Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543440 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1935 poslato: Oktobar 02, 2017, 17:29:07 »
Aman ljudi!!!
Sačekajte bar neki kišni dan...
Ja evo tri dana kosim zapušteni pčelinjak, sklanjam polomljene grane od nedavne oluje a vosak nisam otopio, a čišćenje i slaganje starih ramova u ostavu nisam ni počeo... :(
Nemam vremena... ::)
p.s.
zazimio sam 18 RV 8) :D
Ja Dušane trenutno prekopavam plastenike da bih rasadio 2500 rasada salate. Čitam forum između odmora u školi ili rano ujutro pred arbait u bašti.
Šalim se naravno. I dalje čekam odgovor o broju ramova za formiranje novih rojeva u maju. Samo da tada kupim kvalitetne matice.
ps pozdrav dobrom čoveku i sajber prijatelju Dušanu.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1936 poslato: Oktobar 02, 2017, 19:48:14 »
Da.... opet nisam bio detaljan. Zaboravio sam da siruparanje prati sve to (ako ima polena u prirodi),a sto se tice ubacivanja legla iz pomocnih zajednica. Zar se time ne remeti struktura pcela?
Eh, ta famozna struktura pčela...
Hoće, poremetiće se u pomoćnom društvu, iz kojeg smo dodali leglo.
Košnica koju pojačavamo će dobiti nešto mlade pčele odmah i dosta mlade pčele, kad leglo izadje. Ove "mladice" će podneti teret primanja i obrade nektara u jakoj paši, zajedno sa mladicama domaćicama..

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1937 poslato: Oktobar 02, 2017, 20:12:06 »
. I dalje čekam odgovor o broju ramova za formiranje novih rojeva u maju. Samo da tada kupim kvalitetne matice.

[/quote] pet ramova, tri sa leglom i dva sa hranom i bez greške ulaze u suncokret  kao raz ijena društva. A za rojeve i matice javi se na vreme...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1938 poslato: Oktobar 02, 2017, 20:19:55 »
. I dalje čekam odgovor o broju ramova za formiranje novih rojeva u maju. Samo da tada kupim kvalitetne matice.

pet ramova, tri sa leglom i dva sa hranom i bez greške ulaze u suncokret  kao raz ijena društva. A za rojeve i matice javi se na vreme...
[/quote] Hvala Vam na odgovoru.
Za rojeve ...opet kod Voje.  :)Naručio sam već.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1939 poslato: Oktobar 02, 2017, 20:35:35 »
Eh, ta famozna struktura pčela...
Problem sa strukturom pčela je kad nema paše. Doduše vidio sam i jedan kontejner sav u bradama jer se brdo dodane pčele tek izleglo...

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1940 poslato: Oktobar 02, 2017, 23:33:16 »
Aman ljudi!!!
Sačekajte bar neki kišni dan...
Ja evo tri dana kosim zapušteni pčelinjak, sklanjam polomljene grane od nedavne oluje a vosak nisam otopio, a čišćenje i slaganje starih ramova u ostavu nisam ni počeo... :(
Nemam vremena... ::)
p.s.
zazimio sam 18 RV 8) :D
Ja Dušane trenutno prekopavam plastenike da bih rasadio 2500 rasada salate. Čitam forum između odmora u školi ili rano ujutro pred arbait u bašti.
Šalim se naravno. I dalje čekam odgovor o broju ramova za formiranje novih rojeva u maju. Samo da tada kupim kvalitetne matice.
ps pozdrav dobrom čoveku i sajber prijatelju Dušanu.
Evo kako sam ja formirao rojeve, proletos:
Vreme: uoči bagremove paše.
Br. ramova: 2+1+1 (dva rama mešovitog legla+hrana+SO)
Sutradan, nakon formiranja ovakvih oplodnjaka, dodao matičnjake (naručeni od Šoletovog strica-Bore).
Oplodnjaci su formirani i preseljeni 3km dalje od matičnog pčelinjaka. Prvih nekoliko dana sirup a zatim bagrem preuzima...Matice su se uspešno oplodile. Bilo je kasnije još sirupanja(po potrebi), dodavanje SO; a sve vreme se pregradna daska pomera...
Da skratim...: Ta društva su u suncokretu donela 2-4 rama meda i sa dovoljno hrane, zazimljena na dva nastavka.
         Ajde da budem još konkretniji, naime: Od jednog društva sam, napravio pet (gore pomenutih) oplodnjaka.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1941 poslato: Oktobar 03, 2017, 07:28:49 »

