Autor Tema: NOZEVOJ-protiv nozeme  (Pročitano 295698 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: NOZEVOJ-protiv nozeme
« Odgovor #285 poslato: Jul 27, 2017, 15:46:58 »
Našao sam neki etil alkohol u marketu 96 procentni (Klas komerc, Crvenka) cena po litru 160 din, a u apoteci gde sam uzimao 260 din po litru samo drugi proizvođač.Da li može da se koristi bilo koji etil alkohol ili ima neka razlika? Pošto je baš razlika u novcu a jačina je ista.Hvala unapred.
Nikola, apoteke su uvek i po svemu skuplje.  :)

Imenjače, slobodno Nozevoj u sirup, pa naproleće gledaj i divi se zdravim i dobro prezimljenim društvima ( mislim na nozemozu ). Pre verujem u grabež, kada se daje "čist", nego ovako začinjen sirup. Ako nema paše, što reče Rakovac, daj ga uveče i nakrivi šešir. Mada, mislim da sam prošle godine davao po danu i ništa...

Van mreže Nenad.Momcilovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Leskovac
« Odgovor #286 poslato: Jul 27, 2017, 20:19:54 »
Hvala puno na brzom odgovoru po pitanju korišćenja NOZEVOJa. Inače, ja sam pčelar početnik sa stažom od punih godinu dana  :-\ (prosle godine počeo sa 3 roja i 2 društva), počeo sa "mentorom", starim pčelarom od koga sam kupio pčele, ali me je vrlo brzo napustio početkom godine pa sada sam radim, pa šta mi Bog da. Slušam raznorazne priče po pitanju NOZEVOJa koje nisam proverio u praksi pa mi je trebao iskren odgovor. Inače, ove  godine sam napravio novih 10 rojeva pa sam želeo da u pčelarenju uvedem "inovacije" primenjujući ovakvo tretiranje pčela. Inače jedan od kolega (ako mogu sebe da svrstam u pčelare  :-\) je pomenuo da su pčele, primenom NOZEVOJa, veoma mirne, što je meni itekako potrebno. Naime, dešava mi se da kada otvaram skoro svaku košnicu, pčele iz nje izleću kao da ih neko ispaljuje iz košnice i VEOMA VEOMA su agresivne. Ukoliko je gore pomenuto tačno, ETO MENI SPASA. Počeo sam da se brinem jer sam skoro svaki put kada vrsim pregled košnica, bivao dobro "izujedan" pa čak nekoliko puta u predelu oka.

U svakom slušaju hvala na odgovorima. Dali ste mi nadu da za mene ima spasa  ;).

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #287 poslato: Jul 27, 2017, 20:25:03 »
I još nešto. Zaboravih da pitam, šta uraditi sa onim travama koje sam iscedio? U njijma ima još malo alkohola a i lepo mirišu, pa da li se mogu nekako ponovo "zakisnuti" u vodu ili nešto drugo pa prilikom ponovnog cedjenja da ga dam pčelama?

Van mreže Miloš Manojlović

• Mladi član foruma
  • **
  • RV, EV, REV
  • Lokacija pčelinjaka: Topola, Oplenac
« Odgovor #288 poslato: Jul 27, 2017, 20:43:35 »
Naime, dešava mi se da kada otvaram skoro svaku košnicu, pčele iz nje izleću kao da ih neko ispaljuje iz košnice i VEOMA VEOMA su agresivne.
Idem malo van teme, ali da podelimo iskustva... Prvo molim te stavi pčelarsku bluzu i rukavice da te ne ubadaju :P poklopac podižeš polako, jednom dva puta ih odimiš sa blagim dimom kroz ventilaciju na hranilici/zbegu, pa kad malčice odvojiš hranilicu/zbeg od nastavka odimiš ih jednom dva puta, posle ti i ne treba dimilca tokom pregleda... Nadam se da ne nosiš mobilni za sobom kada ih pregledaš, to može da ih "nervira".
RV, EV, REV

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #289 poslato: Jul 27, 2017, 21:45:25 »
Sad malo iskustva iz mog kratkog pčelarskog staža.
Kad su baš ekstremno ljute nema te dimilice koja će da ih smiri. Dešavalo mi se da ih izjutra pregledam a one samo gmile po ramovima bez da takoreći ijedna poleti. Dođem kasnije da završim započeto i nema šanse da ih pregledam jer bodu kroz farmerke i to masovno.
Kad su gladne onda su ljute to je uglavnom lako uočiti. Ujutro su uglavnom mirnije.
Ja dunem dva tri dima na leto prije otvaranja. Sačekam malo pa onda lagano dignem krov. Preko mrežice dim-dva i to je uglavnom dovoljno. Prilikom odvajanja nastavaka ili zbjega kada propolis popusti i dođe do naglog kidanja one se znaju uznemiriti. Tada pomaže dim dva prije odizanja nastavka ili zbjega. Dimilica stoji sa strane i ako zatreba tokom dužeg pregleda lagani dim iznad satonoša opet ih primiri. Ako se uznamire previše i počnu da bodu masovno. Zatvori i dođi drugi dan ako nije nešto neodloživo.

Postoje društva koja su vrlo izraženo agresivna. Ako se razrojava od takvih može da se desi da veći dio pčelinjaka povuče tu naviku tako da treba povesti računa.

