Autor Tema: Zimski gubitci zime 2024 / 2025.  (Pročitano 12043 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Zimski gubitci zime 2024 / 2025.
« poslato: Decembar 14, 2024, 14:31:01 »
Evo polovina decembra stiže i nažalost zabeležih 1 gubitak, LR društvo u pitanju. Hrane je bilo dovoljno 10tak kg meda, ali iz nekog razloga pčele sam našao na podnjači grupisane ka letu najviše .Bilo ih je svega oko 300 do 350 grama, tj oko 3000 do 3500 pčela.Bilo je 30tak komada varoe razbacane po podnjači, verovatno od zadnjeg dimljenja brstivarom, dok je na samim pčelama bilo 10tak komada.Predpostavljam da je glavni uzrok uginuća ova teška sušna godina tako da pčele nisu razvile dovoljno masnih naslaga, kao ni dovoljan broj zimskih pčela .Naravno postoji mogućnost i da je neki miš po hladnom vremenu pokušao ulazak u košnicu pa su ga sprečile , ali se nisu mogle vratiti nazad u nastavak sa mednim vencem koji je bio iznad polunastavka na podnjači .Pozdrav poštovanim kolegama !

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Zimski gubitci zime 2024 / 2025.
« Odgovor #1 poslato: Decembar 14, 2024, 20:15:20 »
И ја нађох једну јуче. Та је ишла у пљачку пре око месец дана и тада сам је забележио да бих је јуче нашао разбијену са доста мртвих пчела испред кошнице.
Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #2 poslato: Decembar 17, 2024, 10:16:54 »

Тешка и не баш лепа тема. Ипак биће корисна. Након овако лоше године за очекивати је губитке веће од уобичајених. Видећемо.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #3 poslato: Decembar 23, 2024, 12:23:37 »

Кренули су од јутрос да пристижу  не баш сјајни извештаји о стању са пчелињака са разних страна. Најдрастичнији је из Коцељеве - пчелињак од нешто више од 30 РВ кошница страдао у целости.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
« Odgovor #4 poslato: Decembar 23, 2024, 13:24:36 »
Uh, kolega Gorane, zna li se uzrok stradanja tih 30tak RV društava ?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #5 poslato: Decembar 23, 2024, 15:01:33 »
У овом периоду најчешћи узрок страдања и умирања пчелињих заједница у преко 90 % случајева је вароа.
Ове године због недостатка полена у летњем периоду а посебно у време старања зимских пчела у августу месецу дошло је до пада имуног система код пчела и тада вируси који пренесени и од малог броја варое направили су велике штете и довели су до великог пада у снази пчелињих заједница.

Пре око сат времена вратили смо се брат, супруга и ја са пчелињака из Новог Бечеја где смо поново након 5-6 дана обишли пчелињак.

Као и увек најпре обиђем најслабије заједнице и видим да су још увек све живе.

Свеукупно гледано у кошницама је 3-4-5 улица пчела и то је за око два рама мање од количине зимских пчела коју смо имали на пример пре 5-6-10 и више година.

Ако не буде неких великих захлађења са јутарњим температурама испод -10 степени извући ће се некако а после у марту ћемо појачати оне слабије и спасити заједнице које без наше помоћи не би могле обновити заједницу.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #6 poslato: Decembar 23, 2024, 23:52:05 »
Добро би било када би поделили информације о начину третмана против варое током целе сезоне а посебно у летњем периоду јер те информације вероватно крију одговор о узроку страдања 30 пчелињих друштава нашем колеги у Коцељеви.

Поздрав свима...

Три века испред света...

