Autor Tema: Nastavak za prelaz sa DB na RV  (Pročitano 22865 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan Jovanovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Socanica
Odg: Nastavak za prelaz sa DB na RV
« Odgovor #15 poslato: Novembar 16, 2011, 17:52:58 »
Kolega Savo hvala na detaljnom objasnjenju ovo je savet koji sam ti trazio jer si sve do detalja opisao tako da sad imam sliku kako odraditi premestanje iz DB10 u RV.Bunilo me sta raditi sa nastavkom dalje jer sam mislio da se na prelazni  nastavak dodaju nastavci RV sad je sve jasno,hvala i Svetu na pomoci.Pozdrav svima na forumu,Vojo svaka cast za osnivanje ovakvog foruma.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #16 poslato: Novembar 16, 2011, 18:08:26 »
Sada kada ste premestili iz Prelaznog nastavka ramove u svoju RV košnicu, sada uzmete pa ponovite
postupak i preseljavate istim nastavkom drugu košnicu i tako dok ne preselite sve košnice u RV košnice.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Tomislav Ilić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aranđelovac
« Odgovor #17 poslato: Februar 10, 2012, 11:41:31 »
Još dva načina.U prazan(neožičen)DB ram staviti RV ram privezan sa dva parčeta žice za satonošu DB rama.Naravno satna osnova u RV ramu.Ubaciti u sredinu legla DB košnice.U svako jako društvo staviti po dve osnove.Kad se zalegu pokupiti uz svih košnica RV ramove i formirati nukleuse ili društva.Matica se može odezbediti na više načina.
 Drugi način:na jako društvo staviti RV nastavak.Naravno ukršten sa plodištem DB društva.Ostaje praznina koju pokriti parčetom daske.RV
nastavak popuniti satnim osnovama.Može se sačekati da matica pređe sama ali može se i pronaći i stresti pošto se prethodno postavi mat.rešetka preko DB plodišta.Može se i dodati medišta na DB plodište pa pošto je mat rešetka na plodištu a kako su leta otvorena na RV nastavku to će doći do povlačenja matičnjaka u RV nastavku jer će oslabiti uticaj feromona stare matice pa će društvo krenuti u "zamenu"matice.
Toma

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #18 poslato: Februar 10, 2012, 12:20:34 »
U prazan(neožičen)DB ram staviti RV ram privezan sa dva parčeta žice za satonošu DB rama.Naravno satna osnova u RV ramu.Ubaciti u sredinu legla DB košnice.U svako jako društvo staviti po dve osnove.Kad se zalegu pokupiti uz svih košnica RV ramove i formirati nukleuse ili društva.Matica se može odezbediti na više načina.

Ovaj način sam koristio prilikom formiranja prvih RV i EV košnica.

Van mreže Tomislav Ilić

• Član foruma
« Odgovor #19 poslato: Februar 13, 2012, 09:34:28 »
Koji oд ова два начина?Да ли уметањем рамова у ДБ рамове или набацивањем РВ наставка на ДБ наставке и како се показало?
Toma

Van mreže sava mitic

« Odgovor #20 poslato: Februar 13, 2012, 10:21:22 »
Još dva načina.U prazan(neožičen)DB ram staviti RV ram privezan sa dva parčeta žice za satonošu DB rama.Naravno satna osnova u RV ramu.Ubaciti u sredinu legla DB košnice.U svako jako društvo staviti po dve osnove.Kad se zalegu pokupiti uz svih košnica RV ramove i formirati nukleuse ili društva.Matica se može odezbediti na više načina.
 Drugi način:na jako društvo staviti RV nastavak.Naravno ukršten sa plodištem DB društva.Ostaje praznina koju pokriti parčetom daske.RV
nastavak popuniti satnim osnovama.Može se sačekati da matica pređe sama ali može se i pronaći i stresti pošto se prethodno postavi mat.rešetka preko DB plodišta.Može se i dodati medišta na DB plodište pa pošto je mat rešetka na plodištu a kako su leta otvorena na RV nastavku to će doći do povlačenja matičnjaka u RV nastavku jer će oslabiti uticaj feromona stare matice pa će društvo krenuti u "zamenu"matice.

