Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544349 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #765 poslato: Novembar 02, 2013, 23:31:38 »
Pozdrav iz Cuprije kolega Vojo,na prolece useljavanje pedesete RV kosnice voleo bih da proslavimo zajedno kod mene uz prisustvo jos po nekog zaljubljenika u RV kosnicu.

Kolega Miodraže neka ti je sa srećom!
Hvala na pozivu, Biću srećan ako nam Svevišnji podari tu priliku da zajedno proslavimo naseljavanje tvoje pedesete RV košnice.
Želim ti srećno zimovanje!

g.Vojo,

hvala na lepim željama,doći ćeš nadam se u Jagodinu,posetićemo Miodraga,a imam informaciju da u s.Vinorači blizu Jagodine postoji pčelar sa oko 120 RV košnica.Kad ga pronađem posetiću i njega ako nema ništa protiv.Pozdrav do skorog viđenja.

Ovo je lepa informacija.
RV košnice se polako šire u svim pravcima. Poželimo našem kolegi iz Vinorače srećno i uspešno zimovanje. Nadam se da će ovaj pčelinjak i naš kolega pčelar biti primer drugim a posebno mladim pčelarima iz tog kraja kako da krenu u svet savremenog, lakšeg i sigurnijeg pčelarenja.

Prijatelju Časlave, radujem se susretu sa tobom i dragim prijateljima iz Jagodine.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #766 poslato: Novembar 26, 2013, 10:49:36 »
Iako za sada nemam RV
košnice imam neku ideju
kako raditi sa njom. Pre
svega oslanjajući se na
Belčićev metod te iskustva
Gorana Tomića i Marijana
Sebalja. Naime ja bih
pored matične rešetke
uveo i pregradu od mreže.
Početkom cvetanja
bagrema sklonio bih
matičnu rešetku te
postavio mrežu. Leto za
plodište bi bilo otvoreno
sa strane a od napred
otvoreno samo leto za
medišta. Plodište bi
izgubilo sve izletnice u
korist medišta. Matica će
znatno umanjiti polaganje
u vreme bagrema te se
tako izbegne rojenje.
Posle bagrema ili
razrojavanje ili dodavanje
još jednog plodišnog
nastavka. Gospodin Sebalj
ponavlja postupak za
medobranje suncokreta.
Da ne bude zabune gosp
Sebalj pčelari poloskom al
je metod primenljiv i na
nastavljače. Ja sam slično
radio sa lr košnicom.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #767 poslato: Decembar 20, 2013, 16:51:52 »
Управо сам са другаром (пре 15-20 минута) обишао пчелињак којом приликом смо отворили 3 кошнице са намером да видимо где се налази пчелиње клубе у овом периоду.
Време је магловито са -2 степена. У све три кошнице клубе се налази у средини наставка а у свакој кошнице својом величином протегло до сатоноша горњег наставка.

На поклопцима кошница јасно пише колико хране има у кошницама и у свим кошницама у горњем наставку се налази преко 12-13 па и до 15 кг хране. У централним рамовима се налазе највеће количине меда са нешто мало празних ћелија саћа на дну рамова, плус по седам-осам килограма меда у доњем наставку неких кошница док код неких у доњем наставку има по 4-5 килограма..
У највећем броју кошница приликом зазимљавања у доњем наставку је остављено од 2 до 10 килограма меда а у горњим наставцима од 12-15 килограма меда.
Клубе код прегледаних заједница вероватно захвата и рамове доњег наставка али сада нисмо имали времена а ни потребе да то потврђујемо.
На задњој кошници пише да је прегледана 05. октобра и да у кошници имамо око 12 рамова пчела.

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže dragi milic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #768 poslato: Decembar 20, 2013, 19:27:33 »
Vojo kod mene je danas bilo suncano pa su pcele izasle.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #769 poslato: Decembar 20, 2013, 19:39:24 »
Колега Драги, то је Божији благосов за овај период.

Код мене су задњи пут изашле 22. новембра или пре 28 дана.
Ако у мом крају током децембра, јануара или фебруара наиђе смо један дан са могућношћу доброг излета пчела да се пчеле олакшају биће добро.

Код мене је данас било ваљда 2 степена у најтоплијем делу дана.

Поздрав свима...

Три века испред света...

Van mreže aleksandar arsenijevic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: pancevo
« Odgovor #770 poslato: Decembar 22, 2013, 23:59:30 »
Imam jedno pitanje za g. Voju. Danas sam pogledao svoje 4 kosnice rv zazimljene na tri nastavka, stim sto je prvi nastavak sa satnim osnovam. U sve 4 kosnice na zicanim podnjacama se nalazi jedan sloj mrtvi pcela. Jeli to normalno u ovo doba ili se radi o necemu drugom? A u jednoj kosnici pcele su izasle na satonose ispod hranilice.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #771 poslato: Decembar 23, 2013, 00:38:59 »
Imam jedno pitanje za g. Voju. Danas sam pogledao svoje 4 kosnice rv zazimljene na tri nastavka, stim sto je prvi nastavak sa satnim osnovam. U sve 4 kosnice na zicanim podnjacama se nalazi jedan sloj mrtvi pcela. Jeli to normalno u ovo doba ili se radi o necemu drugom? A u jednoj kosnici pcele su izasle na satonose ispod hranilice.

Kolega Aco,
To da ima sloj mrtvih pčela svakako da nije normalno stanje i mora da postoji uzrok tog dešavanja.
Dok je sasvim nirmalno da u toplom danu pčele prošire klube do satonoša.

Možete li slikati pa da vidimo koliko je to mrtvih pčela?

