Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1542786 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • http://www.medenko.com.ba/
  • Lokacija pčelinjaka: Zenica-Bratunac-Milići
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1035 poslato: Oktobar 06, 2014, 18:18:29 »
Na žalost neću imati ramova za trećeg nastavka ali svakako ću ramove ukrstiti.Hvala na odgovorima.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1036 poslato: Oktobar 06, 2014, 22:05:02 »
Još uvjek ima zatvorenog legla u svim košnicama, nisam primjetio u zadnjem pregledu otvoreno. Iskoristio sam pregled i tretirao protiv  varoe koje još ima poprilično, da li ih opet tretirati ili čekati da legla nebude? Pčele sam zazimio u 2 RV nastavka s tim da su gornji sa medom ( 7-8 ramova) a donji sa malom mednom kapom ili bez nje. pošto mi je ovo prva zima sa RV interesuje me da li je ovo dovoljna količina hrane?
U gornjim nastavcima ostavio sam samo ramove sa medom i prazne izbacio ili stavio u donji nastavak, tako da sada imam ukupno od 14-16 ramova po košnici ( po 7 ili 8 po nastavku postavljenih tačno jednih iznad drugih sa praznim prostorom koji je identičan sa lijeve i desne strane)
U zimu ide 8 društava.
Lijep pozdrav iz Zenice.
Dobro veče kolega Emire a takođe dobro veče i svim ostalim kolegama.
Kod tebe je koliko vidim zaista specifična situacija.
Na više mesta sam objašnjavao način zazimljavanja pčelinjih zajednica u RV košnicama i uvek navodio da tokom septembra treba zameniti gornji medišni sa donjim plodišnim nastavkom ako u tom plodišnom nastavku nema makar 7-8 kilograma hrane.
Ukoliko u plodišnom nastavku ima više od 7-8 kilograma hrane i ukoliko je zajednica jaka ona može da zimuje i u tom donjem plodišnom nastavku. Krajem septembra toj zajednici se još doda 3-4 litra gusptog lekvitog sirupa i ona će sasvim bezbedno da zimuje.
Ukoliko je zajedica srednje snage ili nešto slabija najsigurnije je takvu zajednicu(ako zajednica ima samo dva nastavka)  blagovremeno do sredine septembra ili eventualno do 20. septembra zazimiti tako što ćemo medišni nastavak spustiti na podnjaču a plodišni podići gore na drugu mesto.
Ukoliko u ovoj poziciji u plodištu imamo malo hrane tada pčelama možemo pomoći tako što ćemo iz medišnog nastavka podići punije ramove sa medom a dole spustiti preznije ramove.
Ako se profesionalno pčelari sa više stotina košnica tada se nema vremena raditi sa ramovima nego se samo vrši zamena nastavaka i radi se samo nastavcima.

Nas petero ove sezone (na bratovom i mom pčelinjaku) zazimili smo u toku jednog dana od 11 sati do predveče nešto preko 190 pčelinjih zajednica ili nešto preko 400 pčelinjih zajednica zazimili smo za tri dana.

Moja preporuka u Emirovom slučaju bi bila što pre zameniti mesta nastavcima i po porebi podići po jedan do dva punija rama meda sa jedne i sa druge strane.
Dobro je što je u svakom nastavku ostavljeno po 8 ramova, ovim će se obezbediti manji procenat vlage u košnici tokom zime.
Takođe je dobro kao što reče kolega Slavoljub da se eventualno na podnjaču doda još po jedan nastavak sa osnovama.
Ne bih preporučio zazimljavanje zajednica sa plodištem u donjem nastavku ako na središnjim ramovima nema mednog venca.
Ukoliko uopštre nema mednog venca na tim rsedišnjim ramovima, nakon podizanja ovog plodišnog nastavka i ramova sa medom (u ovom periodu) obavezno bih dodao još po tri litre gustog lekovitog sirupa 5:3 u korist šećera a ako ostane još toplo vreme i ako se dodaje više od 3 litre gustog sirupa tada svakako uz obaveznu upotrebu Nozevoja. Dodaje se po jedan do dva litra sirupa na dan.
Ovim će se obezbediti kvalitetno i bezbedno zimovanje pčelinjih zajednica..