Nozevoj koristim. Ne stalno ali povremeno da. Kada ih pošpricam umire se i uglavnom nemogu ni da lete odmah dok su im krila vlažna. Subjektivno je ali djeluje kao da im godi osvježenje sa Nozevojom.  :)
Ipak dimilica je dimilica. Naravno bluza i rukavice mogu biti od pomoći.  ;)
Kada radiš ne pravi nagle pokrete i ne lupkaj po nastavcima to će isto da pomogne.

Odoh totalno off pa se izvinjavam zbog toga...

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #290 poslato: Jul 27, 2017, 22:03:18 »
Naravno, koristim bluzu i rukavice, taman posle, pojele bi me živog  :). A gledam snimke na YOUTUBEu i ne mogu da verujem, ljudi vrše pregled pčela bez bluze i rukavica i ne ujedaju ih. I DA... u džepu mi je uvek mobilni telefon i to dva komada. Dakle trebam se "otarasiti" telefona .... OK. Hala na savetima

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #291 poslato: Jul 27, 2017, 22:57:42 »
Citat
I DA... u džepu mi je uvek mobilni telefon i to dva komada. Dakle trebam se "otarasiti" telefona

Ovo sa telefonima nisam primjerio u praksi. Ja ga imam uvjek kod sebe. Desi mi se poziv u toku pregleda a u trenutku poziva telefon emituje pojačano zračenje radio talasa. Nisam u tim momentima primjetio nikakvu promjenu ponašanja u pčela.
Ne znači da sam u pravu ali takvo je moje iskustvo.

Nego da se vratimo Nozevoju...

Van mreže Dragan Jovanovic 75

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja koviljaca
« Odgovor #292 poslato: Jul 27, 2017, 22:59:32 »
                Ja imam bukove I borove gljive sa 1300 mnv,  dime kao dimna bomba. Kad smo oduzimali ramove za vrcanje, žena je dimila a ja  sam stresao pčele. Ne znam za pčele, ali ja se zamalo nisam ugušio!

Van mreže Dragan Jovanovic 75

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja koviljaca
« Odgovor #293 poslato: Jul 27, 2017, 23:08:54 »
            Ja malo skrenuh sa teme. Što se tiče Nozevoja ja sam počeo da ga dodajem u sirup, a nekoliko puta sam ih I prskao prilikom pregleda. Prošle godine jedno od šest PZ mi je stradalo od nozeme, od sad ćemo pratiti učinak a čuo sam samo reči hvale za Nozevoj.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #294 poslato: Jul 28, 2017, 08:39:27 »
I još nešto. Zaboravih da pitam, šta uraditi sa onim travama koje sam iscedio? U njijma ima još malo alkohola a i lepo mirišu, pa da li se mogu nekako ponovo "zakisnuti" u vodu ili nešto drugo pa prilikom ponovnog cedjenja da ga dam pčelama?

Годинама уназад сам правим Нозевој по рецепту са овог форума. Када га оцедим сав остатак ( траве ) прелијем обичном водом и скувам кратко као чај. Онда и то оцедим и дајем - сипам у сируп приликом прихране. Ту је концентрација знатно слабија али и то вреди. На крају траве једноставно бацим по башти. Поздрав.

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
« Odgovor #295 poslato: Jul 28, 2017, 17:49:29 »
Ja ga koristim vec 3 godina samo reci hvale za preparat dajem ga i u pogace i u sirup,a ona trava sto ostane ja je ostavim malo da se osusi i u dimilicu kazu smiruje taj miris pcele a moram priznati jesu mirnije!
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Nikola Radunovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Kragujevac
« Odgovor #296 poslato: Avgust 06, 2017, 14:43:28 »
Prilikom pravljenja pogace za pcele, da li je dovoljno da se stavi 600ml Nozevoja na 30 kg mlevenog secera? Hvala unapred..

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #297 poslato: Septembar 16, 2017, 11:33:57 »
Dobar dan,

Nije me bilo mesec dana, znate već kako je, obaveze oko pčela.  Napravio sam pre par meseci rastvor NOZEVOJa i davao ga pčelama u koncentraciji 3% u jesenju prihranu 3:2. Posle svega, primetio sam da su pčele stvarno mirne i da skoro uopšte nisam koristio dimilicu. Sada je gotovo sa poslom oko pčela pa se spremamo za sledeću sezonu. Rekoh da ponovo napravim rastvor NOZEVOJ-a, pa imam jedno pitanje. Da ne bih ponovo kupovao alkohol, imam neku komovicu staru 10-tak godina, pa rekoh da je svedem na jačinu od 48 stepeni i da je dodam (10 litara) u rastvor. Jeste, malo je gorka, takva je komovica, ali zasto je ne iskoristiti. Moje pitanje je: Da li ovu komovicu mogu da iskoristim na ovaj način ili ne?
Hvala unapred i srećno svima.
Pozdrav, Nenad

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #298 poslato: Septembar 16, 2017, 13:25:33 »
Pazi da ne postanu akoholicarke...Salim se , mozes slobodno kolega.....Ja kada dodajem nozevoj kroz prihranu, u prve dve hranilice stavljam 1 % nozevoja a onda u ostale 2 %, nikada veci procenat.... Naravno tokom cele sezone prskam po satonosama i to pola-pola, nozevoj -voda...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #299 poslato: Septembar 16, 2017, 17:56:34 »
Ja sam radio sa jabukovačom. Nije bilo nikakvih problema a ne primjetim nekakvu razliku ni u aromi nozevoja.