Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544491 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rajko Rajo Vujadinović

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #225 poslato: Jun 14, 2011, 13:01:48 »
Evo me opet,mada se nisam mislio javljati dok ne ivrcam med,i da vam opričam neke inovacije koje sam primjenio ove godine ,a sve u poboljšanju prinosa.Što se javljam sada to je iz razloga što ovo nije tema Rodna i Eko Voja ,nego pčelarenje Rodnom Vojhom,a to su dva različita pojma.Slike koje gledam su suprotne temi, jer tu su i Eko Voja nastavci.Molim vas da me razumijete.Kolega Savo ovo je izvanredno što ti prezentuješ i što hoćeš da objasniš nekim kolegama, ali morali bi se pridržavti teme.Sada sam na odmoru i cijelo vrijeme provodim u pčelinjaku među mojim RV košnicama i kada se vratim prvoga pokušaću da vam prenesem sve što sam ove godine otkrio u pčelarenju ( ali samo RV košnicom).Sve ostalo su kombinacije i nisu dobre.Izvinite još jednom,ali sam stekao utisak da su svi koji pčelare sa RV kao da su šugavi. Pozdrav svima

Van mreže Mirko Bradić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Čazma
« Odgovor #226 poslato: Jun 14, 2011, 14:46:06 »
Da se nadovežem svaki dan upalim komp u nadi da ču naučit nešta o pčelarenju RV ali nekako sve manje korisnih informacija nekako sve zamrlo ,bez ljutnje pozdrav svima.

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #227 poslato: Jun 15, 2011, 10:31:23 »
Da se nadovežem svaki dan upalim komp u nadi da ču naučit nešta o pčelarenju RV ali nekako sve manje korisnih informacija nekako sve zamrlo ,bez ljutnje pozdrav svima.

Možda je to zbog toga sto se s RV košnicom lako radi i brzo uči..
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Jovo Todorovic

• Napredni član foruma
« Odgovor #228 poslato: Jun 16, 2011, 16:45:52 »
Postovani pcelari i prijatelji:
Posle skoro mesec i vise dana evo i mene. Zelim podeliti sa vama moje zadovoljstvo. Ove godine u mestu gde je moj mali pcelinjak bagrem je kasnio i vise od deset dana, ali skoro da nije ni jednom padala kisa dok je bagraem trajao. Pcele deluju zdravo, radno raspolozene, ne naginju rojenju i prinos je za pohvalu kad je u pitanju stacionirano pcelarenje.Kad poce bagrem ja morado svaki cetvrti dan stavljati nastavak. Radi se o drustvima smestenim u kosnice Rodna Voja. Kad sam izmerio kosnice 28. maja sa cetiri nastavka, pomislih sta sad. Uradih ono sto do sada nisam imao prilike. Stavim peti nastavak. Sta drugo. Ako ne racunam plodiste ispod MR sva tri nastavka su puna kao oko. Peti nastavak sam stavio odmah do plodista na pomocnom letu i to svih deset ramova sa osnovama, (napomenucu, to su bile Nesine osnove sa lepim cistim mirisom voska) Pomislih od vajde bar da mi izrade sace, kad ono posle nekoliko dana ramovi petog nastavka su popunjeni medom preko 85%. Naravno prijatno sam iznenadjen ove godine, pa svima vama zelim te slatke muke da vas snadju. Evo i nekoliko slika sa tim mojim ,,mukama"
Napominjem da je vaga pokazala tezinu kosnice sa cetiri nastavka i postolja koje prihvata kosnicu na podistu kako bi je podigla. Tezina tog postolja je 6kg i 100 gr, sto treba odbiti od ukupno pokazane tezine. Tako npr. crvena kosnica pokazuje 92 kg, oduzmemo li 6 kg postolja to je 86kg
Skala sa crvenim brojevima oznacava kg.
« Poslednja izmena: Jun 19, 2011, 17:28:00 od strane admin »

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #229 poslato: Jun 16, 2011, 19:00:31 »
У 3 РВ имам по 2 наставка пуна поклопљеног меда од багрема. 100% поклопљен.

Матичну решетку нисам користио, да би се изројиле, али, то се није десило.

Десило се у једној ЕВ, а њу нисам планирао да се роји.