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Stamenković Predrag

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Preševo,460 m
« Odgovor #1037 poslato: Oktobar 08, 2014, 09:26:20 »
Još uvjek ima zatvorenog legla u svim košnicama, nisam primjetio u zadnjem pregledu otvoreno. Iskoristio sam pregled i tretirao protiv  varoe koje još ima poprilično, da li ih opet tretirati ili čekati da legla nebude? Pčele sam zazimio u 2 RV nastavka s tim da su gornji sa medom ( 7-8 ramova) a donji sa malom mednom kapom ili bez nje. pošto mi je ovo prva zima sa RV interesuje me da li je ovo dovoljna količina hrane?
U gornjim nastavcima ostavio sam samo ramove sa medom i prazne izbacio ili stavio u donji nastavak, tako da sada imam ukupno od 14-16 ramova po košnici ( po 7 ili 8 po nastavku postavljenih tačno jednih iznad drugih sa praznim prostorom koji je identičan sa lijeve i desne strane)
U zimu ide 8 društava.
Lijep pozdrav iz Zenice.
Dobro veče kolega Emire a takođe dobro veče i svim ostalim kolegama.
Kod tebe je koliko vidim zaista specifična situacija.
Na više mesta sam objašnjavao način zazimljavanja pčelinjih zajednica u RV košnicama i uvek navodio da tokom septembra treba zameniti gornji medišni sa donjim plodišnim nastavkom ako u tom plodišnom nastavku nema makar 7-8 kilograma hrane.
Ukoliko u plodišnom nastavku ima više od 7-8 kilograma hrane i ukoliko je zajednica jaka ona može da zimuje i u tom donjem plodišnom nastavku. Krajem septembra toj zajednici se još doda 3-4 litra gusptog lekvitog sirupa i ona će sasvim bezbedno da zimuje.
Ukoliko je zajedica srednje snage ili nešto slabija najsigurnije je takvu zajednicu(ako zajednica ima samo dva nastavka)  blagovremeno do sredine septembra ili eventualno do 20. septembra zazimiti tako što ćemo medišni nastavak spustiti na podnjaču a plodišni podići gore na drugu mesto.
Ukoliko u ovoj poziciji u plodištu imamo malo hrane tada pčelama možemo pomoći tako što ćemo iz medišnog nastavka podići punije ramove sa medom a dole spustiti preznije ramove.
Ako se profesionalno pčelari sa više stotina košnica tada se nema vremena raditi sa ramovima nego se samo vrši zamena nastavaka i radi se samo nastavcima.

Nas petero ove sezone (na bratovom i mom pčelinjaku) zazimili smo u toku jednog dana od 11 sati do predveče nešto preko 190 pčelinjih zajednica ili nešto preko 400 pčelinjih zajednica zazimili smo za tri dana.

Moja preporuka u Emirovom slučaju bi bila što pre zameniti mesta nastavcima i po porebi podići po jedan do dva punija rama meda sa jedne i sa druge strane.
Dobro je što je u svakom nastavku ostavljeno po 8 ramova, ovim će se obezbediti manji procenat vlage u košnici tokom zime.
Takođe je dobro kao što reče kolega Slavoljub da se eventualno na podnjaču doda još po jedan nastavak sa osnovama.
Ne bih preporučio zazimljavanje zajednica sa plodištem u donjem nastavku ako na središnjim ramovima nema mednog venca.
Ukoliko uopštre nema mednog venca na tim rsedišnjim ramovima, nakon podizanja ovog plodišnog nastavka i ramova sa medom (u ovom periodu) obavezno bih dodao još po tri litre gustog lekovitog sirupa 5:3 u korist šećera a ako ostane još toplo vreme i ako se dodaje više od 3 litre gustog sirupa tada svakako uz obaveznu upotrebu Nozevoja. Dodaje se po jedan do dva litra sirupa na dan.
Ovim će se obezbediti kvalitetno i bezbedno zimovanje pčelinjih zajednica..

Pozdrav svima....

Postovanje, citajuci gore navenene postove uvideo sam da sam i ja mozda napravio gresku, tako sto nisam zamenio gornji medisni nastavak sa donjim plodisnim nastavkom, a sada je mozda vec kasno.
Naime pregledom pcela tokom meseca augusta i septembra uvideo sam da hrane ima dosta tj. i vise nego sto treba, tako da sam iz svih PZ izvadio po nekoliko rama meda, koji su bili puni i zatvoreni, nesta izvrcao a nesta ostavio kao rezerva za zimu tj. prolecni razvoj PZ, jer mislim da ce za prezimljavanje imati dovoljno hrane 15-20 kg po PZ.
Pregledom krajem septembra ustanovljeno da u gornjem medisnom nastavku ima hrane na 8 rama od kojih su 4-5 rama puna medom a ostali preko polovine, dok je u plodisnom nastavku jos bilo leglo u svim stadijumima (staro, mlado i jajasca) i na nekim ramovima ima i medne kape.
PZ, od kojih su sve RV sa po dva nastavka, za sada imaju i svakom nastavku po 9 rama, a planiram da ih zazimim sa po 8 rama, ali neznam dali da sa obe strane izvadim po jedan ram ili da sjedne strane izvadim dva rama i ostane veca praznina sa te strane. Takodje bih voleo cuti kako da u gornjem nastavku poredjam ramove sa medom, dali sa strane pune ramove a u sredinu manje pune tj. ramove sa vecom mednom kapom ili obrnuto. Vrlo rado bih stavio kao prvi prazan nastavak RV, radi boljeg zimovanja, ali nemam nastavke.

