Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543992 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #675 poslato: April 06, 2013, 20:22:19 »
evo jos jedna situacija u kome se mislim sta da radim
zazimeo sam ih na jedan rv i jedan ev nastavak ev je pun sa medom
pcele skoro ga i nisu pipnule a ni jedna od zajednica nije se kacila u ev nastavak sve su zalegle u rv nastavci
vas predlog sta da radim
ja mislim da im otstranim ev sa medom i ga da lagerujem kasnije za rojeve rv su pune sa meda dovoljno

Kolega Bubo, ja tu ništa ne bih dirao. Ostavio bi EV sa medom sve dok se zajednica ne razvije na 7 -8 ramova legla u RV ramovima...

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #676 poslato: April 06, 2013, 20:22:36 »
U 9 RV imam prošlogodišnje matice koje su neobeležene
Smem li sada da ih obeležavam
Da li može umesto dimilice da se koristi fajtalica u kojoj je NOZEVOJ i dest. voda u razmeri 1:1 svaki put pri otvaranju košnice

Ipak budi oprezan. Nije isto ponašanje pčela prema "mirišljavim" rastvorima isto u toku dana. Danas je npr. moglo svašta da se radi. Kod mene je bilo samo 11°C i pčele su radile os 14 do 16 sati. Vadio sam ramove iz košnice i nisu doletele pčele sa strane.Tada nisu baš puno zainteresovane da naleću na druge košnice. Ali je ječe bilo 17 °C. Tada pčele zadržavaju taj sabirački instikt i sklonije su grabeži. Nastavljaju sa "radom" i kada se smanji lučenje nektara. Samo što hoće da "rade" oko drugih košnica.

Zato, ipak oprezno. Ako želiš da smanjiš rad sa dimilicom, možeš u danima sa više rizikao po pitanju grabeži da koristiš raspršivač vode (one male pumpice za cveće).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže milic dragoslav

• Napredni član foruma
  • Pcelarim kosnicom Rodna Voja
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #677 poslato: April 06, 2013, 20:23:05 »
Vojo hvala na odgovoru .Pozdrav

Van mreže Bubo Lazarov

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: makedonija
« Odgovor #678 poslato: April 06, 2013, 23:34:39 »
evo jos jedna situacija u kome se mislim sta da radim
zazimeo sam ih na jedan rv i jedan ev nastavak ev je pun sa medom
pcele skoro ga i nisu pipnule a ni jedna od zajednica nije se kacila u ev nastavak sve su zalegle u rv nastavci
vas predlog sta da radim
ja mislim da im otstranim ev sa medom i ga da lagerujem kasnije za rojeve rv su pune sa meda dovoljno

Kolega Bubo, ja tu ništa ne bih dirao. Ostavio bi EV sa medom sve dok se zajednica ne razvije na 7 -8 ramova legla u RV ramovima...

Pozdrav svima....
HVALA kolega vojo na brzom odgororu bio sam na dva kamenja u vezi to jos jednom hvala

Van mreže Nikolić Nemanja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: grkinja
« Odgovor #679 poslato: April 20, 2013, 17:16:03 »
Upravo pretumbah kosnice. U jednoj situacija nije ohrabrujuca,svega 3,5 rama sa leglom,a u drugoj 6 ramova (pretezno zatvorenog) i 12 ulica pcela. Imam utisak kao da pcele ne dozvoljavaju matici da zaleze.  Da li je zadovoljavajuca situacija u jacem drustvu i da li ce se razviti kako treba do oko 15./20. maja kad pocinje bagrem.
Inace su na po 2 nastavka i razmisljao sam da jacoj zajednici spustim 3 rama sa leglom u prvi nastavak radi brzeg prosirenja legla,ali setih se Voje i nista nisam dirao. Da li treba u ovakvoj situaciji nesto da radim?

Pozdrav iz Grkinje

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #680 poslato: April 20, 2013, 20:32:33 »
Nemanja, ako bagrem krene 15.5. ova sa 3,5 rama tesko, a ova sa 6 mozda. Opet zavisi koliko i kakvih  imas pcela, kakvo je sace i koliko kvalitetne hrane ima, i naravno kako sad odreagujes. Ako je u pitanju blokada, ona moze dosta da uspori razvoj drustva, moras da im pomognes dodavanjem satnih osnova. Sto se tice spustanja u donji nastavak, ja to uvek radim, ali potrebno je da imas dovoljno pcela u kosnici i dovoljno legla. Kad ima tako malo legla i pcela, prvo im pomognem da prosiri leglo na oko 8 ramova u jednom nastavku, do tad je taj nastavak pun pcela, pa tek onda spustim u donji 2 rama sa zatvorenim leglom i dodam osnove.

Pozdrav i srecno,
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #681 poslato: April 20, 2013, 21:44:02 »
Nemanja, ja leglo počinjem spuštati po dva rama u donji nastavak kada u gornjem ima najmanje pet ramova pčela a u donjem tri ulice pčela, a posle molim boga da ne bude trovanje. Nisam nikad imao problema kada sam tako odradio jer moje mišljenje je da, kada se izletnice vrate u košnicu one preko noći greju leglo. U donji nastavak uvek spuštam zatvoreno leglo a ono isto stvara temperaturu a ramove pune meda koje stavim sa obe strane legla , preko dana akumuliraju toplotu i dodatno greju leglo. U mom kraju jedino tako se uspeva spremiti pčele za bagrem, koji cveta oko 5 do 10 maja ali ove godine izgleda da nema uopšte cvetnih pupoljaka. Pazi ja tako radim kod mene i kada ima bagrema, taj postupak pripremanja društva uspeva. Ne znam kakva je klima kod tebe pa je nezahvalno davati savete. Pozdrav

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #682 poslato: April 20, 2013, 21:48:12 »
Pardon. Napisao sam pet ramova pčela, treba pet ramova legla.

