Dal mozete dati podetaljno iskustvo oko rasporedzenje tamni ramova nad MR dal vecinu da bude u 1 nastavak nad MR dal u 2 nastavak dal u 3 sa obzira na to sto pcele ograniceni na praviljan nacin pocinje da pune najpre nastavci od 4 nastavak prema dole ali mislim da u tamni ramovi pcele pune nektara bez razlike u koji nastavak se oni nalaze i na koje mesto
?Ja ovako gledam na taj problem.
U plodištu na podnjači ostaje kao što sam objasnio svi ramovi /ne veći broj od 5 / na prvom plodišnom
nastavku na podnjači. Preko toga matična rešetka.
U ovom vašem pitanju već pitate šta sa četvrtim nastavkom.
Mislim da je za četvrti još rano. Ako imate u fazi ograničavanje matičnom rešetkom, i imate dovoljno
pčela u košnici za tri nastavka, ja bi ipak rasporredio kako sam objašnjavao uz dodavanje satnih osnova
u najviše tri nastavka. Tokom paše možete podmetanjem ispod trećeg dodati četvrti nastavak i ako
u njemu ima tamnijih ramova a nemate ih dovoljno za pun nastavak prošarajte iza svaka dva izvučena
po jedan ram sa satnom osnovom.
U fazi predvajanja matičnom rešetkom, ja ću nadalje praktikovati da najdalje nakon 7 dana izvršim
pregled ramova sa leglom koje sam rasporedio iznad MR. Pregledom samo tih ramova želim da se
obezbedim da društvo nije pokrenulo matičnjake i tada bi ih zatekao kao zatvorene u kom slučaju
ih mogu odsecanjem premestiti u oplodnjak.
Tom kontrolom se ujedno vizualno utvdi izgradjenost ramova sa satnim osnovama i procena kada bi
se dodavao četvrti nastavak.
kada neko slabo drustvo mi je zazimjeno na 4 nastavka i pocetkom maja meseca dostigne nivo 10 - 12 ramova legla u gornija 2 nastavka, ali nema dovoljno snage na pcela da ispuni ni 3 nastavka, dal to drustvo treba da se ogranicuje i ako se ogranici dal treba da se izvadi jedan nastavak ? U ovoj situaciji odlučujete da prilikom postavljanja matice u prvi plodišni nastavak na podnjači
uradite kao i gore opisano, a da iz dva donja prazna nastavka iznad MR rasporedite izgradjene
a prazne nastavke sa obe strane leglo u drugi i treći nastavak. Ako već društvo ima punih 10 do
12 ramova legla, najverovatnije da ima pčela za opsluživanje tri nastavka te bi u ovom slučaju
raspored ramova sa leglom išao ovako. 5 rama u prvom plodišnom nastavku, 4 rama u drugom
i ostatak u trećem nastavku.
Ja bih tako uradio.
Pozdrav iz Aleksinca