Voleo bih cuti komentare za moje greske ako ih ima a i savete za zazimljavanje PZ.
Људи се смеју твојим сновима.
А онда када их оствариш, мрзе те!

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #1038 poslato: Oktobar 08, 2014, 20:06:55 »
kolega Predraže ne mogu da shvatim da si napravio samo po dva nastavka za svaku košnicu.tako bi trebao na brzinu napravi po jedan nastavak i ramove,stavi satne osnove. ovih dana biće lepog vremena pa na brzinu samo podigno oba nastavka i ispod njih stavi taj prazan koji ćeš naravno da napraviš. Stavi ukršteno i vrati sve ramove u nastavke jer će im biti toplije. pozdrav iz Vrnjačke Banje.

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zenica-Bratunac-Milići
« Odgovor #1039 poslato: Oktobar 09, 2014, 14:26:48 »
Hvala kolega Vojo , iskoristih ovaj lijep dan da presložim ramova i ukrstim nastavke, uradio sam po vašim uputama. Primjetih i u jednoj košnici jednodnevno leglo a u ostalim polako izlaze posljednje pčele iz legla.
Srdačan pozdrav iz Zenice.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #1040 poslato: Oktobar 13, 2014, 21:15:36 »
Danas (predivan dan,Banjaluka 30 stepeni)  sam pregledao RV da utvrdim ima li još legla.
Bilo ga je samo u dvije veličine dlana.
Prilikom pregleda iznenadio sam zatečenim stanjem oko rasporeda zaliha hrane:
RV sam zazimio tako što sam  na podnjaču stavio nastavak sa praznim izgrađenim saćem.
iznad njega plodište sa mednim vijencima i leglom i kao najgornje medišni nastavak sa 9 r. punih meda.
Samo na par rojeva plodište sam podigao kao najgornji nastavak.
Danas, nakon dvadesetak dana od toga,utvrdio sam da su pčele u svim društvima prenosile med iz medišta
koje je bilo kao najgornje u plodište i svih 9r. u plodištima je napunjeno medom do dna ramova.
Gore u medištima je ostalo po 5-6 centralnih ramova.
Nije mi jasno zašto su ovo radile? Imale su iznad puno medište meda i ispod jake medne vijence.
Dali  sam trebao odmah podići sva plodišta da budu kao najgornji nastavak?
Pčele govore da jesam.
Dali je kasno da to uradim sada?
Do sada sam mislio da to pravilo važi samo za rojeve,ali izgleda da nije tako,bar kod mene u mojim uslovima pčelarenja.
Pozdrav...

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1041 poslato: Oktobar 13, 2014, 22:27:19 »
Kolega, bez obzira što se radi o RV košnici, često sam pisao o tome da ne treba puno udaljavati plodište (gnezdo) od leta. To su ti pčele upravo i pokazale. Nije trebalo podbacivati nastavak ovako rano. Ako si uopšte rešio da podbacuješ taj nastavak, to je moglo da se uradi i u novembru ili decembru. Mada mislim da njega i ne treba podbacivati, da plesnivi saće bez veze, ako bude malo dana sa vetrom a puno sa maglom npr. Može ako je leto veliko i nisko (da ne mogu ući glodari -miševi ili rovčice).

Prošle godine npr. opasnost su bile ose, ali je takođe bilo jako toplo u oktobru. Jedna od prvih stvari koje sam naučen u pčelarenju je da se pčele od samog početka proleća pripremaju za zimu. Uobičjena priprema za zimu (i uobičajeno skladištenje meda je dalje od leta, a gnezdo do leta). Ako se još podbaci nastavak, pčele se previše udalje od leta. One se prilagode rasporedu sadržaja košnice i teže da budu bliže letu, pripremajući se za budući odgoj legla. Smanjenje brojnosti pčela (uobičajeno u jesen) tome doprinosi u velikoj meri. Tako se dešava i prenošenje hrane bliže letu.

Takođe mislim da nije dobro podizati plodište osim ako nema baš prevelike vence. U tom slučaju će u toku zime klube ostati u prvom nastavku. Ali i ovo se radi kasno, kada zahladi (u novembru ili kasnije) i pčele samo mogu dodati još nešto hrane u te ramove i učiniti zimovanje bezbednijim.

