Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 401905 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #525 poslato: Januar 16, 2017, 09:33:55 »
T. Jevtić, ''Život i gajenje pčela'': ''... u početku zimske sezone društva obično imaju od 4-7 uličica (3-6 ramova)... u proleće više od 4 uličice...''
Dr J. Rikar,''Pčelarenje nastavljačama'': ''Dobro društvo preko zime i u rano proleće ima 10.000 pa i manje pčela...''
Ajd sad budi pametan?!
Razgovarajući sa kolegama oni tvrde da će sve to biti u redu (3-5 ulica pčela)?!
 Napominjem da sam pregledao na oko 0 celzijusa.
Više puta je naglašeno da nije toliko bitan broj zimskih pčela već njihov kvalitet.
Ne znam, a voleo bih da saznam :)
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #526 poslato: Januar 16, 2017, 10:03:36 »
Citat
Više puta je naglašeno da nije toliko bitan broj zimskih pčela već njihov kvalitet.
Tačno. A najvažnije je da imaš veliki broj kvalitetnih pčela.
Jer, više puta je naglašavano da je potrošnja hrane veća po glavi stanovnika u malobrojnijim, zazimljenim PZ.

Malo pčela u proleće može da pokriva i odhrani male površine legla. Tri ulice pčela meni liči na jedan, onako, baš skroman roj...

Saznaćeš ( a i ja ) već na proleće.

Ocena? ;D

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #527 poslato: Januar 16, 2017, 10:44:07 »
Нешко пријатељу:"Tačno. A najvažnije je da imaš veliki broj kvalitetnih pčela".

Ово је најважније и потпуно си у праву.

Али:
"Jer, više puta je naglašavano da je potrošnja hrane veća po glavi stanovnika u malobrojnijim, zazimljenim PZ."
Ипак мале зазимљене заједнице са трећином пчела у односу на "нормалне" пчелиње заједнице троше зими око 200-300 грама хране месечно или око 3 пута мање од оних које су 3 пута веће од њих... Тако да... ( добро је читати и пратити шта ко пише)  :D

Опет:
"Malo pčela u proleće može da pokriva i odhrani male površine legla. Tri ulice pčela meni liči na jedan, onako, baš skroman roj..."

Морам да нагласим да: сразмерно снази заједнице мањи ројеви се током пролећа брже развијају у односу на јаче заједнице...  ;)

Мало је ризичније зазимљавати слабије заједнице јер не знамо каква ће бити зима и оне могу да мало раније крену са леглом па да их пресече неко јаче фебруарско или мартовско захлађење па је стога увек боље и сигурније зазимити јаче заједнице.

О снази заједница и количини пчела које улазе у зиму мислим да су твоји аргументи јачи ( септембар октобар) али ако гледамо о снази заједница у овом зимском периоду (децембар јануар )онда су Едијеви подаци мало веродостојнији...

Мислим да најјаче пчелиње заједнице током јануара немају више од 12.000 пчела или 8 РВ улица пчела (када пчеле нису у клубету) или  5-6 улица ЛР опет када пчеле нису у клубету или око 4-5 улица ДБ када пчеле нису у клубету.

Током зимског периода  у зависности од степена хладноће пчелиње клубе може и неколико пута да смањи свој обим.   :D

И онда се мање искусни пчелари када отворе кошницу на пример када је минус 7-8 степени просто препадну када виде колико је мало клубе и колико "мало" пчела има у кошници..  ;)

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #528 poslato: Januar 16, 2017, 11:00:14 »
Što bi rekla Mileva Marić: Sve ti je to relativno, moj Alberte...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #529 poslato: Januar 16, 2017, 11:01:23 »
Управо тако...  ;)

