Imam jedno pitanje za sve pčelare dobre volje. Molim vas da mi sa vašim savetom pomognete. Sada sam nabavio pčelinja društva, i prodavac mi je rekao da je tretirao jesenas protiv NOZEME. Ja (poučen iskustvom) ne verujem baš svakom, pa me zanima šta da uradim JA sada, a da sprečim pojavu NOZEME. Pretpostavimo da on nije tretirao uopšte? Hvala
Sada ti ne radi nista, tj. ovih narednih sigurno 7 dana, zbog loseg vremena. Kasnije kada otopli kada budes pregledao i otvarao kosnice sa nozevojem poprskaj pcele i ramove laganom maglom sa dobrom pumpicom, znaci kada otopli, tako dva tri puta i bice dovoljno.A kasnije u sirup kada budes davao stimulativnu prihranu 1:1 dodaj 2% nozevoja uvek u sirup.
Ja prosle godine nisam nista davao za nozemu pcelama sem nozevoja prskanje po ramovima i pcelama, i u sirup kada sam radio dopunu zimskih zaliha u avgustu, To je sve i evo sada u prolece hvala Bogu i nozevoju (Voji) pcele su odlicno prezimile, nema ni "T" od tragova proliva.
Na prvoj stranici imas recept za spravljanje nozevoja, kada prskas pcele na 1L nozevoja dodas pola litra destilovane (ili prekuvane) vode, a u sirup dodajes 2% nozevoja nerazblazenog.
Ja sam ga dodao i u vodu na poilo pa cemo videti kako ce ga pcele konzumirati kada otopli.
Pozdrav i neka je sa srecom pocetak pcelarenja i da bude medno.