Autor Tema: početničko pitanje  (Pročitano 7855 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milanko Lešević

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Koprivnica
Odg: početničko pitanje
« Odgovor #15 poslato: Maj 11, 2017, 20:04:30 »
danas sam napravio veliku gresku. drustvo je bilo bez matice,danas je 16 dan,kako su izlegle nekoliko maticnjaka.otisao sam da pogledam(nisam pre mogao do sinoc je padala kisa),prvo sto sam otvorio na zadnjem ramu sa 5-6 pcela primetim novu maticu.napravim gresku i prebacim je 3 m. u praznu kosnicu(misleci da ima jos koja unutra),i da je ne mogu posle naci,.ostale pcele su brze bolje rusile ostale maticnjake.kad sam hteo da je vratim,u praznoj kosnici,nije je bilo.cini mi se da sam video da je odletela.pitanje :da li matica moze sama da se vrati u maticnu kosnicu.ne znam da li je sparena?

Van mreže vladimir žilović

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Sibnica kod Sopota
« Odgovor #16 poslato: Maj 11, 2017, 22:58:55 »
Milanko,

nemogu da pročitam Tvoju poruku?!

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #17 poslato: Maj 11, 2017, 23:10:07 »
Kolega Milanko je isto pitanje postavio na nekom drugom forumu pa je tekst kopirao i postavio i na ovaj forum ali razlika u frontovima je ucinila da ovde taj tekst bude ispisan veoma malim slovima ...nesto slicno se i meni desavalo kada sam postavljao iste postove na vise foruma...tako da prepostavljam da se to desilo i kolegi Milanku....
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Почетничко питање
« Odgovor #18 poslato: Maj 12, 2017, 00:08:33 »
Да помогнем мало - Миланко је написао отприлике ово:

"Данас сам направио велику грешку: друштво је било без матице; данас је 16 дан како су излегле неколико матичњака. Отишао сам да погледам (нисам могао пре, до синоћ је падала киша). Прво што сам отворио, на задњем раму са 5-6 пчела, приметим нову матицу. Направим грешку и пребацим је 3 метра даље у празну кошницу (мислећи да има још која унутра). Остале пчеле су брже боље рушиле остале матичњаке. Кад сам хтео да је вратим, у празној кошници је није било. Чини ми се да сам видео да је одлетела.
Питања: да ли матица може сама да се врати у матичну кошницу? Не знам да ли је спарена?"

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #19 poslato: Maj 12, 2017, 20:15:30 »
Kolega tako se i meni dogodilo ali se matica vratila sa parenja,pozdrav.

• Član foruma
« Odgovor #20 poslato: Maj 12, 2017, 20:55:30 »
Да помогнем мало - Миланко је написао отприлике ово:

"Данас сам направио велику грешку: друштво је било без матице; данас је 16 дан како су излегле неколико матичњака. Отишао сам да погледам (нисам могао пре, до синоћ је падала киша). Прво што сам отворио, на задњем раму са 5-6 пчела, приметим нову матицу. Направим грешку и пребацим је 3 метра даље у празну кошницу (мислећи да има још која унутра). Остале пчеле су брже боље рушиле остале матичњаке. Кад сам хтео да је вратим, у празној кошници је није било. Чини ми се да сам видео да је одлетела.
Питања: да ли матица може сама да се врати у матичну кошницу? Не знам да ли је спарена?"
e hvala ljudi,imam problema ovde sa postavljanjem teksta,a upravo sam ovo napisao sto je  kopirao kolega boric.

• Član foruma
« Odgovor #21 poslato: Maj 12, 2017, 20:57:14 »
Kolega Milanko je isto pitanje postavio na nekom drugom forumu pa je tekst kopirao i postavio i na ovaj forum ali razlika u frontovima je ucinila da ovde taj tekst bude ispisan veoma malim slovima ...nesto slicno se i meni desavalo kada sam postavljao iste postove na vise foruma...tako da prepostavljam da se to desilo i kolegi Milanku....
hvala milose ,evo sad sam ukapirao kako teba ovde pisati.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #22 poslato: Maj 17, 2017, 15:17:04 »
Odgovor je jednostavan,moće da bidne,ne mora da znači...mada veće su šanse da se neće vratiti.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #23 poslato: Maj 17, 2017, 15:29:13 »
Usput,preporučljivo je da koju god metodu da koristite u formiranju novih društava sa matičnjacima,bilo koja kombinacija,sva otvaranje a i preglede završite pre nego što dođe do otvaranja bilo kog matičnjaka.Sa kontrolom treba sačekati period kada je matica već krenula da polaže jaja.Znači nakon eventualnog dodavanja zrelih matičnjaka starih tačno 15 dana,sve novoformirane rojeve poklapate i čekate bar 10 do 15 dana za prvo pažljivo otvaranje i kontrolu novoformiranih rojeva.Idealno je da ti svi rojevi imaju dovoljno kvalitetne hrane,meda,perge,uz eventualne neophodne dohrane sirupom bez otvaranja poklopnih dasaka.

S druge strane sa pojačavanjem novoformiranih nukleusa dodatnim ramovima sa pčelama i leglom obavezno sačekati minimum dok se u novim nukleusima ne javi poklopljeno leglo od nove mlade matice.Ne sme se žuriti,jer ishitreni potezi vode u gubitak mlade matice i neuspeh uloženog truda.