Autor Tema: NOZEVOJ-protiv nozeme  (Pročitano 295603 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: NOZEVOJ-protiv nozeme
« Odgovor #105 poslato: Mart 13, 2013, 22:15:12 »
Ne znam dali se razumemo. Napravio sam nozevoj ali u zelji da ga pcele sto pre ili sto vise iskoriste stavio sam malo secera. Sad razmisljam da li ce taj secer napraviti neko vrenje ili pokvariti nozevoj. Nisam na vreme razmisljao o tome :-[

Neće Radovane, neće napraviti nikakvo vrenje.
Ako ti je ostalo Nozevoja posle kad dođe lepše vreme za prihranjivanje pčela, dodaj ga u sirup. Dodaje se 3%.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Radovan Mandic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Vrbas
« Odgovor #106 poslato: Mart 13, 2013, 22:32:00 »
Mnogo hvala na sugestijama kolega Vojo

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
« Odgovor #107 poslato: Mart 13, 2013, 22:36:43 »
Kod prskanja pčela nozevojom da li je potrebno dizati ramove ili je dovoljno samo poprskati po pčelama i satonošamao odozgor. PS kolika ide količina po zajednici?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #108 poslato: Mart 13, 2013, 22:49:15 »
Kod prskanja pčela nozevojom da li je potrebno dizati ramove ili je dovoljno samo poprskati po pčelama i satonošamao odozgor. PS kolika ide količina po zajednici?

Kolega Igore, za zajednice koje nisu uprljane a razultati dijagnoze potvrđuju obolenje dovoljno je pčele preprskati odozgo preko ramova bez vađenja samih ramova. Kod košnica nastavljača dobro je podići nastavak i pčele takođe preprskati i odozdo ispod ramova.
Prskanje se vrši u dva navrata.
Tretman sse može raditi i na 7-8 stepeni mada je bolje kada je toplije i kada se prilikom aplikacije može zahvati što više pčela.
Kod zajednica koje su se uprljale i kod kojih se po ramovima vide tragovi fecesa ako je toplo vreme sa petnaestak ili više stepeni potrebno je vaditi ram po ram i sve pčele preprskati.
Ukoliko je vreme hladnjikavo onda se u par navrata vrše tretmani bez vađenja ramova sve do nailaska toplog vremena kada je pčele potrebno kompletno isprskati. Delove košnice takođe je potrebno  preprskati.

U zavisnosti od načina tretmana potrebno je od 20-50ml. Nozevoja...
Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
« Odgovor #109 poslato: Mart 13, 2013, 23:15:13 »
Zahvaljujem kolega Vojo na strpljenju i odgovorima...

Van mreže Dejan.Bosnjak

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Baranja - Planina Banska kosa (Banovo brdo)
« Odgovor #110 poslato: Mart 18, 2013, 20:44:29 »
Kolega Vojo uspio sam i napravio svoj prvi Nozevoj.. (radio sam s manjom količinom bilja taman preračunato s 1 litrom alkohola i 1 litrom destilirane vode) žao mi je baciti sada ostatak bilja koji je bio u ekstraktu, jel moguće možda još izvući iz tog bilja nešto korisnog... mislio sam staviti još oko 0,5 litara alkohola i 0,5 litara destilirane vode pa nek odstoji isto jedno 15-20tak dana, ne znam hoće to valjati štagod ili se može za nešto drugo upotrijebiti???
Ovom prilikom bi se i zahvalio na altruizmu i nesebičnom iznošenju samog vašeg recepta i pomoći oko pripreme kako meni tako i drugim kolegama... svako dobro, pozdrav i živili....

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #111 poslato: Mart 18, 2013, 23:48:19 »
Kolega Vojo uspio sam i napravio svoj prvi Nozevoj.. (radio sam s manjom količinom bilja taman preračunato s 1 litrom alkohola i 1 litrom destilirane vode) žao mi je baciti sada ostatak bilja koji je bio u ekstraktu, jel moguće možda još izvući iz tog bilja nešto korisnog... mislio sam staviti još oko 0,5 litara alkohola i 0,5 litara destilirane vode pa nek odstoji isto jedno 15-20tak dana, ne znam hoće to valjati štagod ili se može za nešto drugo upotrijebiti???
Ovom prilikom bi se i zahvalio na altruizmu i nesebičnom iznošenju samog vašeg recepta i pomoći oko pripreme kako meni tako i drugim kolegama... svako dobro, pozdrav i živili....