Evo kako sam ja formirao rojeve, proletos:
Vreme: uoči bagremove paše.
Br. ramova: 2+1+1 (dva rama mešovitog legla+hrana+SO)
Sutradan, nakon formiranja ovakvih oplodnjaka, dodao matičnjake (naručeni od Šoletovog strica-Bore).
Oplodnjaci su formirani i preseljeni 3km dalje od matičnog pčelinjaka. Prvih nekoliko dana sirup a zatim bagrem preuzima...Matice su se uspešno oplodile. Bilo je kasnije još sirupanja(po potrebi), dodavanje SO; a sve vreme se pregradna daska pomera...
Da skratim...: Ta društva su u suncokretu donela 2-4 rama meda i sa dovoljno hrane, zazimljena na dva nastavka.
         Ajde da budem još konkretniji, naime: Od jednog društva sam, napravio pet (gore pomenutih) oplodnjaka.
Da li ste, pošto spominjete pregradne daske, formirali oplodnjake u standardnim telima; stresali pčele u oplodnjake; kada ste preselili pčele: da li odmah po formiranju (zbog izletnica Vas pitam), na šta još treba obratiti pažnju? Uzgred ja sam već pisao o tome da sam zeznuo stvar sa Rošfusovim oplodnjacima, pa me nekako brine ponavljanje istog.
Hvala unapred na odgovorima.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1942 poslato: Oktobar 03, 2017, 11:55:00 »
Dule , sto narucujes maticnjake kada mozes da imas sopstvene izuzetno kvalitetne, ako polovinom aprila obezmaticis jednu zajednicu i pustis da povuce sopstvene..porusis sestog dana sve zatvorene i eto kvalitetnih maticnjaka....I tvrdim da matice dobijene pre bagrema nisu prisilne....

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1943 poslato: Oktobar 03, 2017, 19:26:42 »
Zorane napiši molim te nešto o karakteristikama toga društva, pašnim uslovima pre obezmatičenja i tokom nege matičnjaka. Da li misliš na šesti dana od momenta obezmatičenja. Kako formiraš nov roj sa starom maticom. Šta posle sa društvom koje gradi matičnjake.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1944 poslato: Oktobar 03, 2017, 23:15:09 »
Edi, molim te da se ne "Vi kamo"... :D
Da, oplodnjake sam formirao u standardnim RV telima.
Da, izletnice treba sačuvati. Kako oplodnjake formiram u ranim popodnevnim satima(matičnjake stavljam sutradan oko 10h), neke izletnice su još uvek napolju (neka-one će dobro doći matičnom društvu).
         Ne znam šta si "zeznuo" kod Rošfusovih oplodnjaka? Mišljenja sam da tu nema šta da se zezne; ona pregrada gde se desi neuspeh, nastavlja normalno da živi...Znači, jedini problem je uspešno sparivanje, odnosno-povratak matice sa sparivanja.

Zorane, što bi reko ciga: "Mož i tako...[size=78%]"[/size] :D
Matičnjake naručujem, pre svega, zbog mog komotiteta...Uostalom, u to vreme i onako ima puno posla na pčelinjaku. Osim toga, tako lakše planiram: tačan broj naručenih matičnjaka-tačan broj formiranih oplodnjaka (a malo i Bora neka zaradi-zasluženo).

"I tvrdim da matice dobijene pre bagrema nisu prisilne..." E, ovo moraš malo da obrazložiš...! Pozdrav.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1945 poslato: Oktobar 04, 2017, 07:23:06 »

Ne znam šta si "zeznuo" kod Rošfusovih oplodnjaka? Mišljenja sam da tu nema šta da se zezne; ona pregrada gde se desi neuspeh, nastavlja normalno da živi...Znači, jedini problem je uspešno sparivanje, odnosno-povratak matice sa sparivanja.

Ja ću, kasnije na pauzi u školi, pokušati da ukažem na, po meni, propuste koje sam napravio prilikom formiranja  Rošfusovih oplodnjaka pa i kasnije.
Hvala na odgovoru i opet: koliko su dobijale količinski porcije sirupa i u kojoj srazmeri.

