Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543689 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže GoranStevančević

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Bukovica
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #945 poslato: April 14, 2014, 10:55:44 »
Moj rođak nema internet pa bih postavio jedno pitanje u njegovo ime

Ima 3 RV na dva tela od toga

dve imaju 11 ramova legla
jedna ima 10 ramova legla

juče je svim društvima dodao po 3 satne osnove i to po jednu u prvo telo ,a po dve satne osnove u drugo gornje telo

Postoji li bojazan da ova društva uđu u rojno stanje jer za narednih 5-6 dana javljaju zahlađenje sa kišom

Van mreže Velimir Komericki

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
« Odgovor #946 poslato: April 14, 2014, 16:36:23 »
nisam ekspert,ali pretpostavljam da su kosnice pune pcela,sto ne dodate 3 nastavak sa satnim osnovama,2 okvira legla izvadite i stavite u 3 nastavak u sredinu,i sastrane satne osnove,a mjesta od kuda ste izvadili leglo skupite na hrpu(leglo) i sastrane dodate po jednu osnovu,jednu sa lijeva,jednu s desna..
tako barem ja radim,i zasada sam zadovoljan,radna atmosfera je u kosnici,satne se rade,ima nesto i unosa,tako da bi sve trebalo biti uredu!

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #947 poslato: April 14, 2014, 18:34:58 »
"Šta mislite o tome da formiram dva pčelinjaka sa po 5 košnica, medjusobno udaljena 7-8 kilometara (vazdušnom linijom)? Imamo bih malo više obaveza ali bi se smanjili rizici, koji su početnika sigurno veliki."
Колега Андреја,
Мислим да нема никакве потребе да раздвајаш тих 10 РВ кошница. То би ти само компликовало живот. Што се тиче почетничких ризика, па за почетак немој себе плашити ризицима. Читај теме о РВ кошници овде на форуму, а када ти нешто баш није јасно, питај. Искусније колеге, даће ти праве одговоре. То је у принципу довољно да се решиш великог броја грешака на почетку. Један савет, ако не знаш шта треба да урадиш, немој да радиш ништа. Питај.
У темама о РВ имаш скоро све што ти је потребно. Уз савете искуснијих колега, то је сасвим довољно за сигуран почетак. Колега, ја сам почео са 32 РВ кошнице. Само храбро и без нервозе. Желим ти пуно среће и успеха!
Поздрав из Мале Моштанице :D 

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #948 poslato: April 14, 2014, 22:50:41 »
Hvala na brzom odgovoru. Imate li Vi RV košnice u prodaji? Šta mislite o tome da formiram dva pčelinjaka sa po 5 košnica, medjusobno udaljena 7-8 kilometara (vazdušnom linijom)? Imamo bih malo više obaveza ali bi se smanjili rizici, koji su početnika sigurno veliki.

Kolega Andreja, hvala na ineteresovanju. Košnica sa pčelama nemam za prodaju a od novih očekujem jednu manju seriju krajem maja.
Nemaš potrebe razdvajati mali pčelinjak. Kolega Dragan ti je dobro odgovorio..

Pozdrav...

Moj rođak nema internet pa bih postavio jedno pitanje u njegovo ime

Ima 3 RV na dva tela od toga

dve imaju 11 ramova legla
jedna ima 10 ramova legla

juče je svim društvima dodao po 3 satne osnove i to po jednu u prvo telo ,a po dve satne osnove u drugo gornje telo

Postoji li bojazan da ova društva uđu u rojno stanje jer za narednih 5-6 dana javljaju zahlađenje sa kišom

Sigurno neće ući u rojevi nagon.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Andreja Anđelković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kruševac - Sebečevac (nv: 229 m)
« Odgovor #949 poslato: April 15, 2014, 07:51:28 »
Hvala Dragane. Juče sam prvi put u životu bio na pčelinjaku jednog mog prijatelja. Atmosfera na pčelinjaku je sjajna. Da budem precizan nekako "posebno" mi je prijalo vreme provedeno na pašnjaku ne umem da objasnim zašto. Razumeo sam da mi ne trebaju dva mini pčelinjaka. Predloži mi,  molim te,  redosled poteza vezano za nabavke, šta kad i kako.
Vojo, pozvaću te da se dogovorimo oko rezervacije

Pozdrav iz Kruševca
Andra
062 31 00 13

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #950 poslato: April 15, 2014, 12:05:24 »
Колега Андреја,
Ако си чврсто решио да постанеш пчелар, па за почетак, поручи РВ кошнице и ројеве  :D 
Мој савет ти је да кошнице и ројеве поручиш код Воје и то што пре, јер се сезона увелико захуктала и треба доћи на ред. Такође ти је мој савет да питаш Воју, да ти он препоручи произвођача сатних основа.
Ако се са Војом договориш око набавке, том приликом обавезно од њега поручи Брстивар и Нозевој!
Воја ће ти већ рећи, којим редоследом ће то све ићи и када ти је шта потребно.
Крушевац је мало даље од Новог Милошева али нека ти не буде тешко да ту раздаљину прелазиш певајући, свакако ће ти се тај труд, вишеструко исплатити.

