Autor Tema: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama  (Pročitano 51584 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
« Odgovor #135 poslato: Novembar 13, 2023, 23:47:16 »
Само напред Миланче пријатељу и ако нешто запиње ту смо да помогнемо. Даће Бог да следеће јесени у ово време имаш 20 и коју више зазимљену заједницу.
Поздрав.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #136 poslato: Decembar 09, 2023, 17:12:55 »
Данас око поднева је урађен третман оксалном киселином (35г + 600мл воде + 600г шећера) са око 20/25мл раствора по кошници. Време је било хладно као и ових дана, тек можда 1° или 2° изнад нуле. Пчеле су дубоко испод сатоноша у трећем највишем наставку, а клубе вероватно захвата и други наставак, мада их нисам раздвајао. Хране има доста, али пчела нема као прошлих година у ово доба, или ме је преварило што су густо збијене даље од сатоноша.

Елем, по евиденцији онога што сам успео да видим (без лампе коју сам заборавио) стање је следеће: две кошнице са 3 улице, шест кошница са 4 улице и две кошнице са 5 улица. У неким споредним улицама ван клубета су примећене мале скупине мртвих пчела (20ак) на рамовима са медом, то нисам виђао пре... Углавном, на прву лопту ми се чини да никад мање пчела нисам затекао у ово доба у мом скромном петогодишњем стажу. Теши ме чињеница да је клубе код већине друштава једва видљиво одозго, и да је већи део "лопте" у наставку испод.  Поздрав свима уз једну данашњу фотку... :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #137 poslato: Decembar 09, 2023, 18:37:13 »
Шаренило на све стране. Топао период током новембра направио је велике штете.
Колеге пчелари који нису радили третмане против варое до краја септембра или су лоше очистили своје пчелиње заједнице узроковали су велике штете како себи, тако и пчелињацима у окружењу током октобра и новембра.
Пчеле из јаких и добрих заједница, зазимљене и ваљано очишћене од варое ишле су у пљачку тј грабеж на километар, два и током топлог периода у октобру и новембру пренеле су пуно варое и јако ослабиле. Тамо где је стање било више него одлично почетком октобра сада је јако лоше и већ сада има озбиљних страдања а ослабљене заједнице тешко могу преживети.
Вароа је по мом мишљењу ове године пренела веома опасне вирусе..
Тамо где није било грабежи и није било оштећених пчелињака у окружењу ту је све у реду.
Ту уопште нема никаквих проблема.
Са касног сунцокрета пола кошница( 70-80) одвезено у атар и ту је стање добро са 1% губитака а друга половина од око 80 кошница превезена почетком септембра у зимовник где има још десетак мањих пчелиња у кругу лета пчела у лошем стању где већ сада има скоро 20% губитака. А још толико биће у наредном периоду јер је пуно мртвих пчела испред кошница.
На другој половини кошница тј пчелињаку у атару уопште нема мртвих пчела испред кошница. Ту је на три пчелињака око 500-600 кошница и нигде нема мртвих пчела испред кошница.
Све исто рађено на свим пчелињацима и исти третмани а само у насељеним местима где има оштећених пчелињака и где је било губитака још током септембра, ту су проблеми.

Закључак, пчеле су ишле у пљачку на пчелињак или пчелињаке у топлом новембру и направиле велике проблеме.
Да је било нормално време, да су биле у клубету не би било грабежи и све би било у реду. Страдали би само они који нису ваљано урадили третмане против варое а овако сада имају проблем и они који то нису заслужили.

Једини спас је побећи тамо где у кругу лета пчела нема других кошница.

Надам се Милане да у твом окружењу није такво стање као ово што сам описао.
Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
« Odgovor #138 poslato: Decembar 09, 2023, 21:04:58 »
Нажалост, Војо, све је као што си написао. Мојих 35 РВ друштава сам третирао против варое, мислим, на време: у пролеће Hive Clean-ом, у августу мрављом; зазимио у првој половини септембра, чини ми се никад боље. А онда, реда ради, средином новембра отворим неколико кошница и запрепастим се: број пчела преполовљен! Изотварам све кошнице: исто стање. Пронађем и три угинула друштва.
Данас сам их (мал)третирао оксалном. Још мање пчела. И још три губитка. Дај Боже да грешим, али страхујем да ће до пролећа страдати 2/3 друштава. Немам речи којима бих описао своју тугу и немоћ. Најгоре је што не знам како да ово убудуће спречим.
Поздрав свима,

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #139 poslato: Decembar 09, 2023, 22:04:08 »
Код мене је на око 500м удаљености први суседни пчелињак од 10ак кошница (стационар), на 1км је још један мало већи и на 1,5км још 50ак кошница. Тако да могуће је да су ишле у пљачку и тако се додатно "заразиле" јер су дневне температуре биле 15°/ 25° у октобру и првој половини новембра, а опет могуће је и да их сам нисам 100% заштитио. Сад је готово и назад нема, чекамо пролеће да видимо на чему смо...

Жао ми је колеге што ни код вас није добро стање, а копка ме што нисам подизао највиши наставак па да тачно утврдим дал' је стање баш лоше или је пак клубе већим делом у средишњем наставку. Јеси ли ти Верољуба гледао оба наставка?

ПС значи вароа је узрок мртвих пчела које су остале груписане на пуним рамовима ван клубета?

