Dule sta ja tebi, starom vuku, da obrazlazem ali ajde ovako, objasnicu sta se desava i desilo se pa izvuci sam zakljucak zasto tvrdim da nikako ne mogu biti prisilni pre bagrema, nego prirodni..Prve god mog pcelarenja sam posle suncokreta nepaznjom ubio maticu , one su povukle prisilne maticnjake, i iz te mase maticnjaka je ostala jedna matica koja se nekako oplodila i to drustvo je prezivelo zimu.
E sada, ali ovo moras i sam da uradis da bi shvatio zasto tvrdim da pre bagrema iz obezmaticene ne vuku prisilne nego prirodne.. Obezmaticimo jedno srednje drustvo i odnesemo ga negde van pcelinjaka, iz prisilnih maticnjaka koje ce pcele povuci ce se dogoditi rojenje, A ZNAMO DA SE PRISILNE NE ROJE.....Oni maticnjaci koji su u trenutku obezmaticenja zajednice, bili najmladje larve, bice starije matice i one ce otici u roj, uhvacena dva takva roja...Maticnjaci koji su povuceni kasnije iz najmladjih jaja, bice mladje matice i one ne idu u roj nego ostaju u toj kosnici...Takve zajednice ne dopustaju borbu matica kao kod prisilnih, dobijenih posle bagrema, nego se okrecu prirodnom rojenju. Ta zajednica u trenutku obezmaticenja nije ugrozena, ima obilje hrane i polena i vremena za razvoj i te matice nisu prisilne nego prirodne.Zajednica ima vremena za odgoj matica i ne zuri sa odabirom starijih larvi, kako bi sto pre dobila maticu..Sposobna je da odgoji 20 vrhunskih matica, izuzetno krupnih, te ne prolaze kroz MR... Ako ovo probamo posle bagrema,dobicemo mnogo losih matica....Eto Dule, probaj i uverices se i sam...