Autor Tema: NOZEVOJ-protiv nozeme  (Pročitano 295618 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: NOZEVOJ-protiv nozeme
« Odgovor #150 poslato: Jul 03, 2013, 02:31:28 »
Da pitam i ja neštp. Kad se kaže 2% nozevoja u sirup jer se misli na maseni ili zapreminski deo.
Ako npr napravimo sirup od 1 kg šećera i 1 l vode dobijamo sirup u količini od oko 1,6 l ali težine 2 kg.
Onih 2% nozeoja jer treba računati na 1,6 l što bi dalo 32 ml ili na 2 kg što bi dalo 40 ml.
Dakle,...
Kolega Saša, treba računati na zapreminu. Na 1,6 litara dodaje se 2% ili 32 ml. Za prihranu rojeva uvek koristim do 2% ali za jesenju prihranu kada koristimo gušći sirup dodajemo 3% Nozevoja.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže milutin peric

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Trsic Srbija Sepak R Srpska
« Odgovor #151 poslato: Jul 03, 2013, 20:14:41 »
Vojo na koji nacin meris 2% nozevoja. Koju mericu koristis za to?Pozdrav.
Velika je nesreca kad covek ne zna sta hoce, a prava katastrofa kad ne zna sta moze.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #152 poslato: Jul 03, 2013, 21:17:53 »
Kolega Milutine, da se malo ja umešam. Sa špricem za injekcije se može precizno meriti u ml. Pozdrav

Van mreže milutin peric

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Trsic Srbija Sepak R Srpska
« Odgovor #153 poslato: Jul 03, 2013, 21:59:48 »
Hvala Jano. Pozdrav.
Velika je nesreca kad covek ne zna sta hoce, a prava katastrofa kad ne zna sta moze.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #154 poslato: Jul 04, 2013, 12:52:55 »
Vojo na koji nacin meris 2% nozevoja. Koju mericu koristis za to?Pozdrav.

Može Milutine koju god poželiš. Ništa nećeš pogrešiti ako dodaš i malo više od 2%.
Ja obično na 10 litara sirupa dodam jednu čašu 0,2 l. Nozevoja.

Pozdrav svima.... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže mihailovic zeljko

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: 19312 Vrazogrnac
« Odgovor #155 poslato: Jul 07, 2013, 12:32:34 »
Vojo tvoj Nozevoj je kod mene u pcelinjaku prisutan vec dve godine i
mogu samo da kazem da moje pcele bez njega nikad nece biti.

Imam samo jednu nedoumicu kod tvog recepta za pripremu pise da treba da stoji od 7 do 10 dana sto duze to bolje.Da li se tu sto duze misli samo na termin od 10 dana ili recimo moze da stoji i 15 i vise dana?

Veliki pozdrav iz Vrazogrnca.

Van mreže Ranko Vukovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Fruska gora
« Odgovor #156 poslato: Avgust 30, 2013, 14:47:46 »
Pozdrav. Voleo bih da cujem gde moze da se nabavi vresak, nemogu nigde da nadjem....

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #157 poslato: Septembar 01, 2013, 10:51:12 »
Ranko, pokušaj potražiti u prodavnicama zdrave hrane pod nazivom "Rtanjski čaj". Češće ćeš naći pod tim nazivom nego kada tražiš vresak ili vrijesak, a radi se o istoj biljci.
 Pozdrav

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
« Odgovor #158 poslato: Septembar 03, 2013, 21:36:45 »
čini mi se da pčele  kad je nozevoj u sirupu idu bolje na njega...

