Autor Tema: Пчелињак Доброселица  (Pročitano 31564 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ненад Живановић

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Доброселица, Рековац 600м. нмв
Odg: Пчелињак Доброселица
« Odgovor #30 poslato: Mart 25, 2023, 08:46:55 »
  Поздрав свим драгим колегама који посећују ову тему  :)
 Јуче је извршен први пролећни преглед. Код свих друштава пчеле заузимају највишљи, трећи наставак и то од 5 до 7 улица пчела и од 3 до 5 рамова затвореног легла површине длана, док су тек код једног друштва знатно заузеле и доњи, други наставак, а код осталих у другом телу има тек по шачица пчела. Изненађујуће је то што су пчеле до овог тренутка извукле по неколико сатних основа из првог РВ тела, које је стављено на топло и напаковано основама у недостатку изграђених рамова пред зазимљавање. Тај први наставак је сада уклоњен, други је спуштен на подњачу и трећи са леглом и пчелама опет на врх, окренут за 180° и додат му је 10-ти рам, с обзиром да су због вентилације поред зидова зазимљене на 9. Имао сам неколико тамних рамова које сам као 10-ти додавао између полена и легла, а где нисам имао тамни рам једноставно сам додао светлији изграђени до зида.
 Активирана је појилица са додатком соли и нозевоја. Направљен лагер празног тамног саћа у празној кошници, напољу на промаји и убачена мравља киселина против мољца. Јуче је и посејана Фацелија на 25 ари у оквиру окућнице где се налази пчелињак.
 У кошницама има и до 4 рама по пола попуњених затвореним медом. Џенерика, маслачак и дрен су у цвату, док остало воће спава, а код мене у Крагујевцу цветале су кајсије, понека сорта јабуке и бресква шефтелија и јасно је да у Доброселици вегетација касни због 600м надморске висине, кажу мештани бар 15 дана, те ме нешто мања количина легла не забрињава, јер ће и багрем доћи касније. Погаче стављене 22.02 углавном су потрошене, те сам свима додао још по једну са Нозецидом.
 Ако је веровати сателитским временским прогнозама, моје пчеле очекује облачно и кишовито време малтене цео Април, са температурама од 15-так степени у просеку. Још да напоменем да је пре недељу дана у Доброселици пао снег 10цм, а и да у уторак најављују снег са температуром од -3 до 5°C.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #31 poslato: Mart 25, 2023, 09:49:44 »
Браво Нешо!

За такве временске услове стање у кошницама вам је одлично.
На тој надморској висини џанарика и остало биље одлично лучи нектар што је потврђено изградњом сатних основа испод пчелињег гнезда. Да није било толике количине унетог новог нектара пчеле сигурно не би градиле сатне основе. Тај нови нектар је основ за здравље пчела и он гарантује одличан и сигуран квалитет отхрањивања легла.
Можда је мало рано за избацивање саћа из кошница, никада га не избацујем изван кошница јер су пчеле најбољи чувари саћа. Такође уместо тих погача са Нозецидом боље би било у случају да нема довољно хране у кошницама да сте додали сируп 1:1 са Нозевојом.
Ипак ако има довољно хране а верујем да има јер сте имали велики унос нектара,пчеле је сада у таквим вашим усовима најбоље само утоплити и пустити да се саме развијају на унешеном нектару и полену-перги који видимо на сликама а без погача и сирупа..

Поздрав драгим пријатељима...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Stari član foruma
« Odgovor #32 poslato: Mart 25, 2023, 13:58:55 »
 Хвала чика Војо, трудим се, јер добро сам размислио и донео одлуку да ће ми пчеларство бити главно и једино занимање у животу, иако то још увек ни близу није пуно радно време, али ево већ у мају, ако Бог да, узимам још 10 десеторамних ројева од Горана Раковца, уз чију помоћ ћу и покушати да разројим своја најјача друштва.
 Саће сам уклонио по логици да пчелама треба оставити онолико простора колико могу да заузму и ради лакшег рада касније.
 Погаче сам дао јер немам баш услова да преноћим у селу и стимулативно прехрањујем сваке вечери са по неколико децилитара сирупа, а по временској прогнози рекло би се да до краја марта и у првој половини априла неће бити неког значајнијег уноса, мада ми је и Горан рекао да је могло и без погаче када је чуо какво стање сам затекао.

