Autor Tema: Смртни простор  (Pročitano 7412 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Смртни простор
« poslato: Februar 03, 2017, 11:25:21 »
Да ли постоји или не? Ако постоји, за који % угинућа је "заслужан"?
У којим кошницама? Како га избећи или смањити?

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
Odg: Смртни простор
« Odgovor #1 poslato: Februar 03, 2017, 15:42:58 »
Boriću odlična tema. Problem smrtnog prostora provlači se kroz mnogo diskusija i tekstova ko je sam pročitao. doduše ima i osporavanja istog.
I mene interesuje odgovor.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2 poslato: Februar 03, 2017, 20:01:03 »
Добра тема, хвала рајко за отварање ове теме.

Прекосутра настављамо ако Бог да здравља..

Поздрав драгим пријатељима... Лаку ноћ...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Смртни простор
« Odgovor #3 poslato: Februar 03, 2017, 21:12:40 »
Да претпоставимо како смртни простор постоји па да пробамо да га дефинишемо и преведемо на друге језике. Нисам нашао о томе у страној читератури – Рутовој енциклопедији, интернету. Можда има али не знам страни назив. Помињу само последицу: cold starvation. Не пишу о могућем узроку. Ако неко нађе нек јави.
Крстио сам смртни простор привремено као death zone или starving zone.
(Death zone је планински простор на висинама изнад 7900м; ја сам `тео да умрем на око 6000м).

Ово сам извукао из досадашњег писања на форуму, слободно оправите дефиницију где треба:

смртни простор

значење: део рама без хране или празнина између наставака, зими за клубе некада непремостиво

шире објашњење: простор који се налази на делу рама без хране или између наставка са клубетом, које је потрошило залихе, и наставка са медом и пергом; пчеле неће да напусте легло или не могу због зиме да пређу тај простор од 25-40 мм (2 летвице + размак)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #4 poslato: Februar 04, 2017, 09:10:36 »
Смртни простор.

То је заправо укупан размак од саћа у једном наставку-доњем до саћа у другом наставку-горњем, заправо слободан простор без саћа по вертикали.

Тај простор чини нпр. код ЛР. :
висина сатоноше 20мм
+ 10 мм слободног ваздушног простора између рамова-сатоноша првог наставка и доњих летвица горњег наставка
+ 10мм висина доње летвице горњих рамова
+ око 10 мм празан простор  од доње летвице горњих рамова до самог саћа у рамовима( ово пчеле прогзиру и оставе ради довољног дотока кисеоника до саћа у коме одгајају легло а то је обично у средишњим рамовима наставка).

То све укупно излази 20сатоноша+10празан простор+10летвица+10празан простор= 50 мм и то се зове СМРТНИ ПРОСТОР јер у њему нема хране а пчелиње клубе не може зими да га савлада и не може доћи до меда и умре одвојено од хране.

Ако је размак од доње летвице горњег рама-горњих рамова до саћа виши од 10мм онда је смртни простор за толико виши од 50мм... 

И обично СМРТНИ ПРОСТОР у ЛР кошницама износи од 50 до 55мм.

Пчеле до 25-26мм својом висином лако савлађују тај простор па све до 27-28мм и то се не може назвати смртним простором ( по мом  мишљењу) али све од 30 мм па на даље чини велико оптерећење пчелињој заједници и у зимским условима непремостиву препреку и називам га смртним простором.    Можда постоје и неке друге дефиниције око висине, не знам.

Ето, није компликовано за схватити..  :D

Поздрав драгим пријатељима...     
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Dragan Lojković

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ivanjica, Brezova 850 nmv, Čepovo 1000 nmv
« Odgovor #5 poslato: Februar 04, 2017, 09:40:45 »
Strah od smrtnog prostora (verujem neopravdano veliki) je za posledicu imao proizvodnju košnice tipa db 10.Košnica u "smrtnom prostoru"između tipova db i lr.Niti tamo, niti ovamo.Meni je jako teška za rad, imao sam prilike da se sretnem sa njom kod mojih prijatelja.Uvek mi je bio prisutan osećaj "vezanih ruku".

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #6 poslato: Februar 04, 2017, 10:07:04 »
Добра тема, хвала рајко за отварање ове теме.

Опрости за ово мало (Р)ајко. Сад сам тек видио.  Поздрав Рајко пријатељу...

Три века испред света...

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #7 poslato: Februar 05, 2017, 20:29:02 »
Смртни простор.

То је заправо укупан размак од саћа у једном наставку-доњем до саћа у другом наставку-горњем, заправо слободан простор без саћа по вертикали.

Тај простор чини нпр. код ЛР. :
висина сатоноше 20мм
+ 10 мм слободног ваздушног простора између рамова-сатоноша првог наставка и доњих летвица горњег наставка
+ 10мм висина доње летвице горњих рамова
+ око 10 мм празан простор  од доње летвице горњих рамова до самог саћа у рамовима( ово пчеле прогзиру и оставе ради довољног дотока кисеоника до саћа у коме одгајају легло а то је обично у средишњим рамовима наставка).

То све укупно излази 20сатоноша+10празан простор+10летвица+10празан простор= 50 мм и то се зове СМРТНИ ПРОСТОР јер у њему нема хране а пчелиње клубе не може зими да га савлада и не може доћи до меда и умре одвојено од хране.

