Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544410 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #315 poslato: Novembar 12, 2011, 12:07:59 »
E, ovo je nešto što mi se posebno sviđa.
Betoniranjem je rešen problem trave i stalnih košenja kao i obezbeđenje stabilnosti košnica.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #316 poslato: Novembar 12, 2011, 15:16:21 »
Pošto kolega Vojko Aleksić nije hteo da " kvari " temu i da prikaže ceo svoj bazni pčelinjak gde se upravo
vidi da je on za sve košnice obezbedio betonirane staze.
Evo kako to izgleda posmatrano na jednoj slici.
Srećno prezimljavanje kolega Vojko.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #317 poslato: Novembar 12, 2011, 16:41:59 »
Заиста прелапо.
Озбиљан и лепо уређен пчелињак. Одавно се каним да избетонирам стазе за постављање кошница, али ме жељла за очувањем природе и зеленила заустави. То ме кошта поприличне муке кошења траве око кошница.
Поздрав свима.

Van mreže Milan Kitić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
« Odgovor #318 poslato: Novembar 13, 2011, 11:21:40 »
Vojo, ove godine sam pustio tri prirodna roja u RV. na satne osnove. Izgradili su svih 10 osnova. Da li je jedan nastavak RV dovoljan za dobro zimovanje i kako da proširavam na proleće kad nemam izgrađeno saće?

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #319 poslato: Novembar 13, 2011, 21:33:48 »
Родна Воја и Еко Воја кошнице, драгуљи сваког пчелињака.

Поздрав из прохладног Пожаревца

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #320 poslato: Novembar 13, 2011, 21:42:28 »
Vojo, ove godine sam pustio tri prirodna roja u RV. na satne osnove. Izgradili su svih 10 osnova. Da li je jedan nastavak RV dovoljan za dobro zimovanje i kako da proširavam na proleće kad nemam izgrađeno saće?
Milane,
Jedan RV nastavak je dovoljan za bezbedno zimovanje.
Na proleće kako se zajednice budu razvijale tako ćemo ih postepeno proširivati.
Kad se zajednice razviju toliko da zahvataju svih 10 ramova i kad leglo prošire na 7-8 ramova tada ćemo ih proširiti i u drugi nastavak, pa kad izgrade svo saće i u drugom nastavku tada ćemo im dodati treći.
Posle ćemo da detaljišemo i odredimo najprihvatljiviji način proširenja a sve u zavisnosti od stanja u košnici.

Родна Воја и Еко Воја кошнице, драгуљи сваког пчелињака.

Поздрав из прохладног Пожаревца

Hvala imenjače. Stvarno prelepo izgledaju...

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #321 poslato: Novembar 13, 2011, 21:52:49 »
Kolega Aleksiću.
Sredili ste novu lokaciju baznog pčelinjaka baš onako kako treba.
Betonirane prostore za postavljanje košnica sa dovoljnom širinom da sprečite obrastanje
trave oko košnica i velike muke pri košenju.
Nije isključeno da nas iznenadite i nekom vrstom nadstrešnica.
Puno pozdrava iz ALeksinca

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #322 poslato: Novembar 13, 2011, 22:42:55 »
Nije isključeno da nas iznenadite i nekom vrstom nadstrešnica.
Puno pozdrava iz ALeksinca

Колега Саво, 10 година сам тумарао и сређивао туђе воћњаке и њиве. Сваке године, када су ми све пчеле ван базног пчелињака, трошио сам по недељу дана на коров, шибње и нивелисање блокова, на којима ми стоје кошнице, а који потону услед растреситог и расквашеног земљишта. А када сам се настањивао на новом пчелињаку, јер сам стари, из овог или оног разлога морао да напустрим, трошио сам и по 20 дана.

Сада сам на очевини, свој на своме. Са једне стране је кућа мога деде, а са друге, мога комшије. Сви су покојни, Бог да им душу прости.

Сада је на реду кров на кући, па пчеларска приколица, ако Бог да здравље.

Велики поздрав.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #323 poslato: Novembar 14, 2011, 07:53:16 »
Predpostavljao sam ja da se ovom većom investicijom pošlo pravim putem.
Srediti prvo dvorište / o ovom slučaju pčelinjak /, da se na njemu nepotrebno ne troši energija
na stalnom uredjenju, a onda slede druge neophodne stvrari da se ovaj kapacitet od
70-ak košnica dovede u rentabilnu investiciju.
Svako dobro, jer ste na pravom putu.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže sava mitic

« Odgovor #324 poslato: Novembar 14, 2011, 10:57:53 »
Savo jedan savet oko izrade pune podnjace za RV ako moze bio bih ti zahvalan.Koje su prave dimenzije pune podnjace za rodnu voju poasto sam na forumu gledao ovu sa mrezom jeli je to isto samo umesto mreze da se stavi daska,ili je ona nesto dublja a puna je plica.Ne treba mi podnjaca za sakupljanje polena neznam dali me razumes vec obicna klasicna podnjaca za RV.Kod nas i nema kosnica RV tako da je svaki savet puno vredan.Pozdrav prijatelju vidim da si namrezi cekam odgovor.