• Stari član foruma
« Odgovor #33 poslato: Mart 31, 2023, 16:35:11 »
  Поздрав за све који посећују ову тему.
 Данас сам посетио пчелињак да бих припремао постоља за нове кошнице, па сам мало и фотографисао. Пчеле су у великом броју посећивале појилицу. 
Џенерика је скоро прецветала, али сада имамо обиље црног трна, нешто мање дрена и по која виноградска бресква.
Очекују нас облачни, кишни и прохладни дани до половине априла.

• Stari član foruma
« Odgovor #34 poslato: April 13, 2023, 19:42:36 »
   Јутрос око осам сати сам стигао у Доброселицу на пчелињак. Време ведро без иједног облачка. Температура 9°C, при чему су активне биле само две кошнице које су окренуте директно ка истоку. Прво сам истоварио материјал за постоља, а затим у појилицу додао воду са мало Нозевоја и соли, пре него се пчеле сјате на њу и блокирају ме.
  Почео сам да отварам кошнице око девет сати, при температури од 12°C, где су сва друштва већ увелико радила и доносила полен у великим количинама. Уклонио сам остатке погача, готово до краја потрошених у протекле три недеље. Друштва у просеку имају по 6 улица пчела у горњем наставку, са залихама хране до зидова, на основу чега сам закључио да не могу имати више од 5 рамова легла, те се нисам одлучио за расподелу рамова с леглом у слабији, доњи наставак. У доњем наставку малтене и да нема пчела, једва у пар случајева по једна улица, нешто мало хране и мало отвореног легла. Само сам изротирао наставке, спустио горњи на подњачу, да би сада подизале легло горе у празнији наставак. Налио сам им по 1,5Л сирупа 1:1 са мало соли и Нозевоја. После овога приступио сам постављању и нивелисању блокова и греда за нова постоља. Распоредио сам свуда и отровне мамце за мишеве. Рано поподне почео је да дува ветар који је донео делимично наоблачење, али је температура била мало испод двадесетог подеока.
   Што се тиче багрема у Доброселици, он тренутно изгледа беживотно. Кренула је шљива ранка које има прилично пуно, можда не толико колико црног трна, који се још увек бели, али не знам да ли је измрзао. Има спорадично дивљих трешања и вишања које су такође процветале.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #35 poslato: April 13, 2023, 20:29:44 »
Ево посетио сам ову твоју тему и...боље да нисам.  :)

Много тога си урадио погрешно. Требало би да се посаветујеш са неким искусним пчеларом да те упути у рад са пчелама.

.... Друштва у просеку имају по 6 улица пчела у горњем наставку, са залихама хране до зидова, на основу чега сам закључио да не могу имати више од 5 рамова легла, те се нисам одлучио за расподелу рамова с леглом у слабији, доњи наставак. У доњем наставку малтене и да нема пчела, једва у пар случајева по једна улица, нешто мало хране и мало отвореног легла. Само сам изротирао наставке, спустио горњи на подњачу, да би сада подизале легло горе у празнији наставак.

Што се тиче багрема у Доброселици, он тренутно изгледа беживотно. Кренула је шљива ранка
...

Када кажем да си „много“ тога урадио погрешно, то се не односи на сав посао него на рад око друштава (о кретању лета ка истоку или отрову за мишеве не бих...о „укусима“ се не расправља).

