Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543316 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1995 poslato: Novembar 12, 2017, 18:14:44 »
Marko, pretpostavljam da misliš na plastične folije sa otvorima.

Ne, misleo da mozda nisu poceli da prave metalne za Rv.Imam tih Nikolinih ali mi nekako metalne bolje,jeste da se moraju seci na meru ali dobro valjda ce neko poceti da pravi i za Rv.
RIOS je nudio upravo takve - metalne, uramljene, sa letom, u dimenzijama RV.

Van mreže Milan Đorđević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Selo Jasenica
« Odgovor #1996 poslato: Novembar 12, 2017, 18:22:58 »
Ta tvoja strateska kombinacija je dezavuisana u par postova g. Brstine gde kaze da EV iznad plodista i nije bas dobar potez...
To ću samo da pokušam ako me rojenje preduhitri inače ide 2rv+3ev, pozdrav. :)

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
« Odgovor #1997 poslato: Novembar 12, 2017, 18:47:14 »
Nenade imaju samo uramljene ili prodaju i maticne za Rv?

Марко пластичне имаш код Тодосића из Ваљева  http://pcelarbnt.com/
 а жичане производи и продаје МИБА АПИС из Новог Сада http://www.mibaapis.com/

Van mreže marko stevanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kololeč
« Odgovor #1998 poslato: Novembar 12, 2017, 20:03:59 »
Ove godine sam uzeo iz Valjeva i zicane i plasticne.Samo sto za Rv ima samo plasticne a zicane za Lr pa mora  da se krati na Rv dimenziju.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1999 poslato: Novembar 13, 2017, 00:19:07 »
Бише волим пластичне. Јесу краћег века али зато матице не пролазе кроз њих.
Када се матица у РВ кошници ограничи на први наставак и ако се на десетак до петнаест дана пре ограничавања додају 2-3 сатне основе 4-5  рамова отвореног легла и два три рама меда, пчеле у наредних петнаестак дана све попуне са леглом. Наравно осим ових 2-3 рама меда.Цело плодиште буде само са затвореним леглом а пчелиња паша почиње. Пчеле немају више отвореног легла да се брину око њега и да га отхрањују и полагање матице је на минимуму. Чак и на оним последње залеженим леглом на веома малом броју јаја и млађих ларви можемо видети нектар.

Матица се смањује и кроз жичане решетке почињу да пролазе "омршале" матице. У просеку негде око 20-25% матица прође у медиште и направи нам урнебес.
На пчелињаку од 100 кошница у око 20-25 прође матица и у свакој изгубите по десетак до петнаест килограма багремовог меда. То је само око једног бурета од 300 килограма меда у нормалној години. Ако знамо да је багремов мед од 4-5 евра у велепродаји можемо да израчунамо да је штета на једном таквом пчелињаку преко 1000 евра.

Због тога препоручујем употребу пластичних матичних решетака. 

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #2000 poslato: Novembar 13, 2017, 17:32:24 »
Danas, dremaju ispod evodije...sliku sam nazvao "zlato" (neću objašnjavati :D )

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #2001 poslato: Novembar 13, 2017, 19:32:36 »

"Када се матица у РВ кошници ограничи на први наставак и ако се на десетак до петнаест дана пре ограничавања додају 2-3 сатне основе 4-5  рамова отвореног легла и два три рама меда, пчеле у наредних петнаестак дана све попуне са леглом. Наравно осим ових 2-3 рама меда.Цело плодиште буде само са затвореним леглом а пчелиња паша почиње. Пчеле немају више отвореног легла да се брину око њега и да га отхрањују и полагање матице је на минимуму. Чак и на оним последње залеженим леглом на веома малом броју јаја и млађих ларви можемо видети нектар".

Поздрав Војо. Зар не би требало да се уради овако: када се матица у РВ кошници ограничи на први наставак на десетак до петнаест дана пре багремове паше, тада се пре ограничавања у плодиште додају 2-3 сатне основе, 4-5  рамова отвореног легла и два три рама меда, пчеле у наредних петнаестак дана све попуне са леглом. Мислим да је ово прецизније, ако сам до сада пратио тему "пчеларење Родном Војом". Како је у цитату наведено може да се схвати да се сатне основе додају 20 до 30 дана пре паше(15 дана пре ограничења матичном решетком !).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2002 poslato: Novembar 14, 2017, 01:37:50 »

"Када се матица у РВ кошници ограничи на први наставак и ако се на десетак до петнаест дана пре ограничавања додају 2-3 сатне основе 4-5  рамова отвореног легла и два три рама меда, пчеле у наредних петнаестак дана све попуне са леглом. Наравно осим ових 2-3 рама меда.Цело плодиште буде само са затвореним леглом а пчелиња паша почиње. Пчеле немају више отвореног легла да се брину око њега и да га отхрањују и полагање матице је на минимуму. Чак и на оним последње залеженим леглом на веома малом броју јаја и млађих ларви можемо видети нектар".

Поздрав Војо. Зар не би требало да се уради овако: када се матица у РВ кошници ограничи на први наставак на десетак до петнаест дана пре багремове паше, тада се пре ограничавања у плодиште додају 2-3 сатне основе, 4-5  рамова отвореног легла и два три рама меда, пчеле у наредних петнаестак дана све попуне са леглом. Мислим да је ово прецизније, ако сам до сада пратио тему "пчеларење Родном Војом". Како је у цитату наведено може да се схвати да се сатне основе додају 20 до 30 дана пре паше(15 дана пре ограничења матичном решетком !).

