Autor Tema: Пчелињак Доброселица  (Pročitano 31623 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ненад Живановић

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Доброселица, Рековац 600м. нмв
Odg: Пчелињак Доброселица
« Odgovor #75 poslato: Jun 30, 2023, 16:08:05 »
    Добар дан колеге пчелари  :)
 Стигао сам јутрос у 7 сати на пчелињак и пчеле су већ излетале на 16°C.
 Прво сам преконтролисао најновија три роја, који су формирани код мене и установио да су матице пронеле. Поделио сам им 5Л сирупа.
 Затим сам прешао на 10 ројева купљених ове године, где није било ни једног са два наставка пуна пчела да би се додао трећи. Са леглом су све прешле и горе. Меда има затвореног у медним капама изнад легла на средини горњег наставка и још по негде незатвореног у бочним рамовима. Порушио сам започете матичњаке у медиштима кошница које сам прошли пут ограничио.
 Од 7 прошлогодишњих друштава два најјача имају меда пред затварање у медишним рамовима и пуна три наставка пчеле, три немају пчеле у трећем наставку и имају врло мало хране, док су два преостала друштва сведена на два наставка приликом прављења ројева 08.06.( једно од њих нема пчеле у другом телу, јер је знатно ослабљено-заменом места са једним од формираних ројева изгубило је излетнице, док друго има два наставка пуна пчеле и додат му је трећи-убачене СО у други, а пребачена храна у трећи наставак). Преконтролисани грађевњаци који су убачени у 6 од ових 7 друштава 08.06. Једна је само започела радиличко саће, друга залегла и затворила цео рам радиличког, док су преостала 4 са трутовским леглом извађени и убачене СО.
 Убачен Тимол четврти пут у 17 кошница, све осим три млада роја.
 Освежена појилица.
 Фацелија је прошла. Временске прогнозе за наредни месец су повољне. Даће Бог да ливадска паша буде издашна.

• Stari član foruma
« Odgovor #76 poslato: Jul 10, 2023, 18:42:13 »
     Врео дан на пчелињаку, већ у 7 сати је било 19°C, а касније и преко 25, али повремено дува ветрић који пријатно расхлађује.
  Почео сам од најновија три роја, од којих је један био на 8 рамова, те сам му додао 2 СО. Са роја који је добио излетнице из старијег друштва заменом места, скинуо сам треће тело јер га пчеле уопште не посећују. Сва три ова роја имају хране, два имају и медне капе на средини, али сам их ипак насирупао и по први пут им ставио тимол.
  Друштво које је изгубило излетнице заменом места са формираним ројем није имало пчеле у другом телу, па сам му скинуо МР и пустио да прошири легло и горе. И њега сам такође насирупао, поделивши 5Л сирупа на 4 кошнице.
  Од 10 ројева које сам узео од Горана, два су са ограниченом матицом и три тела. Немају пчеле у трећем телу, али си изградиле СО, а у другом телу нашао сам нешто свежег уноса и две три улице пчела, те размишљам о враћању на два тела и уклањању МР. Осталих 8 од ових 10 ројева имају медне капе на средини другог наставка, али сам пронашао само једну која је и горе и доле пуна пчеле, на по 9 улица, те сам јој додао трећи наставак.
  Од старијих друштава 3 су подигла мед у 3. тело и почеле да га затварају, док су остале три слабије, без пчеле у 3. и са мало пчеле у 2. телу, па такође планирам уклањање МР и свођење на два наставка.
  Очистио сам увлаке на подњачама од остатака тимола и освежио појилицу. Покосио сам пола окућнице, а превасходно око кошница.
  Прошли пут сам погрешио у процени, јер фацелија и даље цвета и пчеле је посећују. Има јако пуно дивљих купина у цвету, а од ливадских трава ту је тренутно актуелан кантарион, хајдучка трава, грахорица, бела детелина, плава водопија или коњогриз и многе друге којима не знам имена. Један део ливада у селу се коси тако да ће се паша и обнављати.
   Пријатан дан и медно вам било :)

• Stari član foruma
« Odgovor #77 poslato: Jul 14, 2023, 12:39:50 »
  Појавили су се у продаји брикети за димилицу од отпадака сунцокрета, 250 динара паковање 5кг. Од 200 грама избија добар густ дим преко сат времена. Пробао сам и свакоме бих препоручио. Врло је практично. Одреже се колут тестерицом и разбије на комаде величине ораха. По потреби се само додају парчићи и мало распири кроз отворену димилицу да нагори. Иначе су намењени за огрев, а не за пчеле, али су 100% еколошки.

