Pcelinji otrov je bistra tecnost, kisele reakcije, sa specificnom tezinom 1.13, ostrog i gorkog ukusa i arotacnog mirisa. Osusi se na sobnoj temperaturi 30-40% od originalne tezine.
Sastav pcelinjeg otrova je zaista veoma kompleksan. On sadrzi niz biohemijski i farmakoloski aktivnih materija, kao sto su histamin, dopamin, melitin, apamin, peptidi, minimin i enzimi fosfolipaza i kijaluronidaza. Izgleda da na taj sastav utice vrsta pasa ili geografska lokacija gde je smesten pcelinjak.
Pcelinji otrov se ne dopunuje izvan pcelinjeg tela vec ostaje u rezervoaru otrovne zlezde pcele sve dok ona nije prinudena da je u samoodbrani upotrebi. Pcela radilica moze se prinuditi da izbaci otrov ne gubeci zaoku i deo unutrasnjih organa kao sto se to dogada kada ubode coveka ili neku toplokrvnu zivotinju.
Novoizlezena pcela radilica ima malo otrova, ali sa staroscu se ta kolicina povecava do oko 0.4mg, kada je pcela 15 dana. od 18 dana starosti nema promene u kolicini otrova koja se nalazi u rezervoaru zaocne zlezde. U slucaju da se ta rezerva iscrpe, pcela nema nacina da je nadoknadi.
Za razliku od rasprostranjenog verovanja, otrov pcele je toksicniji od otrova ose. Jedan ubod pcele u retkim slucajevima moze izazvati smrt kod izuzetno osetljivi osoba. Smatra se da bi pod normalnim uslovima mozda bilo potrebno oko 500 uboda pa da dode do smrti usled direktne toksicnosti. postoi podatak da je jedna osoba u Africi primila 2000 uboda i prezivela.
Proizvodnja Proizvodnja vecih kolicina pcelinjeg otrova postala je moguca tek posle otkrica da pcele reaguju na slab udar elektricne struje ispustanjem kapljice otrova. Danas nije nikakav problem konstruisati i napraviti takav aparat. Ispusten otrov skida se sa staklene ploce pomocu zileta. Pcele od kojih se na taj nacin eksploatise otrov skoo redovno prezive, ali zbog velike kolicine ispustenog alarmnog feromona pcelinje drustvo postaje nervozno i agresivno, pa se zbog toga aparat moze koristiti u ogranicenom vremenskom periodu, ali nikako u blizini ljudi i domacih zivotinja.
___________________
Pcelarstvo, Jovan Kulincevic
Uzastopna Poruka: Januar 19, 2011, 22:56:03