mi ramove za u tim nastavcima, gde će RV ramovi stojati popreko ( ukršteni )...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #11 poslato: Novembar 29, 2016, 07:38:24 »
O izvlačenju saća u polumedištima na ovom forumu pisao je gosn. Šljivić, a Anto pčelari sa polunastavcima (ne stižem sve da iščitam pa se ovim putem izvinjavam onima koje sam nenamerno prorpustio). Sada mi predstoji da pažljivo iščitam sve napisano a pro po polunastavaka. Ja sam kupio LR polunastavke različitih visina.

Krenuo sam sa LR jer ovde kod nas, zbog nekih razloga ne znam kojih, postoji otpor prema RV, EV i uopšte prema metodi pčelarenja gosn. Brstina Voje.

Da parafraziram našeg zeta Ajnštajna, od kosmosa samo je ljudska glupost neizmernija.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #12 poslato: Novembar 29, 2016, 08:50:04 »
Ja sam upravo  zbog tog otpora i dusebriznika,citajuci zapazanja ljudi  sa ovog foruma,krenuo sa RV. Sa njima ce ici i prosirenje,bez obzira na poloske,kojima sam zadovoljan. Da je kosnicu konstruisao neko drugi,verovatno bi svima bila pogodnija i prihvatljivija,ovi sto dolaze kod mene i vrte glavom,neka ih... Jedan kolega je od starta sa mnom,duze pcelari od mene,primecuje prednosti i kaze da ce isto polako preci na njih..

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #13 poslato: Novembar 29, 2016, 11:14:38 »
Pčelarim (na kontejneru) sa 2 standard i 2 polunastavka. Namjeravao sam sa 3 standard i 1 PN ali nije stalo u kontejner. Iduće godine možda pokušam dvije košnice samo sa standard plodištem i medištima od polunastavaka (lakši su za baratati), Dušan Lazić ima Farar medišta ali mi se ta opcija ne sviđa baš iz razloga previše mjera u jednoj košnici.
Prva godina ako nemaš izgrađenih polunastavaka je malo zeznuta. Nemože se staviti odmah sve SO jer neće pčele preći. Ja sam stavljao po okvir-dva u plodište da ga matica zaleže i onda prevješavao gore u PN. Moraš to odraditi odmah u repici dok je dobra paša inače ga neće pravilno izgraditi

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #14 poslato: Novembar 29, 2016, 11:51:22 »
Ja ne radim sa Lr kosnicama i nema mi nesto smisla.Ta kosnica nije izvorno osmisljena za polumedista tj. ne poznaje takav nacin rada i pitam,ako je tako,zasto odmah ne preci na kosnice poput RV I EV,farar ili alpsku ako Lr nije a vidimo da nije pogodna,baz tih polunastavka koji nemaju standard. Tako je i kod poloski,osmisljaju neke nastavke a imaju vec Db sa polunastavcima i cemu onda isto na poloski...