Доста посла одрађено за викенд, пре свега сам прихранио два нуклеуса у којима је матица већ пронела, по 600мл сирупа 1:1. Затим сам порушио матичњаке и пресложио рамове у старкама (13. дан од ограничавања): у седам заједница сам из плодишта извадио 4 рама претежно затвореног легла у други наставак, а доле поред 4 рама отвореног легла са матицом ставио по два празна рама (или основе) са обе стране. То су били рамови из трећег наставка уместо којих сам ставио свеж нектар из другог наставка. Ту се круг завршава, изгледа компликовано али није.
Значи плодишта су остала са 2 рама хране, 4 рама отв легла и 4 рама слободна за залегање. Следећег викенда ћу прегледати само изнад решетке да ли има повучених матичњака. Још две заједнице сам исто пресложио само са 5 подигнутих рамова легла, а не 4.
И десету кошницу, код које ми је матка остала изнад решетке при ограничавању, сам средио... Прво нашао матицу црнку (која се због црне боје теже препознаје) и са три рама отв легла ставио у плодиште, уз два рама хране, четири празна и једну основу. Преко решетку са леетом (матични рам) па шест рамова претежно затвореног легла. И у трећи наставак један рам излазећег легла, а још један такав сам додао у трећи наставак оне кошнице где сам оставио тегле "на пуњење".

Багрем још увек цвета (мада га је киша вероватно прилично "опрала"), а почињу малина и свиб. Јуче сам био у пролазу па сам им заменио воду у појилицама, нуклеусе (600мл), старке (300мл) прихранио, а тегле препрскао - сирупом 1:1 са нозевојем не би ли пчеле лакше почеле градњу саћа.
На крају морам и јавно да искажем велику захвалност колеги Раковцу на несебичној помоћи, нажалост путем телефонског разговора, биће ваљда некад прилике и да поседимо...