Ako sada podigneš plodište sa tom količinom meda, ne verujem da će to biti dovoljno za bezbedno zimovanje. Ja bih najpre presložio košnicu tako da pune ramove razmaknem bočno i u sredinu se ubace ramovi sa najvećim vencima iz donjeg nastavka (plodišta). Društvo se zazimi na dva tela. Ostatak meda (ramovi sa manje meda ne moraju biti direktno ispod klubeta. Ipak bih ostavio u sredini 2-3 sa najmanje hrane (najtanjim vencima). Do njih su oni koji imaju nešto više hrane. Tako dobiješ najveći deo hrane u drugom nastavku. Ali ovo je samo predlog, uz uslov da imaš idealno stanje: oni ramovi iznad koji su ostali puniji imaju baš puno meda, a dole vrlo jaki venci (od kojih ćeš 2-3 sa najvećim vencima podići gore). Nije bitno ako je najveći deo meda nepoklopljen. Ali u tom slučaju će u proleće biti pre potrošen.

Ako rešiš da ponovo preslažeš košnicu, radi ovo u smiraj dana i opet prati tuđice. Ne žuri, pretpostavljam da ima dovoljno vremena da se sve sredi.

PS

U ovoj poruci je jedna od košnica koje zimuju na plitkim telima (visina nastavka 162 mm) i to na samo 2 nastavka. Iako je bila ona strahovita košava, ništa im ne fali, što se na slikama i vidi.

Za razliku od mnogih koji zastupaju potrebu dovoljne količine ugljen dioksida (pa i preterane) u najvećem delu košnice, ja smatram da ugljen dioksid treba da bude u klubetu. Pčele su jače sabijene i smnjuju gubitak ugljen dioksida. Ukoliko su dalje od leta i leto uz to još bude vrlo malo, dotok kiseonika koji je naravno potreban pčelama je slabiji i klube se može malo raširiti. Ovome naravno doprinosi dugotrajno mirno vreme bez vetra, broj osunčanih dana (i dopeinos tamnih boja košnice) i još ponešto, da pčele blago oslabe klube, dobiju više kiseonika, promene način usvajanja ugljenohidratne hrane i započnu sa ranim leglom. To nikako nije dobro i time se u stvari narušava mir u košnici.

Više godina zazimljavam košnice sa samo dva polumedišta (za razliku od toga neki idu na 4 pa i 5 polumedišta sa pčelama u najgornjim nastavcima). Na dva polumedišta pčele nikada ne ostanu u prvom nastavku bez obzira na snagu društva, i zimuju odlično, što je zimovanje na ovaj način u vremenskim uslovima pokazalo (vremenski uslovi koji se mogu smatrati jakom i težom vremenskom nepogodom – vrlo hladni talas 2012 i jaka košava ove zime). Leglo se ne može pojaviti prerano, a kada se steknu uslovi, razvoj je izuzetan jer se pčele nisu iscrpile prilikom odgajanje šake mladog preranog legla.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #1042 poslato: Oktobar 13, 2014, 23:14:38 »
Hvala Šole na iscrpnom objašnjenju.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1043 poslato: Oktobar 14, 2014, 09:06:56 »
Sad mi je malo jasniji raspored pcela i hrane kod mene posle ovog posta... I ove godine sam ostavio na dva nastavka za zimovanje vidim da se na svaki nacin trude da budu blize letu a ne mesam se mnogo.

U nastavku na podnjaci su pcele i medni venci a med u gornjem nastavku je organizovan u kupolu - nema mednih venaca pri satonosama iako je svih deset ramova popunjeno medom s tim sto npr prvi i deseti ram uz zid nastavka su poluprazni - i par redova celija uz satonose i bocne letvice - malo sam mesao ramove pa su i oni iz kojih su izlazili trutovi popunjeni. Ta kupola je tacno po centru nastavka iznad pcela u nastavku na podnjaci.

Dva kasna roja sa pocetka avgusta su ostali na jednom nastavku samo sam im podbacio zbeg od 8 cm na podnjacu hocu da vidim kako ce prezimiti nemaju leglo a svih deset ramova su sa medom. Ovo sam uradio (po dva nastavka za zimovanje kao i ova dva drustva na jednom nastavku) jer mi sentenca "samo jaka drustva ...." malo gubi na snazi i poruci jer nikako da se definise sta je to jako drustvo a narocito kod prezimljavanja ako svi pisu da siva pcela prezimljava sa 20000 jedinki (okvirno). Cemu gomila pcela koje trose hranu a usput i ne rade nista jer matica ce poceti da zaleze i zalegace valjda onoliko koliko joj prirodni uslovi diktiraju a ne prema broju pcela u kosnici ( ??? ili sam istripovao pa se tesim).

