Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 402009 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #780 poslato: April 09, 2018, 09:47:27 »
Vaga je otišla lagano u plus, vjerovatno od trnine koja upravo kreće. Na pregledu digao jedan poluokvir gore u plodište pa kad ga zaležu vraćam nazad u polunastavak i stavjam plodište na podnicu a na mjesto u plodištu ide prvi građevnjak sa 2/3 satne osnove

Van mreže Миливоје Филиповић

• Član foruma
« Odgovor #781 poslato: April 09, 2018, 21:58:08 »
Одрастао сам са пчелама, али што сам имао јуче ситуацију нисам ни могао да претпоставим да је могуће. Тек што сам отворио кошницу и скинуо кров и збјег са хранилицом сваје у трену изашла прво на сатоноше а онда и на мене. Да нисам имао одијело и шешир могу само да претпостављам шта би се десило. Кроз мрежу скоро ништа нијесам видио од пчела. На рукама које нијесу биле заштићене сам имао преко 20 убода. Успио сам да затворим злотвора, да поклопим и да се удаљим.  Нијесу одустајале ни након што сам се удаљио. Невиђено. Одавно сам знао да је ово друштво агресивно, али ово нисам могао ни да сањам. Не знам разлог, али дефинитивно је дошло вријеме да се после овог та матица и њена крвна линија уништи.

Христос васкрсе!

Брате, та љутина је последица непримереног времена за рад са пчелама. Велика Субота и Ваксрс је наступао а пчеле су божаствена бића, не воле рад празником. И њима је Васкрс. Добро си прошао. Сачекај до среде, па прегледај.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #782 poslato: April 09, 2018, 22:46:54 »
Ваистину васкрсе!

Нема везе  што кошава дува и хоће да исчупа кућу из темеља...јуче само око 0,15 кг унос, а данас благи +.

Такође сматрам да ће сутра бити мирније...ветар стаје. И пре подне су биле мирне док није засушило...после се мало љутнуле. Можда што је празник :).

Искено мислим да је непримерено џаба седети...мада нисам надлежан :).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #783 poslato: April 10, 2018, 07:10:56 »
Prekjučer 15 dkg, jučer 60 dkg

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #784 poslato: April 12, 2018, 19:18:09 »
Kod mene od jutros vaga konstantno pokazuje plus jer pada snijeg i poprilicno se nakupilo na krovu a nadamo se da je ovo zadnji. Vremenski proljece kasni za jedan mjesec u odnosu na predhodne godine a sejanje uljane repe (kanole) je planirano za maj mjesec.
Paketni rojevi iz Australije u nase udruzenje stizu 27 aprila i nadamo se da ce biti fino vreme i da maslacak krene.

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #785 poslato: April 14, 2018, 11:12:57 »
interesantno da nisam vidio niti jednu pčelu na trnini koja je procvala kao nikad, također nema pčela niti na šljivama. Vidio sam da idu na trešnju. Pri jučerašnjem pregledu nektar curi sa okvira, to može biti sa maslačka ili možda vrbe... Inače unos 500-700g

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #786 poslato: April 14, 2018, 11:48:55 »
Zanimljivo, slabo posecuju voce..Kao da ne medi, a idealna i vlaga i temp.

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #787 poslato: April 14, 2018, 20:19:17 »
Procvetalo je sve zivo tako da pcele biraju odakle ce da sakupljaju nektar, nisam zalazio u detalje koja vrsta voca trenutno bolje medi uglavnom obisao sam svoj vocnjak od oko 80 ari sljiva pod sortom Stenlej prosao samo po kraju vocnjaka i bio sam opijen predivnim mirisom ali nisam primetio pcele na cvetovima uglavnom ono sto je najvaznije unosa ima i to solidnog jer vaga je sinoc javila unos od 600 grama za danas videcemo za nekih sat vremena kada stigne izvestaj...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #788 poslato: April 14, 2018, 20:52:21 »
Данас су пчеле мирне. Још јуче су дивљале као претходних седам-осам дана.

Такође сам врло мало пчела виђао на воћу (без изузетака, односи се на сво воће). Врло је вероватно да је и то доприносило опакој љутини пчела (поред местимичног прскања и променљивог и повремено ветровитог времена).