Поздрав.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
« Odgovor #230 poslato: Jun 17, 2011, 22:17:38 »
...crvena kosnica pokazuje 92 kg, oduzmemo li 6 kg postolja to je 86kg

Одајем признање пчелама, пчелару, кошници и аутору кошнице!

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #231 poslato: Jun 19, 2011, 18:57:24 »
Posle skoro mesec i vise dana evo i mene. Zelim podeliti sa vama moje zadovoljstvo. Ove godine u mestu gde je moj mali pcelinjak bagrem je kasnio i vise od deset dana, ali skoro da nije ni jednom padala kisa dok je bagraem trajao. Pcele deluju zdravo, radno raspolozene, ne naginju rojenju i prinos je za pohvalu kad je u pitanju stacionirano pcelarenje.Kad poce bagrem ja morado svaki cetvrti dan stavljati nastavak. Radi se o drustvima smestenim u kosnice Rodna Voja. Kad sam izmerio kosnice 28. maja sa cetiri nastavka, pomislih sta sad. Uradih ono sto do sada nisam imao prilike. Stavim peti nastavak. Sta drugo. Ako ne racunam plodiste ispod MR sva tri nastavka su puna kao oko. Peti nastavak sam stavio odmah do plodista na pomocnom letu i to svih deset ramova sa osnovama, (napomenucu, to su bile Nesine osnove sa lepim cistim mirisom voska) Pomislih od vajde bar da mi izrade sace, kad ono posle nekoliko dana ramovi petog nastavka su popunjeni medom preko 85%. Naravno prijatno sam iznenadjen ove godine, pa svima vama zelim te slatke muke da vas snadju. Evo i nekoliko slika sa tim mojim ,,mukama"
Napominjem da je vaga pokazala tezinu kosnice sa cetiri nastavka i postolja koje prihvata kosnicu na podistu kako bi je podigla. Tezina tog postolja je 6kg i 100 gr, sto treba odbiti od ukupno pokazane tezine. Tako npr. crvena kosnica pokazuje 92 kg, oduzmemo li 6 kg postolja to je 86kg

Bravo Jovo.

Dobro si savladao tehniku pčelarenja RV.

Van mreže Zvonko Gasic

• Član foruma
« Odgovor #232 poslato: Jun 20, 2011, 00:54:35 »
Rezultat za primer, svaka čast.

Van mreže Predrag Maksimovic

• Napredni član foruma
  • Da svi ljudi budu srecni !
« Odgovor #233 poslato: Jun 20, 2011, 10:14:13 »
Ovako je bilo u Kragujevcu A zona grada. Rodna je rodna. Rodila je dva roja i dala dva nastavka puna meda.
Jeadan sam ostavio njoj, drugi sam uzeo sebi. Ovaj moj nastavak izdelio sam sa komsijskom decom.Sad imam tri kosnice.
Cim budem slikao saljem slike.Bravo Vojo majstore tvoja kosnica je dobra i za gradsko pcelarenje.
Kada sam stavljao maticnu resetku video sam maticnjake, ali nisam hteo da ih uklonim.
Tako da se radujem i novim rojevima.Prvi roj me je iznenadio i usao je sam u novu praznu kosnicu , koja je stajala preko puta stare u dvoristu.
Na ocigled nas i komsija.Zena je ispred njenog ulaza prostrla carsav beli poprskan sa propolisom i ona je sve sama odradila.Spustila se na carsav i sa njega kao neka vojska u napadu usla u kosnicu.Nisam odavno nesto tako doziveo. Toliko iznenadjen nisam ni slikao.
Ja sam je uvece samo prebacio pored stare.
Drugi se popeo na vrh jabuke i ja i sin izigravali smo veverice. Kad smo ga spustili u kosnicu on se opet vratio na jabuku.
Drugi put smo ga spustili na starom ramu poprskanom sa propolisom.
E tu sam ja lose prosao  izbombardovale me nekoliko pcela.Ko kaze da ne ujedaju u rojenju.
Tu mi je sin dao komentar "Sto te neujede za nos da te zovemo Pinokijo, ujede te za usta sad si ko Pamela".
Toliko za sada budite mi pozdravljeni cujemo se.