Hvala Deane na ovim lepim i prijatnim rečima.

Ostatak koji ti je u bilju ostao posle ceđenja a to je otprilike oko 3-3,5 decilitra Nozevoja možeš iskoristiti tako što ćeš unj dodati 10 litara vode i ponovo procediti.
Ako se planira vršiti proleća prihrana zajednica tada se treba dodati vruća voda i sadržaj nakon minut dva mešanja treba ponovo procediti. Dok je voda sa ostatkom Nozevoja još topla doda se još 5-7 kilograma šećera, dobro izmeša i pripremi sirup za prihranjivanje za taj dan ili par narednih dana.
Količinu šećera to jest koncentraciju sirupa treba prilagoditi prema procenjenoj količini hrane koja nam je ostala posle izimljavanja pčelinjih zajednica. Ako nam je u košnicama ostalo preko 10 kilograma meda tada ćemo na 2 litra vode-tečnosti dodavati 1 kilogram šećera.

Može se u preostalo bilje umesto tople vode dodati i hladana voda i tada nam ovaj rastvor sa Nozevojom može poslužiti za dodavanje u pojilice.

Pozdrav svima....   

Три века испред света...

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
« Odgovor #112 poslato: Mart 20, 2013, 11:52:56 »
teoretski ako pčelama u sirupu dodajemo nozevoj, znači bez prskanja da li će doći do izlječenja ako je zajednica zaražena?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #113 poslato: Mart 20, 2013, 20:05:18 »
teoretski ako pčelama u sirupu dodajemo nozevoj, znači bez prskanja da li će doći do izlječenja ako je zajednica zaražena?

Nisam siguran... Pre bih rekao da se jako obolele zajednica neće izlečiti.
Lekoviti sirup je samo preventiva.

Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
« Odgovor #114 poslato: Mart 20, 2013, 20:41:17 »
e pa tako sam i mislio znači ipak prskanje...

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #115 poslato: Mart 21, 2013, 08:41:44 »
Pozdrav gospodinu Voji. Najzad sam uspeo da se registrujem na forum. Nozevoj je spreman po vašoj recepturi. Napravio sam pola mere i uspeo da iscedim 3,5 l. Ostatak sam osušio i planiram ga stavljati u dimilicu. Pošto nisam našao fleke po ramovima i pčele mi prezimile veoma dobro, sada čekam da procveta džanarika i krećem sa stimulativnom prihranom naravno sa dodatkom NOZEVOJA. Gospodine Vojo, interesuje me dali se može NOZEVOJ koristiti i u prihranu sa medom i koji procenat NOZEVOJA. Pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #116 poslato: Mart 21, 2013, 17:24:20 »
Pozdrav i za tebe kolega Jano.
Nisam nikada dodavao Nozevoj u med to jest u medni sirup ali mislim da može da se doda 2-3%.

Bez obzira što nemaš fleka po ramovima preporučio bih ti obavezno prskanje Nozevojom u dva navrata.

Pozdrav svima....

Три века испред света...

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #117 poslato: Mart 21, 2013, 19:15:04 »
Hvala. Probaću, jer svake godine posle suncokreta tretirao sam mitakom a kasnije je bilo pomalo meda za oduzimanje od društava. Taj med ne dajem u prodaju, nego na proleće vraćam pčelama u vidu stimulativnog prihranjivanja i zato pitam dali NOZEVOJ može u med. Pozdrav

Van mreže zdravko.reljic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
« Odgovor #118 poslato: Mart 25, 2013, 15:34:09 »
U januaru sam pcele tretirao Nozevojom a u subotu sam davao pogacice i ramovi su cisti nigdje flekica od nozemoze ,

sacekati cu koji dan da se malo vrijeme rascisti i ponoviti tretiranje Nozevojom

Van mreže Kasalović Miljan

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #119 poslato: April 03, 2013, 00:02:51 »
Pozzz. Danas sam pravio nozevoj po recepturi ali sa duplo manje količine (500g žalfije, 150g rtanjskog, 2,5l alkohola i 2,5l destilovane vode). Da nije previše gusto? Koliko procediti i kako? Čini mi se da onde biljke upiše svu tečnost?
Koliko će biti sirupa? Jel se on posle razblažuje nečim prilikom prskanja ramova i dodavanja u hranilicu (2-3% negde pročitah). Pozdrav sa SRPSKOG KOSMETA.