Kolega Bojane
Ja sam ovih dana od viška dašćica raznih dimenzija imao priliku da dokompletiram ono što nam ponekada
nedostane i to baš onda kada nam je hitno potrebno.
Uradio sam po par podnjača za RV ili EV nastavke, par krovova, dosta ramova za matične rešetke.
Ovih dana ću pokazati slikom šta sam uradio, a što se tiče vašeg pitanja za podnjače, ukratko ću tekstualno
objasniti kako sam uradio.
Pošto su mi ove podnjače pune / bez ugradnje žičane mreže / uradio sam ih od dve debljine stranica.
Prva je 50 mm a druge su visine 80 mm / takve sam imao komade dasaka /.
Spoljne dimenzije su 415 x 415 mm.
Postavio sam kao pod LAMINAT koji je od gornje ivice stranica podnjače spušten za 15 do 20 mm.
Jedne podnjače namenjene za stirodur nastavke nemaju leto na podnjači, a ove druge visine 80 mm
biće namenjene za drvene nastavke i one po celoj prednjoj stranici na podnjači su kraće za 20 mm
i tu postavljam letvicu na kojoj se urade leta za zimske uslove a na drugoj stranici leto za letnje uslove.
Ukoliko treba u intenzivnoj paši može se kompletna letvica ostaviti ispod krova / da se ne zagubi /
i tako je leto po celoj širini nastavka.
Ovih dana ću ih premazati firnajzom i ofarbati, a možda ću slikom pokazati za dan - dva.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Antonio Simonovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #325 poslato: Novembar 14, 2011, 12:09:32 »
Dragi kolega Vojo ove godine pri ogranicavanje pcele sa MR ni sam imao dovoljno iskustvo za raspored ramova nad MR crni u odnosu na beli u odnosu na SO.
Zato sto pcele bez obzira na to gde se crni ramovi nalaze oni najnapred u njima smestaju med.
U koji sprat je najbolje da staju i na koje mesto crni ramovi po kosnici za vreme medobera?
                                                                            beli izgradeni (devicanski)?
                                                                            SO  ?

pozdrav svima

Van mreže Bojan Jovanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Socanica
« Odgovor #326 poslato: Novembar 14, 2011, 12:31:54 »
Savo hvala na objasnjenju bice jos pitanja od nas koji smo pocetnici sa ovim kosnicama cekamo slike.Pozdrav.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #327 poslato: Novembar 14, 2011, 15:58:09 »
Dragi kolega Vojo ove godine pri ogranicavanje pcele sa MR ni sam imao dovoljno iskustvo za raspored ramova nad MR crni u odnosu na beli u odnosu na SO.
Zato sto pcele bez obzira na to gde se crni ramovi nalaze oni najnapred u njima smestaju med.
U koji sprat je najbolje da staju i na koje mesto crni ramovi po kosnici za vreme medobera?
                                                                            beli izgradeni (devicanski)?
                                                                            SO  ?

pozdrav svima

Kolega Antonio
Evo dok čekate odgovor od kolege Voje, da ja objasnim kako bi ja u toj situaciji uradio.
Ukoliko  na oko 10 - ak dana pred nastupajuću jaču pašu u košnici imam najmanje 10 do 12 ramova legla
/ ona se najverovatnije nalaze u dva plodišna nastavka / izvršio bi slaganje prvog plodišnog nastavka
tako što bi u njemu ostala matica sa svim ramovima u kojima ima otvorenog legla / bez obzira dali su crni
ili beli /. Stavio bih 5 takvih ramova, zatim levo i desno po jedan izvučeni ram, levo i desno po jedan
ram sa satnom osnovom i na kraju jedan ili dva rama sa malo hrane.
Preko toga ide matična rešetka.
Iznad matične rešetke, u ukrštenom nastavku po sredini stavio bih ramove sa sveže zatvorenim
leglom, levo i desno po izvučeni ram i ram satne osnove.
Ako bi imao dovoljno pčela za posedanje i trećeg nastavka u njega bi postavio po sredini preostale
ramove sa najzatvorenijim leglom / leglom pred izlaženje pčela / i dodao po koji ram sa izvučenim
saćem i koji ram sa satnom osnovom.
Dok društvo ne izvuče namove sa satnim osvnovama ne bi dodavao naredni nastavak.
Evo ukratko mog vidjenja oko vaše nedoumice.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Antonio Simonovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #328 poslato: Novembar 14, 2011, 18:53:45 »
Hvala dragi kolega za tvoji prelepi odgovor.

