Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1542894 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1155 poslato: Januar 28, 2015, 19:39:42 »
Ko kida kokone koje nalazim na podnjaci?

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #1156 poslato: Januar 28, 2015, 20:06:20 »
I kidaju i ciste i poliraju i odrzavaju celije u potrebnim dimenzijama.......ako se ne varam....ili je to jedna greska u evoluciji pcele da dozvole da im se celije saca smanje tokom vremena.....cini mi se da je greska kod coveka,pcela sigurno ne gresi.....a mozda i nisam u pravu..

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #1157 poslato: Januar 28, 2015, 21:55:27 »

Jedan veliki svjetski pčelar je mnoge tuširao i demantovao povodom ovog "problema". Mislim da ga je spominjao i Brnda, ja sam gledao video. Čovjek se činjenicama narugao mnogima, rekavši da bi, prema mišljenjima mnogih koji zagovaraju stalno mijenjanje saća, njegove pčele već trebale biti tanke kao igle, a očito je da nisu. Potom je na kalkulator brzo izračunao koliko je uštedio na nedodavanju satnih osnova na svom velikom pčelinjaku, a pčele iste i vitalne.

Satne osnove? Ko od toga ima najviše koristi? Šta će mi satne osnove ako jedino pčele luče vosak?

Волео бих да погледам видео о коме причате па ако је могуће да поставите линк. Хвала

Bogami, ne znam gdje sam to gledao. No, tu je google pa juriš. Mislim da se to što sam spominjao vrti oko Brnde i tog velepčelara, ako nije u pitanju i sam Brnda koji spominje tog pčelara i slikao se s njim. Stariji sam ja čova, a vjerujem da znaš šta je senilnost, no ako trefim, javiću ti.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1158 poslato: Januar 28, 2015, 23:14:43 »
Kolega Đorđeviću, očigledno da tvoje zajednice nisu imale potrebu da menjaju matice.

Drugari, nikada niko u tamnom-crnom saću nije našao pčelinji izmet. To izmišljaju oni koji vas nagovaraju da menjate saće.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Pljakic

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Stubal
« Odgovor #1159 poslato: Januar 29, 2015, 09:29:09 »

БРНА ЈАВИ СЕ . :-)

Jedan veliki svjetski pčelar je mnoge tuširao i demantovao povodom ovog "problema". Mislim da ga je spominjao i Brnda, ja sam gledao video. Čovjek se činjenicama narugao mnogima, rekavši da bi, prema mišljenjima mnogih koji zagovaraju stalno mijenjanje saća, njegove pčele već trebale biti tanke kao igle, a očito je da nisu. Potom je na kalkulator brzo izračunao koliko je uštedio na nedodavanju satnih osnova na svom velikom pčelinjaku, a pčele iste i vitalne.

Satne osnove? Ko od toga ima najviše koristi? Šta će mi satne osnove ako jedino pčele luče vosak?

Волео бих да погледам видео о коме причате па ако је могуће да поставите линк. Хвала

Bogami, ne znam gdje sam to gledao. No, tu je google pa juriš. Mislim da se to što sam spominjao vrti oko Brnde i tog velepčelara, ako nije u pitanju i sam Brnda koji spominje tog pčelara i slikao se s njim. Stariji sam ja čova, a vjerujem da znaš šta je senilnost, no ako trefim, javiću ti.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #1160 poslato: Januar 29, 2015, 15:40:18 »
Kolega Đorđeviću, očigledno da tvoje zajednice nisu imale potrebu da menjaju matice.

Ovako, mnogo bree Dragana ima.. Dajte zovite me Zaječarac, Đole ili sl... :D (zovite me i grne samo da se razlikujemo, ali nemojte da me strošite... :D )

Vojo o uslovima za prirodnu zamenu matica možemo u beskonačnost, kao i slučajevima kada je sve bilo ispunjeno, a opet se tiha smena nije desila. Kažem da sam primetio da su veće šanse u jačem društvu da pre dođe do zamene stare matice novom, nego li u manjoj zajednici. Još smatram da je potrebno da pčelinje zajednice budu što jače tokom godine iz raznih razloga, a pre svega uticaja bolesti, parazita...
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1161 poslato: Januar 29, 2015, 23:43:54 »
Tako je Draganče prijatelju, potrebno je imati jake zajednice za ovaj postupak. To su zajednice u rojevom nagonu koji pčele iskoriste za zamenu matica a ne dođe do rojenja.
 To je zapravo samoizmena rojevih matica. 
To je naravno neka "viša matematika" i za velike majstore pčelarstva... Kao što vidiš ne volim mnogo da pišem o tim stanjima jer ljudi to najčešće ne razumeju, niti su to negde čitali, niti negde videli, niti mogu lako da poveruju i prihvate. Onda ne volim o tome ni da pišem. Pozdrav sviam... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1162 poslato: Januar 31, 2015, 21:20:57 »
Danas smo brat Rade, bratić Mića i ja obišli 4 naša pčelinjaka. Pošto je prethodnih dana duvao jak vetar otišli smo malo u proveru a i u šetnju na čist vazduh. Preko 400 pčelinjih zajednica u miru zimuju i za sada nema ni jedan jedini gubitak.
Jedna bratova zajednica (najslabija ove zime) zazimljena na samo 2 RV rama a za koju smo se malo pribojavali, sasvim bezbrižno zimuje.. Zazimili smo inače izuzetno jake (preko 90%) i sve ZDRAVE zajednice sa dobrim zalihama hrane i naravno osim eventualno ove male, ne očekujemo ni jedan gubitak.
Pozdrav svima... 