• Stari član foruma
« Odgovor #78 poslato: Jul 18, 2023, 16:52:33 »
    Поздрав за посетиоце теме  8)
  До сада најтоплији дан на пчелињаку. Забележено 24°C у 7 сати ујутру. Јак ветар који је дувао све време учинио је ситуацију подношљивијом.
  У најмлађа три роја убачен тимол по други пут. Наставак је пун пчеле и хране има све више и више. Прошлогодишње друштво, коме је замењено место са једним од ових ројева за протеклих 8 дана од уклањања МР напунило је пчелом и незатвореним медом горњи наставак. Ове четири кошнице насирупане са 5Л.
  Два овогодишња старија роја којима сам ограничио матицу изгледају најслабије. Немају пчеле у трећем телу, а у другом врло мало незатвореног меда и по нека пчела, не може да се каже улица. Осталих 8 старијих овогодишњих ројева, имају по 8-9 улица пчеле у горњем телу и 5 у доњем, дакле подигле су се више горе. Имају медне капе изнад легла на централна 3-4 рама у горњем телу, а поред легла су скоро пуни рамови незатвореног меда.
  Најјачем прошлогодишњем друштву трећи наставак је пун пчеле и полузатвореног меда, а у другом телу неколико улица пчела и неколико рамова са незатвореним медом. Следеће по снази има неколико улица и незатворених рамова меда у трећем телу, а иста ситуација је и у другом наставку. Слабија друштва немају пчеле у трећем телу, а у другом 5-6 улица пчела и неколико рамова незатвореног меда.
  Залихе хране су се повећале код већине ројева и друштава.
  Допунио сам појилицу и покосио остатак окућнице.
  Фацелија је сада дефинитивно завршила, али ливадског биља има у изобиљу. Дивља купина такође и даље има цветова.

• Stari član foruma
« Odgovor #79 poslato: Jul 25, 2023, 17:40:38 »
    Још један радни дан на пчелињаку. У 7 часова измерено 25°C, а око 13 часова 30°C. У све кошнице додат по листић Тимола, негде и 2, преконтролисана количина легла и хране и одузето 20 рамова са делимично затвореним, или незатвореним медом за врцање. Напуњена појилица.   
  Три роја које смо формирали код мене на пчелињаку добро напредују и имају по пуно тело пчеле и резерве хране. Једном од ових ројева сам додао други спрат и извукао горе 1 рам хране и 1 рам легла.
  Прошлогодишње друштво, коме је замењено место са једним од формираних ројева, а прошли пут уклоњена МР, је скоро пуно пчеле у оба наставка, али није прешло с леглом горе, већ је донело завидну количину меда у друго тело, те сам одузео два најпунија незатворена рама и убацио СО.
  Једно прошлогодишње друштво ми се нажалост изројило. Матица је била ограничена са два медишта одозго и у трећем телу било је рамова пред затварање. Сада готово да нема ни пчеле ни меда изнад МР, а у плодишту свега 4 рама легла и 7 улица пчела. Уклонио сам МР, насирупао је и додао јој 2 рама легла, без припадајућих пчела, из једног од ројева које сам ове године купио, а који је имао горе и доле 5+5 рамова легла.
  Два од 10 овогодишњих, купљених ројева су пре више недеља ограничени када су имали по 9 рамова легла. Један од њих има 6 рамова легла испод МР и готово празна медишта, те сам уклонио МР, свео га на два тела и насирупао. Други ограничени рој има 8 рамова лагла испод МР, те сам 2 подигао изнад МР и оставио на 3 наставка. Остали ројеви купљени ове године имају по 4-5 рамова легла и у доњем и у горњем телу и залихе хране на боковима другог тела, па им је одузето по рам-два меда за врцање и убачене СО.
  Пет прошлогодишњих друштава која су ограничена( плодиште-МР-два медишта) имају по 8-9 рамова легла, те сам свакој по 2-3 рама легла подигао у друго тело након што сам стресао пчеле. Најслабија од тих пет нема пчеле у медиштима, па сам јој уклонио МР и свео је на 2 тела. Две имају по 6-7 улица пчела у другом телу где се налази незатворен мед, и празно треће тело, те им је одузет по рам меда за врцање. Две најјаче имају три тела пуна пчеле и одузето им је по неколико рамова меда из другог и из трећег тела.
  Добар део ливада је покошен ових дана, тако да има изгледа да се ливадска паша продужи.
  Велики поздрав за све посетиоце ове теме и медно вам било  :)

