Autor Tema: NOZEVOJ-protiv nozeme  (Pročitano 295604 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
Odg: NOZEVOJ-protiv nozeme
« Odgovor #225 poslato: Septembar 11, 2014, 22:34:02 »
također sve najbolje, zahvaljujem na savjetu...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #226 poslato: Oktobar 02, 2014, 22:51:48 »
ostalo mi je nešto malo nozevoja od proljeća, d ali to smijem korisititi sada?

Može Igore, sasvim slobodno.
Nozevoj ne menja svoje dejstvo ni posle više godina..
važno je samo da stoji negde u hladovini na sobnoj  ili nešto nižoj temperaturi..

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Slavisa Petrovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik
« Odgovor #227 poslato: Mart 22, 2015, 21:43:00 »
Imam jedno pitanje za Voju u vezi nozevoja,

Vec sam pripremio oko 3-4l nozevoja za ovo prolece, interesuje me koliko je sada u prolece dovoljno puta preprskati pcele (3 puta?) preventive radi jer pcele su za sada u odlicnom stanju. Da li je dobro kod svakog pregleda tokom godine prskati pcele razblazenim nozevojem?

Da li je potrebno sada u prolece u stimulativnu prihranu-sirup 1:1 dodati nozevoj 2%, da li ima ogranicenja u davanju nozevoja u sirup, ili se nozevoj moze davati uvek u svaki sirup u bilo koje doba godine?

Inace prosle godine sam u avgustu  pcele prskao vise puta nozevojem i u gusti sirup za dopunu hrane sam dodao nozevoj,i video da ga pcele obozavaju, pa da pitam ima li kakvih ogranicenja u davanu nozevoja pcelama, ako se naravno upotrebi razblazen prema uputstvu.

Pozdrav.
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #228 poslato: Mart 23, 2015, 01:15:02 »
Kolega Slaviša, evo odgovora:
1. Dovoljno je 2 prskanja Nozevojom a još bolje tri ili više puta. Dobro je kod svakog pregleda prskati pčele Nozevojom.
2. da sada u proleće treba dodavati u sirup 2% Nozevoja. Nozevoj se može dodavati uvek u svaki sirup u bilo koje doba godine (kada možemo dodavati sirup).
 3. Nema nikakvih ograničenja u davanju Nozevoja u sirup. Uvek dodaj 2% u svaki sirup. Srećno!
Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #229 poslato: Mart 23, 2015, 01:17:20 »
Hvala na preciznom odgovoru Vojo, sve je spremno ceka se dzanarika ...
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #230 poslato: Mart 24, 2015, 09:39:20 »

Приликом сваке прихране пчела увек и обавезно сам додавао нозевој. Не мерим количину и чиним то одокативно. Резултат је да имам здраве пчеле до сада , да зло не чује, никад губитака.
                       До сада сам нозевој наручивао и куповао од Воје а ових дана се спремам да га сам направим.
                       Воја хвала Ти на овом препарату.

• Stari član foruma
« Odgovor #231 poslato: April 01, 2015, 21:11:40 »
Imam jos jedno pitanje za Voju u vezi primene nozevoja, da li bi bilo pametno ili ne dodati 2% nozevoja u teglu sa vodom (higijensko poilo), na pcelinjaku imam higijensko poilo od sest tegli od po 2,5l vode, pa sam razmisljao da li bi bilo dobro da u jednu teglu dodam malo nozevoja. Da li je neko probao u poilo u vodu dodati nozevoj?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #232 poslato: April 01, 2015, 21:19:25 »
Bravo Slaviša, odlično pitanje. Svakako da bi bilo pametno dodati 2% Nozevoja u pojilicu, teglu.
Predlažem ti da u svih 6 tegli u koje sipaš vodu dodaš i Nozevoj.
Evo još jedan predlog; u dve tegle dodaj 1% + u dve tegle dodaj 2% i u preostale  dve dodaj 3%. Sve zapiši na teglama i prati koje će tegle najpre isprazniti.
Pozdrav svima.. 

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #233 poslato: April 01, 2015, 21:24:41 »
Bravo Slaviša, odlično pitanje. Svakako da bi bilo pametno dodati 2% Nozevoja u pojilicu, teglu.
Predlažem ti da u svih 6 tegli u koje sipaš vodu dodaš i Nozevoj.
Evo još jedan predlog; u dve tegle dodaj 1% + u dve tegle dodaj 2% i u preostale  dve dodaj 3%. Sve zapiši na teglama i prati koje će tegle najpre isprazniti.
Pozdrav svima.. 

Hvala Vojkane, primljeno k znanju. Tako cu i da uradim, pa cu javiti rezultate.

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
« Odgovor #234 poslato: April 03, 2015, 08:01:13 »
Imam jedno pitanje za sve pčelare dobre volje. Molim vas da mi sa vašim savetom pomognete. Sada sam nabavio pčelinja društva, i prodavac mi je rekao da je tretirao jesenas protiv NOZEME. Ja (poučen iskustvom) ne verujem baš svakom, pa me zanima šta da uradim JA sada, a da sprečim pojavu NOZEME. Pretpostavimo da on nije tretirao uopšte? Hvala
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

• Stari član foruma
« Odgovor #235 poslato: April 03, 2015, 10:10:37 »
Imam jedno pitanje za sve pčelare dobre volje. Molim vas da mi sa vašim savetom pomognete. Sada sam nabavio pčelinja društva, i prodavac mi je rekao da je tretirao jesenas protiv NOZEME. Ja (poučen iskustvom) ne verujem baš svakom, pa me zanima šta da uradim JA sada, a da sprečim pojavu NOZEME. Pretpostavimo da on nije tretirao uopšte? Hvala

Sada ti ne radi nista, tj. ovih narednih sigurno 7 dana, zbog loseg vremena. Kasnije kada otopli kada budes pregledao i otvarao kosnice sa nozevojem poprskaj pcele i ramove laganom maglom sa dobrom pumpicom, znaci kada otopli, tako dva tri puta i bice dovoljno.A kasnije u sirup kada budes davao stimulativnu prihranu 1:1 dodaj 2% nozevoja uvek u sirup.