• Stari član foruma
« Odgovor #683 poslato: April 20, 2013, 23:05:51 »
Jvala prijateljima na savete.
Imam utisak da je doslo do blokade matice,posto su centralnih 6 ramova sa leglom onda pored njih med i polen i krajnji puni meda i sirupa,dok u donjem nastavku imam oko 2 ulice pcela i oko 5-6 kg meda rasporenjeno po gornjim ivicama u sredisnjim ramovima. Slabijem drustvu sam dodao jedan ram izmedju krajnjeg rama sa leglom i i rama sa polenom,iz kog je prosle godine izasla jedna generacija pcela,a u jacem nisam nista dirao jer sam se plasio da nesto pogresno ne uradim.
Sutra cu ili da spustim 3 rama sa leglom u donji nastavak ili da 2 rama sa obe strane izmedju legla i polena a krajnje ramove da spustim u donji nastavak. Koja je od ove 2 kombinacije bolja po drusto?
Izvinite sto mnogo pitam,ali ovo mi je prva aktivna pcelarska godina,prosle godine sam naselio rojeve.
Unapred hvala

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #684 poslato: April 20, 2013, 23:38:19 »
Nemanja ja bi ovako uradio, pošto je već toplije. Dva središnja rama sa zatvorenim leglom spuštam dole, sa svake strane spuštenih ramova sa leglom spuštam ramove sa medom. Umesto tih ramova u gornji nastavak stavljam ovako: sa obe strane legla ide ram gde je izašlo dve tri generacija pčela a do njih stavljam jednu so a sa druge strane ide ram građevnjak. Da je u martu i početkom aprila bilo normalno vreme, mesto građevnjaka stavljam satnu osnovu i samo jedan ram sa izvučenim saćem gde je već izašlo leglo(nikako mlado saće). Ovo što sam gore napisao je druga radnja koju odrađujem kada je proleće normalno i onda dole imam 4 rama zatvorenog legla. Ja tako radim uz procenu količine pčela u košnici a to se ne može opisati, to moraš kroz iskustvo da naučiš ili da ti neki pčelar na pčelinjaku pokaže. Samo pazi nije isto na svim nadmorskim visinama isto. Nezgodno je davati neki savet, jer se može pogrešiti. Ja sam ti napisao kako ja radim a to ne mora značiti da treba i ti tako da odradiš. Pozdrav

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #685 poslato: April 20, 2013, 23:43:16 »
Nemanja hoću da dodam da pčelarim LR košnicama.

• Stari član foruma
« Odgovor #686 poslato: April 20, 2013, 23:58:53 »
Iskustva nemam skoro nikakvog. Tumbam kosnice takodje skoro uvek sam, tako da cu najverovatnije u jacem drustvu da dodam 2 prazna rama pokraj legla,a ovom slabijem jos jedan.
Malo se plasim da spustam leglo u prvi nastavak posto su kod mene dani topli,preko 20C a sad evo pogledah u termometar jedva je 6C.
Inace se nalazim na oko 320 metara nadmorske visine,uskoro ce jabuka da procveta,sljiva je vec na izmaku. Kad bagrem medi ne znam,ali svi pcelari u kraju kazu da je to posle 15 maja.
Ove godine bih voleo da izvucem koji ram sa medom,da obradujem ukucane posto nisu bas nastrojeni pcelarstvu, i da napravim jos 4-5 drustva,pa iduce godine ako da Bog, probam udesetostrucavanje po vojinom ''receptu''.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #687 poslato: April 21, 2013, 00:10:21 »
Nemanja molim te da ne bi lutao po forumu, ako znaš gde mogu naći Vojim recept o umnožavanju u RV. Kod mene bagrem cveta oko 40 dana posle džanarika i to mi je orjentir za pripremu pčela za bagrem.

• Stari član foruma
« Odgovor #688 poslato: April 21, 2013, 00:26:34 »

Dzanarika je u mom kraju procvetala oko 10.04.http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=88.0
evo cela tema. Voja je u prvih nekoliko postova objasnio do detalja kako se radi,u ostalom procitaces pa ces shvatiti princip. A i kolega Dragoslav je postupio Vojinom uputstvima i bio je uspesan. Inas i na SPOS-ovom forumu temu pod istim nazivom,samo je malo zaprljana posle desetak stranica,sada da i ne govorim,izvedjase kolegu koji im je pokazao da i pocetnici mogu uspesno da udesetostruce pcelinjak,sad je na redu docekivanje jeseni(zima nije bitna).
Pozdrav

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #689 poslato: April 21, 2013, 00:37:39 »
Onda bi trebao bagrem cvetati oko 20.04. Pazi to je samo predpostavka. Vidiš i sam kao je ludo ovo proleće. Iz dugih gaća prešli smo u majice a meni već i ova moja ćela izgorela. Hvala za recept