• Stari član foruma
« Odgovor #80 poslato: Jul 26, 2023, 15:48:54 »
    Изврцали смо данас десетак кила ливадског меда, лепог изгледа и фантастичног укуса из 20 незаклопљених рамова. 
  Пчеле имају за себе, а и ми ћемо напокон да окусимо неки мед ове године колко се ваља  ;)

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #81 poslato: Jul 26, 2023, 16:16:17 »
U zdravlje...!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #82 poslato: Jul 26, 2023, 18:20:42 »

Свака част. Добро напредујеш у пчеларству!
Нека нам живот буде сладак као мед!

• Stari član foruma
« Odgovor #83 poslato: Jul 27, 2023, 14:41:28 »
U zdravlje...!
Свака част. Добро напредујеш у пчеларству!
Хвала драге колеге  :)

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #84 poslato: Jul 31, 2023, 08:24:39 »

Црн као катран. Има ту ливаде и медљике. Види се и да је густ - мармелада. Само напред свако добро.

• Stari član foruma
« Odgovor #85 poslato: Avgust 01, 2023, 15:28:58 »
Црн као катран. Има ту ливаде и медљике. Види се и да је густ - мармелада. Само напред свако добро.
  Хвала на подршци Горане.
 Ево данас сам опет одузео још шест рамова меда до пола затворених, таман да једном напуним центрифугу ;)
Код ројева који су на два тела без МР наставци су тешки али је мед углавном у дебелим медним капама изнад легла у горњем наставку и нађе се по који бочно за врцање. Ограничавање на једно плодиште, са два медишта није дало резултате ни код прошлогодишних, ни код овогодишњих ројева, али су та плодишта испод МР препуна пчеле, затвореног меда и имала су и до свих 10 рамова легла док их нисам превешао изнад. У медиштима изнад МР тек по мало уноса у центру. 
 Наставио сам са третманом Тимолом код свих кошница и превешао легло у горњи наставак у неколико ројева. Свуда сам преконтролисао количину хране и закључио да се залихе увећавају, јер и даље траје ливадска паша.
  Велики поздрав до следећег јављања :)

• Stari član foruma
« Odgovor #86 poslato: Avgust 03, 2023, 17:43:59 »
 ;D

• Stari član foruma
« Odgovor #87 poslato: Avgust 08, 2023, 15:44:27 »
   Здраво свима  :)
 Данас сам на пчелињак стигао нешто пре 7 сати. Температура је била 13°C и пчеле нису још излетале. Било је претежно облачно и свуда влажно од ноћашње кише. Ни касније није било преко 20°C и пчеле су слабије биле активне, али не и љуте, па је могло да се ради.
 Убацио сам по листић Тимола у све кошнице. Једини формирани рој који ми је остао на само једном наставку подигао сам на два. Једном купљеном роју додао сам треће тело због велике количине пчеле. Два прошлогодишња друштва свео сам на два наставка, јер у трећем нисам нашао ни пчеле ни мед. Одузео сам 20 рамова за врцање, међу којима има и оних који уопште нису затворени. Остало је још незатворених у кошницама, али главне залихе меда су у дебелим медним капама, при врху малтене сваког рама са леглом. Залихе хране увећане од прошле посете пчелињаку.

