Autor Tema: ВојВир нови лек за уништавање варое, вируса и ноземозе  (Pročitano 82856 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Одем данас после подне на пчелињак у село, на крај села и погледам стање са вароом.
У оној кошници у којој је јуче било само 6 вароа нађем 23 варое.
Добро је кажем сам себи, још сутра да у њој не буде више од 30 вароа и биће добро.
То је иначе залутали овогодишњи рој који није са нашег пчелињака.
У осталим кошницама све је мање варое.
Вратим се кући и после супруга и ја одемо на други пчелињак да проверимо стање варое након два дана.
На том пчелињаку ни у једној кошници ни једна вароа у десетак подњача у којим можемо да пратимо стање са вароом.
Исти дан су препрскана оба пчелињака истим препаратом из исте флаше.  :)

Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Данас враћајући се из Зрењанина свратим да обиђем пчелињаке, овај у атару и овај у селу и проверим стање са вароом.
Онај у атару поново у подњачама ни једна вароа, као и јуче.
Ове у селу у оној што је имала највише варое тј 23 варое сада нађемо још 51 вароу.
Други дан након третмана Војвиром имала је 23   а сада три дана након третмана скоро дупло више уништене варое него након првог и другог  дана заједно. Нисам се овом надао, очекивао сам десетак или мање.
Још у једној кошници тамо где је било ваљда први дан 3 варое а други дан 5-6 вароа сада има десетак. Интересантно.
Важно је да Војвир полако ради свој посао.

На сто метара даље налази се пчелињак од једног младог пчелара са око 30-35 кошница а он је радио само са тракама оксалне киселине које је ставио крајем јула приликом врцања меда и од тада ништа до пре два три дана када је ставио траке хербе.
Да ли су моје неке заједнице ишле негде у пљачку за сада нисам сигуран. И поред моје сталне пажње и контроле заједница мораћу појачати пажњу у предвечерњим сатима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Данас смо отворили 7-8 кошница са намером да утврдимо стање легла у кошницама и зашто у неким кошницама нема ни једна вароа а било је после прскања Војвиром да падне, 10 или 20-25 или 40 и преко 40 па до 70 вароа.

У оној кошници у којој је било највише варое сада то јест данас нађемо још 17 вароа и унутра легло на два рама. Ту хране има и више него што им треба.
У кошницама у којим је потпуно престало падање варое и већ два пута нема ни једне уништене варое после прскања Војвиром ту нема никаквог легла.
Ту су пчеле раширене преко сатоноша а када се подигне рам доле висе и падају са рама јер су у фази полухибернације у клубету.
У пословици кошница које смо отворили нема легла а само у једној је било ларви и затвореног
 легла.
Пчеле које сада имају прошлогодишње матице сада су у предности и оне су престале са леглом.

За који дан када буде топлије још једном ћу препрскати пчеле Војвиром.

Лето је било превише сушно и унос полена је био слаб тако да мислим да је време погодовало развоју вируса и варое. Развој вируса због недостака полена а због тровања старијих пчела услед суше вароа је имала услове за експанзиван развој.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Јуче одем на пчелињак да видим колико има варое 3-4 дана после прскања Војвиром на плацу на крај села.
И једној подњачи нађем 7-8 вароа, ту је било легла у тој кошници, у једној две варое и осим у оној са пуно варое у осталим нема ништа.
У кошници у којој је стално било пуно варое сада избројим 119. вароа.
Откуд јој више толико варое.

Највероватније да је она ишла негде у пљачку.

Ипак најважније је да их Војвир невероватно добро уништава.
Јуче кажем ово је чудо од препарата на бази биљака. Као да је течни амитраз разблажен са водом којим су некада неки пчелари прскали пчеле и хвалили се његовим дејством.. Двојицу који су тако радили а које сам добро познавао обојицу је закачио рак и одавно нису са нама.
Овај наш препарат без икаквих отрова и киселина
има исто дејство а са њим нам не требају никакве заштитне мере, рукавице и маске.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Око 50 вароа нађемо данас након што сам јуче препрскао ону заједницу са 119 вароа.

Отворим једну у којој је дошло до пада у снази заједнице и која је имала пре месец дана око 8-10 рамова пчела а сада има 5-6 рамова пчела да видим шта се са њом дешава. На њој је записано да има вишка два рама меда. Однекуд га је донела за разлику од других кошница.
Нађем у њој да има легла на два рама и још 7-8 пчела без крила. На једној пчели видим вароу.
На тој кошници немам жичану подњачу а може се закључити да је пре око 25 дана однекуд доносила вароу.
У окружењу имамо доста пчелињака а знамо да ове године пчелари нису много бринули око варое јер су веровали у одлично дејство трака са оксалном киселином а које су или сами правили или набављали из разних произвођача.
Још крајем августа неке кошнице су потпнуо остале без пчела. Један познаник није ни врцао ништа меда и само сам чуо да када је тамо дошао да у многим кошницама није било ни меда ни пчела. Оно што је било са пчелама ту је само изједначио количину хране и кренуо са третманима амитразом.
Не знам колико му је друштава страдало али знам да је око 1,5 километар далеко или боље речено близу нашег пчелињака.

