Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543316 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2010 poslato: Novembar 14, 2017, 22:44:04 »
Izneću neka svoja iskustva  u vezi pčelarenja rv košnicom i badremove paše. Radi se o dve stvari. Kako do na 15 dana pred početak cvetanja bagrema a to je kod mene neki dan posle Đurđevdana imati tih 12-14 ramova legla  i održati radno raspoloženje pčela da ne dođe do rojevog nagona u toki paše i koji dan iza toga dok med nije spreman za vrcanje. Zadnje tri ili četiri godine mali broj zajednica  postigne taj stepen razvoja da negde oko 22-25 aprila imaju  12 zaleženih ramova. Rešenje je pomoćna društva a. Pojačanje zrelim leglom i pčelama. E tu sad ulazimo u rizik da može doći do rojenja. Odavno je poznato da ako se pčele uppsle na izgradnji saća smanjuje se mogućnost rojenja. Zaključak je da se svake godine mora dodati jedan nastavak sa satnim osnovama. Ovde Vojo kaže tri satne osnove na 15 dana pred bagrem a ja dodavao pet u plodište i ispalo dobro.... Ima još nekih zapaža  ali duga je zima...

Ono tri osnove striktno 15 dana pred bagrem, mislim da nije praktičan pristup pčelarstvu, ne treba se vezivati za neke cifre apriori, ionako ne možete u istom danu uraditi ograničavanje celog pčelinjaka. Ja ograničenje radim (ako stignem jer mi je vreme ograničavajući faktor zbog profesionalnih i porodičnih obaveza) kad zajednica dostigne 12-13 ramova legla i tada već osvaja treći, najdonji nastavak ako su zimovale na tri nastavka, a to pratim na osnovu beležaka o količini legla iz prolećnih pregleda, i uopšte me ne interesuje da li do bagrema ima tri ili petnaest dana ili se već beli. Tada dodajem ceo nastavak sa satnim osnovama, po već poznatoj tehnici, tri do pet u plodište a ostalo do legla u svakom nastavku i dižem košnicu na taj način na četiri nastavka. U početku sam strepeo zbog, tada razvučenog legla po vertikali, zbog eventualnog zahlađenja, jer je tada vreme još promenljivo, ali ni sa tim nisam imao problema, već su to društva dovoljno razvijena da izađu na kraj sa tim.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #2011 poslato: Novembar 15, 2017, 07:37:38 »

Од јачих заједница које већ око 10-15 априла имају 12-13 рамова легла можемо узимати по рам два затвореног легла и појачавати слабије заједнице. само у тим условима када имамо вишак легла у јачим заједницама

поздрав драгим пријатељима..
Na početku puno pozdrava Brstina Voji.
Trenutno sam u fazi izrade opreme za sledeću sezonu. Ostaće mi nešto kartica za izradu nukleusa pa moram da pitam da li se u periodu koji Brstina spominje može oduzet višak legla smeštati u nukleuse radi formiranja rojeva ali od matičnjaka koje bi pčele izvukle dodavanjem, pored ta dva rama zatvorenog legla, i rama otvorenog legla od neke druge zajednice? Da li da parvim šestoramne ili petoramne nukleuse i da li da napravim i okruglo leto na istima? Još nešto, koji bi raspored ramova bio u takvom nukleusu: med, ramovi sa leglom i SO?
Hvala na odgovorima.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #2012 poslato: Novembar 15, 2017, 09:58:32 »
Na početku puno pozdrava Brstina Voji.
Trenutno sam u fazi izrade opreme za sledeću sezonu. Ostaće mi nešto kartica za izradu nukleusa pa moram da pitam da li se u periodu koji Brstina spominje može oduzet višak legla smeštati u nukleuse radi formiranja rojeva ali od matičnjaka koje bi pčele izvukle dodavanjem, pored ta dva rama zatvorenog legla, i rama otvorenog legla od neke druge zajednice? Da li da parvim šestoramne ili petoramne nukleuse i da li da napravim i okruglo leto na istima? Još nešto, koji bi raspored ramova bio u takvom nukleusu: med, ramovi sa leglom i SO?
Hvala na odgovorima.
Edi ne bih ti preporučio da tako radiš. Dok one izvuku matičnjak (upitno kakve kvalitete) pa dok se matica oplodi pronese taj jadni nukleus će toliko oslabiti a možda i postati žrtva grabeži. Kad vidiš da imaš lijepih matičnjaka (ili ti uđe u rojevi nagon) formiraš nukleuse od okvira sa hranom, zatvorenim leglom i praznim saćem ili satnom osnovom, dodaš matičnjake i odneseš na udaljenu lokaciju da sačuvaš izletnice

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2013 poslato: Novembar 15, 2017, 11:12:51 »
Hvala Edi za pozdrave. Preporučio bih ti upravo ovo što ti i Anto savetuje. Treba se samo paziti od ovih novih rojića jer ako su imali kvalitetno othranjivanje legla na uljanoj repici ( dok su još bili u zajednici-pre razrojavanja) i ako su pčele pojačale masno tkivo u prethodnom periodu, zna da se desi i da se polovina tih rojića izroji par dana nakon što dobiju mlade matice iz tih  "rojevih" matičnjaka.

