Autor Tema: NOZEVOJ-protiv nozeme  (Pročitano 295674 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragi Stanković

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Padalište
Odg: NOZEVOJ-protiv nozeme
« Odgovor #255 poslato: Decembar 23, 2015, 19:40:10 »
Vojo,
Onih 7 košnica isprskao sam ih još 3 puta (17, 19, i danas 23. 12.), gotovo da sam ih iznutra okupao sve komplet,posebno uglove, stranice i pune podnjače, hranilice (Milerove) i sve prednje strane sa poletaljkama. Samo mi se desilo da su 19. i 23. na prednje strane košnica dolazile i oko 15 do 25, 26. pčela koje su tu kao kupile tečnost pa sam malo u prpi da nisam nešto uradio što će im naškoditi?Kakvo je vađe mišljenje?  Pozdrav tebi i familiji.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #256 poslato: Decembar 23, 2015, 20:23:35 »
Биће то све добро колега Драги.
Нормално је да пчеле купе Нозевој. Можда није требало толико јако да се прскају али када је већ испрскано шта да радимо, ништа, Никада Нозевој није направио било какав проблем макар да је препрскавање било у већој количини од препоручене..

Оно што је вишак а што пчеле не покупе упиће дрво и просушиће се.

Поздрав драгим пријатељима....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže zdravko.reljic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
« Odgovor #257 poslato: Januar 09, 2016, 22:15:00 »
Nozevoj je napravljen u dovoljnoj količini za ovu godinu i još da odleži koji dan i da ga procjedim  i spreman za upotrebu .
 NIŠTA BEZ NOZEVOJA

Van mreže Srdjan Beric

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Novi Sip
« Odgovor #258 poslato: Februar 25, 2016, 14:53:51 »
Поштовање господине Војо!
Ваш нозевој сам прошле године у августу направио, па ми је остала још нека количина коју бих сада потрошио. Занима ме да ли је сада још увек рано због не тако високих температура да се пчеле и кошница превентивно попрскају нозевојом?
Колико често предлажете превентивно прскање?

Свако добро и све најбоље!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #259 poslato: Februar 26, 2016, 23:38:56 »
Поштовање господине Војо!
Ваш нозевој сам прошле године у августу направио, па ми је остала још нека количина коју бих сада потрошио. Занима ме да ли је сада још увек рано због не тако високих температура да се пчеле и кошница превентивно попрскају нозевојом?
Колико често предлажете превентивно прскање?

Свако добро и све најбоље!

Поштовање и за вас драги наш пријатељу Срђо,

Нозевој је најбоље користити када је време нешто топлије и када пчеле могу да излазе из кошница а то је обично када су температуре изнад 12-13Ц. степени мада може по мало да се испрскају и када не излазе из кошница када је температура око 7-8 Ц. степени.
Довољна су два пролећна третмана и наравно увек када се отварају кошнице и врше неки радови. Такође два јесења третмана прскањем обезбеђују повољно здравствено стање зимских пчела.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Srdjan Beric

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Novi Sip
« Odgovor #260 poslato: Mart 08, 2016, 13:25:08 »
Најлепше хвала на одговору!
Сачекачу да се мало време стабилизује, па ћу малкице да их попрскам нозевојем.
Чујемо се ми ускоро за брстивар, то сам потрошио.

Поздрав и све најбоље!

Van mreže Nebojša Glišić

• Član foruma
    • Divus eko
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
« Odgovor #261 poslato: Mart 09, 2016, 12:35:55 »
Dana sam napravio Nazevoj po receptu, samo sam proporcionalno smanjio količinu 
3l Alkohola 96%                         -  870din
3l vode                                      -  džabe
180gr Rtanjskog čaja                  -  400din
600gr Žalfije (samo listovi)          -  2000din
Za 7 dana dodaću vode za polovinu proceđene tinkture i biće domaćeg rastvora za pčele

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #262 poslato: Mart 15, 2016, 19:33:31 »
Hvala mom dragom Samiru, na otvaranju ove teme koja će nadam se pomoći mnogim pčelarima da reše problem nozemoze na svom pčelinjaku.