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #1044 poslato: Oktobar 14, 2014, 13:16:18 »
Poštovanje prijatelji,ja sam krajem septembra zazimio sva društva tako što sam plodišta u kojima je bilo u većini slučajeva 7-8 ramova legla(samo u nekima malo manje)sa dobrim mednim kapama digao na treće mesto,na drugo mesto spustio medišni nastavak sa većinom 8 ramova krcatih poklopljenim medom(u nekima i svih 10) i na prvo mesto stavio prazne ramove sa izgrađenim saćem i poneku početu osnovu koju nisu uspeli da izgrade.Posle nekoliko nedelja pre nekoliko dana pregledom sam ustanovio da je svo leglo izašlo,novog nema više a pčele prenose med u ramove gde je bilo leglo iz onog drugog medišnog koji je sad ostao u donji delovima ramova prazan,čak su i u nekoliko i ceo središni ram u tom sad drugom nastavku skoro očistile.Prilikom pregleda tacni u podnjači video sam neke kristale koji deluju kao kristali šećera koji su potpuno beli pa sam u nedoumici šta je to,da li je ušećeren sirup ili....?sirup mi nije bio bele boje jer sam dodao Nozevoj...

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: pitomača
« Odgovor #1045 poslato: Oktobar 14, 2014, 17:56:30 »
Evo da se ija malo uključim u raspravu. Prvo za kolegu Miroslava: Mislim da su bjeli kristali kristalizirani med koji pčele izbacuju iz okvira jer ih čiste, pa im koje zrno padne.

Nemogu previše komentirati zimovanje rv košnica jer nemam sa tim iskustva,ali usvakom slučaju nije dobro poticati prerano leglo na bilo koji način.

Za kolegu Šošiča molba da objasni malo ono o kisiku i ugljen dioksidu , jer o tome neznam,

zahvaljujem.                                                                                         
                                                                                                                          Brzi

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1046 poslato: Oktobar 16, 2014, 01:11:53 »
Danas (predivan dan,Banjaluka 30 stepeni)  sam pregledao RV da utvrdim ima li još legla.
RV sam zazimio tako što sam  na podnjaču stavio nastavak sa praznim izgrađenim saćem.
iznad njega plodište sa mednim vijencima i leglom i kao najgornje medišni nastavak sa 9 r. punih meda.
Danas, nakon dvadesetak dana od toga,utvrdio sam da su pčele u svim društvima prenosile med iz medišta
koje je bilo kao najgornje u plodište i svih 9r. u plodištima je napunjeno medom do dna ramova.
Nije mi jasno zašto su ovo radile? Imale su iznad puno medište meda i ispod jake medne vijence.
Pčele govore da jesam.
Do sada sam mislio da to pravilo važi samo za rojeve,ali izgleda da nije tako,bar kod mene u mojim uslovima pčelarenja.
Pozdrav...

Kolega Mićko,
Iz vašeg komentara može se verovatno zaključiti da ste u medišnom nastavku imali svetlije saće dok ste u plodišnom nastavku imali tamnije saće.
Pčele u RV košnicama treba zazimljavati na način koji sam na više mesta i u više tema o RV košnicama opisao.
 Ukoliko ste u medišnom nastavku imali svetlo saće i ostavili ga kao najgornji pčele će med iz krajnjih ramova (osim meda u mednom puta-putu vertikalnog kretanja pčelinjeg klubeta kroz 6 centralnih ulica) spuštati u tamno saće u zonu izlaska poslednjeg legla.

Od rasporeda tamnog saća zavisi gde će nam pčele lagerovati med za zimovanje. Najtamnije saće treba rasporediti tačno u sredinu košnice  to jest nastavka u kome će pčele da zimuju.
Ako se zajednice zazimljavaju na tri nastavka i ostavlja plodište u drugom nastavku tada u centralnim tamnim ramovima (iz koga je izlazilo više gerneracija pčela) trećeg nastavka moramo imati punije ramove meda. Najmanje 6 centralnih ramova meda treba da se ostavi za zimu. U isto vreme u središnjem plodišnom nastavku moramo imati makar 7-8 kilograma meda dok se na podnjaču ostavlja prazan bivši medišni nastavak sa svetlim saćem.

Ako su zajenice slabije i sa manje hrane najsigurnije je plodište podići na treće mesto to jest na sam vrh košnice i pčele blagovremeno dohraniti gustim lekovitim sirupom.

Po mom mišljenju uvek je bolje da nam pčele u RV košnicama zimuju na 3-4 nastavka i što dalje od podnjače gde je najveća koncentracija vlage i štetnih gasova koje kao višak reguliše i ispušta pčelinje klube .   
Ako zajednice u RV košnici zazimimo na dva umesto na tri nastavka povećaćemo koncentarciju vlage za oko 30% (po mojom slobodnoj proceni).

Pčelinje klube treba da zimuje u što suvljem delu košnice, kao što rekoh što dalje od hladne i vlažne podnjače.