Edi prijatelju, ako misliš ozbiljnije da kreneš u proširenje pčelinjaka sa RV košnicama ja bih ti savetovao da sadašnje zajednice pripremiš i voziš na bagrem, pa na bagremac, pa lipu pa posle nazad u stacionar na suncokret. Za ovo ne treba neko veliko iskustvo a dobiju se bolji finansijski efekti nego da sam trošiš vreme na proizvodnju rojeva.
Ja na 20 i više rojeva dajem popust i dobiješ rojeve po ceni od 30 evra. Dobiješ lepo mlade sparene proverene matice ( koje već imaju svoje zatvoreno radiličko leglo) sa leglom i pčelama, izgrađenim saćem i svi problemi rešeni.
Ovako je veoma riskantno da sam radiš rojeve. Tu čovek MORA da bude stalno prisutan na pčelinjaku i ovi rojići što se izroje lako odlete dalje. dok pčelar koji je zaposlen dođe do pčelinjaka njih ko zna koliko već pobeglo.
Zatim, iz rojića koji se izrojio uglavnom sa rojem izađe više od polovne pčela i u preko 50% slučajeva osnovni rojić(-koji je u nukleuzu bio sa matičnjacima) ostaje bez ijedne matice.
Mislim da ovi poslovi traže malo više iskustva i više posvećenosti na pčelinjaku i da za zaposlene pčelare početnike nisu baš prihvatljivi. Odlasci na paše zahtevaju mnogo manje angažovanja i mogu da se svedu na vikend pčelarenje a sa veoma dobrim rezultatima.
Čitao sam na sposovom forumu kako je 2015 godine mladi pčelar  Milija Mihailović ( u temi pčelarenje Rodnom Vojom)  koji je 2014 godine počeo pčelariti sa 4 DB i sa jednom RV košnicom na bagremu sledeće godine imao valjda 4-5 RV nastavaka punih bagremovog meda. ( dok su mu naravno prinosi u DB bili daleko, daleko manji).
Kada je normalna godina RV zajednica može da donese 2-3 nastavka  bagremovog meda ( a i na lošim pašama daje odlične rezultate) i kada pogledamo da smo uložili veoma malo truda i izračunamo prihod to je daleko veći prihod od proizvidnje rojeva a ne traži veliko angažovanje pčelara, što sam već napomenuo.
Posle paše ostaju nam jake zajednice i odmah možemo   da ih vozimo na sledeće paše dok na drugoj strani kad razrojimo jake zajednice i od wih napravimo po 3-4 roja dobijamo slabiće od kojih ne možemo ništa mnogo da očekujemo. Ako slučajno naiđe loše vreme u junu ove razrojene zajednice ulaze mnogo slabije u suncokret nego što je to potrebno.

Pozdrav dragim prijateljima...   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #2014 poslato: Novembar 15, 2017, 11:42:01 »
Citat
Da li da parvim šestoramne ili petoramne nukleuse i da li da napravim i okruglo leto na istima?

Edi ja sam pravio one male petoramne RV nukleuse od stirodura. Ako te zanima pogledaj na mojoj temi od pete strane počevši sa odgovorom 73

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=2249.60.

Tu ćeš naći nešto detalja u vezi dimenzijakao i slike nukleusa. Na njima sam pravio po dva okrugla leta sa plastičnim regulatorima na oba leta. Jedno leto je nisko u zoni podnjače dok je drugo na dvije trećine ukupne visine rama.

Goran Rakovac me je savjetovao da umjesto petoramnih pravim šestoramne s obrazloženjem da ako se odlučim da prodajem RV rojeve obično se isti prodaju na 6 ramova. Ima smisla pa ću vjerovatno tako i da učinim.

Tada sam i obećao majkanu da ću prilikom pravljenja šestoramnih da napravim foto i video dokumentaciju procesa izrade ali do sada to još nije došlo na red zbog drugih obaveza.

Prilično kasno sam ih naselio pa nemogu mnogo da ti kažem o rezultatima, prednostima i manama.
U suštini meni se ovi nukleusi sviđaju i vrlo su zgodni su za transport pa imam namjeru da napravim izvjesnu količinu za svoje potrebe. Volju i potreban alat imam pa čim dođem do slobodnog vremena...