• Stari član foruma
« Odgovor #88 poslato: Avgust 15, 2023, 15:42:55 »
  Овог јутра пчеле су радиле још пре 7 сати, на температури 20°C. По пчела на сваком цвету који се унаколо може наћи, а највише je водопије.  Одмах сам допунио појилицу, распалио димилицу и кренуо са радом.
 Додао сам по листић тимола свакој кошници, а понегде и два, где је било легла у оба тела. Једном од три новоформирана роја који има 4 рама легла, додао сам рам легла без пчела из јачег роја. Уклонио сам са три кошнице МР, где је претходног уторка одстрањен трећи наставак јер је био празан. Уклонио сам треће тело са два роја, којима је оно било додато без ограничавања матице, а због великог броја пчела, али га нису заузеле. Остало ми је само једно најјаче друштво на три наствака са МР, јер су у оба медишта рамови до пола пуни меда и има прилично пчела у њима. Меда има и у свим осталим кошницама, али овога пута нисам ништа одузео за врцање. Нећу их сирупати и оно што донесу од сад па надаље биће им за зимовање. Свео сам један део наставака на 9 рамова и померао тамније рамове ка центру. Одузимао сам неизграђене СО и на њихово место убацивао изврцане рамове.
 Успео сам да завршим пре поднева, а у току отварању последњих неколико кошница почело је јако да грми и да се скупљају облаци. Ускоро је почела да прокапава киша, а на путу ка Крагујевцу задесио ме је јак пљусак.
  Поздрав из Доброселице за све посетиоце ове теме до следећег јављања ;D 

• Stari član foruma
« Odgovor #89 poslato: Avgust 22, 2023, 17:11:01 »
 :) Поздрав још једном.
   Најтоплије јутро ове године, у 7 сати на пчелињаку измерено 22°C и пчеле наравно већ ужурбано раде и посећују водопију (коњогриз) кога има свуда унаоколо, али су се око поднева цветови спарушили од јаког Сунца.
 Извршен последњи третман Тимолом. 17 кошница су добиле 5 третмана, па пауза две недеље, па још пет, а 3 најмлађа роја добили су 7 третмана заредом.
 Уклоњена МР из последње најјаче кошнице, а пчеле из трећег тела стресене те је тих 10 рамова са по мало незатвореног меда додати на место СО у друга друштва. У свим друштвима СО и полуизвучени светли рамови, изузев они са храном, извађени и замењено тамним рамовима са лагера. Код свих кошница оба тела сведена на 9 рамова и мало размакнути.
  Прошлогодишњих 6 друштва су пуна пчеле у оба наставка, имају по 7 и више рамова легла, а седмо друштво, које се изројило средином јула је осредње. Од 10 ројева купљених ове године, 5 су просечни, нису пуни пчеле и имају мање хране, 4 су пуни пчеле и по снази идентични прошлогодишњим друштвима, а једно је слабије коме треба додати рам легла и насирупати га, док су три роја формирана на мом пчелињаку 08.06. идентични просечним ројевима, купљеним почетком јуна ове године на 10 рамова (цело плодиште). Од укупно двадесет, 10 је јаких друштава, 9 средњих и једно слабо.
  Залихе хране код свих друштава су се смањиле од прошле посете и медне капе су се истопиле. 
  Фацелија је завршила средином јула, семе је сазрело и испада, па очекујем да ће никнути изнова, мада је њива прекривена коровским биљем као на слици. Требало би да мноштво покошених ливада у селу ускоро обезбеди још додатног уноса, јер сируп не може у потпуности да замени мед и полен.

« Poslednja izmena: Avgust 22, 2023, 17:34:28 od strane Ненад Живановић »