ПС

Ако, ипак постижеш потпуно добар развој на овакав начин, онда извини због мог упада на твој пчелињак.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #36 poslato: April 14, 2023, 08:20:15 »
извини због мог упада на твој пчелињак.
    Пре свега велики поздрав за Вас као врхунског зналца. Прочитао сам многе Ваше постове и до 10 година уназад, али пуно тога што пишете је за мене тренутно виша математика, јер су то напредније технике пчеларења и могу рећи екстремне :)
   Наиме, када се ради о било каквом отварању кошница, осим ако то није само додавање сирупа, увек се консултујем са својим ментором, Гораном Раковцем, не одступам никада од онога што ми он саветује и до сада, хвала Богу све иде како треба.
   Горан ми је рекао да извучем 2-3 рама са леглом у празнији наставак ако нађем 6 и више рамова у пунијем, а ако има 5 и мање, да само ротирам наставке, јер пчеле лакше подижу легло горе, него што спустају доле. Једино што сам овом приликом урадио на своју руку било је то да нисам вадио и бројао рамове са леглом у горњем, сада доњем, телу, него сам на основу броја улица и бројања легла пре 20 дана закључио колико отприлике има легла, зато што су пчеле у буљуцима излетале на мене и ударале у маску од заштитног одела кад год бих помакао неки од средишњих 5-6 рамова. На позицијама 1,2,9 и 10 нашао сам заклопљен и незаклопљен мед.
   Што се тиче ових кошница окренутих ка истоку, то су два друштва које је Горан дотерао код мене да тестира ливадску пашу прошле године, па смо их на брзину поставили тако на нека импровизована постоља, те како сам касније откупио од њега те кошнице, могао сам само да их помакнем по пола метра унапред, или уназад док брзо не заменим постоље и после их вратим на исто место. Наравно, могле су и потпуно да се окрену, али то би захтевало да се на пример лета затворе са 10 слојева новине док се оне не навикну на нове координате, што би им знатно успорило развој.
   Отров за мишеве сам поставио у старој кући и подруму, где ми мишеви праве хаос поготову током зимског периода. Препрошле године су ми десетковли саће на две ДБ12, али од тада пчеларим са РВ и користим АВ подњаче са лименом увлаком и обавезно чешљеви на сва лета.
  Заиста бих волео да прочитам Ваш опширнији коментар о томе шта сте ми све ''замерили'' што се тиче интервенција које сам овом приликом извршио. Молим Вас, немојте се извињавати, добро дошли на моју тему у свако доба Драгане.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #37 poslato: April 14, 2023, 14:10:39 »

Пре свега велики поздрав за Вас као врхунског зналца. Прочитао сам многе Ваше постове и до 10 година уназад, али пуно тога што пишете је за мене тренутно виша математика, јер су то напредније технике пчеларења и могу рећи екстремне :)
Не знам шта то „екстремно“ пишем осим што поштујем основе услове за живот и развој пчела...ни више ни мање. Разлика је само у томе да ли неко хоће да прочита и размисли или неће...

Почео сам да отварам кошнице око девет сати, при температури од 12°C, где су сва друштва већ увелико радила и доносила полен у великим количинама

Прва грешка је прерано отварање кошница, при неповољној температури. Дан који је наступао је био прилично топао и требало је радити око друштава тек око 13 часова, када се осети унос и пчеле су више занесене уносом и смештањем тога, него заштити гнезда (зато су биле и превише љуте).

Друштва у просеку имају по 6 улица пчела у горњем наставку, са залихама хране до зидова, на основу чега сам закључио да не могу имати више од 5 рамова легла, те се нисам одлучио за расподелу рамова с леглом у слабији, доњи наставак.

...У доњем наставку малтене и да нема пчела, једва у пар случајева по једна улица, нешто мало хране и мало отвореног легла...

Процена стања друштва говори све – то друштво је далеко од стања када се сме гнездо спустити у доњи наставак (поред снаге друштва ни временски услови не погодују томе – далеко је то од момента спуштања гнезда).

...У доњем наставку малтене и да нема пчела, једва у пар случајева по једна улица, нешто мало хране и мало отвореног легла...

Додатно је и могуће „цепање“ гнезда ако си ово легло подигао горе (а то легло је у горњем делу рама)...то значи само једно – неће га више бити а друго је да може бити угрожено појавом болести.

...Налио сам им по 1,5Л сирупа 1:1...

И поставио бих питање где си налио овај сируп...у рам хранилицу или хранилицу при врху кошнице? И то је битно (начин додавања сирупа у одређено доба године)...иако кажеш да за то никога не консултујеш...