Ni sada nije kasno podići osnovni plodišni nastavak na treće najgornje mesto ako u njemu imamo makar 7-8 kilograma meda. Po potrebi može se u tu svrhu dodati-podići još koji ram meda.

Raspored hrane za LR košnice je sasvim druga priča. Kod njih se zbog dužine ramova i stavaranja većeg procenta vlage u zadnjem delu košnice klube formira u prednjem delu gornjeg nastavka.

U RV košnicama zbog nižeg procenta vlage u zoni zimovanja klubeta pčele krajem zime nešto kasnije kreću  sa leglom. O tome je ovde pisao i neko od kolega (ne mogu da se setim o kome se radi) ko je upoređivao zimovanje i kretanje ranog legla kod svojih pedestak LR košnica sa RV košnicama kojim je proširio svoj pčelinjak.

Pozdrav svima...

Kolega Miroslave to trunje je od kristalisanog meda koji propadne kroz mrežu na uvlaku u podnjači.

Pozdrav svima....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1047 poslato: Oktobar 16, 2014, 23:03:59 »
Evo da se ija malo uključim u raspravu. Prvo za kolegu Miroslava: Mislim da su bjeli kristali kristalizirani med koji pčele izbacuju iz okvira jer ih čiste, pa im koje zrno padne.

Nemogu previše komentirati zimovanje rv košnica jer nemam sa tim iskustva,ali usvakom slučaju nije dobro poticati prerano leglo na bilo koji način.

Za kolegu Šošiča molba da objasni malo ono o kisiku i ugljen dioksidu , jer o tome neznam,

zahvaljujem.                                                                                         
                                                                                                                          Brzi

Način prezimljavanja pčela je takav da društvo u velikoj meri smanjuje aktivnosti tokom zime. Utvrđeno je da povećana koncetracija ugljen diosida ima presudan uticaj na to. Količina ugljen dioksida se menja reda veličina stotina, a količina kiseonika nekoliko puta, zavisno od stanja u kojem se pčele nalaze.

Prisustvo legla povećava potrebe za kiseonikom, a zimsko pčelinje klube strahovito povećava količinu ugljen dioksida tokom zime. U klubetu je aktivniji enzim dehidrogenaze (umesto oksidaze u aktivnom razdoblju) pri iskorišćavanju hrane. koliko sam način aktivnosti različitih enzima utiče, ne znam.

Ako se praktično posmatra, pčele su u klubetu zbijene i na taj način održavaju srazmeru gasova ali i količinu vode. Ovde postoje različite zamisli u zazimljavanju npr. moje viđenje i Vojino. Voja kaže da klube treba da bude što dalje od leta. Pri tome verujem da poznaje prosečne uslove koji vladaju u okruženju gde pčele zimuju.

Trudim se da to bude tako da moje uplitanje bude od manjeg značaja. Primer bi mogao biti przimljavanje pčela na otvorenom prostoru. Ako imaju dovoljno hrane i pčela, uspevaju da prezime. Ja, recimo smatram da preterano udaljvanje od leta može biti vrlo neugodno za pčele imajući u vidu da pčele mogu prezimiti i na otvorenom. Ako se posmatra samo koliki je uticaj vetra udaljavanje klubeta od leta ništa ne znači. Ona snažna košava ove zime se jako osećala i pored elzet cilindra brave (zazor od nekoliko desetih milimetra), a da ne pričam koliko je mogla uticati na klube kroz leto ili neke otvore na košnici. Teško da bi udaljenost od leta koja je nekoliko desetina centimetara imala neki značaj.

Ako to imamo u vidu (prezimljavanje na otvorenom - roj van košnice) i uz to da su pčele prebrodile i takav nalet vetra, onda relativnu blizinu klubeta prema letu ne vidim kao problem. Slično se dešava i kada je potpuno otvorena žičana podnjača. Međutim, imamo i dugotrajna razdoblja sa maglom i nikakvim strujanjem vazduha. Razmena gasova, isparavanje i sve ostalo je u tom slučaju otežano. Postoji izmena gasova (i odstranjivanje viška vlage) ali je otežano. Pre mislim da će višak vlage i otežanije srazmere gasova u takvim uslovima uticati na klube nego pri vetrovitom vremenu. Tada se po mojim zapažanjima klube olabavi i više uznemiri. Potrošnja hrane se neće smanjiti nego povećati. Time se povećava i količina vlage, ali i ugljen dioksida kojeg može biti previše. Ne verujem da je to dobro za pčele. I tu postoji neka povoljna mera. U danima sa maglom i tempereatura nije previše niska. Tako da je i izmena gasova nepovoljnija. A može biti puno dana sa takvim uslovima. Ako je klube u tim uslovima nešto bliže letu, povoljnija je ta izmena (i vlage i gasova). Zato neke kolege imaju uspešno prezimljavanje sa malo vlage i sa upotrebom folije ali uglavnom pri zimovanju sa jednim nastavkom (DB košnica) ili ako je košnica sa više tela dobro zazimljena. Svakako da je tu potrebno da venci meda budu što veći. Ako su pčele previsoko (bliže svodu košnice) može doći do toga da čak trpe i žeđ. Moja iskustva sa folijom su nešto drugačija i kao što izbegavam zazimljavanje sa potpuno otvorenom podnjačom koja ima mrežu, tako izbegavam i potpuno zatvaranje gornjeg dela košnice.

