Hvala Edi za pozdrave. Preporučio bih ti upravo ovo što ti i Anto savetuje. Treba se samo paziti od ovih novih rojića jer ako su imali kvalitetno othranjivanje legla na uljanoj repici ( dok su još bili u zajednici-pre razrojavanja) i ako su pčele pojačale masno tkivo u prethodnom periodu, zna da se desi i da se polovina tih rojića izroji par dana nakon što dobiju mlade matice iz tih "rojevih" matičnjaka.
Edi prijatelju, ako misliš ozbiljnije da kreneš u proširenje pčelinjaka sa RV košnicama ja bih ti savetovao da sadašnje zajednice pripremiš i voziš na bagrem, pa na bagremac, pa lipu pa posle nazad u stacionar na suncokret. Za ovo ne treba neko veliko iskustvo a dobiju se bolji finansijski efekti nego da sam trošiš vreme na proizvodnju rojeva.
Ja na 20 i više rojeva dajem popust i dobiješ rojeve po ceni od 30 evra. Dobiješ lepo mlade sparene proverene matice ( koje već imaju svoje zatvoreno radiličko leglo) sa leglom i pčelama, izgrađenim saćem i svi problemi rešeni.
Ovako je veoma riskantno da sam radiš rojeve. Tu čovek MORA da bude stalno prisutan na pčelinjaku i ovi rojići što se izroje lako odlete dalje. dok pčelar koji je zaposlen dođe do pčelinjaka njih ko zna koliko već pobeglo.
Zatim, iz rojića koji se izrojio uglavnom sa rojem izađe više od polovne pčela i u preko 50% slučajeva osnovni rojić(-koji je u nukleuzu bio sa matičnjacima) ostaje bez ijedne matice.
Mislim da ovi poslovi traže malo više iskustva i više posvećenosti na pčelinjaku i da za zaposlene pčelare početnike nisu baš prihvatljivi. Odlasci na paše zahtevaju mnogo manje angažovanja i mogu da se svedu na vikend pčelarenje a sa veoma dobrim rezultatima.
Čitao sam na sposovom forumu kako je 2015 godine mladi pčelar Milija Mihailović ( u temi pčelarenje Rodnom Vojom) koji je 2014 godine počeo pčelariti sa 4 DB i sa jednom RV košnicom na bagremu sledeće godine imao valjda 4-5 RV nastavaka punih bagremovog meda. ( dok su mu naravno prinosi u DB bili daleko, daleko manji).
Kada je normalna godina RV zajednica može da donese 2-3 nastavka bagremovog meda ( a i na lošim pašama daje odlične rezultate) i kada pogledamo da smo uložili veoma malo truda i izračunamo prihod to je daleko veći prihod od proizvidnje rojeva a ne traži veliko angažovanje pčelara, što sam već napomenuo.
Posle paše ostaju nam jake zajednice i odmah možemo da ih vozimo na sledeće paše dok na drugoj strani kad razrojimo jake zajednice i od wih napravimo po 3-4 roja dobijamo slabiće od kojih ne možemo ništa mnogo da očekujemo. Ako slučajno naiđe loše vreme u junu ove razrojene zajednice ulaze mnogo slabije u suncokret nego što je to potrebno.
Pozdrav dragim prijateljima...