Autor Tema: Stradanje pčela u zimskom periodu  (Pročitano 7076 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: Stradanje pčela u zimskom periodu
« Odgovor #15 poslato: Decembar 22, 2017, 20:31:11 »
Ja bih volio da moderator u dogovoru sa kolegom Asafom malo koriguje i konkretizuje naslov teme. Šteta je da Šošićevi vrijedni savjeti ostanu skriveni ispod ovako uopštenog naslova.

Pozdrav svima.
« Poslednja izmena: Decembar 22, 2017, 22:10:29 od strane Global Administrator 1 »

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #16 poslato: Decembar 22, 2017, 21:22:22 »
Da, neka se uz duzno postovanje kolegi, ovi Soletovi saveti prebace u neku novu temu o gubicima i uzrocima istih ili promeni ime ove teme, ostace ovako i kada prodje zaboravice se...Ili Sole, pisi bukvar pcelarstva...
« Poslednja izmena: Decembar 22, 2017, 22:10:35 od strane Global Administrator 1 »

Van mreže Global Administrator 1

• Global Administrator
« Odgovor #17 poslato: Decembar 22, 2017, 22:13:15 »
Temi je promenjen naziv u "Stradanje pčela u zimskom periodu".

Pozdrav.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #18 poslato: Decembar 22, 2017, 22:49:38 »
To se zove prava i pravovremena intervencija. Hvala.

Van mreže asaf daupovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Hadžići Milinjača
« Odgovor #19 poslato: Decembar 23, 2017, 09:02:40 »
Sad je sve OK. Doista bi bila šteta da se ovi komentari izgube! Pozdrav svima.
Asaf

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #20 poslato: Decembar 23, 2017, 14:42:41 »
Sole, znaci bez obzira na hranu, usled iznurivanja zimske pcele je doslo do gubitaka, a sto nozema kao propratna pojava..

Није дошло до изнуривања пчеле. Навео сам да се погледају пчеле на слици које изгледају јако добро с обзиром на околности. Наравно да ми не пада на памет да носим на некакве анализе. Погледа се стање друштва и види се да су пчеле имале и лепог уноса за кратко време (видиш да „бели“ саће – у то време је већ ива у цвету и има прилично нектара) и једино што се да закључити да је друштво у врло добром стању у сваком погледу. Полен је чудо – направио невоље, а онда их „отклонио“.

Губитака уопште није било! И није било ни једног друштва (без обзира на снагу) које је показивало неке последице лошег зимовања – развој је био сјајан и у складу са снагом друштава. Имао сам губитак једног друштва које сам спремио за спајање још крајем августа (оставио сам јако мало хране, јер сам намеравао да га подбациом при спајању). Имао сам тежу повреду рамена и то је тако остало и угинуло од глади.

Свакако да разни стручњаци могу тврдити да појава пражњења у кошници не мора обавезно довести до појаве ноземе, али да није било повољно време након изимљавања, свашта би ту било. Наравно, како пчеле заснивају зимовање и преживљавање на много „ситница“ које могу бити пресудне за преживљавање, и начин зазимљавања има пресудан утицај – да је другачије, била би пропаст.

Отворићу тему (ако будем „расположен“) јер и даље имам температуру и не осећам се најбоље и покушаћу да дам неко реално виђење ових проблеме током зиме 2016/17. И овог пута ће мој став бити другачији од мишљења многи стручњака (или "стручњака) - тек касније ће то прихватити као своје достигнуће.

ПС

Ако си помислио на онај извештај, погледај датум: то је извештај из 1986. Професор Кулинчевић ми је тада пружио руку и честитао на добро обављеном послу око зазимљавања и за опште стање пчелињака. За оне које имају ноземе и које су са 2 + знака, он је рекао да јесте увећано присуство ноземе, али да то није никаква опасност по друштво. Занимљиво је да већи број друштава нема ноземе ни у траговима иако је на десетак метара од пчелињака који готово потпуно пропао. Било је трагично видети „мокре“ пчеле које су прекриле половину доњег наставка (страдала су друштва без обзира на снагу) и у понекој се могла видети матица са нешто пчела која се креће по том „гробљу“.

То показује како неки "јаки стручњаци" (пре свих "регионални" стручњак Јевтић) сматрају да болести изазвају проблеми на неким суседним пчелињацима који нису "брижљиво" надгледани и извор су заразе, а његов пчелињак је "свето место" и он није ништа крив (конкретно је навео појаву кречног легла су изазвали проблеми на суседним лошим пчелињацима, а он је "затровао" воду у појилицама да спречи ширење ноземе). На овај начин залуђује многе пчеларе и требао би да се стиди због тога, али треба да се стиде и они који подржавају овакве глупости.

Нема никакве заразе ако вам је пчелињак у реду и свако друштво врло прецизно прегледано и зазимљено на најбољи начин (ово важи и за летњи период).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).