Тако је Ненаде, Пера му је брат а ја пермутовао
---
Види Зоране, ако сам добро разумио ти рече да још ниси пчелар. Чисто информативно, амитраз и варолик су исто. Амитраз је активна материја варолика. На нашим тржиштима не можеш наћи ни једно оригинално средство на бази амитраз за употребу у пчеларству. Постоји само Тактик који је регистрован против шуге код паса и мачака.
Прича да је амитраз спасао пчеле и пчеларство јако дуго се злонамјерно подмеће од људи сумњиве компетенције. Чак и да јесте тако, некада када је било реда и система, знало се тачно какав је амитраз дозвољен за употребу у пчеларству, а данас!? Јадају се пчелари те кинески је, те турски, те албански...
Много, чак превише смо писали о амитраз па и ја лично на овом и другим форумима. Више сигурно нема смисла, ко жели заиста да зна о каквој се супстанци ради може наћи детаљно у књизи Пчеларење за 21.век од Јова Кантара.
А ти баш навалио да препоручиш њега...ако не желиш користити оригинална средства "и плаћати харач странцима", лијепо је наведено да се у Србији за борбу против варое такође дозвољена етерична уља биљног поријекла Тимол, камфор, ментол и еукалиптол као и органске киселине мравља, оксална, млијечна, сирћетна...дакле нико никога не присиљава, чак се предлажу безбједне алтернативе.
Зашто би Тимол сет био на тапету, не разумијем!?
Тимол се против варое користио много прије амитраз али је био скрајнут због проблема неконтролисаног испаравања. Данас постоје оригинални вароациди на специјалним носачима који обезбеђују комфорну и сигурну употребу Тимола али они нису јефтини. Међутим, цијена им опет не прелази вриједност једног кг меда. Лично користим швајцарски Thymovar и презадовољан сам с њим. Колико знам, у Србији га нема па неће испасти да рекламирам.
Што се тиче Тимол сета, нисам га користио али читајући декларацију сматрам да нема довољно активне материје и да носач није адекватан. Међутим сигурно бих га узео прије ових Банд-ова, СС-ова, херби, варолика и аргуса.