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #530 poslato: Januar 16, 2017, 14:22:49 »
Ne smatram da je pčelarstvo relativna stvar. Naprotiv milionima godina živuća pčela itekako deluje principijelno- što bi rekao Vojo: samo treba pratiti njeno ponašanje. E sada drugi je problem taj što smo je smestili u košnice, remetići ili ne njene prirodne principe ili manje ili više uspešno imitirajući prirodu da bi kolko tolko ''pripitomili-iskoristili'' pčelu. Pčela ne dela ad hoc, ako joj ne odgovara nešto u košnici (varoa, prenaseljenost, besposlica...) odlete ona, a ti razmišljaj... ili čitaj knjigu prirode. Čemu ovo pisanije? Verovatno grešim ali, po meni, u pčelarstvu moraju postojati neki principi kojih se moramo pridržavati. Recimo broj zazimljenih pčela. U nekoliko navrata postavio sam pitanje da li treba stimulisati maticu da u avgustu nosi veći broj jaja (2 dl 1:1 svako veče). Čitao sam i govorili su mi da to treba da radim i sirupao sam. Pa onda pročitam da je prof dr Kulinčević još 90-ih dokazao da je to bespotrebno pa i loše jer pored zimskih dobijamo u tom periodu i letnje pčele koje pojedoše zalihe perge za proleće i, dalje, bolje je manji broj jajašaca koja su krupnija-zimska pčela- pa bolje hranjene larve-zimske pčele sa 4 puta više masnog tkiva- neophodnog za ishranu prolećnih larvi.
I ja sam u avgustu i septembru imao 6-7-8 ramova legla, a gde su sada te pčele?

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #531 poslato: Januar 16, 2017, 18:57:28 »
Citat
Krepale. My condolance.

Šta je relativno?
1. Kad će matica zalegati zimske pčele? Krajem jula, početkom, ili krajem avgusta? U septembru - verujem da neće.
2. Da li zazimiti sa većim brojem pčela, pa rizikovati sporiji prolećni razvoj?
3. Da li zazimiti sa manjim brojem, pa rizikovati da ne izzimiš ništa?

Ima tu malo i nekih faktora, na koje ne možemo uticati ( npr. meteoroški uslovi, pašni uslovi )-

Sirupanje 1:1 u manjim dozama ne vredi ništa bez unosa polena. Naravno, ne vredi mnogo ni ako je u nevreme.

Sve ti je to relativno, moj Edi...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #532 poslato: Januar 16, 2017, 19:21:11 »
Citat
Krepale. My condolance.

Šta je relativno?
1. Kad će matica zalegati zimske pčele? Krajem jula, početkom, ili krajem avgusta? U septembru - verujem da neće.
2. Da li zazimiti sa većim brojem pčela, pa rizikovati sporiji prolećni razvoj?
3. Da li zazimiti sa manjim brojem, pa rizikovati da ne izzimiš ništa?

Ima tu malo i nekih faktora, na koje ne možemo uticati ( npr. meteoroški uslovi, pašni uslovi )-

Sirupanje 1:1 u manjim dozama ne vredi ništa bez unosa polena. Naravno, ne vredi mnogo ni ako je u nevreme.

Sve ti je to relativno, moj Edi...
1. Prema literaturi i tada, a mlada matica, recimo avgustovska, dugo zaleže da bi sačuvala zajednicu.
Unosa polena je bilo ako i nema preporučuje se zamene za polen.
2.i3. meni su tada u avgustu preporučili da pojačam slabiće(avgustovske matice) ramom zatvorenog legla iz jačih društava, to sam uradio pa sada razmišljam da li je tako trebalo?! Ako matica nosi veća jaja a zimske pčele su još kao larve bolje hranjene a šta sam onda ja dodao.
Svakako čekam odgovore da bih saznao.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #533 poslato: Januar 31, 2017, 15:55:51 »
Danas obišao pčelinjak.
Dva društva, koja su 15.01. dobila po pola pogače, otprilike su poručkale polovinu date porcije ( po 1/4 pogače ). Njih jedno 20 do 30 ronza po kesici.
Društvo, koje nije dobilo ništa prošli put, počašćeno sa home made pogačom ( otprilike 300 grama ). Tako nameštena, da ih mami prema zadnjem delu košnice, gde se bez vadjenja ramova vide neotklopljene medne kape.
Pogaču napravio mešanjem prah šećera sa enzimski invertovanim šećernim sirupom. Nikakvi proteinski, vitaminski i slični dadaci.

Dakle, sve tri PZ žive zdrave i vesele, a ako Bog da i sreća junačka, pa se ostvare vremenske prognoze, za par dana će se i olakšati...
Sva tri klubeta su još uvek u centralnoj poziciji, do prednje stranice košnice ( iznad leta ). Valjda će krenuti i unazad, da ne moram da im pravim ringišpil.
Da li ima legla, ne marim. Nije bilo dovoljno toplo da bih vadio ramove. Praksa ( tudja ) kaže da zbog dužine dana ima.

Satonoše čiste. Da li kao posledica letošnjeg "sirupanja" sa Nozevojem, ne znam, a vi zaključite sami...

Za sada zadovoljan.