Van mreže Aleksandar Stanković

• Napredni član foruma
  • Pozdrav iz Šumadije
  • Lokacija pčelinjaka: selo Banja kod Aranđelovca, nadmorska visina 222m
« Odgovor #234 poslato: Jun 22, 2011, 21:56:09 »
Evo šta sam na Forumu SPOS-a pisao o mom pčelarenju košnicom RV:

"-Ono što sam naučio u radu sa LR košnicom u potpunosti sam primenio i u radu sa RV (da ne nabrajam sve operacije koje se u razvojnom, prolećnom, periodu radi na ubrzanju razvoja) ali sam do sada primetio sledeće razlike:
-Obzirom da oba tipa košnica u zimu ulaze sa dva nastavka, kod LR u jesen leglo postavljam (zbog poznatog problema preseljenja kulbeta iz donjeg u gornje telo) u gornje telo, dok kod RV (zbog same dimenzije tela, veličine rama, debljine satonoše od samo 1 cm) klube zauzima međuprostor između oba tela, veći deo u donjem telu, te se tokom zime bez problema kreće naviše za hranom.
-Tokom prolećnjeg razvoja, obzirom da je novo leglo kod oba tipa košnica formirano u gornjem nastavku primenjujući istu tehniku u stimulisanju razvoja, kod LR košnica da bi matici obezbedio dovoljno prostora za razvoj kao i da bi taj razvoj stimulisao medom iz same košnice, iz gornjeg u donje telo spuštam ramove sa medom, a iz njega u gornje telo prazne plodišne ramove a kasnije to isto radim sa poklopljenim leglom, dok kod RV, iz istih razloga gore navedenih, matica kada popuni ramove sa leglom u gornjem telu sama silazi u telo na podnjači i u ovom telu nastavlja sa širenjem legla.
Prilikom demariranja i stavljanja matičnih rešetaka pred bagremovu pašu u LR košnicama umao sam 6-10 ramova sa leglom a u RV od 12-15 ramova.
-Jedina razlika u tehnici rada sa ovim košnicama u odnosu na sve druge tipove je ta što se ovde tela sa ramovima ukrštaju- što je preporuka njenog tvorca Voje Brstine.
Vezano za to, a što sam primetio u ovoj paši je ta da punjenje nektarom, u ukrštenom nastavku, pčele prvo vrše u ramovima suprotno od leta, dok korisnost ovog položaja ramova nisam mogao da saznam iz dosadašnje prakse.
Nadam se da sam ovim mojim malo podužim postom dao odgovor na postavljena pitanja.
Srdačan pozdrav,

AS"
Obzirom da sam pre par dana završio sa vrcanjem bagremovog meda iz oba tipa košnica želim ovog puta da saopštim rezultate koje sam postigao.
U paši sam imao 14 LR i 5 RV košnica.
Prvo sam izvrcao med iz LR-ki koje su dale 310 kgr izvanrednog bagremovog meda.
Prosek po košnici 22,14 kgr.
Tokom paše jedna je dobila rojevi nagon, nisam uspeo da sprečim rojinje i njen efekat u paši znatno je slabiji u odnosu na ostale.
Iz RV izvrcao sam, takođe izvanredan, zreo med, 135 kgr ili po košnici 27 kgr.
Tri, od ukupno pet, dale su po tri puna medišta, dok su dve napunile po dva medišta i na kraju paše obe se izrojile.
Do rojenja je došlo, predpostavljam, mojom krivicom jer u nedostatku slobodnih medišnih nastavaka nisam mogao da proširim medišni prostor za unos nektara pošto sam te nastavke bio zauzeo rojevima sa grane.
Moj zaključak je da su, u mom slučaju, košnice RV opravdala očekivanja te sam ovih dana poručio od ovlašćenog proizvođača pet novoh kompleta, a LR-ke sam prodao.
Ovim mojim postupkom ni u kom slučaju ne želim da omalovažim kvalitet i uspešnost u pčelarenju LR košnicama, već je to samo deo mog opredeljenja da u nastavku mog pčelarenja uvedem u praksu košnicu sa kojom mogu sam da manipulišem imajući u vidu moje godine i zdravstveni status.
Nadam se da sam ovim mojim jednogodišnjim iskustvom u radu RV košnicama na neki način pomogao onim kolegama koji sa izvesnom dozom nepoverenja i nedoumica razmišlja o pčelarenju sa ovim tipom košnica.
Srdačan pozdrav svima,

AS

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #235 poslato: Jun 24, 2011, 22:41:28 »
Dragi prijatelji, čestitam vam na postignutim rezultatima.