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
« Odgovor #140 poslato: Decembar 10, 2023, 12:54:30 »
Јесам, Милане. Моје углавном захватају један наставак.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #141 poslato: Decembar 10, 2023, 21:45:55 »
Нажалост, Војо, све је као што си написао. Мојих 35 РВ друштава сам третирао против варое, мислим, на време: у пролеће Hive Clean-ом, у августу мрављом; зазимио у првој половини септембра, чини ми се никад боље. А онда, реда ради, средином новембра отворим неколико кошница и запрепастим се: број пчела преполовљен! Изотварам све кошнице: исто стање. Пронађем и три угинула друштва.
Данас сам их (мал)третирао оксалном. Још мање пчела. И још три губитка. Дај Боже да грешим, али страхујем да ће до пролећа страдати 2/3 друштава. Немам речи којима бих описао своју тугу и немоћ. Најгоре је што не знам како да ово убудуће спречим.
Поздрав свима,
Једино што може да се уради је да се изврше заједнички третмани код свих пчелара у окружењу тј у кругу лета пчела. Ово је углавном тешко постићи али није и немогуће.
На крају крајева, јефтиније је пчеларима у окружењу купити лекове и замолити их да им се бесплатно ураде третмани у њиховом присуству на њиховим пчелињацима него страдати десетак или више пчелињих друштава.
Договор око начина рада може се постићи само то треба покренути и направити заједнички план на општи корист свих.
Ако би се то учинило само у једној години лако би се касније наставило у наредним годинама.
Поздрав драгим пријатељима.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #142 poslato: Decembar 11, 2023, 08:50:49 »

Све си ти Војо овде лепо написао али то је , нажалост , немогућа мисао. Нисмо се ми сложили ни око простијих ствари па нећемо ни око ових. Тако је како је па нема друге него  "у се и у своје кљусе".

И ја сам јуче урадио оксалну на 2/3 својих пчелињака и нисам баш задовољан али о томе на мојој теми да ову не оптерећујем.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #143 poslato: Decembar 17, 2023, 19:07:12 »
Очишћене подњаче данас и том приликом избачено по 5-25 мртвих пчела па враћена широка (летња) леета. У пуном збегу сам отворио мало поклопце пластичних хранилица како би их додатно расхладио јер јављају преко 10° наредни период.

Мало сам распремио пчеларску собу и записао шта ми треба за сезону, па да се полако спремамо...

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #144 poslato: Januar 14, 2024, 17:36:39 »
Обилазак пчелињака после дужег времена... Само сам избацио по 7, 8 мртвих пчела са подњача. У хранилицама нема конденза па рачунам да нема ни покренутог легла. Кроз прорез се клубе не види, али се чује у свакој кошници, и то подалеко од сатоноша, вероватно између другог и трећег укрштеног наставка.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #145 poslato: Februar 12, 2024, 00:30:33 »
Услед јаког ветра нисам хтео да отварам кошнице овог викенда, али рек'о кад сам већ ту да очистим опет подњаче и помогнем им колико толико. Кад оно свих 10 пуних подњача перфектно чисте, нема ништа да избацим, буквално ниједне пчеле нити ичега. Склоним кровове и видим да ни у једној хранилици нема ни грама конденза, што би требало да значи да легла, иако је можда покренуто, има минимално. Провирим кроз отвор за хранилице и видим да су сва друштва жива и да су пчеле избиле на сатоноше, али рачунам да је то због топлијег времена а не због недостатка хране.

Леска ће код мене проћи до половине фебруара и тада би већ требало да отвори дрен како ствари стоје (ако настави топлије време). Ако буде топлије, прегледаћу их неки дан ради контроле хране, а ако не - ништа, па чак ни никакво утопљавање до краја месеца... Поздрав свима

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #146 poslato: Februar 25, 2024, 20:24:27 »
Опет ветровити викенд код мене... Ипак сам успео да им оперем хранилице и затим их вратим затворене (до сад су поклопци били одшкринути) и са 7,8 листа "Политике" преко прореза ради упијања влаге. Оно што је најбитније је да пчеле из сваке кошнице увелико доносе полен (јако жут са дрена који почиње, тамно црвени са актуелне копривице, бледо жути са можда неке закаснеле леске...). Свако добро

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #147 poslato: Mart 17, 2024, 23:10:37 »
Данас сам сипао прву туру сирупа по 300мл, са једнаким деловима шећера и воде (не знам како је стање са храном). Како најављују хладније дане за мој крај, ставио сам им и ужа леета. Појилице освежене и радило се на уређењу око пчелињака, кад већ нисам могао мало "унутар кошница"...

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #148 poslato: Mart 26, 2024, 19:29:50 »
 Иако још нисам урадио први пролећни преглед, увелико се ради на припреми предстојеће сезоне (набавка и фарбање кошница, ожичавање рамова, утапање основа, склапање и фарбање постоља...).

Што се тиче детаљног плана рада - ништа док не видим стање заједница, а то би требалода буде следећег викенда Боже здравља. Сигурно је да ћу пробати неке "можда" новотарије ове године:

1) стављање "стакленог медишта" на врху кошнице (адаптер са девет тегли окренутих отвором ка доле у које би пчеле можда изградиле саће и лагеровале нектар)

2) постављање рама МР са леетом између другог и трећег наставка (промена микро-климе можда буде утицала на боље поклапање меда)

3) контра-прц: обрнут редослед наставака, значи на подњачи два медишта, па МР са леетом и плодиште на врху (не знам што ми је ово пало на памет, можда буде револуција пчеларства у неком погледу на глобалном нивоу).

Мало шале није на одмет  :D  можда.  ;D

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #149 poslato: Mart 28, 2024, 00:30:16 »
Стигао мало и јуче до пчелињака, колико да заменим воду у појилицама и прихраним их са 300-350мл сирупа. Све у најбољем реду изгледа, шљива ранка већ отворила више од пола цветова, рекордно рано. Прошле две године је то било око 10. априла, тако да је и код мене природа "поранила" 15ак дана.