Nozevoj je novi lek za lečenje pčela protiv nozemoze za koji ulažemo napore u cilju registracije i približavanja ovog proizvoda pčelarima koji žele da ga koriste na svom pčelinjaku.

Svaki pčelar i sam može da proizvede ovaj lekoviti ekstrakt za svoje potrebe.

Za proizvodnju leka potrebno je pripremiti:

1. Želfiju-salviju officinalis  (suva, usitnjeni list)    1 kg.
2. Vresak-rtanjski čaj- satureja montana  (suva)  0.3 kg.
4. Alkohol 96%                                               5 litara
5. Destilovana voda                                        5 litara

U posudu (sa poklopcom) zapremine 12-20 litara  izmešamo suvo bilje i prelijemo sa vodom i alkoholom. Sve izmešamo, poklopimo i ostavimo u nekoj prostoriji na sobnoj temperaturi.

Proces ekstrakcije treba da traje od 7-10 dana. Što duže to bolje.

Nakon tog perioda možemo procediti sadržaj i Nozevoj ostaviti u flašama do upotrebe.
Obično se iscedi oko 8 litara Nozevoja.

Za upotrebu u sirupu i za spremanje pogača koristi se nerazblaženi lek Nozevoj dok je za prskanje pčela lek potrebno razblažiti destilovanom vodom.

Na 1 litar Nozevoja dodaje se 0,5 litara destilovane vode i tim rastvorom se prskaju pčele.

Lek se može koristiti više puta u toku godine a najpotrebnije je tokom proleća i to dva do tri tretmana u vreme prvog prolećnog pregleda.
Tokom jeseni, to jest tokom septembra meseca Nozevoj je potrebno dodati u sirupu i to 2% nerazblažen ili 3% razblažen i to u količini od 2-3 litra gustog lekovitog sirupa.

U slučaju da se na pčelinjaku pojavi nozemoza zajednicu je odmah potrebno preprskati sa prskalicom koja daje-stvara sitnu rosu i to sve pčele u košnici ram po ram, kao i unutrašnjost košnice.
Tretman je potrebno ponoviti za 3-5 dana.
Posle ovog tretmana može se uzeti uzorak i pčele i saće iz prethodno obolelih zajednica nositi na institut na ispitivanje.
Svi rezultati mnoštva spremljenih i do sada ispitanih uzoraka nakon upotrebe Nozevoja bili su ispravni i pčele izlečene.

Pozdrav svima..... 

Pozdrav za našag dobrog Voju koji se nešto ućutao na ovom našem forumu. Izgleda da se zaželeo onog drugog pa se tamo raspisao, haha
Šalu na stranu imam Vojo jednu nedoumicu... Da li je došlo do greške prilikom numeracije sastojaka ili je broj 3 slučajno izostavljen kod recepta za Nozevoj..
Pozdrav iz komšiluka..
« Poslednja izmena: Mart 15, 2016, 19:54:40 od strane admin »

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: slavonija sibinj
« Odgovor #263 poslato: Mart 17, 2016, 10:23:42 »
Pozdrav svima posebno gospodinu Voji.
Svaka vam čast na otkrivanju prirodnih ljekova za pčele.
Ove godine ću napraviti svoj prvi NOZEVOJ ali nemam 96% ALKOHOL, dali mogu uzeti 70%?
Vašu dozu ću smanjiti za 5 puta, koliko mi je vode potrebno za 70% ALKOHOL?
Do or do not, there is no try!