Ако је размак од доње летвице горњег рама-горњих рамова до саћа виши од 10мм онда је смртни простор за толико виши од 50мм... 

И обично СМРТНИ ПРОСТОР у ЛР кошницама износи од 50 до 55мм.

Пчеле до 25-26мм својом висином лако савлађују тај простор па све до 27-28мм и то се не може назвати смртним простором ( по мом  мишљењу) али све од 30 мм па на даље чини велико оптерећење пчелињој заједници и у зимским условима непремостиву препреку и називам га смртним простором.    Можда постоје и неке друге дефиниције око висине, не знам.

Ето, није компликовано за схватити..  :D

Поздрав драгим пријатељима...     
ć
Vojo, kod nas je taj prostor između 25 i 30 mm, samo ne vidim što bi on predstavljao bilo kakav problem pčelama ako one uvek zauzimaju vrhom klubeta i gornji nastavak... Nisam nikad razdvajao nastavke u početku zime ali pogledom odozgo vidim da je vrh klubeta u gornjem nastavku... Da nije to Vojo ona priča o košnici prilagođenoj pčelinjem klubetu? U kojoj klube uvek zahvata dva nastavka?

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #8 poslato: Februar 05, 2017, 21:17:32 »
Naišavši na sintagmu ''smrtni prostor'', dok sam se upoznavao sa pčelinjim svetom putem pčelarske literature, ozbiljno sam se zamislio nad tim problemom. Ne smatram ga zabludom već upozorenjem na eventualne greške koje ja kao početnik u pripremama PZ za zimu mogu da načinim i ugrozim opstanak društva. Meni kao početniku svaka informacija ispisana u ovoj temi mnogo znači. Inače je Voja na sinoćnjem predavanju razmatrao i ovaj problem.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #9 poslato: Februar 05, 2017, 21:25:18 »
Citat
Da nije to Vojo ona priča o košnici prilagođenoj pčelinjem klubetu?
Da si juče bio u N. Bečeju i poneo mokrinskog sira i ti bi čuo odgovor.

Edi požurio... :)

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #10 poslato: Februar 05, 2017, 21:54:41 »
Spremio se samo da krenem kad ono pendžeraši došli da menjaju orozore, do kasno sinoć sam krpio kventove..Biće i reprize ubeđen sam, pa onda ima da vam donesem pite od ludaje, one prave kikindske... A za sir ćemo naći nekog Mokrinčanina...
Edi,bio sam ubeđen da će Voja sve to lepo da objasni kao i uvek do sad...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #11 poslato: Februar 06, 2017, 07:55:26 »
Ko kaže da nije objasnio. Pitali su ga prisutni kako da naprave povoljnu konfiguraciju 3 i 4 nastavaka da bi izbegli stradanje pčela. Objasnio je gde staviti prazne tamnije ramove- nikako ispod plodišnog nastavka jer će pčele spustiti leglo- već skroz dole u prvom nastavku na podnjači, dakle jedan nastavak sa svetlijim saćem da ih odvaja. Pored toga govorio je i o prednostima kraćih ramova u RV košnicama zbog pozicioniranja klubeta u dva nastavka, a i o tome da ne treba utopljavati društva podizati vlagu i dodavati pogaču jer to inicira pokretanje legla pa opasnost da se pčele ne kreću za medom već čuvaju leglo ako zahladi...
Za LR rekao je da ga treba uzimiti u gornjem drugom nastavku...
Vojo ako sam negde loše čuo pa preneo, ispravi me i ne zameri.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #12 poslato: Februar 06, 2017, 10:16:53 »
Ko kaže da nije objasnio. Pitali su ga prisutni kako da naprave povoljnu konfiguraciju 3 i 4 nastavaka da bi izbegli stradanje pčela. Objasnio je gde staviti prazne tamnije ramove- nikako ispod plodišnog nastavka jer će pčele spustiti leglo- već skroz dole u prvom nastavku na podnjači, dakle jedan nastavak sa svetlijim saćem da ih odvaja. Pored toga govorio je i o prednostima kraćih ramova u RV košnicama zbog pozicioniranja klubeta u dva nastavka, a i o tome da ne treba utopljavati društva podizati vlagu i dodavati pogaču jer to inicira pokretanje legla pa opasnost da se pčele ne kreću za medom već čuvaju leglo ako zahladi...
Za LR rekao je da ga treba uzimiti u gornjem drugom nastavku...
Vojo ako sam negde loše čuo pa preneo, ispravi me i ne zameri.

Sve si dobro čuo Edi prijatelju.

Mislim da nisam na predavanju precizno navodio i sabirao koliki je smrtni prostor u milimetrima kod LR ali sam zato rekao da treba izbeći takvu mogućnost i pčele u LR košnicama obavezno zazimiti u drugom gornjem nastavku.   

Pozdrav dragim prijateljima...

Три века испред света...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #13 poslato: Februar 06, 2017, 10:31:50 »
Ne sećam se, ali trebalo bi otvoriti temu matematika u pčelarstvu. Naime rekao si nam na predavanju da na osnovu broja zaleženog saća možemo izračunati: kada će se i da li će se PZ razrojiti, koliku snagu PZ ima...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #14 poslato: Februar 06, 2017, 13:09:42 »
Moj predlog da moderator otvori novu temu jer ima tu dosta materijala za učenje i diskusiju?