Autor Tema: Pčelarenje na kontejneru  (Pročitano 71554 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Pčelarenje na kontejneru
« Odgovor #45 poslato: Decembar 24, 2014, 16:48:41 »
Vidi se trenutak kad je košnica povučena u nazad (Zadnji točkići su spali sa klizača).
Vidi se i način kako su točkići pričvršćeni.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #46 poslato: Decembar 24, 2014, 17:30:01 »
Neko pomenu da je dovoljno samo tockici napred,a zar tad ne bi nagib kosnice bio unazad i kisnica bi tada ulazila u istu?

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #47 poslato: Decembar 24, 2014, 18:18:34 »
Siniša, lako se to rešava - staviš stubiće(nogice) umesto zadnjih  točkova, pa je podnjača nivelisana...

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #48 poslato: Decembar 24, 2014, 21:11:36 »
Nisam bas upucen ali mi se cini da je za B kategoriju max tezina 3500kg. Tu se nosivost obicno krece oko 1500 do 1800 kg i ne znam kako tu ukolpiti i kontejner i 32 kosnice a da se ne bude u pretovaru. Jedino da se med uvek vrca na terenu sto i nije bas izvodljivo narocito za bagrem. Mozda je prava mera 40 kosnica i kontejner na Zastavu od 5 tona nosivosti
Slažem se da neizvrcani nastavci prelaze maximalnu težinu, ostaviš koje leto otvoreno pa nek policija onda vagne kamion  ;) ... šalim se
Vjerovatno ću onda položiti i tu C kategoriju te si uzeti kamion do 7,5 t da izbjegnem moguće probleme, vidim da se cijene vozila ne razlikuju previše

@ Dušane, imam takvih točkića ali još i manjih koji se mogu pričvrstiti na rub nastavka pa neće trebati ništa usijecati a neće niti košnica biti nagnuta

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #49 poslato: Decembar 24, 2014, 21:20:05 »
Anto, manji točkići - manja nosivost ! Moraš i o tome brinuti.
Mada, nisam sasvim razumeo ovu tvoju primedbu.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #50 poslato: Decembar 24, 2014, 21:31:28 »
Učvršćeni su na nosač u obliku slova L pa ne moraju ići na pod već se daju prčvrstiti na ćošku, imam ih na ladici dječjeg kreveta na izvačenje

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
  • http://www.medenko.com.ba/
  • Lokacija pčelinjaka: Zenica-Bratunac-Milići
« Odgovor #51 poslato: Decembar 25, 2014, 21:47:45 »
Gdje doći do nacrta za konjtenjer?
 Imam namjeru da napravim za početak jedan, koliko vidim preporuka su manji konjtenjeri radi lakšeg odabira transportnog sredstva.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #52 poslato: Decembar 25, 2014, 22:35:22 »
Pozdrav mom dragom Emiru!
Mislim da imaš sve na ovom forumu. Samo malo potraži..

Pozdrav svima..
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #53 poslato: Decembar 25, 2014, 23:00:00 »
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=835.0
Kolega Emire, na ovom linku imaš o nacrtima za LR i Farar kontejnere. Pozdrav.

PS http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=792.0
     Na ovom linku imaš nacrte za RV i EV

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zenica-Bratunac-Milići
« Odgovor #54 poslato: Decembar 26, 2014, 07:53:50 »
Našao, hvala sad malo studiranja i slaganja finansiskih elemenata. Intenzivno tražim da kupim 30 društava za novu sezonu te da se malo više posvetim pčelama s ciljem daljeg proširenja do nekih 100 košnica a to svako će uključivati i konjtenjere jer mislim malo i seljakati pčele.

Nikola Bukovac

• Gost
« Odgovor #55 poslato: Maj 17, 2015, 12:19:32 »
Замолио бих пчеларе који селе кошнице да објасне да ли и како је могуће на оваквим контејнерима користити технологију двоматичног пчеларења. Кад кажем двоматично мислим на пчеларење са два друштва од којих је једно у плодишту на подњачи а друго у плодишту горе. Између се налазе медишта.

То питам јер видим да у већину тих контејнера може да стане кошница са максимално 4 наставка. При том су контејнери затворени лимом па није могуће поставити друго лето (на горњем плодишту).

Такође, у контејнерима није могуће у главној паши ставити више од 2 медишта ако затреба.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #56 poslato: Maj 17, 2015, 21:40:50 »
Nikako ,ja ima taj problem upravo sada .Dva LR nastavka i jedan farar i SMS vaga  i nema vise mesta za nastavke ,a za nju je to malo.Najbolje je ako se planira dvomaticno da se do pola kontejnera ili pak ceo podeli tako sto donji sprat je visine 155-160cm ,a gornji samo 45-50 cm .Tako da dole imas orijase ,a gore rojake i skinuta gornja drustva koja su izgubile letacice ,a ima mesta za jedan farar ako  ojaca .
Slicno je i sa RV koje imam u kontejneru posto je visina svakog sprata 1m ne moze na ovakvim pasama i godinama ici u peti.
Za normalno drustvo i ta dva nastavka su dosta,mislim 40 kg meda,a za dupla resenje je skidanje na novu lokaciju gornjeg umesto njega staviti medista .Zato  je dobro iznad  donjeg visine 1,6m staviti samo prostor za jedan nastavak LR i farar jer usmeravanje pcela na zadnje leto u kontejneru nepostoji.

Nikola Bukovac

• Gost
« Odgovor #57 poslato: Maj 18, 2015, 14:23:23 »
Зар се не би могло једноставно одузети пуно медиште ?

Шта раде селећи пчелари ако планирају и другу багремову пашу а медишта су им пуна тј. мед у њима незрео ?

Nikola Bukovac

• Gost
« Odgovor #58 poslato: Maj 21, 2015, 15:26:56 »
Па да сам одговорим бар на ово друго питање : Такви пчелари пре друге багремове паше наставке пуне незрелог меда однесу на свој пчелињак и поставе на кошнице које не селе. Други пак тврде да је довољно да је 50% меда поклопљено па одмах врцају. Неки врцају на лицу места.

У одговору на друго питање налази се и одговор на прво.

Или сам ја нешто погрешно разумео ?

Van mreže Zoran Cicović

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Petrovac na Mlavi
« Odgovor #59 poslato: Jul 01, 2015, 09:56:17 »
Zdravo!

Može li mi neko reći koji je idealan način da se kontejner pričvrsti za kamion prilikom seljenja-transporta?

Naime, od skoro sam vlasnik zastavice kamiona, sa fiksnom konstrukcijom kontejnera na istom (kao paviljon). Međutim, prethodni vlasnik je sve pripremio za demontažu istog i ostavljanja kontejnera na paši, odnosno, postoji postolje sa nogama na koje treba da se premesti konstrukcija.
Sve je rešeno osim sistema kojim bi se pričvrstio kontejner za kamion prilikom transporta.

Da li možete da mi date savet kako se to rešava ili na koji ste način Vi to rešili
?
« Poslednja izmena: Jul 02, 2015, 10:35:05 od strane Moderator 3 »