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
« Odgovor #7 poslato: Decembar 24, 2024, 08:00:46 »
Poštovanje  kolega  Vojo ! Hvala Vam na bitnim informacijama ! Verujem da ste tačni sa predpostavkom da je varoa glavni uzrok stradanja tih 30 tak društava u Koceljevu i generalno gledano ! Mada za moje društvo sam siguran da to ne može biti uzrok, jer da jeste ne bi bilo svega 10tak varoa na oko 3500 pčela plus 30tak mrtvih po podnjači nakon dimljenja brstivarom u novembru ! Bila bi.puna podnjača varoe da ona nije suzbijena na vreme i dovoljno. Jednostavno  mislim da je suša glavno uzrok kod mene za to 1 LR društvo i matica je.očigledno premalo zalegala zimske pčele tokom avgusta  a i tih 3000 do 3500 pčela nisu razvile dovoljno masnih naslaga i samim tim i vitalnosti .Mada mi nije baš jasno zašto su se iz plodišta sa hranom spustile na pod i prazan ev polunastavak na podnjači ! Nema nikakve logike .

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #8 poslato: Decembar 24, 2024, 10:15:17 »
Моје поштовање колега Ацо.

Драго ми је да сте се укључили у разговор о овом страдању и дали пример за поређење.

Код вас је то друштво које је умрло било доста слабо и мислим да није имало довољно пчела за презимљавање. Све испод 6000-7000 пчела није способно у нашим климатским условима да самостално презими и то је неки минимум у нормалним годинама.. Када је топла зима и када пчеле уопште немају варое и када имају добро развијено масно ткиво и са довољно перге у резерви оне могу да преживе са око 6.000 или нешто мање јединки.

Ипак само нпр 4.000 или мање пчела не може да оформи клубе у зимском периоду.

Зашто се у неким кошницама пчеле спусте доле ближе лету?

Пчеле када осете да немају довољно пчела за зимовање или из других разлога а да би произвело још нешто пчела за боље зимовање оне се спусте у положај где је бољи и већи доток кисеоника који је неопходан за одгој легла.
Пчелињим луткама у затвореном леглу неопходан је кисеоник а порозне воштане ћелије обезбеђују редуковану количину ваздуха који улази у затворену ћелију са леглом.
Такође ако се у наставку на подњачи а испод подигнутог плодишта са леглом нађе и 4-5 рамова са старим топлим и топлијим саћем од оног у плодишту,  пчеле могу матици припремити ћелије за залегање и натерати је да се спусти и залеже легло у то топло тамно саће.

Код слабијих заједница у периоду када немамо довољно полена у периоду стварања зимских пчела и мала количина варое може направити веће проблема. Због тога је пожељно те слабије заједнице у таквим условима спојити са јачим заједницама које имају макар два рама са пергом поред легла.

Поздрав драгим пријатеима.... 

Три века испред света...

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
« Odgovor #9 poslato: Decembar 24, 2024, 11:14:34 »
Hvala Vam.puno na idgovoru i.objašnjenju kolega Vojo ! Verujem da ste u pravu ! Ja jesam planirao da ti društvo spojim ali polovinom decembra jer kad sam kontrolisao početkom novembra, delivalo je da mogu da izguraju do.polovine decembra jer sam tad planirao spajanje ! U to vreme sam imao unutra bar još 4 000 pčela, kojih sada nema nigde ni pred košnicom ni u njoj ! Verovatno su tokom toplih novembarskih dana  koji su potrajali postepeno nestale jer je bilo reč o starim pčelama .Pstale su samo mlade ali ne više od toh 300 grama odnosno 3000 il malo više pčela što je očigledno bilo premalo čak i da izguraju do polovine decembra .