Након прегледа пар кошница реших да их све поново препрскам Војвиром.
То је шесто прскање на овом пчелињаку са око 95 или нешто више кошница. Третман је трајао око 45 минута.

Кад смо завршили отишли смо на други пчелињак и тамо пети пут након зазимљавања  препрскали пчеле.
И ако је овај пчелињак 7-8 километара од села и ту имам на мање од два километра пчелињак младог пчелара који броји око 100 кошница.
Почели смо нешто после 17 сати а завршили пре 18 сати.

За сада нема губитака од варое ни на једном од ова два пчелињака на којим имамо око 190 кошница али се бојим да ће заједнице које су ишле у пљачку бити у проблему.
Мислим да је то мање од 10% заједница али још не знамо какво ће бити време и да ли ће ове заједнице продужити са леглом. Практично би требало сваки други или трећи дан да их прскамо Војвиром док има легла и док могу иду да краду мед и преносе вароу а већ ми је досадило са прскањем.

Молимо Бога да што пре захлади и престане легло.
У пчеларству када је страдање 10% то је како кажу колега сасвим прихватљиво али када на 300 кошница страда 10% то је онда 30 заједница и то је већ велики губитак и због тога се морамо потрудити да губици буду најмањи могући.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Управо смо стигли са пчелињака из Новог Бечеја.

Када смо дошли на пчелињак мајпре смо кренули да очистимо подњаче на кошницама где има жичана мрежа и увлака. Укупно на 12 од око 100 кошница може да се контролише и преброји вароа.

У две кошнице нашли смо по једну вароу а у осталих десет ни једна вароа.

Одмах сам почео да певам од радости. 😀

Интересантно јер од истог препарата прекључе паде 119 вароа за три дана у једној кошници на крај села у Новом Милошеву.

И наравно кренемо и овај пут да их препрскамо.

Једну по једну и све препрскамо, нисмо се журили, полако и са уживањем све смо завршили опег за мање од сат времена.

Потрошило се око 0,7-0,8 литара Војвира.

Све заједнице су живе па чак и оне две слабе што одавно планирам да спојим.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Предвече смо отишли на пчелињак на крај села.
Ту је 11 кошница са жичаним мрежама у подњачама где можемо видети колико је пало варое.
У оној кошници у којој је од прошлог третмана пало 119 вароа за три четири дана сада има 38 вароа након јучешњег третмана или око 25 сати од третмана.
У још једној нађемо 3 варое а у осталих 9 кошница нема ни једна вароа.
Нисмо ишли на трећи пчелињак а који смо исто јуче предвече препрскали.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Недостатак полена у летњем периоду ослабио је имуни систем пчела у овој несрећној години и практично омогућио вирусима да створи јачу инфекцију и брже оболење и страдање младих пчела па и мања количина варое прави велику штету.

Управо зато Војвир је ту једини могући спас јер нигде у свету пчеларства још немамо никаквих препарата за уништавање вируса.

Он само успут на нашу срећу и радост одлично уништава вароу а иначе је осмишљен за вирусе и ноземозу.
Само Господу Богу можемо да се захвалимо што нам је подарио такав препарат.
Ипак да не би све ишло како треба баш ја сам изабран да будем његов изумитељ и представник пред пчеларима.

Све нас је Господ ставио пред искушење, мене грешника да се мучим у начину како да овај лек дође до пчелара и њихових пчела а пчеларе на искушење да ли верују или не верују а испред свих нас пчеле које су људском роду дар Божији и њихова страдања пред савест свих нас...

Поздрав драгим пријатељима...

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Данас смо због неке бициклистичке трке били блокирани у Новом Бечеју јер је саобраћај био у блокади па смо искористили неприлику 😀 да одемо на пчелињак. 😀
Јуче смо ту извршили третман Војвиром па смо сада погледали колико има варое у подњачама.
Само у две кошнице имали смо варое и то у једној једну а у другој ниједну. У одраслим подњачама НК једна вароа. По мало осе узнемиравају пчеле а мало више слабије ројеве које нисмо спојили ( неколико кошница) али нигде нема грабежи.