Da budem jasniji. Ne verujem da je količina ugljen dioksida u košnici mnogo bitna u našim prosečnim oslovima. Međutim, često se koriste navodi iz ruske literature o visokim količinama ugljen dioksida koje su potrebne pčelama tokom zimovanja. Pri tome treba imati u vidu gde i kako pčele zimuju. Kod njih su pčele često u zimovnicima sa ujednačenom temperaturom i moguće je da je u tim uslovima potrebno više ugljen dioksida da bi pčele bile što manje aktivne što svakako zavisi od vrste zaklona (zimovnika). Kako se povećava potrošnja hrane, klube se normalno približava svodu košnice, postaje toplije i to je jedan od uslova da mogu započeti odgoj legla. Tako da je verovatno u tim uslovima zimovanja stvarno potrebna veća količina ugljen dioksida da pčele duže održi u stanju mirovanja.

Sećam se vremena kada su pčele zimovale na Hvaru. Kada smo došli da ih selimo, nastavci su se toliko „smanjili“ da smo imali problem da postavimo stege. Samo je vetar mogao da toliko utiče na isušivanje daske, naravno. Ne verujem da je u tim uslovima košnica bila puna ugljen dioksida, naprotiv. Ali su pčele zimovale oslično i ponašale se kao u našim uslovima. Bile su prepune meda i stari iskusni pčelar kojeg smo tamo poznavali je iskreno i prijateljski rekao da nismo normalni kada ostavljamo toliko meda i da je to previše. Ali je legla pri jednom obilasku, negde početkom februara bilo toliko malo da sam se razočarao. Kolega koji je sa nama na vresak doselio neke rojeve sa šakom pčela je u Starom gradu imao 6 ramova legla, a mi sa košnicama prepunim pčela i meda na 2 rama površine šake. Kasnije, kada je vres počeo cvetati (tamo je jesenji i proletnji vres –žbun), razvoj je bio takav da je to nezamislivo. Pri seobi nazad smo neko vreme ostali na plantaži krušaka, blizu Laktaša. Prvi put u životu smo videli jako puno meda od kruške (i nismo jedini, jer su svi tvrdili da je to nemoguće).

Tako da sam sklapajući sva iskustva dolazio do toga da pčele zimi ne utopljavam nikako (čak suprotno od toga), da ne zimuju u košnicama koje su preobimne po broju nastavaka (čak smatram da je bolje zazimiti neko društvo na jednom LR nastavku, ako pčelar nije siguran šta da radi) itd. Uz put sam čitao sve i svašta i sve probavao, ali su mnoge napisane stvari bile potpuno pogrešne jer su razmatrale druge sojeve pčela (prevodi iz strane literature koje su pčelari usvajali kao aksiome) i život pčela u drugačijim uslovima.

PS

Nadam se da sam bio jasan, s obzirom da sam naveo samo nešto iz prakse i uz to nisam nešto raspoložen za pisanje (stao mi mozak na 16:00 od juče  :D ).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #1048 poslato: Oktobar 17, 2014, 14:03:19 »
Pčele govore da jesam.
Pozdrav...

Kolega Mićko,
Iz vašeg komentara može se verovatno zaključiti da ste u medišnom nastavku imali svetlije saće dok ste u plodišnom nastavku imali tamnije saće.
Pčele u RV košnicama treba zazimljavati na način koji sam na više mesta i u više tema o RV košnicama opisao.
 Ukoliko ste u medišnom nastavku imali svetlo saće i ostavili ga kao najgornji pčele će med iz krajnjih ramova (osim meda u mednom puta-putu vertikalnog kretanja pčelinjeg klubeta kroz 6 centralnih ulica) spuštati u tamno saće u zonu izlaska poslednjeg legla.

Od rasporeda tamnog saća zavisi gde će nam pčele lagerovati med za zimovanje. Najtamnije saće treba rasporediti tačno u sredinu košnice  to jest nastavka u kome će pčele da zimuju.
Ako se zajednice zazimljavaju na tri nastavka i ostavlja plodište u drugom nastavku tada u centralnim tamnim ramovima (iz koga je izlazilo više gerneracija pčela) trećeg nastavka moramo imati punije ramove meda. Najmanje 6 centralnih ramova meda treba da se ostavi za zimu. U isto vreme u središnjem plodišnom nastavku moramo imati makar 7-8 kilograma meda dok se na podnjaču ostavlja prazan bivši medišni nastavak sa svetlim saćem.