Kolega Aco, mora da postoji uzrok takvog dešavanja a ja bih vas priupitao jeste li pre zazimljavali pčelinje zajednice to jest koliko se bavite pčelarstvom i da li vam je neko pomagao prilikom zazimljavanja?

Pozdrav iz Novog Miloševa...

Три века испред света...

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #772 poslato: Decembar 24, 2013, 06:16:57 »
g.Vojo tek ove godine sam naselio 4 kosnice rv, zazimljavao sam ih sam prateci upute na ovom forumu. kosnice su zazimljene na tri nastavka,prvi nastavak je sa satnim osnovama,drugi plodiste i treci nastavak pun meda. u septembru sam ih prihranio sa lekovitim sirupom a krajem oktobra u kosnicama vec nije bilo legla.
Juce sam podizao treci nastavak da vidim gde je klube, klube zauzima oko 4-5 ulica. Sto se tice slika pokusacu da ih postavim danas. Mora da sam negde nesto pogresio,ali sta je tu je videcemo na prolece.

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #773 poslato: Decembar 24, 2013, 11:43:22 »
MIslim  da bi bilo korisno da napišete čime ste,koliko i kad tretirali protiv varoe.
pozzz
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #774 poslato: Decembar 24, 2013, 12:49:28 »
Tretirao sam jednom u oktobru sa amitrazom (listicima) krajem oktobra tri dana uzastopno, tada u kosnicama nije bilo legla,a palo je oko 100-140 varoa po kosnici.

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #775 poslato: Decembar 24, 2013, 13:48:36 »
Alaksandre, mislim da si kasno i nedovoljno tretirao protiv varoe, naročito ako uzmemo u obzir da učinak amitraza nije ko što je nekad bio. Borbu protiv varoe trebalo bi početi najkasnije u avgustu, sa više različitih sredstava. Ne možemo čekati da u košnici ne bude više legla pa tek onda tretirati, jer tad bude već kasno.
Mislim da bi trebao što pre da istretiraš društva oksalnom.
pozzzzz
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #776 poslato: Decembar 24, 2013, 21:27:19 »
Tretirao sam jednom u oktobru sa amitrazom (listicima) krajem oktobra tri dana uzastopno, tada u kosnicama nije bilo legla,a palo je oko 100-140 varoa po kosnici.

Kolega Aleksandre ili nisi dobro napisao ili si totalno pogrešio prilikom tretmana. Amitrazom se tretira toko što dimiš na tri do pet dana i broj tretmana mora da pokrije najmanje 16 dana. To znači ako radiš prosek na svaka 4 dana, treba bar 4 puta da dimiš.

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: ub
« Odgovor #777 poslato: Decembar 30, 2013, 07:45:47 »
                        Dragi moj imenjace,
evo da se javim i javno ti zahvalim na pomoci oko mog pcelinjaka koji sam zapoceo sa formiranjem prosle godine
Naime zapoceh sa pet RV kosnica i pet mladih rojeva a sada sam zazimeo dvadeset drustava . Deset ovogodisnjih rojeva sam zazimeo izuzetno jakih za moje prilike . U svakoj kosnici ima po 10-15 kg hrane sto mislim da je mozda i previse s obzirom da je kod mene prolecni razvoj prilicno jak. Tretirane su brstivarom i argus-rasom . Pre dvadesetak dana sam uradio tretman oksalnom. Ovim putem se zahvaljujem i Ivici Kuzmanovicu na savetu kao i tebi Vojo. Da kucnem u drvo mirno cekam prolece i
pripremam EKO nastavke da zamenim medista.Visak RV nastavaka planiram za prosirenje pcelinjaka ali tek sledece godine,da se ne bih upleo ko pile u kucine.
                         Dragi moj Vojo ovim putem te pozivam  da na prolece posetis moj pcelinjak i da organizujemo jedno lepo druzenje zajedno sa drugarima sa foruma. Za ovaj pcelinjak si ti najveci krivac (salim se).
                          Puno pozdrava od Voje iz Beograda.

PS.  Vidimo se na sajmu.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #778 poslato: Decembar 30, 2013, 08:54:40 »
Kolega Stanojeviću tvoj pčelinjak je na tri četri km od mene. Pošto sam ja najbolji majstor za pečenje jagnjetine među pčelarima u okolini a i šire biću slobodan da taj deo posla preuzmen i da tvog imenjaka i ostale kolege ugostimo po običajima iz našeg kraja. Bilo bi mi veliko zadovoljstvo da  pčelarska legenda Vojo Brstina poseti naš kraj. 
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #779 poslato: Decembar 31, 2013, 00:48:28 »
Драги моји пријатељи Мирославе и Војкане, хвала Вам на лепим речима, поздравима и позиву на пчелињаке и дружење. Биће ми задовољство да Вас посетим првом приликом када кренем у Ваш крај.
Посебне честитке мом имењаку Војкану који нам је представио свој прелепи РВ пчелињак.

Мирослав: Pošto sam ja najbolji majstor za pečenje jagnjetine među pčelarima u okolini a i šire biću slobodan da taj deo posla preuzmen i da tvog imenjaka i ostale kolege ugostimo po običajima iz našeg kraja.
Овакве прилике се не одбијају, ни случајно ово нећу пропустити..  ;)

Велики Поздрав свим драгим пријатељима који пчеларе са РВ кошницама, оним који то ускоро  намеравају као и свима који се још размишљају када кренути у том правцу.
Наравно поздрав и свим другим драгим колегама који пчеларе са осталим кошницама као и гостима и посетиоцима Форума Кошнице Воја...

Поздрав свима...

Три века испред света...