Autor Tema: Предавање у Гроцкој 23.02.2025. год.  (Pročitano 2576 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Предавање у Гроцкој 23.02.2025. год.
« poslato: Februar 23, 2025, 00:28:54 »
Данас ћу у Гроцкој 23.02.2025. год. у 17. сати у згради Општине Гроцка одржати предавање пчеларима Гроцке и околних места.

Тема ће бити мој начин пчеларења и решавање проблема у нашем пчеларству.

Као и увек најважније је да представимо проблеме везане за технику рада са пчелама од зазимљавања до припреме пчела за багремову и друге паше као и решавање проблема око варое, ноземозе и вируса код пчела.

Ко је у близини може да дође.

Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Odg: Предавање у Гроцкој 23.02.2025. год.
« Odgovor #1 poslato: Februar 25, 2025, 00:29:51 »
Као што је и било планирано одржао сам предавање пеларима Гроцке и околних места.

Још пре предавања дочекао ме наш драги Петар Пантелић и мој драги пријатељ Бојан Станковић. Ту сам се упознао са председником Драганом Љубићем, секретаром Даријом Булићем и многим другим драгим пријатељима.
Још пре предавања свратили смо у оближњи кафић да скратимо време до предавања јер сам нешто мало раније стигао.
Хвала драгим пријатељима на дочеку и дивном дружењу.

Предавање смо почели нешто мало пре 17 сати а скупштинска сала Општине Гроцка била нам је на располагању до 19 сати и до тада сам требао завршити са предавањем.

Предавање сам почео са представљањем а затим сам исчитао актуелне теме које смо изабрали и на којим нам је брзо пролетело  тих два сата времена.
након предавања уследила су питања и интересовања драгих колега.
Највише времена посветили смо узроцима пчелињих губитака и климатским променама које су неповољно деловале на коришћење пчелињих паша и на недостатак полена као основе за јак имани систем пчела и добро здравствено стање пчелињих заједница као и узроцима недостатка полена.

Наравно увек одвојим времена да опишем нашу неприлагођеност животу пчела у природи, неправилном односу према саћу, прополису, неправилном зазимљавању пчелињих заједница и неправилном коришћењу разних препарата против варое.

Нашли смо времена да представимо начин на који можемо зауставити ширење варое и без употребе икаквих штетиних отрова и киселина.

Драги пријатељи пчелари су изузетно пажљиво пратили цео ток предавања и обзиром да нисмо имали више времена од предвиђених око два сата нисам давао паузу за пушење.

Предавање сам одржао у изузетно пријатној атмосфери а затим на крају након што сам се уљудно захвалио на пажњи и пожелио драгим пријатељима медну годину уследио је аплауз.
Затим су уследила додатна питања и интересовање за природне препарате које сам том приликом накратко представио.

Дружење смо наставили у оближњем ресторану и једна дивна, дивна екипа драгих пријатеља пчелара испратила ме након око три сата проведених у пчеларским темама, шалама, лепим причама и размени разних искустава.
Овом приликом још једном се захваљујем Бојану Станковићу, председнику Драгану Љубићу, секретару Дарију Булићу, Дејану Тешовићу, Петру Пантелићу, Зорану Вучковићу, чика Јоци, Ивици и осталим драгим пријатељима.   

Захваљујем се свим драгим пријатељима на изузетно лепом дружењу, новим пријатељствима и незаборавној вечери која ће ми остати у трајном сећању.

:-* :-* :-* 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #2 poslato: Februar 25, 2025, 07:36:22 »
Био сам и одслушао предавање са пуном пажњом!
Засметале су ми две ствари:
- мало времена за све РВ теме, и
- мала посећеност пчелара, што по мени, Војо Брстина не заслужује!

Војо, видимо се опет на неком предавању  :)

Поздрав, и медно од моје "маленкости" из Рипња под Авалом.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3 poslato: Februar 25, 2025, 09:46:46 »
Хвала вам драги мој Ацо што сте дошли. Многи наши пчелари имају велике пчелиње губитке и то је узрок слабе посећености предавањима током ове зиме.
Обзиром да сам већ у претходних неколико месеци присуствовао на више предавања нисам ни очекивао неки већи долазак пчелара од овог који смо имали.
Пчелари су разочарани лошом прошлом годином, ниским откупним ценама меда и сада још великим зимским губицима и због тога је изостала већа посећеност.
Чак на сајам пчелара у Београду нисмо имали ни 20% посећености у односу на 5-6 година раније.