ПС

На скици је представљено повољно и неповољно стање друштва у развоју. Повољни услови су у горњем делу кошнице јер је ту највећи део топлоте са повољнијом влажношћу ваздуха (неопходни услови за развој легла). Колико сам ја разумео (односно, пажљиво прочитао а чини мисе да јесам) целокупно гнездо си спустио у дољи наставак а горе оставио простор у којем ће бити све оно што треба гнезду (топлота и влага)...и хоће пчеле да полако прелазе са леглом ка горе...али једног дана (што би оно народ рекао: не липши магарче до зелене траве) и у ко зна каквом стању друштва и легла (можеш добити кречно легло а то ти не треба, чини ми се).

Само сам изротирао наставке, спустио горњи на подњачу, да би сада подизале легло горе у празнији наставак.

Још нешто је занимљиво: прошле године је око 20-тог априла било снега на југу Србије (записао сам да је пао снег у Косовској Митровици...за остало нисам сигуран, али је било хладно неколико дана са прилично ниским јутарњим температурама).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #38 poslato: April 14, 2023, 19:13:46 »
Не знам шта то „екстремно“ пишем осим што поштујем основе услове за живот и развој пчела...
   Када сам рекао екстремно, мислио сам на рад при минусним температурама, загревање рамова феном, или спашавање друштава која су до пола кошнице у води, јер верујем да се пчелари који имају таква искуства могу пребројати на прсте.
   Хвала Вам што сте издвојили време да ми исцрпно објасните све ово. Фантастично. Сад схватам зашто су биле љуте, јер видим имају хране у кошници, доносе полен интензивно, ведар, леп дан, па ми ништа није било јасно. Што се тиче спустања запоседнутог тела на подњачу, признајем да сам погрешио, али Боже мој, учим се  :) by trial and error.
   Користим пластичну хранилицу при врху кошнице, у збегу. Ако се не варам, сируп је најбезбедније додавати увече у било које доба године, због грабежи, а у овом периоду развоја треба додавати по једну чашу сирупа свако вече као стимулативну прехрану. Здравља Боже, биће постављен један контејнер за становање ове године , у који мишеви и пухови неће моћи да продру, па ће моћи и квалитетније да се ради.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #39 poslato: April 14, 2023, 22:40:31 »
Када сам рекао екстремно, мислио сам на рад при минусним температурама, загревање рамова феном, или спашавање друштава која су до пола кошнице у води, јер верујем да се пчелари који имају таква искуства могу пребројати на прсте.

Нема ту много екстремних ствари. Питање је ко колико познаје пчеле и зна шта се може урадити и по зими. Тања (члан је форума) је радила и на температурама око нуле, као почетник. Проблем је што је имала тровање пчела (закључио сам да јој је неко намерно тровао пчеле). На сликама је изглед њеног пчелињака од пре неколико дана и јуче су стављене матичне решетке.

Хвала Вам што сте издвојили време да ми исцрпно објасните све ово. Фантастично. Сад схватам зашто су биле љуте, јер видим имају хране у кошници, доносе полен интензивно, ведар, леп дан, па ми ништа није било јасно. Што се тиче спустања запоседнутог тела на подњачу, признајем да сам погрешио, али Боже мој, учим се  :) by trial and error.

Нисам ништа исцрпно објаснио. Само сам рекао зашто није добро рано спустити целокупно гнездо на подњачу. Следи нацрт (скице) како бих ја пресложио друштва (по опису снаге како си навео).

Користим пластичну хранилицу при врху кошнице, у збегу. Ако се не варам, сируп је најбезбедније додавати увече у било које доба године, због грабежи, а у овом периоду развоја треба додавати по једну чашу сирупа свако вече као стимулативну прехрану.

Зато сам и питао где је сипан сируп. Гнездо на подњачи па наставак...па још „горе“ сируп. Пчеле ће га однети до маја месеца у овим условима  :). Да је гнездо сложено као према скицама које постављам, сируп би био много ближе.
У пролеће није практично додавати сируп предвече зато што је хладно (значи, није безбедно увече). На пчелињаку где није било грабежи, сипа се сируп у по бела дана током пролећа, само да негде не цури хранилица.

