Autor Tema: Podnica sa Miletovim unutrašnjim letom  (Pročitano 5991 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Podnica sa Miletovim unutrašnjim letom
« poslato: Mart 18, 2017, 21:18:54 »
Danas sam se upoznao sa kolegom Krešom na sajmu u Vinkovcima i uz malo razgovora na brzinu ( jer se nema vremena) dotakli smo se jedne ideje Somborskog pčelara praktičara gazda Mileta Stankovića koju ću postaviti ovde na forum da ga je vide ljudi koji nisu članovi na SPOS-ovom forumu, a nadam se da se gazda Mile neće ljutiti...

"Duže vreme sam se bavio proučavanjem raznih podnica i došao do zaključa čim nečega ima puno vrsta to nešto nije u redu.Pokušao sam da izrađujem podnice za sebe na razne načine i došao do jednog rešenja koje je budućnost svih podnjača .Na ovaj načinpčele štitite od vetra, kiše, snega, osa, stršljena i miševa, Podnica je napravljena od laminata i to otpadnog koji košta 50din.kom.okolo su zašarafljene letvice od hrastovine ,napravljene od ogrevnog drveta a Miletovo unutarnje leto isto od hrastovine visina leta je 6mm i zbog toga vam ne treba češalj pa pdonicu čini još jeftinijom.izrada ove podnice košta 1e tako da je i to preporučuje kad za jednu klasičnu možete napraviti 5 sa Miletovim unutrašnim letomSa spoljne strane je zaštićena nitro farbom za metal a cela je premazana lakom za čamce na ovaj način mi traju već deset godina.Prednost lakiranja je u tome što pčele lako čiste glatku površinu.
Već ima dosta drugara koji imaju takvo tj Miletovo unutarnje leto i prezadovoljni su prilikom selidbe nema problema sa slaganjem košnica idu jedna do druge pa je lakše i vezati nema udaranja jedne o drugu a što je najvažnije više stane.Zatvaraju se komadom sunđera lako i brzo a tako se i otvaraju nema nikakvih češljeva mreža žica i ko zna čega sve za zatvaranje.

Van mreže Rade Matičić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik, 170mnv
Odg: Podnica sa Miletovim unutrašnjim letom
« Odgovor #1 poslato: Mart 19, 2017, 21:50:38 »
Pozdrav Borise,
ja sebi pravim nešto slično ovoj podnjači (Miletovoj). Moja je nešto skuplja, ali je sam pravim tako da mi nije toliko bitno.
Umjesto one male daščice na letu ja stavljam komad Al lima koji jednostvano zašrafim unutra ili komad Al profila (L).
Podnjača je baš jednostavna i lako ju je napraviti, može i sa pripručnim alatom. Pravio sam je u raznim varijantama, kao punu, zamreženu,
sa pokretnom mrežom... Ova Miletova je baš jednostavna i ekonomična, može da je uradi neko ko nema ama baš nikakve veze sa izradom košnica...
Trenutno nemam ni jednu fotku sa mojim podnjačama, ali ću postaviti originalni crtež po kome sam radio.
Pozdrav svim kolegama...

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2 poslato: Mart 20, 2017, 09:54:13 »
Jednostavnije i praktičnije je, da taj lim isavijaš da se može izvaditi sa prednje strane bez podizanja nastavka. Normalno, lim treba obraditi fino da ne povređuje pčele...

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: slavonija sibinj
« Odgovor #3 poslato: Mart 20, 2017, 10:22:22 »
Pozdrav Borise
Ove podnice izgledaju jako dobo,  jednostavno se izrađuju, a i praktične su.
Do or do not, there is no try!

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #4 poslato: Mart 20, 2017, 10:28:26 »
Kao što smo se dogovorili...Jedino mi žao što nisam mogao duže ostati na sajmu da se baš izrazgovaramo...A što se tiče podnjače, gazda Miletu kapa dole...