Dal mozete dati  podetaljno iskustvo oko rasporedzenje tamni ramova nad MR.
Dal vecinu da bude u 1 nastavak nad MR, dal u 2 nastavak, dal u 3,
Sa obzira na to sto pcele ograniceni na praviljan nacin pocinje da pune najpre nastavci od 4 nastavak prema dole ali mislim da u tamni ramovi pcele pune nektara bez razlike u koji nastavak se oni nalaze i na koje mesto :-\  ?

imam jos jedno pitanje

kada neko slabo drustvo mi je zazimjeno na 4 nastavka i pocetkom maja meseca dostigne nivo 10 - 12 ramova legla u gornija 2 nastavka, ali nema dovoljno snage na pcela da ispuni ni 3 nastavka, dal to drustvo treba da se ogranicuje i ako se ogranici dal treba da se izvadi jedan nastavak ? 

UNAPRED HVALA

POZDRAV SVIMA
« Poslednja izmena: Novembar 14, 2011, 18:59:06 od strane Antonio Simonovski »

Van mreže sava mitic

« Odgovor #329 poslato: Novembar 14, 2011, 19:18:01 »
Dal mozete dati  podetaljno iskustvo oko rasporedzenje tamni ramova nad MR dal vecinu da bude u 1 nastavak nad MR dal u 2 nastavak dal u 3  sa obzira na to sto pcele ograniceni na praviljan nacin pocinje da pune najpre nastavci od 4 nastavak prema dole ali mislim da u tamni ramovi pcele pune nektara bez razlike u koji nastavak se oni nalaze i na koje mesto :-\  ?
Ja ovako gledam na taj problem.
U plodištu na podnjači ostaje kao što sam objasnio svi ramovi /ne veći broj  od 5 / na prvom plodišnom
nastavku na podnjači. Preko toga matična rešetka.
U ovom vašem pitanju već pitate šta sa četvrtim nastavkom.
Mislim da je za četvrti još rano. Ako imate u fazi ograničavanje matičnom rešetkom, i imate dovoljno
pčela u košnici za tri nastavka, ja bi ipak rasporredio kako sam objašnjavao uz dodavanje satnih osnova
u najviše tri nastavka. Tokom paše možete podmetanjem ispod trećeg dodati četvrti nastavak i ako
u njemu ima tamnijih ramova a nemate ih dovoljno za pun nastavak prošarajte iza svaka dva izvučena
po jedan ram sa satnom osnovom.
U fazi predvajanja matičnom rešetkom, ja ću nadalje praktikovati da najdalje nakon 7 dana izvršim
pregled ramova sa leglom koje sam rasporedio iznad MR. Pregledom samo tih ramova želim da se
obezbedim da društvo nije pokrenulo matičnjake i tada bi ih zatekao kao zatvorene u kom slučaju
ih mogu odsecanjem premestiti u oplodnjak.
Tom kontrolom se ujedno vizualno utvdi izgradjenost ramova sa satnim osnovama i procena kada bi
se dodavao četvrti nastavak.

kada neko slabo drustvo mi je zazimjeno na 4 nastavka i pocetkom maja meseca dostigne nivo 10 - 12 ramova legla u gornija 2 nastavka, ali nema dovoljno snage na pcela da ispuni ni 3 nastavka, dal to drustvo treba da se ogranicuje i ako se ogranici dal treba da se izvadi jedan nastavak ? 
U ovoj situaciji odlučujete da prilikom postavljanja matice u prvi plodišni nastavak na podnjači
uradite kao i gore opisano, a da iz dva donja prazna nastavka iznad MR rasporedite izgradjene
a prazne nastavke sa obe strane leglo u drugi i treći nastavak. Ako već društvo ima punih 10 do
12 ramova legla, najverovatnije da ima pčela za opsluživanje tri nastavka te bi u ovom slučaju
raspored ramova sa leglom išao ovako. 5 rama  u prvom plodišnom nastavku, 4 rama u drugom
i ostatak u trećem nastavku.
Ja bih tako uradio.
Pozdrav iz Aleksinca