Autor Tema: Kremasti med  (Pročitano 3004 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 818
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Kremasti med
« poslato: Septembar 19, 2017, 13:49:32 »

Otkupljivači med od uljane repice tretiraju kao zadnje smeće i tako ga i plaćaju, da to ne mora biti tako evo prijedlog:

Dosta me ljudi pitalo kako se radi kremasti med. Dakle, med mora biti od uljane repice, probao sam i sa drugim ali ne ispadne dobar. Od repice bude skroz bijel i kremast kao svinjska mast. Prije svega med mora biti potpuno dekristaliziran, stavi se u posudu u kojoj je zgodno raditi mikserom (ja imam onaj veći mikser sa zdjelom što se sam vrti). naspete med i miksate oko 15 minuta na najvećoj brzini. Onda ga ostavite jedno 2 sata da odstoji i da izađe dobar dio mjehurića što su zaostali u medu onda ponovite postupak od 15 minuta kao i prvi puta. Prespete izrađeni med u teglice i u frižider. Za 1-2 dana u frižideru će se kristalizirati sa finom strukturom (svinjske masti). Kada pravite sljedeću turu stavite oko 4 kg dekristaliziranog meda od repice i 1 kg kremastog i to pomiješate (dovoljno je oko 5 minuta) mikserom. Opet sve u teglice i u frižider na stezanje. Vrlo je bitno da ne potrošite sav kremasti med iz frižidera već da vam ostane uvijek bar jedan (kao germa za kruh).


Šećer na kraju. Napravio sam jednu mješavinu sa cimetom kakaom i kremastim medom pa se dobije nešto poput Nutele, svi što su probali su oduševljeni (naročito djeca). Dakle sve isto kao i za pravljenje kremastog meda. U jedan kg dekristaliziranog meda staviti 100g Cejlonskog cimeta i 200g kakaa i to izraditi mikserom (možda prvo nekakvom ručnom mješalicom jer cimet i kakao jako praše ako se ide odmah metlicama miksera). Kada se dobro razmute cimet i kakao sa medom usuti 1 kg kremastog meda i staviti još 3 kg dekristaliziranog meda od repice. Mutiti to 5-10 minuta nasuti u teglice i u frižider na stezanje.


MLJAC!

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Kremasti med
« Odgovor #1 poslato: Septembar 19, 2017, 17:39:37 »

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1021
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Kremasti med
« Odgovor #2 poslato: Septembar 19, 2017, 19:58:02 »
Moze li suncokret tako da se odradi....

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Kremasti med
« Odgovor #3 poslato: Septembar 20, 2017, 21:35:13 »
treba probati...

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1021
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Kremasti med
« Odgovor #4 poslato: Septembar 21, 2017, 08:36:00 »
Treba Borise, i kada bi kupce navikli na takav med, to bi olaksalo poslove oko dekristalizacije i ubedjivanja istih da je kristalisan med ispravan...Kada mi neko kaze useceren med ja se najezim i nemam volje da im objasnjavam....Ostalo neko uvrezeno misljenje u narodu o tom usecerenom medu, tj kristalisanom kao losem...

Van mreže Blagoj Danev

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 5
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Lana Italia
Odg: Kremasti med
« Odgovor #5 poslato: Septembar 26, 2017, 17:05:01 »
Dabi napravili  kremasti med ne mora da bude od repice, mozes  napraviti od svakog meda, najvazno je da med pocne da kristalise (dase malo zamuti)a ako vam se zuri mozete da u medu ubacite koju teglu vec kristalsani med a najbolje je ako imate kremasi med.
Ja to radim sa vocnog meda kod mene je jabuka, lepse je kad je med sveto pa i bolje izgleda beli krem.
Dosta ljudi ga uzimaju jer se ljepo maze na hleb i ne curi kao obicni med.

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1021
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Kremasti med
« Odgovor #6 poslato: Septembar 26, 2017, 19:03:05 »
Kolega, moze li malo opsirnije o samoj pripremi, nacinu mesanja , rucno ili mikserom...

Van mreže Blagoj Danev

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 5
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Lana Italia
Odg: Kremasti med
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 07, 2017, 14:47:26 »
Izvini Zorane sta nisam ogovorio odmah . Ja radim ovako , uzmem burence od 50 kg sa cepom za punjenje,stavim 20 do 30kg med (kako sta sam reko vec malo zamucen koji je poceo da kristalise)uzmem bormasinui perku i mesam 10 minuta,sledeci dan pokupim penu sta je izasla na povrsinu izmesam jos 1 minut i natocim u teglicama (od 500gr)jer  musterije vise vole kad su u malim teglama.
Da opet napomenem ja to radim sa cvetnog meda od jabuke.