Пчеле у пролеће при обиљу биљака које цветају нису уопште склоне грабежи. Лети се сипа сируп предвече (осим што је топло па лако оду до хранилице и најбитније у великом броју, мање је цветање биљака и склоније су грабежи...то свакако зависи и од временских услова – без тога не иде :) ).

Стимулативна прихрана...шта је то :) ? Нема стимулације док не уђе храна кроз лето а ако нема полена шта се стимулише „стимулацијом“? Пчеле се не стимулишу него хране или дохрањују.

Није добро ни загушити их храњењем...

ПС

..."by trial and error"....

Избегни ово, 'леба ти :) :). Пишеш ћирилицом и користиш латинске изразе па још на енглеском нешто добацујеш...нема смисла. Један је за мене посредно рекао да сам "грамар-наци". Јесам...у неком смислу али не по грешкама оних који ништа у животу нису читали па пишу одвојено или састављено речи где то не треба (али су "незадрживи" у некој расправи), него по питању фрљања туђицама. Има много наших речи које су лепе и смислене.

• Stari član foruma
« Odgovor #40 poslato: April 15, 2023, 07:49:05 »
Проблем је што је имала тровање пчела (закључио сам да јој је неко намерно тровао пчеле). На сликама је изглед њеног пчелињака од пре неколико дана и јуче су стављене матичне решетке.
   Доброселица је село које изумире, дивљина. Ништа се не прска у пољопривредној производњи, па сам се надао да можда једног дана када испечем занат, пређем на органско пчеларство, међутим ево управо ових дана мој најближи комшија сади неколико хиљада садница малине из Холандије и прича се да ће их прскати само увече неким мање штетним препаратима. Није ми драго због тога, али шта могу, има човек право на то.
   Прелепе нове кошнице на сликама које сте поставили. Ово су све ЕВ, ако се не варам? Вероватно је планирано проширивање медишта трећим телом када новоизлежене пчеле запоседну ова два тела? Зашто је плодиште код ове једне кошнице остављено на два тела?
   Колегиница користи иста постоља као ја, с тим што је још већи нагиб него код мене. Овакви шљака блокови су донекле трошни и не уливају ми поверење. Боље би било када бих набавио ливене армиране од мрснијег бетона. Металне шипке не долазе у обзир на косом терену јер би им стопице утањале у блато. Приметио сам да на теренима са великим нагибом пчелари највише користе танке багремове кочиће са попречним летвицама, које по мом мишљењу треба често мењати, односно скидати кошнице са постоља.
   Што се тиче скица, опет сте се потрудили због мене и зато вам хвала :) Исто ово ми је и Горан рекао приликом јучерашњег телефонског разговора, када је чуо шта сам затекао у кошницама, да је требало извршити деблокаду и створити простор за залегање горе, а храну спустити доле. Легло које сам нашао у доњем наставку било је више ка дну рама него при врху, а налазио сам и затворен мед у средини доњег тела код оних које још нису прешле доле са леглом, или у најгорем случају дибидуз празно.
   Велики поздрав и медно :)

Van mreže Tanja Dopuđ

• Napredni član foruma
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
« Odgovor #41 poslato: April 15, 2023, 13:01:38 »
 :D :D :D сада се ја осећам мало прозвано, али радо ћу се прикључити твојој причи и као почетник почетнику, дати подршку и поделити нека моја искуства  ;)

За почетак, мој ти је савет да се држиш једног ментора-мајстора. Не кажем да овде не треба да пишеш и постављаш питања, али сваки одговор размотри са својим мајстором и у зависности од стања у кошници, примениш ово или оно. Сви су овде добронамерни, али свако има своје виђење проблема, па дођеш у ситуацију да добијеш много различитих одговора (не мислим на конкретну ситуацију), са којима као почетник не знаш шта да радиш. Значи, једам мајстор, један метод. Основне ствари, су основне и њих мораш добро савладати да би могао то надоградити. Ако свако мало мењаш приступ, све ће ти се смешати и нећеш научити ништа.
И твој и мој проблем је што имамо "дописне" мајсторе, бар је тако код мене. Оно што ја видим и пренесем мајстору, највероватније ће он видети другачије  :), али што детаљније и искреније га информишеш, то ће и одговор бити исправнији.

