Pozdrav svima na forumu,
Moj otac je početnik u pčelarstvu, pa i ja sa njim polako učim. Trenutno imamo 12 LR košnica. Košnice su u selu Bosuta kraj Aranđelovca i generalno su tamo dobri uslovi jer nema zagađivača (mada je malo kasnija vegetacija, ali dobro) i pčele su stacionarne tu. I mi si takođe trudimo da tako bude, bez zagađenja, ali takođe imamo jednu njivu gde sejemo kukuruz za naše potrebe, i koja se u proleće poliva protiv korova u kukuruzu. Ne znam koje je tačno sredstvo u pitanju ali verovanto standardno za korov u kukuruzu. Ta njiva je udaljena od pčelinjaka nekoliko stotina metara ali ove godine planiramo da posejemo i faceliju, i da na dve njive kombinujemo jedne godine kukuruz jedne facelija. Problem je što je druga njiva odmah do pčelinjaka, i što kada bi bio kukuruz trebao bi da se poliva, pa nas interesuje da li to polovanje protiv korova može biti štetno, i ako jeste da li se nakako mogu zaštiti pčele, ili svakako treba izbegavati polivanje blizu njih tj. da ne sadimo tu kukuruz. Mogli bi i tako da se organizujemo, da facelija budu tu do njih a kukuruz malo dalje, ali računamo da je dobro da se kombinuje da se zemlja odmori jendu godinu i prihrani preko facelije.
Hvala unapred