Evo šta sam na Forumu SPOS-a pisao o mom pčelarenju košnicom RV:
"-Ono što sam naučio u radu sa LR košnicom u potpunosti sam primenio i u radu sa RV (da ne nabrajam sve operacije koje se u razvojnom, prolećnom, periodu radi na ubrzanju razvoja) ali sam do sada primetio sledeće razlike:
-Obzirom da oba tipa košnica u zimu ulaze sa dva nastavka, kod LR u jesen leglo postavljam (zbog poznatog problema preseljenja kulbeta iz donjeg u gornje telo) u gornje telo, dok kod RV (zbog same dimenzije tela, veličine rama, debljine satonoše od samo 1 cm) klube zauzima međuprostor između oba tela, veći deo u donjem telu, te se tokom zime bez problema kreće naviše za hranom.
-Tokom prolećnjeg razvoja, obzirom da je novo leglo kod oba tipa košnica formirano u gornjem nastavku primenjujući istu tehniku u stimulisanju razvoja, kod LR košnica da bi matici obezbedio dovoljno prostora za razvoj kao i da bi taj razvoj stimulisao medom iz same košnice, iz gornjeg u donje telo spuštam ramove sa medom, a iz njega u gornje telo prazne plodišne ramove a kasnije to isto radim sa poklopljenim leglom, dok kod RV, iz istih razloga gore navedenih, matica kada popuni ramove sa leglom u gornjem telu sama silazi u telo na podnjači i u ovom telu nastavlja sa širenjem legla.
Prilikom demariranja i stavljanja matičnih rešetaka pred bagremovu pašu u LR košnicama umao sam 6-10 ramova sa leglom a u RV od 12-15 ramova.
-Jedina razlika u tehnici rada sa ovim košnicama u odnosu na sve druge tipove je ta što se ovde tela sa ramovima ukrštaju- što je preporuka njenog tvorca Voje Brstine.
Vezano za to, a što sam primetio u ovoj paši je ta da punjenje nektarom, u ukrštenom nastavku, pčele prvo vrše u ramovima suprotno od leta, dok korisnost ovog položaja ramova nisam mogao da saznam iz dosadašnje prakse.
Nadam se da sam ovim mojim malo podužim postom dao odgovor na postavljena pitanja.
Srdačan pozdrav,
AS"
Obzirom da sam pre par dana završio sa vrcanjem bagremovog meda iz oba tipa košnica želim ovog puta da saopštim rezultate koje sam postigao.
U paši sam imao 14 LR i 5 RV košnica.
Prvo sam izvrcao med iz LR-ki koje su dale 310 kgr izvanrednog bagremovog meda.
Prosek po košnici 22,14 kgr.
Tokom paše jedna je dobila rojevi nagon, nisam uspeo da sprečim rojinje i njen efekat u paši znatno je slabiji u odnosu na ostale.
Iz RV izvrcao sam, takođe izvanredan, zreo med, 135 kgr ili po košnici 27 kgr.
Tri, od ukupno pet, dale su po tri puna medišta, dok su dve napunile po dva medišta i na kraju paše obe se izrojile.
Do rojenja je došlo, predpostavljam, mojom krivicom jer u nedostatku slobodnih medišnih nastavaka nisam mogao da proširim medišni prostor za unos nektara pošto sam te nastavke bio zauzeo rojevima sa grane.
Moj zaključak je da su, u mom slučaju, košnice RV opravdala očekivanja te sam ovih dana poručio od ovlašćenog proizvođača pet novoh kompleta, a LR-ke sam prodao.
Ovim mojim postupkom ni u kom slučaju ne želim da omalovažim kvalitet i uspešnost u pčelarenju LR košnicama, već je to samo deo mog opredeljenja da u nastavku mog pčelarenja uvedem u praksu košnicu sa kojom mogu sam da manipulišem imajući u vidu moje godine i zdravstveni status.
Nadam se da sam ovim mojim jednogodišnjim iskustvom u radu RV košnicama na neki način pomogao onim kolegama koji sa izvesnom dozom nepoverenja i nedoumica razmišlja o pčelarenju sa ovim tipom košnica.
Srdačan pozdrav svima,
AS