Браво Нешо, у праву си, ја сам погрешно написао.
Сатне основе се додају у исто време, у истом поступку када се и ограничава матица и спушта отворено легло и заостали мед.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #2003 poslato: Novembar 14, 2017, 13:18:28 »
Izneću neka svoja iskustva  u vezi pčelarenja rv košnicom i badremove paše. Radi se o dve stvari. Kako do na 15 dana pred početak cvetanja bagrema a to je kod mene neki dan posle Đurđevdana imati tih 12-14 ramova legla  i održati radno raspoloženje pčela da ne dođe do rojevog nagona u toki paše i koji dan iza toga dok med nije spreman za vrcanje. Zadnje tri ili četiri godine mali broj zajednica  postigne taj stepen razvoja da negde oko 22-25 aprila imaju  12 zaleženih ramova. Rešenje je pomoćna društva a. Pojačanje zrelim leglom i pčelama. E tu sad ulazimo u rizik da može doći do rojenja. Odavno je poznato da ako se pčele uppsle na izgradnji saća smanjuje se mogućnost rojenja. Zaključak je da se svake godine mora dodati jedan nastavak sa satnim osnovama. Ovde Vojo kaže tri satne osnove na 15 dana pred bagrem a ja dodavao pet u plodište i ispalo dobro.... Ima još nekih zapaža  ali duga je zima...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2004 poslato: Novembar 14, 2017, 14:00:27 »
Мирославе пријатељу, не бих ја појачавао никада заједницу у РВ кошници на десетак до петнаест дана пре багремове паше ако има више од 8 рамова легла. радије би неку слабију заједницу оставио да се полако развија све по почетка паше и тада је ограничио матичном решетком опет на првом наставку где бих оставио 3-4 р. отвореног легла у плодишту и остатак затвореног легла подигао у други наставак па да заједница ухвати средњи и последњи део паше.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2005 poslato: Novembar 14, 2017, 14:08:22 »
Још само једно појашњење, ако су пчеле здраве и ако се зими не додају погаче свака нормално презимела заједница може да се развије на 15-20 рамова пчела па и до 30 рамова пчела или на најмање 12-13 рамова легла до око 20-25 априла.
Од јачих заједница које већ око 10-15 априла имају 12-13 рамова легла можемо узимати по рам два затвореног легла и појачавати слабије заједнице. само у тим условима када имамо вишак легла у јачим заједницама помажемо прошлогодишњим ројевима који су ушли слабији у зиму или из неког другог разлога слабијим заједницама..

поздрав драгим пријатељима..

Три века испред света...

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #2006 poslato: Novembar 14, 2017, 14:57:43 »
Meni je nekako najblize ono Miroslavovo razmisljanje, o ostavljanju pet SO u plodistu prilikom ogranicavanja matice i mozda samo tri rama sa otvorenim leglom a sve ostalo leglo u gornje nastavke uz dodatih jos pet SO..Probacu ove god, pod uslovom da se dovoljno razviju, ja sam ove god. imao bas los razvoj i nisu stigle za bagrem, ali to pripisujem paketnim rojevima .Ovo sto Miroslav predlaze ima utemljenje, zato sto kada ogranicavam Polosku, ja je ogranicavam sa dva rama legla i tri SO i to mi je plodiste tokom cele sezone....Ali do bagrema bi ovih pet SO bilo dovoljno da se uposle mlade pcele i da matica zaleze tih pet ramova sa mladim leglom i ta kolicina mladog legla bi bila garant za sprecavanje rojenja..
 Nakon zadnje pase izabrati najlosije ramove i staviti ih u prvi nastavak na podnjacu i kada ih pcele ociste, izvaditi i pretopiti ih i tako imati uvek tih 10 SO za prolecni razvoj i mlado zalegano sace u plodistu..

Van mreže Milan Đorđević

• Napredni član foruma
« Odgovor #2007 poslato: Novembar 14, 2017, 16:08:44 »
Sviđa mi se ovo što kolega Voja kaže o nepojačavanju, pčele same znaju koliko da se razviju, ram dva legla gore dole, zar je bitno, važniji je kvalitet legla od količine. Rešetka obavezno na prvi nastavak i 2-3 osnove da pletu saće i nema problema.
I ovo za plastične mr nisam znao da su bezbednije od žičanih po pitanju prolaska matice tako da se ove zime bacam na krojenje istih na rv dimenzije, pozdrav kolegama! :)

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #2008 poslato: Novembar 14, 2017, 16:37:17 »
Citat
I ovo za plastične mr nisam znao da su bezbednije od žičanih po pitanju prolaska matice tako da se ove zime bacam na krojenje istih na rv dimenzije, pozdrav kolegama! :)
Milane, ne moraš ništa da krojiš. Mislim da ih Todosić ima u RV dimenzijama. Uostalom, tu je Nikola na forumu, pa nek da pravu informaciju.

Van mreže Milan Đorđević

• Napredni član foruma
« Odgovor #2009 poslato: Novembar 14, 2017, 18:06:06 »
Ako je tako, dobro je. :)