Дужина трајања предавања је заиста мала јер са моје стране имамо мноштво тема о којим бих желео да представим своје виђење а такође за различите технике рада требало би нам опет још 2-3 додатна сата како б се све појаснило на ваљан начин.
Најважније је да смо теме о варои и болестима пчела појаснили и за њих одвојили највише времена.
Још једном пуно вам хвала што сте дошли.

Три века испред света...

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #4 poslato: Februar 25, 2025, 15:15:49 »

Аца

Сале  8)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #5 poslato: Februar 25, 2025, 18:32:05 »
Разумео Сале.
Поздрав.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #6 poslato: Februar 27, 2025, 13:51:22 »

Ево после неколико дана са прехладом и (смртном 37) темепратуром да прибележим и ја понеке утиске са и после предавања у Гроцкој.

На предавање сам стигао у минуту иако сам и преко мере јурио до сале општине. Нисам био сигуран да ли да уопште и одем али кад сам већ знао и контактирао Воју не би било фер да не искористим прилику и да га не упознам овако лично.

А премишљао сам се јер сам у суботу пре подне по хладном времену посадио 80-ак садница багрема под ашов а по подне сам ишао на протест који се одржавао у граду. А садњу сам наставио и у недељу током дана па сам посадио још 120 комада. Садио сам у воћњаку близу међа и у једном делу сусдне парцеле која се не обрађује годинама.
Прозебао и исцрпљен хтео сам да после чаја одем под јорган али хтедох да упознам Воју и саслушам уживо његову причу.

Предавање је иако, сам стигао тачно у предвиђену сатницу, већ почело али није далеко одмакло.

Воја надахнут, са великим ентузијазмом је причао о кошници, о предностима на другим кошницама, о технци рада...

Оно што бих додао као могућност за бољом контролом материје је да би Воја требао да на папиру има у кратким цртама исписане теме како би се лакше вратио на редослед предавања. Пишем јер га потпитања као и жеља да што више приближи материју слушаоцима омете можда прескочи неке важне делове. А и журба јер је био ограничен са временом.

Мени је после толико прочитаних његових текстова на форумима и ''интернетима'' било све јасно али ово пишем због неких будућих млађих почетника.

Такође мислим да кад се спомене СрБска кошница то у старту одбије ове титове омладинце. Ту треба наћи баланс мада тешко ћеш старог пчелара преокренути...

Чини ми се да је Војина прича слабо долазила до памети окупљених пчелара јер то су махом били искусни пчеларски вукови са раширеном мрежом продаје меда, кошница и ројева... тако да их новитети нису много узбуђивали.

Надам се да ће понеки од неколико млађих пчелара имати храбрости да увиде предности Родне Воје.

Опште стање код свих пчелара је исто... много губитака и много разочарења... а има и позитивнијих примера.

Упознао сам и Војину ћерку и зета и са њима имао један пријатан разговор.

После предавања дружење са Војом и са десетак пчелара Гоцке сам наставио у ресторану Марина где смо разменили много животних и пчеларских истина... иако се пила жестина и минерална...

Дружење сам напустио пре вечере јер сам имао додатних обавеза а и нисам се баш добро осећао због надолазеће прехладе...

Оно што ми је највише значило је прича о Војиним лековима о Нозевоју, Војвиру и Брстивару.

Овим путем се Воји најлепше захваљујем јер дели своје знање и шири ову нашу родновојашку причу...
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #7 poslato: Februar 27, 2025, 15:13:28 »
Хвала Зоко пријатељу.
Било ми је задовољство да се упознамо.
Драго ми је да си задовољан и све си описао баш онако како је било.
Кратко је то време од два сата за толико пуно тема о којим смо требали да обрадимо.
Ми смо почели са предавањем петаестак минута раније од предвиђеног, можда и мало више и тада сам одмах на почетку исчитао списак тема
 а које ти вероватно ниси био у прилици да чујеш је смо почели раније са предавањем.

Нисам имао потребе да се поново осврћем на редослед тема јер их током предавања повезујем и настављам по замишљеном редоследу.

Најважније теме око варое смо добро обрадили а око зазимљавања, додавања сирупа, утицај погача првом пролећном прегледу, првом проширењу легла, другом проширењу легла кроз два наставка нисмо обрађивали јер није било довољно времена.

По расположењу колега пчелара после предавања у ресторану могу да кажем да су са уважавањем прихватили и мене и ово предавање.

Хвала ти што си дошао, хвала на пажњи, финим речима и дружењу.

Три века испред света...