Kolega Tomislave
Postoji i mogućnost još jednostavnija da RV ram ne ubacujete u prazan DB ram i da ga tamo povežete.
Od komada tanke pocinkovane žice provučene kroz otopljeni vosak / a i to nije obavezno / u dužini
do 10 cm savijete u obliku grčkog slova OMEGA tako da se krajevi oslanjaju na DB ram levo i desno
a RV ram sa satnom osnovom oslanja sa na savijeni komad žice. Ja sam negde u nekim temama
i postavljao slike, ali ih nisam sačuvao u arhivi.  Potrebna su vam dva komada žice za svaki
novi RV ram. I ovako taj ram tu neće trajno ostati jer bi ga pčele zapercima dogradile sa strane
RV rama.
Predpostavljam da sam rečima pojasnio.
Pozdrav iz snežnog Aleksinca

Van mreže Tomislav Ilić

• Član foruma
« Odgovor #21 poslato: Februar 14, 2012, 09:53:30 »
O.K.jasno.Ali taj postupak traži vremensku preciznost.Međutim kad nisam u stanju da budem ažuran,sa DB ramom mogu da odem na pčelinjak kad stignem,trutovsko leglo u zaperku isečem aako je med još bolje eto mi "pogače" za prihranu.Inače tvoj način je lakši,jednostavniji ali traži preciznost u postupanju.Za koliko vremena mora da se vadi RV ram?
Toma

Van mreže sava mitic

« Odgovor #22 poslato: Februar 14, 2012, 10:04:26 »
Kolega Tomislave
Period od 7 do 10 dana je prihvatljiv da RV ram bude izvučen, zalegnut i većim delom zatvoren.
Za to vreme van RV rama pčele neće imati mogućnosti da grade saće .
Ukoliko još u to vreme ima dobrog unosa cvetnog praha i nekakve paše može pored središnjeg
DB rama levo i desno postaviti na opisani način po jedan RV ram sa satnom osnovom.
Kombinacija ima više, pa neka radi svako kako mu najbolje odgovara.
Naravno DB društvo mora biti razvijeno i da ima pčela na svim ramovima u nastavku.

Pozdrav iz Aleksinca

• Stari član foruma
« Odgovor #23 poslato: Februar 25, 2012, 20:53:10 »
Kolega Savo evo mene posle manjeg odsustva u pisanju i postavljanju pitanja na foumu. Radim ubrzano na pripremi kosnica RV da bih bile spremne za naseljavanje pcela iz DB 10.Ono sto mi je ostalo nejasno oko prelaska iz DB kosnice je dali mora zajednica u DB da buda sa svih 10 ramova pcela.Imam dve kosnice sa po 8 ramova ali su dosta jaka drustva pa me interesuje dali da im ubacim jos ta 2 DB rama ili mogu umesto njih da ubacim RV ramove kao sto si mi objasnio  prethodno, kada dodje vreme za prebacivanje pcela.Pozdrav iz Leposavica.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #24 poslato: Februar 25, 2012, 23:00:33 »
Evo jenog mog prelaznog nastavka isopd LR12, obeleženog sa П3.

Prikaz i prednje i zadnje strane.

Slušio mi kao rezerva meda, koju sam podbacio u jesen za dopunu i za jesenju stimulaciju.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #25 poslato: Februar 26, 2012, 07:16:41 »
Kolega Savo evo mene posle manjeg odsustva u pisanju i postavljanju pitanja na foumu. Radim ubrzano na pripremi kosnica RV da bih bile spremne za naseljavanje pcela iz DB 10.Ono sto mi je ostalo nejasno oko prelaska iz DB kosnice je dali mora zajednica u DB da buda sa svih 10 ramova pcela.Imam dve kosnice sa po 8 ramova ali su dosta jaka drustva pa me interesuje dali da im ubacim jos ta 2 DB rama ili mogu umesto njih da ubacim RV ramove kao sto si mi objasnio  prethodno, kada dodje vreme za prebacivanje pcela.Pozdrav iz Leposavica.
Kolega Bojane
Da bi efekat bio bolji a preseljenje brže i lakse, najbolje bi bilo da se u DB 10 razvije društvo na većem broju ramova / možda u vašem slučaju na osam ramova / i kada je leglo razvijeno na pet
do šest maksimalno popunjenih DB ramova leglom i kada ima na svih osam ramova punih pčelom, tada možete proširiti DB 10 dodavanjem dva RV rama sa satnom osnovoom na jedan od opisanih načina. Za oko nedelju dana bi ova dva RV rama bila izgradjena i zalegnuta i tada se oni podižu u prelazni nastavak postavljanjem u sredinu nastavka. Na njihovo mesto u DB 10 postavljaju se dva nova prazna RV rama sa satnom osnovom. Dalje već znate.