Pozdrav svima...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2015 poslato: Novembar 15, 2017, 12:25:32 »
Hvala Vam na odgovorima :).

psVojo rojeve koje sam ove godine od tebe kupio su odlični.

Van mreže Михаило Мишко Васојевић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okruglica
« Odgovor #2016 poslato: Novembar 15, 2017, 12:43:08 »
Odlučio sam da zimus za početak napravim 3-4 RV košnice pa me interesuje koliko nastavaka čini komplet košnicu, jer taj podatak nijesam nigdje našao, a vidim da se pominje u pojedinim postovima da se dodaje ponekad čak i peti nastavak. Dakle da li je dovoljno tri nastavka ili...?

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2017 poslato: Novembar 15, 2017, 13:05:51 »
Mada, mislim da... pisao si o tome da je lako udesetostručiti pčelinjak.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #2018 poslato: Novembar 15, 2017, 13:34:48 »
Počeo sam sa pčelarenjem 2015 godine i do sada mi ni jedna pčelinja zajednica nije bila u rojevnom stanju, niti su značajno povukle matičnjake. Stoga ovaj način razrojavanja nisam mogao ni praktikovati. Bio sam prinuđen da nove rojeve pravim u drugoj polovini maja meseca uz korišćenje prisilnih matičnjaka /nakon izdvajanja rama sa najmlađim leglom i ubacivanja u nukleuse/. Moguće je da sam ja zbog pravljenja novih rojeva, kojom prilikom sam od matičnih društava oduzimao ramove sa leglom sprečavao pojavu rojevog nagona.
Na kraju nije tako loše ispalo, od početnih 8 rojeva došao sam do 24 društva. Ionako su 2016 i 2017 godina bile nepovoljne što se tiče prinosa.
Imam neki osećaj da će na mom pčelinjaku 2018.g. biti rojenja (a ja neiskusan po tom pitanju).

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2019 poslato: Novembar 15, 2017, 14:37:35 »

dok na drugoj strani kad razrojimo jake zajednice i od wih napravimo po 3-4 roja dobijamo slabiće od kojih ne možemo ništa mnogo da očekujemo. Ako slučajno naiđe loše vreme u junu ove razrojene zajednice ulaze mnogo slabije u suncokret nego što je to potrebno.

Pozdrav dragim prijateljima...   
Treba odlučiti šta mi je u dugoročnom planu.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #2020 poslato: Novembar 15, 2017, 14:52:18 »
Edi, možeš primeniti Vojin način "kako lako udesetostručiti pčelinjak". Isforsiraš prihranom u proleće jedno društvo, dok ne povuče matičnjake, a onda praviš rojeve i ubacuješ te matičnjake. To možeš raditi pre bagrema ili posle.
Sledeće godine ću primenititi  taj način proizvodnje novih rojeva i matica, kako bih imao i rezervne matice za zamenu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2021 poslato: Novembar 15, 2017, 15:57:38 »

Еди пријатељу,

Постоји тема о удесетостручавању па ако мислиш да можеш да је савладаш крећи, ту сам ти за сваку саветодавну помоћ.  ;)

Hvala Vam na odgovorima :).

psVojo rojeve koje sam ove godine od tebe kupio su odlični.

Хвала Еди пријатељу..

Зато за следећу годину имаш попуст, ако имаш  у плану проширење и ако за тим имаш потребе.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2022 poslato: Novembar 15, 2017, 16:00:16 »
Odlučio sam da zimus za početak napravim 3-4 RV košnice pa me interesuje koliko nastavaka čini komplet košnicu, jer taj podatak nijesam nigdje našao, a vidim da se pominje u pojedinim postovima da se dodaje ponekad čak i peti nastavak. Dakle da li je dovoljno tri nastavka ili...?

Мишко пријатељу,
Један комплет Родне Воје чине 4 наставка. Пар укрштених десеторамних наставака за плодиште и пар укрштених десеторамних наставака за медиште.
Поздрав драгим пријатељима... 

Три века испред света...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2023 poslato: Novembar 15, 2017, 18:08:23 »
Edi, možeš primeniti Vojin način "kako lako udesetostručiti pčelinjak". Isforsiraš prihranom u proleće jedno društvo, dok ne povuče matičnjake, a onda praviš rojeve i ubacuješ te matičnjake. To možeš raditi pre bagrema ili posle.
Sledeće godine ću primenititi  taj način proizvodnje novih rojeva i matica, kako bih imao i rezervne matice za zamenu.
Ok

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2024 poslato: Novembar 15, 2017, 18:10:01 »

Еди пријатељу,

Постоји тема о удесетостручавању па ако мислиш да можеш да је савладаш крећи, ту сам ти за сваку саветодавну помоћ.  ;)

Važi Vojo, ako ne savladam znam od koga ću kupiti!