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #10 poslato: Decembar 25, 2024, 12:05:32 »
Postovane kolege evo da se i ja javim na ovu temu, koliko god da se trudimo da sve bude kako treba uvek nesto iznenadi,
prosle nedelje pri pregledu ustanovio da sam ostao za sad bez 4 drustva, i da nisam otvorio i pogledao verovatno bi ostale stradale i to verovali ili ne zbog nedostatka hrane.
Osice su napravile katastrofu kod mene, svako drustvo sam zazimio sa mnogo hrane sto od unosa sto od prihrane, kada sam otvorio kosnice, sve su bukvalno skoro bez hrane, odmah sam dodao pogacice svim preostalim drustvima.
Iz jednog drustva koje je ostalo sa maticom i stotinak pcela kada sam podigao zbeg izletelo je preko 100 osica.
nadam se da ce ovo preostalo uspeti da prezimi na pogacicama.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #11 poslato: Decembar 25, 2024, 12:07:48 »

Uh, kolega Gorane, zna li se uzrok stradanja tih 30tak RV društava ?

За пчелињак у Коцељеви који је страдао у потпуности немам ближих података. Из друге руке чујем да ту нису извршени благовремено третмани против варое што је највероватније тачно.
Има и добрих вести. Колега са Уба је имао страдања прошле године око 2/3 пчелињака. Ове године је обнављао пчелињак ( поклонио сам му крајем маја 4 роја ). Ове године није уопште вадио мед. Пре десетак дана је радио оксалну и каже да су му све кошнице на броју и у никад бољој кондицији. Значи може се одржати добра форма и здравствено стање и у лошим годинама.
Ја лично сам ове године био више него скроман са узимањем меда. Акценат сам ставио на благовремене третмане и одржавање здравља пчелињих заједница. И поред свега нисам задовољан јер су ми друштва поприлично слабија него ранијих година. Делим Војино мишљење да је недостатак полена у августу и септембру главни узрок мање бројности зимских пчела и њиховог недовољног квалитета. Наредне недеље планирам обилазак па видећу какво је стање и код мене.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #12 poslato: Decembar 26, 2024, 00:23:14 »
Одемо данас да обиђемо два пчелињака и ослушнем десетак кошница и једна се не чује.
Она слаба, само се смрзла.
Са тог пчелињака ишле су у крађу код неког човека који ми пре месец дана рече да ће бити добро ако му пола презими.
Не знам како је све радио третмане против варое али знам да је користио те несрећне траке оксалне киселине у које су се многи пчелари поуздани да су са њима решили проблем са вароом чим су их ставили у кошнице.
Одемо после на други пчелињак који је у селу и ту ослушнем десетак кошница и ту се све чују.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #13 poslato: Decembar 27, 2024, 22:28:08 »
Опет смо данас успут свратили на пчелињак у Новом Бечеју.
Одмах сам одјурио да обиђем оне најслабије заједнице њих 3-4 и Богу хвала све су још увек живе.

Успут гледам нема нигде ждралова пѕ се не надамо неком великом захлађење које може да угрози зимовање ових слабијих заједница.

Испред једне кошнице видим доста мртвих пчела које су скоро потпуно затвориле улаз у кошницу, очистим их са лета и видим да међу њима има неких које су још живе.
Како су спале и да ли их је нешто ноћас узнемирило не знам али знам да ту ноћу долазе срндаћи. Ослушнем кошницу и чујем да су пчеле у њој живе. Нисам имао времена да додатно отварам кошницу јер сам био у само кратком обиласку.
Најважније је да су ове мале живе а када су оне живе онда су највероватније живе и ове остале кошнице а ту је стотињак пчелињих заједница..

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #14 poslato: Januar 02, 2025, 16:08:24 »
Данас смо брат, супруга и ја обишли два пчелињака.
Пчелињак у атару је лепо био осунчан и ослушнуо сам на 5-6 кошница и у свим се чују пчеле. Само једну сам отворио из које нисам чуо зујање али сам нашао да су пчеле ту. То је овогодишњи рој. Друштванце је на три улице и надам се да ће преживети. Ако буде требало на пролеће онда ћемо га појачати.
Затим смо отишли на други пчелињак и ту сам ослушнуо десетак заједница и из свих се чују пчеле како зујкају.
Нисам ни једну отварао и није било потребе да ослушкујем даље.
Поздрав драгим пријатељима.

Три века испред света...