Ја сам се одлучила за РЕВ комбинацију, тако да одговор на твоје питање да ли су ово све ЕВ наставци, је: не. :).

Прошириваћемо када се за то стекну услови  :)

Шљака блокови су добра опција, нису трошни, а испод њих се налази слој песка који их држи на месту.
Багрем је исто тако добар и дуготрајан, неке багремове тарабе су старије од нас ... :)

Даље, нема ништа екстремно, погледати кошнице по минусу! Да ли би одбио да помогнеш некоме, коме твоја помоћ треба, зато што је напољу минус??? Тако се понашај и према пчелама.

Твоје бројање улица пчела и извођење неког закључка о количини легла, па, и нису нешто што треба да радиш. Мој лични пример: имам лепо друштванце, које сам уз савете свог мајстора (госн Драгана Шошића), оформила прошле године. То друштво је сада на 8-9 улица пчела, али са само 3 рама легла. Зашто? Зато што сам га ја, као почетник, натрпала јесенас храном. Значи, немој ништа предпостављати, (не кажем да то друштво нема легла колико си написао), него лепо отвори кошницу и погледај. Ово ће вероватно бити јерес код искусних пчелара, али ја ти саветујем када год си у прилици, отвори кошницу и погледај! Неће пчеле почети да кашљу и кијају, зато што си ти мало завирио. Мало по мало и биће ти јасније шта мајстори пишу...бар је моје искуство такво.
Теорија се може научити из књига и са интернета, али пракса је нешто сасвим друго. И ја сам предпрошле зиме прочитала све Шолетове поруке, у то време је имао 101 страну! Требало ми је нека 3-4 месеца. То ми није било довољно, па сам све битно преписала и поделила у "категорије" ... матица, друштво, пролеће, зазимљавање ... и све сам ја то научила, али када се отвори кошница, то је друга прича  ;D...

Као што је Шоле написао, ја сам имала тровање пчела и три године за редом сам кретала од нуле. Прошле године ми је само једна претекла, (рој купљен од госн Воје), и од ње сам направила још једно друштво и врцала мед, наравно све уз савете и учење мог мајстора  :-*
Зато, димилицу у руке и учи!  :)

Надам се да те нисам пуно удавила и ако могу још некако помоћи, ту сам. :)

... леп поздрав.

• Stari član foruma
« Odgovor #42 poslato: April 15, 2023, 15:51:08 »
Сада се ја осећам мало прозвано, али радо ћу се прикључити твојој причи и као почетник почетнику, дати подршку и поделити нека моја искуства
   Поздрав Тања  :) Добродошли на тему, као и све добронамерне колеге и колегинице. 
   :) Пре бих рекао да сам ја прозван, а Ви похваљени, али све по заслузи, наравно.
За почетак, мој ти је савет да се држиш једног ментора-мајстора.

