Autor Tema: Изгубљене генерације  (Pročitano 1151 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Изгубљене генерације
« poslato: Decembar 17, 2024, 14:56:26 »

бејбибумери (1946-1964):

претходне генерације су се провукле кроз овај живот...
било је тешко после рата али је било наде и кулука...
било је кредита и разноразних помоћи...
ко год је хтео могао је да се скући...
и ко је требао и смутљивци су могли до стана...
било је запослења за свакога...
и гледало се да се запосли и сирома и вредан и радан...
и ко год да је хтео да ради...
а ко није могао он је имао дозволу за иностранство...
тешко али некако...
Били су Срби али су више били Југословени...
Веровали су тајно у Бога а јавно у петокраку...
имали су шансу али су на крају упропастили све што смо могли...
и увек је било Само да не буде рата!

Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Изгубљене генерације
« Odgovor #1 poslato: Decembar 17, 2024, 14:56:39 »

генерација икс (1965-1980):

ми расли смо у релативно срећном детињству...
повремено није било кафе па су родитељи били нервозни...
повремено није било прашка за веш...
повремено није било било чега...
сви смо били мање више исти и слични...
нисмо веровали ниушта јер је старо одлазило а ништа ново долазило није...
веровали смо у битлсе и у фармерке из Трста, у крпе и кожу из Цариграда,
у саламе из Софије и вегету из Сегедина...
паметни су студирали годинама, свирали гитаре и пушили траву...
хуље су завршавале факултете и хватали руководеће позиције...
али је увек било Само да не буде рата и брат на брата!
Имали смо шансу али са хуљама на челу све смо упропастили...
Све ведности у које смо веровали су изигране и згажене...
И изнутра и од споља...
и увек су нам причали Само да не буде рата!
на крају смо и сазнали због чега...
Имали смо шансу да променимо нешто...
на крају је и то нешто постало ништа...
платили смо дебелу цену...
и мислим да смо упропастили све што смо могли...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2 poslato: Decembar 17, 2024, 14:56:46 »

генерација ипсилон (1981-1996):

таман су ''проживели'' мање више срећно детињство са рестрикцијама
и несташицама али и са новим технологијама Анте Марковића у предвечерје
великог срања за које нису криви али су га итекако осетили на својој кожи...
инфлација, немаштина, шверцовање и шверц...
бензинске пумпе где год поставиш канту са нафтом и бензином...
цигарете на кома и живот на парче...
компјутерска револуција на корак преко гране...
лажни хероји, лажни идоли...
лажне вредности... лажна музика...
исувише неснађени за било шта...
крцкајући свету земљу дошли су до тога да раде као робови....
да не избијају из транге франге фабрика...
да раде код својих сународника који су постали газде преко ноћи...
али са дозом поноса и прилично обром алтернативом да
једног робовласника замене за новог у некој западној земљи...
низашта се нису питали... низашта нису криви...
и увек су им причали Само да не буде рата!
А проживели су га сваким даном свога живота...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #3 poslato: Decembar 17, 2024, 15:12:14 »

генерација зет (1997-2012)

одастали уз заоставштину студентских протеста, ''милосрдног анђела'' и проћердане ''револуције''...
уз један страшни ожиљак који је обележио ту генерацију...
или део те генрације...
уз један Благослов ходајућег Свеца Павла...
уз прве кућне персоналне рачунаре...
уз прве банкомате и лихварске кредите...
уз страшно надање њихових родитеља у боље сутра и издају свих надања и перспектива...
уз велики скок свих технологија
али и донекле сачуваног детињства од паметних телефона...
хладни и одсутни... немилосрдни и недоступни...
веома интелигентни али и лењи...
та деца неким чудом веома добро знају шта хоће или шта неће...
Шта год да им се прича они у приче не верују...
они имају своје електронске изворе и своје интернете...
имају своја сазвежђа и праве своје скупове звезда...
сваког дана нови скуп и ново сазвежђе...

ипак има један мали скуп од пар година бистрооких...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #4 poslato: Decembar 17, 2024, 15:18:34 »

генерација алфа (2013-2020)

расли уз мобилне телефоне и ту се више ништа не може додати и одузети...
ефекти ће се видети тек када се сазна колико су родитељи успели да их отргну од канџи
''паметних'' телефона и друштвених мрежа...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #5 poslato: Decembar 17, 2024, 15:19:42 »

О бистроокима ћу писати ових дана а после ћемо отворити дискусију... ако има ко шта да пише...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #6 poslato: Decembar 18, 2024, 11:37:41 »

Ђинђићеве ''генерације''... бистрооки...

Тако сам назвао децу која су се родила 2002., 2003., 2004., 2005. године. Имам их у околини, имам и децу пријатеља и родбине. И своје дете.
Та децу су стварана и рађана са великим ентузијазмом још увек понесена великом жељом да ће боље сутра доћи. Велике су наде полагане и са великим очекивањима.
Околности у којем су започела прве ''кораке'' су биле такве да су донекле указивале на неку бољу Србију, на неку културнију на неку светлију будућност. Одвајало се тада жито од кукоља, знало се донекле а и однекле шта је добро а шта није... телефони још увек нису били замена за мајчинске груди и загрљаје... људи су још увек носили понешто достојанства...