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #264 poslato: Mart 18, 2016, 18:18:59 »
Moze....
Ovo je pitanje vec bilo prije postavljano pa prepisujem odgovor... A on glasi: na litru 70 % alkohola ide 0.46 litre vode... Uzivajte!
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: slavonija sibinj
« Odgovor #265 poslato: Mart 21, 2016, 09:26:30 »
Moze....
Ovo je pitanje vec bilo prije postavljano pa prepisujem odgovor... A on glasi: na litru 70 % alkohola ide 0.46 litre vode... Uzivajte!
Tomislav puno hvala na odgovoru
Do or do not, there is no try!

Van mreže Kenan Halilagic

• Napredni član foruma
« Odgovor #266 poslato: Septembar 06, 2016, 00:01:52 »
pozdrav svima, imam jedno pitanje.
moze li se ovaj preparat davati u neku posudu u svaku kosnicu kao cist, bez ikakvih dodatak u pogaci ili seceru, i koja je doza dovoljna po kosnici, recimo mogu li iz sprice usuti u neku posudu po recimo 10 mililitara i dat da pcele to popiju ili moram stavljat uz sirup. hvala!!

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #267 poslato: Septembar 06, 2016, 08:07:26 »
Citat
pozdrav svima, imam jedno pitanje.
moze li se ovaj preparat davati u neku posudu u svaku kosnicu kao cist, bez ikakvih dodatak u pogaci ili seceru, i koja je doza dovoljna po kosnici, recimo mogu li iz sprice usuti u neku posudu po recimo 10 mililitara i dat da pcele to popiju ili moram stavljat uz sirup. hvala!!

Po meni ovo nije pametno. Nozevoj sadrži veliki procenat alkohola koji nije dobr za pčele u velikoj koncentraciji. Pitanje je i da li bi ga pčele konzumirale kao takvog bez dodatka šećera ili meda.
Kolega ako već želite da pčelama date nozevoj onda napravite sirup i u njega sipajte 2% ili 3% nozevoja zavisno od koncentracje prema Vojinim instrukcijama ili prskajte pčele kako je već opisivano u više navrata.
Mislim da je dobro učiniti oboje jer prskanjem radite tretman sa trenutnim i kraćim dejstvom a dodatkom u prihranu dobijete odgođeni i dugotrajniji tretman jer kada pčele tokom zime budu trošile tu prihranu koju sada dodate one će ujedno konzumirati i nozevoj koji ste dodali u sirup. Valjda to i jeste svrha dodavanja nozevoja u prihranu.

Naravno ovo je samo moje mišljenje pa vi svakako sačekajte i komentar iskusnijih kolega.

Pozdrav.

Van mreže Kenan Halilagic

• Napredni član foruma
« Odgovor #268 poslato: Septembar 06, 2016, 23:42:42 »
evo danas su pcele prskane, dalje idemo sa sirupom pa da to bude kako treba.

Van mreže Dragi Stanković

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Padalište
« Odgovor #269 poslato: Oktobar 06, 2016, 15:04:21 »
Pozdrav dragom prijatelju Voji i svim kolegama,
Obzirom da se nisam javljao od jesenas i da konstantno koristim Nozevoj, kojim sam više nego zadovoljan, Gospodina Voju da obavestim da u onim starim košnicama koja sam dezinfikovao po njegovom uputstvu nema nikakve razlike u odnosu na ostale. Situacija je apsolutno ista. Prema tome Nozebvoj je i u starim košnicama uradio uspešno sve ono što od njega i očekujemo što on samo potvrdjuje svakim danom. Upravo danas sam stavio sve sastojke potrebne za izradu Nozevoja tako da ću se obezbediti za nastupajuću sezonu. Samo da obavestim zainteresovane da ja Žalfiju i Rtanjski čaj kupujem od ADONISA poznatog proizvodjača lekovitih čajeva iz Soko Banje. Poručim telefonom oni mi pošalju brzom poštom a ceo iznos je 1.083 dinara jer za narudžbinu preko 1.000 dinara troškove dostave snose oni. Još jednom pozdrav Voji i njegovoj familiji i svim ostalim kolegama. Medno!!!