На сунчаном дану и температури око 15 степени све је сасвим у реду на пчелињаку.
Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Ево поново извештаја са пчелињака са краја села.
У једној кошници једна вароа у девет ни једна вароа а у оној која је имала 38 вароа сада има још 43 варое.
Јуче нисам био на овом пчелињаку.
Значи од задњег третмана пре три дана има 38+43 =81 вароа.
Пуно за ово време.
Све ово пишем из аута испред пчелињака.
Одох да ја лепо опет препрскам ову кошницу.
Имам Војвира у ауту, мало је хладан јер је преноћио у ауту али шта сада да му радим, да идем кући да га грејем и да се поново враћам само ради једног третмана на једној кошници не вреди. И онако ко зна хоће ли преживети ова заједница.
Нека се сада мало расхлади од Војвира па како јој Бог да.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Ето завршено. Скупиле се јаднице око тих два рама легла и мало горе преко рамова на ЕВ наставку у коме је доста меда.
Љуте, хоће да боду а на лету одбрана и јака стража као да их је пуна кошница. 😀
Нападају као никад пре. 😀
Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Данас смо због неке бициклистичке трке били блокирани у Новом Бечеју јер је саобраћај био у блокади па смо искористили неприлику 😀 да одемо на пчелињак. 😀
Јуче смо ту извршили третман Војвиром па смо сада погледали колико има варое у подњачама.
Само у две кошнице имали смо варое и то у једној једну а у другој ниједну. У одраслим подњачама НК једна вароа. По мало осе узнемиравају пчеле а мало више слабије ројеве које нисмо спојили ( неколико кошница) али нигде нема грабежи.

На сунчаном дану и температури око 15 степени све је сасвим у реду на пчелињаку.
Поздрав свима.

Овде сам јуче баш написао како не треба и без контроле послао поруку а писао сам и слао са телефона и са пчелињака у Новом Бечеју.

У једној од 12 кошница била је једна вароа у другој ДВЕ а у осталих десет ни једна вароа.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Ево још свежијег извештаја сѕ пчелињака их Новог Бечеја.
Враћајући се кући из Новог Сада свратисмо на пчелињак у Нови Бечеј да видимо каква је сада стање и колико је још пало варое од оног прскања пчела Војвиром у петак пре 4 дана.
У десет кошница у суботу није било ни једне варое а у једној је била једна и у још једној две варое.
Обично други дан буде дупло више варое него први дан након третмана а трећи дан обично буде као први дан.
Рачунам да ћу сада по тој логици сада четврти дан то јест после првог дана наћи најмање три пута више првог дана. Међутим стање је много боље.
Само у једној од 12 кошница нашао сам једну вароу.
На овом пчелињаку пчеле су раније престале са леглом него на пчелињаку у Новом Милошеву где су између кућа заклоњене од удара ветра и где је мало топлије због тог заклона са свих страна око кошница. Док их у  Новом Бечеју уби ветар а и већа је влага због близине реке Тисе.

Све заједнице живе па и оних неколико слабијих које сам одавно требао спојити.
Њих, данас видим нападају осе и пљачкају им мед.
Отворим једну кошницу од тих слабијих и видим да су на око три рама пчела, осе су им покрале за задњих месец дана већ сигурно три, четири кг меда. Нисам хтео да палимо димилицу и да их сада спајамо јер смо данас само у пролазу.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Одемо предвече супруга и ја да обиђемо пчеле на крај села и погледамо увлаке  у подњачама ради контроле, да видимо је ли још нешто пало јер је већ прошло око недељу дана од задњег третмана и три дана од моје задње контроле у недељу када сам хладним Војвиром препрскао ону једну несрећну заједницу.
У једној кошници нађем једну вароу. У оној у недељу препрсканој нађем 36 вароа зѕ укупно задња три дана. Добро је, прошли пут је укупно било 81 вароа.
У осталих десет ни једна вароа.
Одемо после и на други пчелињак и тамо не нађемо ни једну вароу а пре недељу дана су пчеле прскане Војвиром а није било ни прошли пут ништа варое на овом пчелињаку ако се добро сећам.

Данас нисмо ништа прскали па ћемо сачекати док изађе сво легло у тој кошници на крај села па ћемо
је још једном препрскати.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Ова заједница која је имала пуно варое, ројбод летос који није са нашег пчелињака, јако је ослабио.
Џаба му сва сва прскања, имао је пуно варое и оштећено зимско легло а цео месец дана није било полена у августу.
Тешко да ће преживети зиму.
Данас нађемо у њему у тој кошници још 15-16 вароа. Препрскали смо га поново.

Брат, супруга и ја решисмо да отворимо десетак кошница и погледамо стање заједница.
Снага заједница у просеку је врло добра.
До Младенаца и пролећног марта је још пет месеци и та то време пчеле неби требало да потроше више од 4 кг меда а остатак ће им послужити за мартовски развој и залихе до почетка цветања уљане репице.

Кад смо ових десетак отворили и видели да је стање исто као и пре месец дана и да није дошло до пада у снази заједница са задовољством смо почастили ових десетак заједница са још једним третманом Војвира.
После смо отишли у обилазак другог пчелињака али тамо нисмо отварали кошнице. Већ је било касно, око 17 сати и већ је почело да захлађује а отварали смо их пре око недељу дана кад смо радили задње прскање. Тада је све било у реду и није постојала разлика у односу на месец дана раније.

Три века испред света...