Наравно, можда је све ово моје размишљање и превише романтизовано, можда исувише субјективно... и нисам ни стручњак ни експерт на тему. И сам узорак је проблематичан јер се великом већином односи на родитеље који барем у мислима дотичу средњу класу. И стреме да буду добри и здрави родитељи са добрим кућним васпитањем. И на релативно мали број деце.

Разговарао сам и са пар школских психолога немушто намећући ову тему о тој деци али кроз објективно неразумевање ипак сам добио понешто одговора. Наравно да су кроз објашњења радили оно што им је и главни задатак био а то је упросечивање све деце и генерација.
Разговарао сам са доста учитеља и наставника о тој деци. И добијао опет одговоре који се базирају на становишту које полази од лошије деце. А та ''лошија'' деца су у ствари само она која траже више мотивације и у породици у кући и у школи.

И све би то можда и остало само негде у неком скривеном буџаку мојих размишљања да се није десио један интересантан разговор у дворишту Истраживачке станице Петница. Игром случаја сам разговарао са особом која је била руководилац програма летње научне школе и између осталог (и осталих) задужена за одабир кандидата.

После пар куртоазних реченица и приче о чистом ваздуху и лепом времену :) и мало касније уз мало чуђење за моју резервисаност и субјективну, мало је рећи, (с)уздржаност у вези достигнућа моје ћерке у активностима на пројектима развили смо сасвим пристојну дискусију.
Дискусију која се наравно, што рече Рамбо Амадеус, водила на нивоу глупљег :). Ипак не толико да је то представљало толики проблем да схватим и донекле покушам да водим разговор у смеру онога што ме је занимало.

Елем, прво је скенирала моје дете а потом и целу генерацију. И поприлично потврдила моје претпоставке и још више ми подгрејала наде да се ради о деци којима је небо граница.

И срушила све моје (уздржане) снове када је уз велику резерву рекла да су сва та деца на великој ивици да за тренутак могу скренути непорватно са правог пута. Што их не разликује превише од свих осталих генерација у чему смо се и сложили. А било је деце чији су родитељи разноразни Др, Мр, Професори и Начни радници...

И јасно као дан се сећам да је рекла: ''Али има нешто у тој деци...''.

Та деца су сада студенти. Та деца су у блокади. Та деца однекуда знају шта је добро а шта лоше иако су стално на телефонима бомбардована разноразним алгоритмима заглупљивања. Под утицајем разноразних јутјубера и инфлуенсера који без надзора државе имају велики утицај на развој младих особа.

Ето, толико имам да напишем уз опет један осврт да сам ово можда написао доста нестручно јер ми то није материја. Да сам све ове поруке писао субјективно базирано само на својим запажањима и осећајима без било какве истраживачке подлоге.

Писање није имало за циљ да било кога омаловажи, подцени или умањи лични допринос својој припадајућој генерацији.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #7 poslato: Decembar 18, 2024, 11:41:54 »

Повећање наталитета почетком 21.века... Ђинђићеве бебе...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #8 poslato: Decembar 18, 2024, 11:47:36 »

...и небих у ово петљао политику колико год да сам је упетљао... а ево још једног размишљања и искуства...
https://pescanik.net/sva-dindiceva-deca/

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #9 poslato: Decembar 18, 2024, 13:43:10 »

Са великим интересовањем сам више пута све исчитао. Познајући те знам да си све написао из најбоље намере и чиста срца. Одлучио си да своја размишљања  поделиш  са другима и јавно позвао на дискусију. Храбро нема шта ?

Е па ево мене да први нешто прокоментаришем.

Немаш ни један једини разлог да се правдаш било коме да ти је мишљење субјективо. Наравно да је такво јер је твоје. Човек си отвореног ума те ћеш га ако добијеш и другачије са правим аргументима мање или више  изменити и то и такво измењено ће поново бити твоје. Од тога се не треба стидети. Нека се стиде они који никакво мишљење немају и они који немају храбрости да га изнесу.

Постављаш себи и ограду и сумњу да је " превише романтизовано ". Слажем се.  Јесте романтизовано али не превише. Можда си заиста баш велики романтик или си можда  и несвесно хтео да будеш блажи у неким оценама да евентуални критичари твог става буду блажи у критикама. Ту видим благу недоследност али је разумем и не замерам.

Једина права замерка је на задњу реченицу твог текста :

" ... и не бих у ово петљао политику колико гад да сам је упетљао ... ".

Не разумем коме се и зашто овде поново и унапред правдаш и зашто бежиш од политике.  Цео твој текст је чисто политички од првог до последњег слова , запете и тачке. У томе нема ничега лоше. Напротив. Мислећи и разуман човек , а ти то јеси , је између осталог " homo politikus " . За оне који то нису или се стиде да кажу стари Грци су сковали посебан назив " идиот ". До душе временом је тај израз добио и многа дуга значења али је остао записан онај изворни за људе који немају свој став и / или одбијају да учествују у друштвеном животу времена у коме живе.

За сада само замерке које како видиш нису страшне већ пре свега принципијелне. Похвале чувам за касније када се још неко јави и прокоментарише. 

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #10 poslato: Decembar 20, 2024, 01:27:48 »
Не знам, мислим да овде нема никакве политике и да је све наведено поглед човека који је са доста разумевања и са доста зрелости дао своју анализу и  виђење стања у времену у коме су одрастала наша деца у разним периодима.

Хвала Зоране за отварање ове изузетно интересантне теме и представљањем својих веома реалних погледа и запажања наше деце из разних генерација.
Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.