Ako su zajenice slabije i sa manje hrane najsigurnije je plodište podići na treće mesto to jest na sam vrh košnice i pčele blagovremeno dohraniti gustim lekovitim sirupom.

Po mom mišljenju uvek je bolje da nam pčele u RV košnicama zimuju na 3-4 nastavka i što dalje od podnjače gde je najveća koncentracija vlage i štetnih gasova koje kao višak reguliše i ispušta pčelinje klube .   
Ako zajednice u RV košnici zazimimo na dva umesto na tri nastavka povećaćemo koncentarciju vlage za oko 30% (po mojom slobodnoj proceni).

Pčelinje klube treba da zimuje u što suvljem delu košnice, kao što rekoh što dalje od hladne i vlažne podnjače.

Ni sada nije kasno podići osnovni plodišni nastavak na treće najgornje mesto ako u njemu imamo makar 7-8 kilograma meda. Po potrebi može se u tu svrhu dodati-podići još koji ram meda.

Raspored hrane za LR košnice je sasvim druga priča. Kod njih se zbog dužine ramova i stavaranja većeg procenta vlage u zadnjem delu košnice klube formira u prednjem delu gornjeg nastavka.

U RV košnicama zbog nižeg procenta vlage u zoni zimovanja klubeta pčele krajem zime nešto kasnije kreću  sa leglom. O tome je ovde pisao i neko od kolega (ne mogu da se setim o kome se radi) ko je upoređivao zimovanje i kretanje ranog legla kod svojih pedestak LR košnica sa RV košnicama kojim je proširio svoj pčelinjak.

Pozdrav svima...

Kolega Miroslave to trunje je od kristalisanog meda koji propadne kroz mrežu na uvlaku u podnjači.

Pozdrav svima....

Poštovani kolega Vojo,
zazimljavanje sam vršio na način koji ste opisali u temi o RV košnicama.
Nemam tu  nikakvih nedoumica.
Tamno saće je raspoređeno bez greške.
Meda ima sasvim dovoljno,i više od preporučenih količina  za bezbjedno zimovanje.
Pošto su pčele prenosile med iz medišnih nastavaka koji su bili na vrhu u plodišne,
koji su na poziciji dva,napunile su sve ramove u plodišnim nastavcima do kraja.
Plodišni nastavci su sada puni meda(dvije trećine poklopljenog).
U medišnim nastavcima na poziciji broj tri u centru je ostalo po 5-6 ramova meda
potpuno poklopljenog.

Jedina moja dilema je dali da te plodišne nastavke podignem na poziciju tri,pošto su puni meda,
ili da ih ostavim na poziciji dva a gore da zadržim medišne sa 5-6 tamnih ramova koji su u centru
nastavka isto tako puni poklopljenog meda do dna.

Molio bih za odgovor,možda treba uraditi i nešto drugo,ti to sigurno najbolje znaš!
Pozdrav iz Banjaluke!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1049 poslato: Oktobar 17, 2014, 21:24:40 »
Pčele govore da jesam.
Pozdrav...

Kolega Mićko,

Pozdrav svima...

Pozdrav svima....

Poštovani kolega Vojo,
zazimljavanje sam vršio na način koji ste opisali u temi o RV košnicama.
Nemam tu  nikakvih nedoumica.
Tamno saće je raspoređeno bez greške.
Meda ima sasvim dovoljno,i više od preporučenih količina  za bezbjedno zimovanje.
Pošto su pčele prenosile med iz medišnih nastavaka koji su bili na vrhu u plodišne,
koji su na poziciji dva,napunile su sve ramove u plodišnim nastavcima do kraja.
Plodišni nastavci su sada puni meda(dvije trećine poklopljenog).
U medišnim nastavcima na poziciji broj tri u centru je ostalo po 5-6 ramova meda
potpuno poklopljenog.

Jedina moja dilema je dali da te plodišne nastavke podignem na poziciju tri,pošto su puni meda,
ili da ih ostavim na poziciji dva a gore da zadržim medišne sa 5-6 tamnih ramova koji su u centru
nastavka isto tako puni poklopljenog meda do dna.

Molio bih za odgovor,možda treba uraditi i nešto drugo,ti to sigurno najbolje znaš!
Pozdrav iz Banjaluke!

Poštovani kolega Mićko,
U ovakvim slučajevima gornji treći nastavak treba spustiti na podnjaču.

Pozdrav i srećno zimovanje...

Pozdrav svima....

Три века испред света...