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #159 poslato: Septembar 03, 2013, 23:54:12 »
Етарска уља жалфије и вријеска их јако привлаче. Обрати пажњу да такав сируп сипаш пчелама што касније пред вече. Лако може доћи до грабежи ако се не пази. Поздрав.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #160 poslato: Septembar 04, 2013, 20:32:33 »
Što se tiče privlačenja pčela nozevojom, mislim da on odbija pčele a ustvari privlači ih sirup. Slučajno ove godine, granu na kojoj je bio roj i koji je skinut, isprskao sam nozevojom i na to mesto nije se vratila ni jedna pčela. Kada sam pre neki dan sipao razređen med sa nozevojom, bio je još dan i nisam imao napad pčela. Ja mislim da pčele koje imaju dovoljne količine meda u košnicama ne idu okolo i ne traze da ućare nešto džabe. To je moje zapažanje a možda i grešim.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #161 poslato: Septembar 04, 2013, 21:11:22 »
Moram da dodam, nozevoj koristim od ove godine i to su moja zapažanja. Kada sam ga stavio u hranilicu RV, oko 0,5l, pčele su taj medni sirup prenosile i drugi dan. normalno bilo mi je čudno i kontktirao sam Voju da ga pitam dali je to normalno i da se sirup ne ukiseli. Dobio sam potvrdu da se sirup ne može ukiseliti ni više dana da stoji u hranilici a ne prenose ga zato što ima unos. Tako da ja mislim da i nisu pčele baš toliko lude za nozevojom.

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #162 poslato: Septembar 04, 2013, 21:56:56 »
То је моје искуство од прошле године и сигуран сам  у закључак. Поредио сам половину друштава која су добијала сируп за допунску прихрану са Нозевојем и половину без. Унос је био јако слаб, тачније никакав тако да сам чак 70% хране морао додати кроз сируп. Кошнице гдје сам сипао Нозевој биле су опсједнуте пчелама, мало је требало да изазовем грабеж. Гдје је био чист сируп, понашање пчела је било потпуно нормално и није било напада. Тако из вечери у вече. То ме натјерало да прихрану радим уз помоћ батеријске лампе, послије 21 час. Нелогично је да етарска уља првенствено вријеска али и жалфије не привлаче пчеле. И једна и друга друштва су нормално презимила без икаквих трегова пролива или симптома ноземозе.
Ове године углавном нисам додавао Нозевој сем мале количине која ми је остала од прошле године и то само код два друштва. Нисам скептичан по питању његовог дејства али размишљам у правцу што мање уплива са стране. Неку количину није згорег имати на стању, злу не требало.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #163 poslato: Septembar 05, 2013, 09:06:48 »
Kolega Radoje, slažem se sa tobom. Kod mene u blizini nema drugih pčelara a u košnicama ostavljam možda i mnogo meda, tako da pčele prilikom dodavanja meda društvima ne napadaju a ponekad to radim i dosta rano, na pr i pre 6 posle podne. Nekada je bilo i kod mene tako, dok sam sipao sirup pčele su uletale u hranilicu i tu se davile. Sada ne napadaju uopšte. Dali zbog količine hrane u košnicama ili možda ima još prinosa, u šta sumnjam jer je predveče. Samo da dodam što sam već pisao na ovom forumu. Kolege pčelari, kada vide koliko ostavljam med pčelama, kažu da sam lud, da to treba da izvrcam i da dopunim sa šećerom. Ja im u šali kažem, da pčele mogu da žive na šećeru onda bi gajile šećernu repu a ne letele od cveta do cveta i mrkotrpno skupljale nektar. Kod mene nema mediljke i ja tih briga nemam. Pozdrav svima

Van mreže Saša Tatomirov

• Član foruma
  • "Uvek budimo ljudi,nikada neljudi" Patrijarh Pavle
  • Lokacija pčelinjaka: NOVO MILOSEVO
« Odgovor #164 poslato: Oktobar 17, 2013, 20:15:50 »
Nozevoj koristim od samog pocetka moga pcelarenja i prezadovoljan sam sa njime.   Koristim  ga pri svakom otvaranju kosnice kada pcele preprskam razblazenim rastvorom Nozevoja, kao i u prihrani u prolece i u jesen i Hvala Bogu pcele su mi zdrave.Kao prvo  to je potpuno prirodan preparat(nikakve"hemije" nema u njemu) sem lekovitih trava i kao takav on je uspesan ne samo u prevenciji i lecenju Nozemoze  nego i podize imunitet kod pcela(pcele su zdravije, bolje rade) , a samim time sprecava i razna druga oboljenja pcela.   Sve u svemu odlican preparat.
Posetite moj web sajt Pčelinjak Tijana