Три века испред света...

Van mreže slavko asanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: danilovgrad
« Odgovor #1163 poslato: Februar 04, 2015, 13:47:50 »
Gospodine Vojo imam jedno za mene vrlo bitno pitanje.Htio bih da sa LR košnicom improvizujem pčelarenje kao sa RV, mislio sam ovako: zazimio sam lr na jednom nastavku, na proljeće kad bude vrijeme dodao bih polunastavak farar visina okvira 135 mm koji ima oko 47ooo ćelija isto kao RV ako sam u pravu.Kod rv matica se ograničeva u prvom nastavku a ja bih maticu ograničio u polunastavku a lr nastavak bi ostao dolje za sakupljanje polena.Znači mr bi išla na nastavak koji je na podnjači(plodište) i na polunastavak koji bi bio plodište tokom jake paše.Na ovaj način med koji se sakuplja u medištu (takodje polunastavci) bio bi mnogo čistiji jer se nebi sakupljao u ćelijama u kojima su bile larve. Ima li logike u ovome.
Hvala na odgovoru

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1164 poslato: Februar 04, 2015, 17:44:05 »
Nema logike ovakva tehnika rada kolega Slavko. Prodajte te košnice nekom i rešili ste problem za sva vremena. 
Vi imate pogrešno mišljenje o čistom medu. Zapamtite da nema pravog zdravog, zrelog i prirodnog meda koji nije dozrevao u propolisanim ćelijama u kojim je izlazilo leglo kao što je to uvek bilo u svakom prirodnom staništu pčela. To je prirodno pčelarenje! Sve ostalo su fantazije pčelara i greška koju možete pročitati u kojekakvoj leteraturi i od kojekakvih "stručnjaka".
Pozdrav...

Три века испред света...

Van mreže Josip Kollert

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Daruvar
« Odgovor #1165 poslato: Februar 05, 2015, 18:46:56 »
Molim Vas za odgovor. Dali je točno,ukoliko postavimo umjesto cijele satne osnove samo dva centa osnove, da će pčele graditi samo trutovske čelije a ne radiličke. I može li se tako građeno saće vrcati s obzirom da nema "armaturu" tj. cijelu satnu osnovu.
Lijep pozdrav i hvala na odgovoru.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1166 poslato: Februar 05, 2015, 21:23:16 »
Kolega Josipe, pčele će graditi onakvo saće kakvo im je potrebno u tom periodu. Ako imaju dovoljno trutovskog saća svakako da neće graditi trutovske ćelije. Veoma je bitna i lokacija-pozicija rama koji se dodaje.
Svi takvi ramovi u RV košnicama to jest RV ramovi ako su ostavljeni da ih pčele dobro popune i povežu sa donjim letvicama mogu se sasvim slobodno vrcati. Dovoljno je da ih pčele samo na dva tri mesta povežu sa donjim letvicama i neće se pokidati prilikom vrcanja.
Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže Josip Kollert

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Daruvar
« Odgovor #1167 poslato: Februar 05, 2015, 21:50:45 »
Hvala na odgovoru g. Vojo
Pitam zato što sam satne izrezivo iz LR satnih osnova,a ostale mi trakice neka dva cm širine pa reko da ih ne topim ako se mogu iskoristiti. Pokušaću ih polako stavljati među izgeđene osnove gdje su bile cijele pa ću da vidim.Sad bar znam da se imam ćemu nadati.
Hvala još jednom i pozdrav svima

Van mreže slavčo atanasovski

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Скопје, 412мнв
« Odgovor #1168 poslato: Februar 12, 2015, 02:51:31 »
На 08/02/2015 за први пут су изасли на прочисни излет после два месеци. Температура  око 12.00 сати  је била 48  Фаренхајтови или 8.8 Целзиусови степени. Ово је у дворишту моје ќерке у Америци, што значи да је Родна Воја дошла и овде.
Медно

Van mreže slavica petrovic

• Stari član foruma
  • Pol: Žena
  • Drvo se na drvo naslanja covek na coveka.
  • Lokacija pčelinjaka: Popinci tek zelim poceti pcelarenje
« Odgovor #1169 poslato: Februar 12, 2015, 08:45:22 »
U tehnologiji pčelarenja Rodnom Vojom nema zamene saća, nema zamene matica, dodavanja pogača, dodavanja najlona, okretanja ramova, otklapanja ramova sa medom, pojačavanja jakih zajednica pred bagremovu pašu, oduzimanja matica(đerzonovo pravilo), upotrebe snerglovih dasaka, batinog prstena, podizanja ramova u zbeg i mnogih drugih po pčelinju zajednicu štetnih preporuka.
Pozdrav svima...
Gospodine Vojo ako ima negde opisano kako dolazi do smene matice posto ovde navoditi nema zamene matice ako ima negde objasnjene uputite me hvala.