« Odgovor #1946 poslato: Oktobar 04, 2017, 09:26:46 »
U Edi pa trebao bas da pisem a pocetnik sam...Biras sam drustvo i maticu koje se dobro pokazalo prosle god. Staru maticu sklonis u novi nukleus sa dva rama legla, jedan hrane i jedna SO ili je jednostavno odstranis iz kosnice..Radis u Aprilu kada sve cveta i ima obilje polena i nektara, obezmaticeno drustvo ce povuci maticnjake..Sestog dana , porusis sve zatvorene i sve sitne maticnjake i ostavis onaj broj , otvorenih maticnjaka, koliko ces novih nukleusa..Nacin pravljenja nukleusa sam odredjujes, hoces li zbirne oduzimanjem legla i hrane iz drugih zajednica ili ces ovu kosnicu podeliti na jos dva -tri nukleusa...Dvanaestog dana od obezmaticenja, izrezujes maticnjake i dodajes ih novoformiranim nukleusima i ostavljas jedan ili dva toj zajednici...Ako tu zajednicu cepas na nove nukleuse onda uzimas po jedan ram sa jednim ili najvise dva maticnjaka i leglom i jos dva sa leglom bez maticnjaka , dodas jos dva sa hranom i polenom i formiras nove nukleuse...Odneses novoformirane nukleuse na drugo mesto i prihranjujes dok ne ojacaju..Dan kada obezmaticis zajednicu je prvi, recimo ponedeljak, sesti je subota i tada rusis maticnjake...

« Odgovor #1947 poslato: Oktobar 04, 2017, 10:01:27 »
Dule sta ja tebi, starom vuku, da obrazlazem ali ajde ovako, objasnicu sta se desava i desilo se pa izvuci sam zakljucak zasto tvrdim da nikako ne mogu biti prisilni pre bagrema, nego prirodni..Prve god mog pcelarenja sam posle suncokreta nepaznjom ubio maticu , one su povukle prisilne maticnjake, i iz te mase maticnjaka je ostala jedna matica koja se nekako  oplodila i to drustvo je prezivelo zimu.

E sada, ali ovo moras i sam da uradis da bi shvatio zasto tvrdim da pre bagrema iz obezmaticene ne vuku prisilne nego prirodne.. Obezmaticimo jedno srednje drustvo i odnesemo ga negde van pcelinjaka, iz prisilnih maticnjaka koje ce pcele povuci ce se dogoditi rojenje, A ZNAMO DA SE PRISILNE NE ROJE.....Oni maticnjaci koji su u trenutku obezmaticenja zajednice, bili najmladje larve, bice starije matice i one ce otici u roj, uhvacena dva takva roja...Maticnjaci koji su povuceni kasnije iz najmladjih jaja, bice mladje matice i one ne idu u roj nego ostaju u toj kosnici...Takve zajednice ne dopustaju borbu matica kao kod prisilnih, dobijenih posle bagrema, nego se okrecu prirodnom rojenju. Ta zajednica u trenutku obezmaticenja nije ugrozena, ima obilje hrane i polena i vremena za razvoj i te matice nisu prisilne nego prirodne.Zajednica ima vremena za odgoj matica i ne zuri sa odabirom starijih larvi, kako bi sto pre dobila maticu..Sposobna je da odgoji 20 vrhunskih matica, izuzetno krupnih, te ne prolaze kroz MR... Ako ovo probamo posle bagrema,dobicemo mnogo losih matica....Eto Dule, probaj i uverices se i sam...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1948 poslato: Oktobar 04, 2017, 12:23:39 »
Prisilni rojevi, veštački, nikot, jenter, miler... Ima još... U 21 veku u eri mikro kamera i raznih tehnoloških čuda još niko nije snimio maticu kako polaže jaje u matičnjak... Literatura i nauka kaže da polaže, neki tvrde da pčele prenose jaja ili larve... Lično sam se uverio da pčele prenose jaja ili larve što ne isključuje mogućnost da i matica zaleže... Znači ako pčele prenose jaja onda sve teorije o nastanku matičnjaka padaju u vodu!
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1949 poslato: Oktobar 04, 2017, 13:50:18 »
Ako se ne varam čika Miloš je u svojoj temi na Spos-ovom forumu napisao da pčele žure da izvuku matičnjake i najpre na starijim larvama da bi društvo što pre nadoknadilo gubitak. Po čika Milošu, Zorane, pčele ipak žure sa izvlačenjem  matičnjaka.