Hvala vam na ovim preciznim izveštajima i lepim rečima o iskustvima i rezultatima rada sa RV košnicama.
Želim vam takođe pune košnice lipe, svilenice, livade i suncokretovog meda.

Puno pozdrava iz kišovitog Banata.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Goran Stanojevic

• Napredni član foruma
« Odgovor #236 poslato: Jun 25, 2011, 01:10:16 »

Jovo napisi nam, koliko si meda izvrcao iz te kosnice.

Van mreže Jovo Todorovic

• Napredni član foruma
« Odgovor #237 poslato: Jul 12, 2011, 15:15:14 »

Jovo napisi nam, koliko si meda izvrcao iz te kosnice.
Izvinjavam se sto nisam odmah odgovorio Goranu na pitanje ,,koliko sam meda izvrcao iz ove kosnice". Kad sam opisivao tezinu kosnice za vreme bagrema, odmah posle toga sam otisao kod pcela gde nemam domet internetu. Tek danas sam procitao ovo pitanje.
Iz ove kosnice med sam vadio iz dva nastavka tj 20 ramova zatvorenog meda. Jedan nastavak je ostao njima pun zatvoren i jedan koji sam zadnji dodao ispunjen preko 80%, ali nije zatvoren. Dakle med sam vadio iz dva nastavka gde sam dobio 35 kg meda. Ili ako je lakse vrcao sam 4 kosnice po dva nastavka, gde je izvrcano oko 140 kg. To je moja najjaca berba, sobzirom na stacionirano pcelarenje. Puno pozdrava svim pcelarima.

Van mreže Dimitrija Golaboski

• Član foruma
« Odgovor #238 poslato: Jul 21, 2011, 15:43:25 »
Prvi put sam na forumu i zelim da se pretstavim. Zovem se Dimitrija Golaboski, iz Ohrida sam, tacnije iz jednog prelepog sela Velmej kod Ohrida. Poticem iz pcelarske porodice(otac mi je bio pcelar i ucitelj) pa sam posle njegove smrti poceo i ja da se bavim pcelarenjem, uglavnom LR i |DB kosnjicama. Nakon toga sam zapostavio pcelarenje ali ljubav je ostala. Odlucio sam da se profesionalno posvetim ovom "zanatu".Dugo sam razmisljao i analizirao sve prednostii i mane svih tipova vrsta kosnjica i odlucio sam se za RV. Prvenstveno zato sto smatram da je to kosnjica buducnosti. A i autor te kosnjice je tako bio ubedljiv u svojim izlaganjima iz kojih se vidi da je spoznao do najmanje detalje sav zivot pcela u tim kosnjicama. Nabavio sam 130 kom komplete od po 4 nastavka, sa antivaroznom podnjacom, ofarbao sve to u 4 boje, nabavio u junu 130 paketnih rojeva i, i sad je situacija sledeca: za nesto vise od mesec dana tacnije 45 dana, vredne moje RV pcelice su izgradili kompletno sve satne osnove na dva nastavka a medju njih imam 40 koji su do pola izgradili i treci nastavak. Neverovatno ali istinito.Svu zahvalnost i postovanje dugujem g-dinu Voji. Ali i dugujem njemu i autorski honorar.Voleo bi da mi se javi g-din Voja kako bi mi dao savete o daljem radu a i da se dogovorimo o honoraru. U najmanju ruku dugujem mu jedno desetodnevno letovanje na Ohridu.

Uzastopna Poruka: Jul 21, 2011, 23:27:30
i jos samo nesto, moze li mi neko reci kako da  postavim slicice na forumu?
« Poslednja izmena: Jul 21, 2011, 23:27:30 od strane admin »

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
« Odgovor #239 poslato: Jul 21, 2011, 16:02:33 »
Slicice se postavljaju otvaranjem "Dodatne opcije..." i moraju biti smanjene na manje od 200 KB.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E