Bitno je da se kaže da se ovo lakše izvodi u vreme cvetanja polenarica i kada ima i nektarske paše,
a u slučaju da nema paše moralo bi se pomoći i sa prihranjivanjem do izgradnje ramova u prelaznom
nastavku.

Pozdrav iz Aleksicna
« Poslednja izmena: Februar 26, 2012, 07:24:43 od strane sava mitic »

• Stari član foruma
« Odgovor #26 poslato: Februar 26, 2012, 09:52:30 »
Savo hvala na odgovoru kad budem krenuo sa radom eto i pitanja,pozdrav i svako dobro.

• Stari član foruma
« Odgovor #27 poslato: Mart 05, 2012, 21:18:52 »
Savo kada prva dva RV rama prebacimo u prelazni nastavak iz DB plodista, i ta dva RV rama stavimo na sredinu prelaznog  nastavka jeli pored tih ramova sa leglom stavljamo i ostale RV ramove sa osnovama ili cekamo nova dva RV rama sa leglom pa onda tek popunimo ostatak nastavka sa ramovima.Pozdrav.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #28 poslato: Mart 05, 2012, 21:41:21 »
Savo kada prva dva RV rama prebacimo u prelazni nastavak iz DB plodista, i ta dva RV rama stavimo na sredinu prelaznog  nastavka jeli pored tih ramova sa leglom stavljamo i ostale RV ramove sa osnovama ili cekamo nova dva RV rama sa leglom pa onda tek popunimo ostatak nastavka sa ramovima.Pozdrav.
Kolega Bojane
Prilikom prebacivanja dva RV rama izgradjena i zalegnuta u prelazni nastavak levo i desno od ovih ramova
u prelaznom nastavku postave se RV ramovi sa satnim osnovama.
Kada u plodištu DB se izgrade nova dva RV dodata rama sa satnim osnovama isti se podižu u prelazni
nastavak i postavljaju levo i desno od već predhodno postavljenih RV ramova sa leglom.

Ima dalje više kombinacija, zavisi šta želite.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Milan Jordanović

• Član foruma
  • 50 košnica DB12
  • Lokacija pčelinjaka: Gornja Draguša kod Blaca
« Odgovor #29 poslato: Decembar 08, 2015, 02:46:38 »
Poštovani,

Nisam naveo koji konkretno tip od 3(RV,EV,REV),jer mi nije potpuno jasno koje su razlike.

Elem,  pčelarimo sa 30ak DB12 košNica,  amaterski,  stacionarno.
Namera je da krenem malo ozbiljnije,  ima profesionalnih pčelara i sa DB košnicama, ali smatram da ne pružaju pun potencijal, sa LR nemam iskustva,  ali čini mi se da su ramovi i nastavci preteški za rad-nošenje i istresanje pčela-navikao sam na DB polu ram.

Kod Voja košnica mi se dopada i sistem,  sad da li je 100% ispravan,  ko zna,  ali verujem da je gospodin Voja dao sve od sebe.
Neke ideje su,  2matično pčelarenje,  pogodnost za selidbu-da li prikolica ili kontejner.
Plan je nekih 100 košnica,  postojećih 30DB koje bi ostale na stacionaru,  i novih 70, da li RV ili koje već,  od kojih bi se išlo na med,  rojeve, matice...

Dalje, nabavka samih košnica, dali preko sajta eko-kosnice ili ima još majstora koji ih rade,  jer je pčelinjak lociran kod Blaca.
Mislio sam da izrojavam iz DB,  tako što bih 1 db ram stavio u 2 spojena RV nastavka,  ostatak dopunio RV ramovima,  a kad leglo izađe, izvadio bih DB ramove.
Sad mi pade napamet i nabavka satnih osnova,  kako stojimo po tom pitanju?
Opet,  verujem da je dobrim delom istina da mnogi pčelari s pravom insistiraju na što univerzalnijoj košnici,  a ovde to može biti najveći problem.

Pozdrav