Autor Tema: topljenje voska  (Pročitano 61120 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: topljenje voska
« Odgovor #60 poslato: Februar 15, 2012, 18:32:05 »
Hvala Vojo na savetu, znaci ne diram nista pa cu da vidim, pozdrav

Voja a kad pocinje narucivanje brstivara i kad pocinjemo sa njegovom primenom u prolece

Mada pitanja i nisu baš u temi al hajde da ogovorim.

Nešo, ako je pčelinja zajednica zazimljena na 4 nastavka i ako joj je leglo početkom aprila u trećem i četvrtom nastavku tada one sigurno neće same čistiti podnjaču od trunja. Mislim da će po neku mrtvu pčelu izneti napolje ako već ih do tog perioda nisu iznele. Tada pčelar po potrebi može i da očisti podnjače mada mislim da za to nema nikakve potrebe.
Verujem da onaj sitan vosak koji padne na podnjaču a koji je nastao od otklapanja mednih ćelija pčele ponovo iskoriste u poklapanje legla ili u dogradnju ćelija a ako ga mi očistimo onda ga sigurno neće iskoristiti.

Što se tiče Brstivara i sada mogu da pošaljem brzom poštom ako je potrebno. Pre nekoliko dana spremio sam 3 litre za pčelare Slovenije.
Zimus sam koristio Brstivar u nekoliko košnica dok su mi pčele bile u klubetu i efekat je bio zadovoljavajući. Ovo je naravno još u fazi ispitivanja tako da preporuke tek možemo očekivati u nekom narednom periodu..

Brstivar se može koristiti uvek kada pčele opšte sa prirodom.

Pozdrav svima......
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nenad Nessa Markovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
Odg: topljenje voska
« Odgovor #61 poslato: Februar 15, 2012, 20:32:40 »
Hvala i izinjenje za pitanja van teme, ali se nekako tu nadjoh izvinjenje jos jednom i hvala na odgovoru, ostalo cu pitati preko PP da ne opterecujemo ostale, pozdrav iz Kumodaraza