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #5 poslato: Mart 20, 2017, 10:51:26 »
Da li se u jakim pašama letvice mogu izvaditi, tako da leto bude pune širine košnice?
Pozdrav

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #6 poslato: Mart 20, 2017, 11:16:47 »
Na ovoj konkretno ne, mada gazda Mile tvrdi da, (pošto su letvice visine 30mm rastojanje od poda do nastavka) kada se ukloni lim ili letvica za ograničenje leta, nema smetnji u saobraćaju u jakim pašama. Sa druge strane, niko ne brani da ih napraviš da prednja strana može da se vadi punom širinom...

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #7 poslato: Mart 20, 2017, 11:21:27 »
Borisova poruka stiže u međuvremenu ali da se ne baci što reče jedan kolega. ;)

Dakle...

Nenade slično razmišljamo.

Podnjači se nema šta zamjeriti s obzirom na sve prednosti ali se ipak pitam šta u jakim pašama kada pčele dolijeću natovarene. I kada se stvori gužva.

Takođe bez poletaljke je ateriranje vjerovatno otežano pa razmišljam u smijeru da će mnogo pčela da padne dolje u travu. Naravno mogla bi se dodati montažno-demontažna poletaljka ali to onda malo komplikuje stvari.

Inače kapa dolje majstor Miletu na jeftinom i jednostavnom dizajnu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #8 poslato: Mart 20, 2017, 11:39:06 »
Što reče Boris, niko ne brani...
Elem, možda bi moglo napraviti da lim bude fiksiran za obe strane letvice, pa da se sve kompletno vadi, kada se ukaže potreba.

Odoh sad na pčelinjak, da vidim šta se tamo radi. Ili se zabušava...

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #9 poslato: Mart 20, 2017, 15:27:05 »
Ako pažljivije pogledate fotografiju sa zadnjim brojem 20 na njoj se vidi kako ipak postoji deo poletaljke i stražarice na njoj jer je otvor leta uvučen. Kad se makne regulator, pčele ne sleću na poletaljku već uleću direktno u košnicu jer je otvor poveliki ( veći nego Brndušićeva okrugla leta...)

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #10 poslato: Mart 20, 2017, 18:57:50 »
Ја сам прошле године правио чика Милетове подњаче и веома са задовољан....правио сам ројевима лета ширине 60 мм и тако су и сунцокрет прошле и зазимио сам их са тим летима...нисам ни једног тренутка приметио гужву и да еветуално формирају браду испод тих лета као на  подњачама са класичним полетаљкама.Чак и у овим мартовским прохладним временима пчеле једноставно улећу кроз лета и скоро се не задржавајући на тој скривеној полетаљци,нисам приметио да падају на земљу.Правио сам их од отпадног ламината и летвица 20х20мм....Сад ћу им само монтирати шире лето..и рамове матичних решетки сам праивио са таквим летима.

Van mreže Dragan Jovanovic 75

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja koviljaca
« Odgovor #11 poslato: Mart 20, 2017, 20:37:14 »
                 Upravo pripremam materijal za još četiri košnice, postavili ste ove primere u pravo vreme. Ideja je jako dobra I praktična.  Posle naručenih košnica, rešio sam da ih od sad pravim sam. Pozdrav za sve!

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #12 poslato: Mart 20, 2017, 21:09:48 »
Da li neko ima sliku sa av podnjacom sa miletovim letom,ili kako je najlakše napraviti u kućnim uslovima. Pozdrwv

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #13 poslato: Mart 20, 2017, 21:41:30 »
Imaš ranije u temi...

@Dragan Jovanovic 75

nastavke i ramove prepusti profesionalcima...podnjača (ova Miletova) krov i hranilica to još može

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #14 poslato: Mart 20, 2017, 22:00:12 »
Ma nastavke i ramove naravno, ovo mi se cini da moze lagano u kućnim uslovima. Pozdrav i hvala