Gorane
Pcelarim sa LR kosnicama, znas i sam kako je to u pcelarstvu, posebno kada imas veci broj drustava, nista ne mozes raditi univerzalno i sve isto za svako drustvo pa cak i kada prihranjujes, neka drustva mogu biti slicna po jacini, kolicini hrane, broju pcela, ramovima legla i slicno pa sa njima mozes raditi slicno, recimo ubacis ram gradjevnjak i vadis ga u priblizno isto vrijeme dan-dva razlike dok u nekim drustvima ide sporije ili u nekih super jakih brze, dok u neka drustva uopste i ne ubacujes gradjevnjak.
Drustva u koja ne ubacujem gradjevnjak su pomocna drustva iz njih naravno iznosim varou u jaca drustva u koja ubacujem gradjevnjak, samim tim pojacavas drustva koja brze odrade gradjevnjak i na taj nacin izbacujes i vise varoe iz pcelinjaka, pravis jedan prirodni put kako to i pcele same rade rojenjem, samo sto ti radis gradjevnjakom i prebacivanjem zatvorenog legla iz pomocnih drustava u jaca, u tim drustvima isecas vise gradjevnjaka i unistavas vise varoe, jednostavno. Jeste da mozda imas vise posla u periodu April-Jul ali zato ne trujes ni sebe ni pcele, nemas silnih dimljenja u Avgustu, ne prsces pcele oksalnom jer za tim nemas potrebe. Meni su svakako april, maj, jun i do polovine jula udarni termin na pcelinjaku pa mi rad sa gradjevnjacima ne predstavlja neki poseban teret, to dodje kao dodatni posao koji ima visestruku korist i po mene i po moje pcele.
Da se razumijemo, imam krajem februara i pocetkom marta prilicno jaku polensku pasu u vidu ljeske i johe, ima i vrbe nakon toga solidna vocna pasa za dobar razvoj(ne za vrcanja), u zadnje vrijeme ima nesto i uljane repice u okolini pa i to ne bude lose za jak razvoj, imam onda jaku bagremovu pasu, nakon toga planski pocetkom juna imam oko hektar facelije koja traje do pred kraj juna kada krece lipa od koje uzmem tek malo nesto za vrcanja a sve ostalo ostavljam pcelama i to je vec polovina jula i za mene sto se tice vrcanja kraj sezone, tada i stajem sa gradjevnjacima, i krecem sa stimulacijom i kasnije u avgustu jakom prihranom i pripremom za uzimljavanje. Pocetkom avgusta mali kontrolni test na 2-3 drustva protiv varoe( cisto preventivno da se ne bi desilo da imam mnogo varoe na pcelinjaku i da imam zdravu zimsku pcelu koja nije ostecena od varie) ciljani tretman protiv varoe kraj avgusta pocetak septembra kada radim kontaktni tretman i to je to sto se tice varoe.
Nadam se da razumijes da je od pocetka aprila pa sve do polovine jula kod mene zastupljena neka pasa( neka jaca a neka manja), i samim tim mogu raditi sa gradjevnjacima u tom periodu bez problema.