Fotoaparat sam naravno nosio, jedino što nisam stavio memorijsku karticu... :'(
( Konj radi taj i greši )  ;D

Van mreže Vladan Jakovljevic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Smederevo
« Odgovor #534 poslato: Januar 31, 2017, 17:10:41 »
Kod mene na nekoliko kosnica prljave satonose a o odelu da ne pričam čekam plus 10 pa nozevojom bar preko satonosa. Neobičan miris da ne kažem smrad  iz kosnica bilo je slično i ranijih godina ali ne kao ove. Ipak od 25 nema stradalih društva za sada nadam se ni ubuduće sta ciniti dalje pozdrav

Van mreže dejan paunovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Negotin
« Odgovor #535 poslato: Februar 16, 2017, 17:34:50 »
Zazimljeno 91 društvo (45 - DB11 i 46 pološke).
Danas prvo davanje pogače.
Rezime :
6 društva stradalo
- 4 nedostatak hrane (ustvari hrane ima ali nepravilno raspoređena i pčele nisu mogle da dođu do nje)
- 1 CCD (hrane puna košnica , šaka mrtvih pčela na podnjači)
- 1 nozema (samo na njoj isflekane satonoše, hrane ima)
Očekujem da još jedno društvo strada. Ima pčela ima hrane ali isflekane satonoše.
Isprskao sam Nozevojom i ponoviću isti tretman za dva dana.
Nažalost slika nema.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #536 poslato: Februar 16, 2017, 19:25:38 »
I mi smo danas kod prijatelja pregledali poloske , jos jedna od devet je otisla to su kod njega ukupno dve i kod mene jedna od cetiri, Rv se sa za sada dobro drze... Negde gresimo sa poloskama, hrane ima, u zoni klubeta ima pcela unutar saca i na tim ramovima u zadnjem delu ima hrane... E sada gde gresimo, ko to zna, naucicemo za dogodine.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #537 poslato: Februar 16, 2017, 20:25:25 »
Zazimljeno 91 društvo (45 - DB11 i 46 pološke).
Danas prvo davanje pogače.
Rezime :
6 društva stradalo
- 4 nedostatak hrane (ustvari hrane ima ali nepravilno raspoređena i pčele nisu mogle da dođu do nje)
- 1 CCD (hrane puna košnica , šaka mrtvih pčela na podnjači)
- 1 nozema (samo na njoj isflekane satonoše, hrane ima)
Očekujem da još jedno društvo strada. Ima pčela ima hrane ali isflekane satonoše.
Isprskao sam Nozevojom i ponoviću isti tretman za dva dana.
Nažalost slika nema.

Dejo prijatelju žao mi je stradalih društava.
sada se može samo par puta preprskati Nozevojom i ramove sa medom iskoristiti iz stradalih zajednica, preprskati ih Nozevojom i za nekih mesec dana dodati ih drugim zajednicama.

Sada ih još uvek ne treba dodavati jer mogu napraviti štetu i zdravim zajednicama.

Pozdrav dragim prijateljima...

Три века испред света...

Van mreže dejan paunovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Negotin
« Odgovor #538 poslato: Februar 17, 2017, 08:09:40 »
Vojo, hvala na savetu .....
Ispoštovaću ga . :)

Van mreže Dusan Miletic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrbovac(opstina Boljevac)
« Odgovor #539 poslato: Februar 23, 2017, 00:12:58 »
Zazimljeno je 8 drustva(LR na dva nastavka).
AV podnice su skroz otvorene,izmedju zbega i gornjeg nastavka je folija.Ispod krova je stiropor,negde 2cm,negde 5cm.

18.12.2016. dodao sam pogacu svim drustvima  (tri drustva su vec bila izasla na satonose,ostala drustva su bila dva prsta ispod satonosa na srednjim ramovima).Pogaca Apitrade Leskovac sa Nozecidom.

28.01.2017. sam na cetiri drustva podelio 3.pogace,posto su  pojela 2/3 prve pogace.Pogaca Apitrade Leskovac sa Nozecidom.
10.02.2017. Uvukao sam limene uloske,da dodatno utoplim kosnicu.Ulosci nisu gurnuti do kraja, izvuceni su jedno 10 cm.

U petak 17.02.2017. sam dodao svim drustvima jos po jednu pogacu.Sve sto sam im do sada dao su uredno popapale.Ocistio sam podnice od mrtvih pcela.Pogaca Nektar Kragujevac sa Nozecidom.