Ja prosle godine nisam nista davao za nozemu pcelama sem nozevoja prskanje po ramovima i pcelama, i u sirup kada sam radio dopunu zimskih zaliha u avgustu, To je sve i evo sada u prolece hvala Bogu i nozevoju (Voji) pcele su odlicno prezimile, nema ni "T" od tragova proliva.

Na prvoj stranici imas recept za spravljanje nozevoja, kada prskas pcele na 1L nozevoja dodas pola litra destilovane (ili prekuvane) vode, a u sirup dodajes 2% nozevoja nerazblazenog.

Ja sam ga dodao i u vodu na poilo pa cemo videti kako ce ga pcele konzumirati kada otopli.

Pozdrav i neka je sa srecom pocetak pcelarenja i da bude medno.

Van mreže Javorac Nikola

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: s. Kuceviste, Skopje
« Odgovor #236 poslato: April 03, 2015, 20:56:52 »
Pitanje za Voju Brstina. Pitanje je u vezi sa rtanjskim cajem, odnosno vreskom (Satureja nontana). Kod nas u Makedoniji ova travka poznata je pod imenom CUBRIKA ( ЧУБРИКА)
latinski naziv je Satureja Hortensis . Pise da je sastav isti kao kod kod ostala dva mediteranska vida : Satureja Montana i Satureja Subspicata. Sastav isti ili skoro isti, Isto tako
i delovanje isto. deluje kao afrodizijak, baktericid, fungicid, stimulans. Moje pitanje glasi : Mogu li napraviti zamenu i upotrebiti Nasu Cubriku  umesto  Vas Vresak ( rtanjski caj).

pozdrav

prikacio bi i sliku al neznam kako !.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #237 poslato: April 04, 2015, 00:16:22 »

Sada ti ne radi nista, tj. ovih narednih sigurno 7 dana, zbog loseg vremena. Kasnije kada otopli kada budes pregledao i otvarao kosnice sa nozevojem poprskaj pcele i ramove laganom maglom sa dobrom pumpicom, znaci kada otopli, tako dva tri puta i bice dovoljno.A kasnije u sirup kada budes davao stimulativnu prihranu 1:1 dodaj 2% nozevoja uvek u sirup.

Ja prosle godine nisam nista davao za nozemu pcelama sem nozevoja prskanje po ramovima i pcelama, i u sirup kada sam radio dopunu zimskih zaliha u avgustu, To je sve i evo sada u prolece hvala Bogu i nozevoju (Voji) pcele su odlicno prezimile, nema ni "T" od tragova proliva.

Na prvoj stranici imas recept za spravljanje nozevoja, kada prskas pcele na 1L nozevoja dodas pola litra destilovane (ili prekuvane) vode, a u sirup dodajes 2% nozevoja nerazblazenog.

Ja sam ga dodao i u vodu na poilo pa cemo videti kako ce ga pcele konzumirati kada otopli.

Pozdrav i neka je sa srecom pocetak pcelarenja i da bude medno.
Kolega Milenkoviću,
Slaviša je dao odličan odgovor. Znači kad malo otopli kreći sa prskanjem i ne boj se što se nozemoze tiče.

Kolega Slaviša hvala ti na prijatnim rečima.
Samo nastavi tako i nozemoza se neće pojaviti na tvom pčelinjaku. Biće mi zadovoljstvo pročitati iskustva sa obogaćenom vodom.

Pitanje za Voju Brstina. Pitanje je u vezi sa rtanjskim cajem, odnosno vreskom (Satureja nontana). Kod nas u Makedoniji ova travka poznata je pod imenom CUBRIKA ( ЧУБРИКА)
latinski naziv je Satureja Hortensis . Pise da je sastav isti kao kod kod ostala dva mediteranska vida : Satureja Montana i Satureja Subspicata. Sastav isti ili skoro isti, Isto tako
i delovanje isto. deluje kao afrodizijak, baktericid, fungicid, stimulans. Moje pitanje glasi : Mogu li napraviti zamenu i upotrebiti Nasu Cubriku  umesto  Vas Vresak ( rtanjski caj).

pozdrav

prikacio bi i sliku al neznam kako !.

Kolega Nikola verujem da će dejstvo Nozevoja sa čubarom biti identično onom sa rtanjskim čajem. Veoma je mala razlika između te dve biljke i svakako da čubar može da zameni rtanjski čaj. Srećno!

Pozdrav svima....

Три века испред света...

Van mreže Javorac Nikola

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: s. Kuceviste, Skopje
« Odgovor #238 poslato: April 04, 2015, 00:47:45 »
gospodine Vojo, hvala na brzom odgovoru.

pozdrav

p.s. moze li nasa komovica rakija , od grozdja, da zameni medicinski alkohol ?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #239 poslato: April 04, 2015, 03:43:19 »
gospodine Vojo, hvala na brzom odgovoru.

pozdrav

p.s. moze li nasa komovica rakija , od grozdja, da zameni medicinski alkohol ?

Može Nikola, samo tada ne treba destilovana voda. Umesto 5 lit. alkohola i 5 lit. vode koristi se 10 litara rakije, po mogućnosti 45 do 50 stepeni .
Pozdrav svima...

Три века испред света...