Autor Tema: Багрем 2023. године  (Pročitano 12065 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Багрем 2023. године
« poslato: Mart 30, 2023, 12:50:07 »

Од јутрос на више страна добијам различите поруке о тренутном стању баргема на различитим теренима. Наиме , година је кренула раније него што је уобичајено а последњих пар дана су се појавили јутарњи мразеви и многи су забринути како ће се они одразити на багремову пашу од које највише зависе. Личног увида у стање на мом терену немам и видећу га колико сутра када обиђем пчелињаке. Кажу да постоји разлика у низијским у односу на брдске терене. Овде је сва прилика да упоредимо стање и терене како би смо пчеле благовремено усмерили на право место.
Поздрав и медно.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Багрем 2023. године
« Odgovor #1 poslato: Mart 30, 2023, 13:45:00 »

Као и сваке године и ове немам проблема са багремом јер га у околини мог стационара нема осим оних 5 стабала. Промена је што сада има стабло мање јер су га посекли. Посадио сам у околини саднице багрема али док то стигне и избегне ове што секу.... можда и нећу дочекати. :)

Мислим да ће хладно време одгодити цветање багрема за мај месец. А и пчеле ће бити спремне. Да ли ће бити багрема или неће само Бог зна.

Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #2 poslato: Mart 30, 2023, 15:41:17 »
Као и сваке године и ове немам проблема са багремом јер га у околини мог стационара нема осим оних 5 стабала.
Није ни код мене много боља ситуација  ;D  Има свакако више од пет стабала, али сам био сумњичав јер сам чуо да као багрем не меди изнад 500мнв. Прошла година ме је разуверила, погодило се лепо време и пчеле су по цео дан биле на багрему у непосредној околини пчелињака (700мнв).

Иначе ту цвета у другој половини маја (тачно месец дана после цветања шљиве маџарске) у последње четири године. У клисури Моравице (400мнв, ваздушном линијом удаљено 2км) га има баш доста и цвета нешто раније, али не знам да ли га обилазе моје пчелице... ;D

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #3 poslato: Mart 31, 2023, 08:18:40 »

Прошла година је била специфична јер је медило све што је имало цвет. Чак је и сунцокрет медио јужно од Дунава. Ипак није било засађених површина у близини пчелињака.
Немам много искуства са пчелама али како је кренула ова година и како се пчеле развијају биће много ројења. Ако стварно буде ројева година онда ћу видети како то изгледа. Искуснији би могли да напишу више о томе како изгледа рани развој и стање пчелињих друштава када је таква година. 

За сада минимално утичем на пчелиња друштва и чекам да прође ово захлађење. Према временској прогнози, ако можемо да се поуздамо на прогнозу дужу од три дана, следећи велики преглед биће 8. априла. До тада још свашта може да се деси.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #4 poslato: Mart 31, 2023, 21:27:19 »
      Код мене су пупољци багрема мало пожутели при врху, после пар дана мраза. Видеће се наредних дана  да ли ће ти пупољци отпасти.
      Метереолози најављују поновно захлађење наредних дана, па чак и снег јужно од Дунава. То ће успорити вегетацију багрема. Све је за сада јако неизвесно.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #5 poslato: April 06, 2023, 09:18:16 »

Колеге какво је стање са багремом ?

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
« Odgovor #6 poslato: April 06, 2023, 09:33:01 »
       Није измрзао од мраза пре 10 дана, односно наставио је вегетацију, али не зна се шта ће бити наредних дана ако буде мраза.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #7 poslato: April 06, 2023, 12:04:14 »
Kako gde

Van mreže Jovan Radulović

• Stari član foruma
  • Pčelarim RV košnicama.
  • Lokacija pčelinjaka: Dragovac, Velika Morava, oko 70mnv, Srbija
« Odgovor #8 poslato: April 06, 2023, 13:15:54 »
U Kučevu je bagrem tek stidljivo pokazao pupoljke, a nije ni mraza bilo ovih dana.
Neka iskusniji daju procenu.
Моје представљање:
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=2839.new#new

0652213733

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #9 poslato: April 06, 2023, 15:08:19 »
Стање багрема се мора пратити кроз мало дуже раздобље (више дана посматрања, а не само погледати једном или дан-два).

После измрзавaња или оштећења од мраза, пупољци могу остати на свом мести и заварати посматрача. После више дана од мраза, погледа се стање и на више места се провери повлачењем пупољака (не на стаблу да се помера цео багрем него на савитљивим гранама).

Ако се повлачењем пупољка и гранчица помера, тада је пупољак жив и чврсто се држи. У супротном, пупољци се лако откину (ако су оштећени хладноћом).

То значи да процене без посматрања не вреде много у оваквим условима...само посматрање може дати дати некакав приказ али изглед цвасти при оваквим температурним променама не значи и да ће багрем добро медити – то се не може знати али је битно да преживи...остало ћемо видети.

У оваквим условима је тешко дати процене...

ПС

Оштећења ће свакако бити – негде више негде мање, а понегде и већих јер је након прилично топлог времена дошло до опаког захлађења, а негде су били и јачи мразеви.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #10 poslato: April 06, 2023, 23:57:18 »
Јутрос сам прочитао негде на фејсбуку објаву са сликом термометра  нашег колеге Жике Стојановића да је код њега у Суботици температура била -4,7 степени Целзијуса.

Обзиром да су дневне температуре крајем марта у том крају биле доста високе не верујем да багрем није кренуо и мислим да је за ову годину на том терену изгубљена багремова паша.

Ипак минус од 4,7 степени је превише ниска температура за багрем који је покренуо пупољке.

Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #11 poslato: April 10, 2023, 11:14:14 »

Протеклих дана сам погледао стање багрема на више места у долини крај реке и у побрђу. Стање добро. Нигде се не примећују знаци измрзавања. Уосталом при пртходном захлађењу температуре су ишле пар ноћи до око нуле али не и испод тога. Кренуо је , земља је добро наливена влагом. Чим отопли кренуће свом снагом. Докле и како - видећемо.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
« Odgovor #12 poslato: April 10, 2023, 20:15:21 »
   Код мене у селу и околини багрем се још добро држи. Цветни пупољци су пре 7 дана били око 1 цм и због овог хладног времена заустављен је даљи пораст. Нисам још обишао шуму у Делиблатској пешчари, мада тамо вегетација касни око 10 дана.
Не ваља што је застало цветање осталог воћа због хладнијег времена, а и пчеле доста слабо излећу ових дана. Изгледа да се као и сваке године понавља вишедневни прекид легла.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #13 poslato: April 27, 2023, 08:39:33 »

Ноћ за нама је била изузетно хладна за ово доба године. Забележен мраз од - 3 до чак -5 степена на планинама и на југу Србије.
На мом терену мраза није било. Ноћашња температура 2 степена у плусу. Багрем за сада одлично напредује . За очекивати је да отвори око Ђурђевдана а да замеди око 10 - 12 маја.
Пратимо ситуацију , чекамо и надамо се.
Медно.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #14 poslato: April 27, 2023, 22:49:34 »
И код мене јутрос два степена.
За сада је преживео.
Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.