Да би се оформила једна кошница, до сада је било потребно око 110 евра. У ту цену је улазила:
Набавка РВ кошница, набавка ројева, набавка потребног воска за сва 4 РВ наставка по кошници и потребан прибор. У последње време је дошло до великог скока цене сатних основа, па то ову математику мења. У сваком случају за 10 РВ кошница, потребно ти је да набавиш 25 кг. сатних основа. Можеш узети и половину 12,5 кг. онда би имао да поставиш сатне основе у 2 РВ наставка и то је минимум на који мораш рачунати, за ову сезону. Мој савет ти је да набавиш сву потребну количину сатних основа, јер никада не знаш, да ли ће ти затребати. Основни прибор који ти је потребан за рад, није скуп и са пар хиљада динара купићеш све што ти је потребно. У принципу, то ти је потребно за почетак да имаш у виду.

Ако је твој пријатељ пчелар код кога си био на пчелињаку вољан да ти помаже, то би било одлично. Имати поред себе искусног колегу пчелара, у тренутку када почињеш да пчелариш је велика ствар. Тог свог пријатеља обавезно питај где и како да поставиш свој пчелињак. Није битно ако њему није позната технологија рада са РВ кошницом, то ћеш сазнати на форуму. Он ти може помоћи око најосновнијих ствари и пружити драгоцену помоћ, како око самих пчелињих заједница, тако и око упознавања са тереном на коме ће ти бити пчелињак, а то искуство нема цену! Искусније колеге радо помажу нама почетницима.

Било би добро да отвориш своју тему, где ћеш представити терен где си планирао да поставиш свој пчелињак, опишеш тај терен и основне пашне услове, а када ти стигну кошнице, представи и свој пчелињак. Твоја тема је битна јер ћеш у оквиру ње постављати већину питања и добијати одговоре. Временом овде на форуму та твоја тема постаће, Твој лични дневник твог пчелињака са сликама, питањима и одговорима и све то на једном месту. Тако ћеш увек имати прегледно и јасно шта и када радиш. То је лепота рада на форуму. Наравно да дневник свог пчелињака у писаном облику мораш водити посебно. За сада толико, имаш довољно времена да се добро припремиш и почни са припремама што пре јер време очас посла пролети и ето јуна, јула када ћеш довести кошнице код себе  :D 
Поздрав и свако добро  :) 

• Stari član foruma
« Odgovor #951 poslato: April 15, 2014, 12:48:39 »
Hvala Dragane. Čuo sam se sa Vojom, videće ovih dana sa stolarom da rezervišem košnice za kraj maja.
Andra
062 31 00 13

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #952 poslato: April 15, 2014, 16:42:13 »
Buduci kolega ja sam iz vrnjacke banje i mislim da sam jedini u ovom kraju koi je poceo da pcelari sa RV kosnicama. Moj pcelinjak je na Gocu planini iznad Banje. Ako nekako mogu da pomognem ja sam tu. I ja sam pocetnik ovo mi je 2 godina. Pozdrav. Moj telefon je 069 614 946.

• Stari član foruma
« Odgovor #953 poslato: April 16, 2014, 14:07:15 »
Pozdrav Slavoljube,
sjajno. Bilo bi mi drago a i od velike koristi da te posetim na pčelinjaku. Da se upoznamo i da nešto naučim.
Andra
062 31 00 13

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #954 poslato: April 18, 2014, 21:41:26 »
Možda će nekome koristiti. Ja sam ovako rešio polako prebacivanje pčela iz LR u RV. Nisam vezivao RV ram u LR ram.

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #955 poslato: April 18, 2014, 21:58:51 »
Bravo, kolega Jano! Najbolja rešenja su i najjednostavnija, samo se treba setiti. Pozdrav.

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
  • http://www.medenko.com.ba/
    • http://www.medenko.com.ba/
  • Lokacija pčelinjaka: Zenica-Bratunac-Milići
« Odgovor #956 poslato: April 18, 2014, 22:33:47 »
Odlična i jednostavna ideja, biće uskoro primjenjena i kod mene.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #957 poslato: April 19, 2014, 00:57:16 »
Bravo Jano prijatelju. Svaka Ti čast  na ideji. Jednostavno i praktično.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
« Odgovor #958 poslato: April 19, 2014, 08:52:51 »
nevjerovatno jednostavno riješenje, svaka čast

Van mreže Velimir Komericki

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
« Odgovor #959 poslato: April 20, 2014, 00:45:16 »
da li ce pcele u praznini raditi sace ili nece?