Сигурно да се држим једног ментора. То је Горан Раковац, такође члан овог форума, од кога купујем и ројеве и за кога имам само речи хвале. Комуницирамо телефоном пре сваког мог одласка на пчелињак и строго се придржавам његових инструкција. Такође долази и ради на мом пчелињаку, док ја посматрам и помажем, и ово је мислим најбољи и једини сигуран начин да се научи. Између осталог он ми је и саветовао да читам Драганове постове. Сваки разговор о послу је користан, иако ја за себе сматрам да пуно причам а мало радим, али то ми помаже да останем фокусиран до остварења свог циља, односно већег броја кошница.
Твоје бројање улица пчела и извођење неког закључка о количини легла, па, и нису нешто што треба да радиш.
   Поента је да су пчеле биле агресивне при померању рамова око запоседнутих улица и Драган је у претходним постовима објаснио зашто. Горан ме је саветовао да спустим горњи наставак на подњачу уколико не нађем више од 5 рамова легла и ја сам прегледао целе кошнице изузев тог дела који су браниле, а негде мора да буде и полен, не могу свих 6 непрегледаних рамова бити легло. Исто тако, уколико нађем више од 5 рамова легла, да спустим 2-3 доле, а 4-5 оставим горе, или да појачам слабија друштва леглом из најјачих. Даље, да наставим са сирупањем сваки други дан. Такође, ментор није могао да зна унапред шта ћу ја затећи у кошницама, односно колико меда и осталог, али ми је приликом разговора по доласку са пчелињака рекао да је требало да спустим рамове с храном доле у средину, да би оне горе шириле легло, а исто то ми је и Драган скицирао. Дакле имају хране, док смо ми сматрали да су током претходних хладних дана све потрошиле.
   Надам се да Вам се тровање пчела више неће догађати, само никако немојте одустајати, макар и да промените локацију.
   Хвала на одговорима и саветима и медно  :)

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #43 poslato: April 15, 2023, 22:17:54 »
...
Зашто је плодиште код ове једне кошнице остављено на два тела?
 ....

Плодиште није остављено на два тела него постављено  :) 11-тог априла. Разлог је снага друштва и потреба за проширењем...а та потреба захтева и изграђено саће које Тања нема па је стављен ЕВ наставак са СО. Наравно, ту постоји потреба за повољним распоредом тих СО и стална праћење и померање изграђених СО, а на њихово место иду неизграђене (у условима доброг медења можда не би требало стално померати рамове, али у овим променљивим, да).

И није плодиште на два тела (два ЕВ тела) него у сва три тела: у првом ЕВ има 2 рама легла (2 ЕВЛ), у другом ЕВ наставку је било 4 ЕВЛ (сада већ 5 јер смо је „сецнули“ са једном СО), а у трећем РВ 6 РЛ. Данас је то сложено тако да је легло обједињено, а СО углавном изграђене.

Ово се иначе не ради зато што тако треба него зато што се мора, а са „погледом“ на зазимљавање и наредне године, а омогућавала је снага друштва.

Данас је промењено стање и сада је плодиште са матичном решетком (МР) и матицом у њему као први наставак. Кажем, данас је то пресложено са обједињеним леглом.

На сликама је преглед стања баш тог друштва који ми Тања шаље (понеке урадим и сам јер користимо исти образац за рад). А када имам јасан преглед стања и понеку фотографију, лакше ми је да упућујем савете за рад.

Иначе, то је у вези са поруком коју је Горан написао у теми Pčelarenje Rodnom Vojom:

...
Чињеница је да је ова година нетипична у односу на задњих десетак. Изразито топло време у јануару око Божића , рано покретање легла , издашност залегања матица и достизање пуног развоја крајем марта  када му време није , па предуго захлађење ево већ до скоро половине априла оправдано ствара недоумице шта радити са кошницама и код оних који имају више искустава у раду са РВ кошницом а камоли са почетницима. Савете је незахвално давати без јасног увида у стање друштава и окружења у коме се налазе.
...

Зато је лако са Тањом сарађивати јер је вредна да уради на пчелињаку и даје потребне податке (ко воли латински може и тако - informacija лат. informatio) и пресек укупног стања.

Ако неко воли да му „ментор“ (учитељ, саветодавац „нашки“ речено) замишља какво му је стање у друштвима...не иде то тако јер нико није видовит.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #44 poslato: April 19, 2023, 23:50:15 »
Шљака блокови су добра опција, нису трошни, а испод њих се налази слој песка који их држи на месту.
Извињавам се што овако упадам у тему, ал' знао сам да сам негде приметио ово у вези блокова за постоље. И ја сам данас поставио једно постоље на блокове чија је горња страна укопана десетак центиметара. Оставио сам их на чистој земљи, рачунам тешки су сами по себи, плус терет кошница. Логично ми да се неће померати, једино не знам кад земља смрзне или кад је велика влага да не почну да урањају... Поставио сам питање и у теми за постоља, па можете и тамо одговорити да не "спамујемо" тему...
?