Код мене је јабука у пуном цвету, али добро меди „мртва“ коприва, јабука и врба. Кренуо је и глог. Унос је добар и пчеле су јако мирне. Постоји проблем  јер су на рамовима (и у кошници) углавном младе пчеле које се много узнемире при прегледу и матица лако спадне са рама. Тосе обично дешава када су старије пчеле масовно на паши.

ПС

На сликама се види џанарика која је почела лагано да отвара после 10 марта. Након неколико дана је захладило и пар дана је падао снег. Јуче смо Дуња (моја унука) и ја хтели да једемо зелене шљиве (пар година то радимо :) ) и нисмо нашли ни једну. Иста џанарика је прошле године савијала гране од рода. Види се и деформација на понеким преосталим плодовима и мислим да је то због таласа хладноће. Слично је било и 2016 и било је пуно ових деформисаних плодова који ненормално брзо расту и потом отпадну.

Већ сам написао у теми Багрем 2018 да се плашим оштећења и на багрему.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #789 poslato: April 14, 2018, 21:26:24 »
Citat: Dragan Šošić
Унос је добар и пчеле су јако мирне. Постоји проблем  јер су на рамовима (и у кошници) углавном младе пчеле које се много узнемире при прегледу и матица лако спадне са рама. Тосе обично дешава када су старије пчеле масовно на паши.
Pri pregledu su pčele bile izuzetno mirne, sve do zadnjih 5 košnica. Onda sam slučajno malo zdrmao PN koji sam stavljao iznad plodišta i cijeli roj navalio na mene. Nije pomoglo ni to što sam se preselio 15-ak m dalje dok se ne smire, pčele koje sam pregledao dalje su bile mirne samo ove "dežurne" su uzele sebi zadaću da mi se osvete i tako je bilo do samog kraja, nisam ih previše ozbiljno shvaćao imao sam važnijeg posla  :) . Isterao sam ih iz auta jedno 200m dalje kad sam krenuo kući - ludilo, kao da sam već na repici.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #790 poslato: April 16, 2018, 12:50:23 »
Sad sam iz malinjaka, radilili smo nesto  jak vetar oblacno i neka kisica je padala. Posto su nervozne ovih dana , doslovice nas jure po malinjaku i 100 m daleko, mislio sam ajde da odradim neke stubove.Medjutim, parcela uljane repice, koja je na nekih 500 m od pcelinjaka je procvetala, one su isle na nju i po ovakvom vremenu i naravno usput su nas malo maltretirale, ostao sam bez radnika posle tri sata rada, opsta bezanija po malinjaku a imam jos puno posla da uradim. Prosle god. ih nismo ni osetili, sta je ovo, pojma nemam.Neki dan smo frezovali sa pcelarskim bluzama.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #791 poslato: April 16, 2018, 13:05:14 »
Znači majkane od sad je "malinjak u pčelinjaku"...  ;D ;D ;D

Pojačana agresivnost je i kod mene primjetna iako nemam repice. Nukleuse sa kojima sam radio bez zaštite prije koji dan kada sam otvorio kao da sam čačnuo u osinjak. Srećom sam imao zaštitu pa su samo rukavice dobile koju žaoku.

Pozdrav svima...

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #792 poslato: April 16, 2018, 16:17:29 »
i kod mene u pcelinjaku je haos, jure na 50 metara od njih.Stariji pcelari kazu da je pcela agresivna sve dok ima cveta od visnje.Juce sam svratio do pcela posto sam ih spustio sa goca sa 900m na nekih 400m i zavirio u jednu koja ima mrezu kod hranilice i video da je gornji nastavak skoro pun meda tako moram ovih dana da dodam i 4 nastavak,da ne krene rojenje. Pozdrav.

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #793 poslato: April 20, 2018, 21:50:12 »
Pozdrav svima izvestaj koji mi je poslala vaga veceras je zabrinjavajuc jer je unos - 300 grama i mogu samo da naslucujem da je bilo trovanja  jer su danas i juce mnogi vocari prskali svoje vocnjake...u svakom slucaju sutra idem do pcelinjaka pa cu videti
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #794 poslato: April 20, 2018, 22:03:04 »
Da se nadamo da nije trovanje.... javi sutra šta je bilo.
Нека нам живот буде сладак као мед!